SPARTA VYBOJOVALA REMÍZU

25.02.2004, 01:26
Aktuality
Beznadějně vyprodaná Toyota Aréna, kam se vešlo ještě o tisíc fanoušků víc, než uvádí oficiální kapacita, zažila fotbalový svátek. Přijel totiž momentálně nejlepší tým Evropy, úřadující král Ligy Mistrů, italský AC Milán...

Domácí Sparta, zahraničními sázkovými kancelářemi považována za nejslabší tým vyřazovací části, nastoupila ve zraněními nepostižené sestavě, přesto chyběli dva hráči jinak základní sestavy – teplické posily Jan Rezek a Petr Voříšek. Oba totiž za Teplice nastoupili v Poháru UEFA a evropské regule nedovolují jednomu hráči nastoupit v jedné sezóně pohárových soutěží za dva různé kluby. V útoku se tak uvolnilo místo pro Igora Gluščeviče, který se od svého letního příchodu stále marně snaží najít loňskou střeleckou potenci.

Milánský AC do Prahy přijel jako favorit, s odstupem vévodí italské Serii A a náladu mu ještě vylepšilo víkendové derby s Interem, ve kterém dokázal ze stavu 0:2 otočit na 3:2 a svého odvěkého rivala porazit. Kvůli menší šrámům však přišel o dva hráče – oporu defenzívy Alessandra Nestu a dánského útočníka Jona Dahla Tomassona. Prvně jmenovaného nahradil veterán Costacurta, do útoku se k Shevchenkovi postavil uzdravený Filippo Inzaghi. Zdravotní problémy měl i brazilský krajní bek Cafu, ale nakonec nastoupil.

A byl to právě Cafu, který především v prvním poločase naprosto ovládl svou stranu hřiště. Každou chvíli táhl rychlý protiútok, pár vteřin po ztrátě míče byl zpět na svém místě. Sparta do zápasu nastoupila s chutí a v úvodních fázích byla soupeři vyrovnaným protivníkem. První náznak šance měl v páté minutě Jiří Štajner, který se na rohu vápna pěkně zbavil Maldiniho, jeho střelu však gólman Dida vyrazil na roh.

Postupem času se začalo stále víc projevovat, jaké je skutečné rozložení fotbalových kvalit. Když měli míč hráči Sparty, většinou se ho zbytečně brzy a zbrkle zbavovali, z čehož plynula spousta nepřesností. Hostující fotbalisté naopak oplývali sebevědomím, snad každý si dovolil jít do souboje jeden na jednoho, nekazili jednoduché přihrávky. Přesto se ještě ve dvanácté minutě připomněl Karel Poborský, když pěknou střelou z dálky otestoval Didu.

Scénář milánského přechodu do útoku byl jednoduchý. Spousta přihrávek nakrátko v hloubi pole, pak z kopačky Pirla nebo Kaká dlouhý pas dopředu. Tam se na hranici ofsajdu pohybuje a perfektně doplňuje duo Shevchenko – Inzaghi, každý dlouhý míč znamená pro branku soupeře stav ohrožení. Jinak tomu ve většině případů nebylo ani na Letné.

V 19. minutě Brazilec Kaká skvěle uvolnil Inzaghiho, ten si tělem odstavil Johanu, domácí ale včasným vyběhnutím zachránil tradičně výborný Jaromír Blažek. Další včasné vyběhnutí proti pasu na Inzaghiho Blažek předvedl ve 32. minutě, na sklonku poločasu opět po dlouhém pasu nebezpečí uhasila sparťanská obrana.

Hosté sice měli více ze hry, ale i domácí si vypracovali několik náznaků šancí. Igor Gluščevič se ve 24. minutě sám proti dvojici obránců neprosadil, před přestávkou pak po centru Poborského hlavičkoval v obtížné pozici slabě. Také kapitán a čerstvý český rekordman v počtu reprezentačních startů Karel Poborský se pokusil přímo ohrozit Didovu branku, ale svou technickou střelu ze 39. minuty mezi tyče nezakroutil. V samotném závěru poločasu se Sparta dostala do přečíslení, nadějnou pozici ale ukvapenou a nepřesnou střelou zmařil Lukáš Zelenka.

Ve druhé půli se jako první mohl zaradovat Igor Gluščevič, když v 52. minutě rozvlnil síť za Didovými zády, radost mu však záhy zkazil praporek pomezního rozhodčího, který správně signalizoval Černohorcův ofsajd. Vyprodanému hledišti, ve kterém za vydatného přispění hostujících tifosi po většinu zápasu vládla skvělá atmosféra, zatrnulo v 57. minutě. Opět dlouhý pas za obranu, tentokrát na Shevchenka. Ukrajinský reprezentant zpracoval, vystřelil, ale skvělý Blažek byl opět na místě. Vzápětí efektním zákrokem vytáhl i dorážku. V 62. minutě to Shevchenko zkoušel z první zpoza vápna, ani tentokrát však na Blažka nevyzrál.

Opravdu horko bylo zadákům v rudých dresech i v následujících minutách. Často nevěděli, co s míčem, při odkopech chybovali, a nabízeli tak hostům další šance. V této fázi bylo Sparťanům asi nejhůř, gól v jejich síti by byl jen spravedlivým vyústěním obrazu hry. Největší šance zápasu přišla v 72. minutě. Andrea Pirlo posadil centr z přímého kopu přesně na hlavu Giuseppe Pancara, jeho gólový pokus ale Blažek skvělým reflexem vyrazil. Při následné dorážce si Shevchenko překážel s jedním ze spoluhráčů a mířil mimo. O minutu později přišel další závar před domácí brankou, ten skončil střelou nad a signalizovaným ofsajdem.

Hra se opět uklidnila a v závěru si několik příležitostí opět vytvořila Sparta. V 79. minutě zahrával Poborský přímý kop, ale mířil těsně nad branku. O chvilku později se domácí do nadějné pozice dostali po rohovém kopu, ale nic z ní nevytěžili. V 84. minutě se krásně uvolnil Zelenka a tvrdou ranou řádně protáhl Didu. Poslední příležitost zápasu pak zařídil Cafu, který se ve druhé půli poněkud vytratil. Shevchenko však po jeho centru hlavičkoval nepřesně.

Podle počtu střel vyzněl zápas vyrovnaně a výsledek spravedlivě, podle předvedené hry pak spíše pro hostující AC. Nic jiného se však ani čekat nedalo, Sparta jednoduše nedosahuje kvalit Milána, který patří k nejlepším. Výsledek 0:0 sice před odvetou favorizuje italský tým, pro českého zástupce ovšem není beznadějný. Stačí dát jeden gól a AC bude muset odpovědět dvakrát. Ale prosadit se proti jedné z nejzkušenějších obranných formací na světě, navíc na San Siru, bude velmi těžké...

Statistiky zápasu najdete zde.

Autor: Petr Starý

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

opět nic moc Sparta, Baníkovci... těšme se na titul

Reagovat
HOST*

Sparta odehráli hezky fotbal a zasloužili remízu.Aspon ukázali Italum,že nemeli to lehke!!!!!

Reagovat
HOST*

Nevím co na tom sparťanským fotbale bylo hezkyho...kdyby Sparta neměla Blažka neměla by žádnou šanci...Sparta se na nic směrem dopředu nezmohla...

Reagovat
HOST*Skye

Na Baníček si rád počkám. Zvlášť na to, jak po sezoně udrží kádr, nebo co předvede v předkole. Aby to nebylo jako se Slávií. Jinak nevím, kdo čekal, že Sparta (s rozpočtem 10mil. €) doma přejede obhájce titulu AC Milán. 0:0 je dobrý výsledek, v odvětě je o co hrát byť šance není vysoká. Tak nebo tak, Sparta je po několikáté mezi 16ti nejlepšími týmy Evropy a to nepovažuju za náhodu, ale za velký úspěch českého fotbalu.

Reagovat
HOST*Maťo

Nic proti Spartě,ale ty plichty s Celsea,teď a některé další momenty jsou neuvěřitelná haluz.

Reagovat
smazaný uživatel

Milán nezahrál nic moc, s takovou hrou nemůže konkurovat těm nejlepším. Víc nežhrál se chvástal. Doufám, že se polepší a na San siru ukáže pěkný fotbal.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
PJ

Wow, kritika do vlastních řad, od tebe by se měli barceloňáci učit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele