SPARTA V ISTANBULU NEUSPĚLA

16.09.2004, 00:13
Aktuality
Spartě se vstup do Ligy Mistrů nevydařil. V Istanbulu se neztratila a předvedla slušný výkon, ovšem s mizernou koncovkou, což rozhodlo. Katem českých nadějí se opět stal Pierre van Hooijdonk. Poté, co v kvalifikačním utkání dvěma góly porazil reprezentaci, rozhodl jediným gólem zápasu i tentokrát.


Hlavní předzápasovou otázkou, která se v letenském táboře ozývala, bylo, zda bude fit Karel Poborský. Jeho problémy se zády mu nakonec bohužel nastoupit nedovolily. Spolu s ním byli na marodce Jiří Koubský a Jan Rezek. Sparta nastoupila v rozestavení 4-5-1, s jediným útočníkem Pacandou. Do role stopera se od úvodu sezóny úspěšně přeškoluje Radoslav Kováč a hlavní odpovědnost za defenzívu ležela i tentokrát na něm.

Turci měli na svém kontě jednu nelichotivou statistiku – když naposledy hráli v Lize Mistrů, prohráli všech šest zápasů. Brankář Rüstü Recber, jedna z hvězd světového šampionátu z roku 2002, sice rok a půl pořádně nechytal, ale o víkendu naskočil do ligového utkání, dařilo se mu a byl připraven i pro tento duel. Ještě jeden dobrý známý se objevil v dresu domácích – Pierre van Hooijdonk, nizozemský útočník, který před týdnem potopil českou reprezentaci.

Sparta začala nebojácně a k překvapení všech se úvodní minuty odehrávaly povětšinou před pokutovým územím domácích. V šesté minutě se poprvé řádně vylekal gólman Fenerbahce Rüstü Recber, když Voříškův tečovaný přímý kop jen těsně minul tyčku. Už devátá minuta přinesla první velkou šanci zápasu. Přímý kop z pravé strany zahrával Pacanda a nikým nehlídaný Homola z malého vápna hlavičkoval trestuhodně mimo.

Turci se spoléhali především na centry na van Hooijdonka a i když je zadáci Sparty většinou bezpečně odvraceli, už v 16. minutě šli domácí do vedení. Nejprve Blažek skvělým zákrokem vytáhl střelu Tuncaye, ale po následujícím rohu se k centru zleva dostal Alex, van Hooijdonk přeskočil Marka Čecha a trefil přesně.

Ani po vstřelení úvodního gólu si hráči Fenerbahce nezískali převahu, ale Sparta často chybovala v rozehrávce. Ve 26. minutě se k centru z pravé strany dostal Zelenka, perfektně našel nabíhajícího Voříška, ten se však svým volejem levačkou mezi tyče nevešel. Ex-teplický záložník pálil i o pět minut později, ale Rüstü neměl s jeho pokusem z dálky potíže.

Prakticky celý zbytek poločasu se odehrával podle stejného scénáře. Akce Fenerbahce končily na sparťanské obraně, protiútoky hráčů v rudých dresech pak končily nepřesnými přihrávkami. Na šance sice Sparta první poločas vyhrála, ale s náskokem šli do kabin domácí.

Druhou půli začali lépe domácí a hned minutu po výkopu byl ve velké šanci Brazilec Alex, gólman Blažek byl naštěstí na místě a jeho tvrdou ránu vyrazil. Na druhé straně opět z přímého kopu centroval Pacanda, ale Sivok hlavičkoval nepřesně.

Vyrovnaný boj o střed pole ani v dalším průběhu neměl jednoznačného vítěze. Domácí byli nevýrazní, bez nápadu, Sparta stále nepřesná. Šance se rodily velmi těžko, další přímé ohrožení branky přišlo až v 70. minutě. Kováč vypíchl za hranicí vápna míč Fabianovi, přitom ale trefil i jeho nohu a portugalský sudí odpískal faul. Obávaný exekutor přímých kopů van Hooijdonk si ale na Blažka nepřišel.

73. minuta přinesla pro další vývoj důležitý moment. Za faul na Juna byl žlutou kartou potrestán Servet, ale protože už jednu měl, šel ze hřiště. Sparta ještě posílila ofenzívu Medunou, prakticky hned získala územní převahu, ale kombinace nevycházely, centrované míče své adresáty nenacházely a sudí často pískal útočné fauly.

Velkou šanci měla Sparta v 85. minutě. Po centru ??? se do vzduchu pověsil Tomáš Sivok, ale hlavou mířil jen těsně vedle tyče. O chvilku později ovšem mohlo být rozhodnuto. Jun váhal se střelou tak dlouho, až přišel o míč, ??? naštěstí brejk zakončil nepřesně. 90. minuta a další možnost, Michal Meduna se za hranicí vápna odhodlal ke střele a pěkně protáhl Rüstüho.

To bylo ale bohužel vše. Sparta sice v Turecku nebyla jen do počtu, hrála s Fenerbahce vyrovnanou partii, měla i více gólových šancí, ale nedokázala žádnou z nich využít, ani při hře proti deseti. Nebýt spousty nepřesných přihrávek, mohlo být šancí ještě víc. Možná i stačilo nebát se jít jeden na jednoho, nebát se udělat kličku. Hlavním problémem ale byla koncovka. Obrana hrála slušně, jistý byl Radoslav Kováč, nedařilo se Marku Čechovi, který neuhlídal van Hooijdonka při gólu a pokazil několik přihrávek. V záloze se po přestávce objevil i Jan Šimák, s míčem na noze ukazoval, že své umění nezapomněl, s pohybem to ale bylo horší. Karel Poborský v roli režiséra chyběl, ale těžko říci, jestli by pomohl koncovce, kdyby hrál...

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele