SPARTA NA BOD NEDOSÁHLA

17.09.2003, 07:25
Aktuality
Souboj obra s trpaslíkem, i tak by šel při pohledu na soupisky popsat duel Ligy Mistrů pražské Sparty s londýnskou Chelsea. Anglický tým v rukou ruského miliardáře Abramoviče má obrovské ambice, více než 100 miliónů liber vydaných na posily mluví za vše...

Sparta nastupovala v roli outsidera, podle sázkových kanceláří měla ze všech domácích týmů nejmenší šanci na výhru. Na hostech však bylo znát, že sice mají plno hvězd, ale postrádají tým. Hráči o sobě nevědí, neví, co od druhého čekat, rozehrávka vázne. Také proto jim byla Sparta v prvním poločase důstojným soupeřem, i když bylo znát, že má z velkých jmen respekt, často totiž akce končily nepřesnou zbrklou přihrávkou.

Problémy dělal především rychlík na pravé straně zálohy Njitap Geremi, kamerunský reprezentant, který do Chelsea přišel z Realu Madrid. Udělal dva kroky a byl metr za soupeřem, nebezpečně centroval, se zadáky Sparty si občas dělal, co chtěl. Ze zadu jej navíc podporoval mladý obránce Glen Johnson, který také umí projít mezi několika hráči, což předvedl, když vysílal do jedné z šancí Hernána Crespa. Jinak to ale byla především rychlost rozehrávky, která hostům chyběla, v týmu bylo jen málo hráčů, kteří byli schopni míč po převzetí okamžitě poslat dopředu.

Úvodní minuty patřily hostům, první náznak šance ale měla Sparta. Nacvičený signál z přímého kopu, kdy Poborský hledal za obranou Petráše, vyšel jen napůl – slovenský obránce se k míči dostal, jeho zpětná hlavička ale žádného ze spoluhráčů nenašla. Obrana Sparty ale pracovala spolehlivě a k brankáři Blažkovi žádné velké nebezpečí nepustila, i když několikrát doslova hořelo a záchrana přišla na poslední chvíli. Parádní výkon ve středu obranné řady předvedl Petr Johana, který většinu svých soubojů s Crespem a Mutuem vyhrál, jistě hrál také Hübschman.

Sparta má v úvodu sezóny problém se střílením branek, i když si vypracuje šance. Tyto situace by měl s přehledem řešit Igor Gluščevič, který v létě přišel jako velká hvězda z nizozemského Utrechtu. Svou pověst koncového útočníka s bezchybným zakončením ale zatím ani vzdáleně nenaplňuje. Během první půle měl jednu slibnou příležitost, ale z velkého vápna, ač nebyl nijak těsně bráněn, jen poslal malou domů na gólmana Chelsea Cudiciniho.

Asi největší šance Sparty přišla v závěru prvního poločasu, kdy Poborský přesným centrem našel nabíhajícího Kováče, ten ale svou hlavičku mezi tyče neusměrnil. Po změně stran musela Sparta improvizovat, musel odstoupit zraněný Petráš a na jeho pravého obránce místo na lavičce náhradníků nikdo nebyl. Dozadu se tedy stáhl Radoslav Kováč, jeho místo uprostřed zaplnil Karel Poborský a na pravý kraj zálohy přišel rychlík Sionko.

Druhý poločas už byl přesnějším odrazem skutečné kvality obou soupeřů, hosté měli více ze hry, vytvářeli si dostatek šancí a zdálo se být jen otázkou času, kdy se gólově prosadí. Hře anglického týmu náramně pomohlo dvojí poločasové střídání, když stárnoucího Petita nahradil Frank Lampard a zraněného Rumuna Mutua vystřídal irský záložník Damien Duff. Hru Chelsea očividně zrychlili, oživl i Juan Verón a jeho krajan Crespo se hned dostal do dvou velkých šancí. Nejprve jeho pokus o přelobování zmařil výborně chytající Blažek, podruhé se Crespův pokus do branky nedoletěl.

Jeden z mála světlých okamžiků druhého poločasu z pohledu Sparty přišel v 55. minutě, opět ale selhal Igor Gluščevič, když z malého vápna hlavičkoval hodně nepřesně. Už se mohlo zdát, že domácí bezbrankovou remízu udrží, když přišla 85. minuta. Z pravé strany odcentroval Damien Duff, míč přizvedl Hasselbaink a francouzský obránce William Gallas měl úlohu jednoduchou, z malého vápna Blažka pokořil.

Sparťané byli po utkání pochopitelně zklamaní, ale uznali, že vyhrál lepší. "Jejich kvalita je někde jinde než naše," přiznal kapitán Karel Poborský. Nezapomněl si ale postěžovat, že gól Chelsea byl více šťastný, než vypracovaný. "Kdyby nám dal gól Crespo z těch šancí, tak to člověka ani tolik nemrzí. Ale takhle je to hrozná škoda," dodal kapitán, který byl diváky České televize vybrán jako hráč zápasu. "Chelsea byla lepší, hlavně ve druhém poločase. Přesto jsem zklamaný, dostat gól pět minut před koncem vždycky zamrzí," řekl po utkání trenér Sparty Jiří Kotrba.

"Ve druhém poločase jsme změnili systém, hráli na dvě křídla a vytvořili si šance. Myslím, že jsme si zasloužili vyhrát," zhodnotil zápas kouč vítězů Claudio Ranieri. "Jednoduché to ale nebylo, Sparta hrála dobře jako tým," uznal Marcel Desailly, jeden z pilířů obrany Chelsea. "Měli jsme hru pod kontrolou, hlavně ve druhém poločase byla naše převaha znatelná," dodal Jimmy-Floyd Hasselbaink, který se jako střídající hráč podílel na vítězném gólu. "Jako asistenci to neberu," popsal svou teč, kterou vyzval ke skórování Gallase.

Sparta tak do Ligy Mistrů odstartovala až nápadně podobně jako před třemi lety. V sezóně 2000/2001 doma prohrála 0:1 s jiným anglickým zástupcem, Arsenalem. Ve skupině měla také Lazio, stejně jako letos, nejslabším pak měl být Šachťor Doněck. Ale i ten nakonec Spartu porazil a odsoudil ji ke čtvrtému místu. Letos je v té roli Besiktas Istanbul, doufejme, že bude Sparta úspěšnější. Jakkoli se to může zdát předčasné, právě tyto dva týmy si to zřejmě rozdají o třetí místo. Postup Chelsea a Lazia, které včera uspělo v Istanbulu, se dá očekávat.

Autor: Petr Starý

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dobrá obrana ale dopředu zase ostuda! Ani jedno kloudné ohrožení branky! Co je furt s Gluščevičem? Má na mnohem lepší výkony...

Reagovat
PJ

Já nevim, Gluščevič je úplně nulovej, zlatej Kincl... A co Baranek, už bude konečně zdravej? Už aby to bylo...

Reagovat
HOST*koko

gluščevič je totalní kokot nevím proč ho kupovali

baník je nejlepší

Reagovat
HOST*HOST*David Melmer

Jak může v tak důležitém zápase za stavu 0:0 pokračovat ve hře hráč,kterého dvacet minut před koncem berou křeče? Nemůže mít absolutně 100%pohyb viz.85 minuta.

Reagovat
antimadrista

Na to 3. místo asi bude mít.

Reagovat
Mr.Jindros

Zapas sem videl, Sparta ofenzivni cast je nulova, Gluscevic je s prominutim magor - kdyz se brani, stoji na pulce a kdyz se utoci, stoji zase na pulce, boji se dotknout mice... a navic Kotrba je tak blbej ze tam neposle Kincla.... proste normalni zapas Sparty v CHL

Reagovat
HOST*Max-Wesslo

no, gluščevič ani hrát pořádně nemůže, když nedostane dobrou přihrávku......kotrba je kripl, dělá to strašně defenzivní, kde je nějaký středový ofenzivní záložník?? zelenka po zranění zatím nic, baranek taky v prdeli........myslím, že johana se jim hodí, ale stejně tak potřebují pospíšila.......

Reagovat
HOST*

Ale no tak..... Gluscevic se totalne boji jit do souboje, ma vyslovene strach z mic, vubec nebeha, kdyz uz ten mic nahoou dostane tak to podela..... videli sme stejny zapas??

Reagovat
Mr.Jindros

to jsme psal samozrejme ja

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele