SPARTA NA BESIKTAS NESTAČILA

05.11.2003, 02:19
Aktuality
Pražská Sparta, jediný český zástupce v milionářské Lize Mistrů, si vážně zkomplikovala své postupové naděje. Po domácí výhře 2:1 nad Besiktasem potřebovala v odvetě v Turecku alespoň remizovat, aby si před závěrečnými koly udržela výhodnou pozici, ale prohrála 0:1 gólem pár minut před koncem...

Od samého úvodu zápasu bylo zřejmé, kdo je na tom technicky lépe. Domácí oplývali sebevědomím, prosadit se jeden na jednoho pro ně nebyl problém, ale na kluzkém terénu je občas neposlouchal míč a tak si nevytvořili žádný velký tlak. První a zřejmě největší šanci měli domácí v 15. minutě. Ronaldo Guiaro vyslal pasem za obranu polského útočníka Kaana Dobru, ale ten nedokázal využít Blažkova podklouznutí a z rohu malého vápna poslal míč mimo branku.

O chvilku později měla při závaru před domácí brankou příležitost i Sparta, chybělo však trochu štěstí, aby se míč alespoň jednou odrazil správným směrem. Ve 26. minutě českým fanouškům zatrnulo, protože unikajícího Ilhana Mansize nedovoleně zastavil Petr Johana a nemohl by se divit, kdyby jej rozhodčí poslal předčasně do sprch. Vyfasoval nakonec jen žlutou kartu, která pro něj ale znamená stop pro zápas s Chelsea.

O chvilku později z hranice šestnáctky pěkně pálil Dobra, ale jen na připraveného Jaromíra Blažka. Dobrou příležitost pak měl i Ilhan, ale skvělým skluzem jeho střelu zblokoval Johana. Ve 31. minutě přišla pěkná kombinační akce Sparty, na jejímž konci byla zpětná přihrávka na Poborského a jeho střela zhruba o metr vedle branky.

Po změně stran začal tlak domácích pomalu sílit a Sparta horko těžko odvracela jeden útok za druhým. V gólové šanci se domácí ocitli v 53. minutě, ale Ibrahimovu přihrávku skluzem zblokoval Pergl a po následném centru a hlavičce Ilhana se nadvakrát vyznamenal Blažek. Chvilku na to vyrobil hrubou chybu Vladimír Labant, když nepovedenou malou domů vyslal Ilhana. Ten pak sice obešel Blažka, ale jeho střelu z úhlu, která směřovala do branky, včas zachytil jeden z obránců.

V 70. minutě opět zachraňoval Blažek, tentokrát na poslední chvíli srazil Giuntiho centr, který směřoval na volného Hassana. Jednu světlou chvilku pak měla i Sparta, v 78. minutě poslal pěkný centr do vápna Poborský, ale střídající Tomáš Jun, úplně volný na malém vápně, míč podskočil a jen jej prodloužil za sebe. Následný Zelenkův centr z druhé strany bezpečně chytil Cordoba.

Sparta už se soustředila jen na bránění nerozhodného výsledku, ale osm minut před koncem neodolala. Po jednom z mnoha rohových kopů se míč dostal k volnému Sergenu Yalcinovi, ten neatakován poslal krásný a přesný centr na taktéž volného Ronalda Guiara a se ten hlavou asi metr od branky nemýlil. Závěr už si domácí pohlídali a čisté konto udrželi.

Statistiky ze zápasu Besiktas - Sparta naleznete zde.

Sparta sahala po bodu, měla k němu zhruba stejně blízko, jako v prvním utkání doma s Chelsea. Nyní však musíme uznat, že si Besiktas výhru zasloužil, ve druhém poločase totiž Spartu prakticky k ničemu nepustil a neustále hnán zaplněným stadiónem si vytvářel jednu šanci za druhou.

Dvojzápas s tureckým protivníkem tak český zástupce nezvládl, doma sice vyhrál, ale inkasoval, což v pohárové matematice znamená plus pro soupeře. Pokud by po šesti kolech měla Sparta stejně bodů jako Besiktas, měla by smůlu, skončila by až za ním. Boj o postup je sice ještě otevřený, ale Sparta bude mít velmi těžkou pozici. Pokud totiž za dva týdny neuspěje v Londýně, bude k postupu potřebovat příznivou shodu okolností a domácí výhru nad Laziem. Když příští kolo dopadne podle papírových předpokladů – tedy Chelsea doma porazí Spartu a Lazio přehraje Besiktas - o všem se rozhodne až v posledním kole. Kdyby pak Sparta porazila Lazio, měla by jisté třetí místo, ale kdyby navíc Besiktas doma prohrál s Chelsea, byl by z toho postup. Chelsea už ale bude mít v té době postup zřejmě zajištěn, takže se dá její výhra v Turecku čekat jen těžko. Jedinou cestou Sparty k postupu se tak zdá být zázrak – tříbodový zisk na stadiónu Chelsea...

Autor: Petr Starý

Komentáře (10)

Přidat komentář
HOST*

No jasně.Blbá sparta to zjebala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kotrba je pěkně vyjebaný trnér!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*xxx

Ty kokote drz hubu a podivej se na jiny cesky kluby.

Reagovat
HOST*far

treba se podivej na banik ten jede,,,a v sobotu da sparte nakladacku

Reagovat
HOST*Maršál Malinowski

Hele, mladej, tohle je článek o Lize mistrů. Co kdyby sis šel vylejvat svoje mindráky někam do rubriky Gambrinus liga. Baník nebyl v poháru už pěkných pár let a v LM nebyl nikdy. Krom toho, Ty nejsi Baník. Jsi tak maximálně nějakej zamindrákovanej jantar, vezoucí se na lavině úspěchů někoho jiného. Což nemění nic na tom, že návštěvy a úspěchy Baníku respektuju a mám z nich celkem radost - alespoň je v lize o zábavu postaráno a mizí stereotyp.

Reagovat
Webmaster

Fakt nechápu, proč je diskuse k článkům nabo zápasům o Spartě vždycky plná nadávek a primitivních výlevů...

Reagovat
HOST*Maršál Malinowski

To je jednoduchý, čtyřicet let tu platilo jít s davem (či spíše ve stádu), nevyčuhovat (názorově, schopnostmi, uměním...) a teď je logicky u našich méně inteligentních spoluobčanů, neschopných v čemkoli vyniknout, nejhorší ten, kdo je v něčem nejlepší. V daném případě dlouhodobě nejúspěšnější české mužstvo.

Reagovat
PJ

Nj, asi to tak bude...

Reagovat
Mr.Jindros

jo tak to mas recht...... ale na druhou stranu nemam rad ty co fandi tomu, kdo je zrovna nejlepsi..... kazdy by mel fandim svymu klubu,at je dole ci nahore

Reagovat
PJ

Anebo to dělat jako Antimadrista s Barceloňákem. Oni si vytvořili svůj vlastní svět, kde je Barca jediná a nejlepší, v něm žijou a píšou nám tu, jak to tam vypadá :-)))

Reagovat
smazaný uživatel

:-))

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele