SPARTA MOHLA I VYHRÁT!

19.10.2004, 23:22
Aktuality
Sparta měla hrát kompars a přihlížet, jak Manchester v pohodě dokráčí k vítězství. Jaké pak bylo překvapení, když domácí hráli po většinu zápasu hlavní roli, měli několik gólových šancí a o výsledku 0:0 mohou hovořit s mírným zklamáním. To ale brzy odezní a na bod z utkání se slavným Manchesterem United se bude vzpomínat jako na úspěch...

Až do poslední chvíle se nevědělo, zda bude moci hrát Karel Poborský. Pro sparťanského kapitána, který jako jediný český fotbalista v historii působil v Manchesteru, by to byla malá tragédie, ale Poborský nakonec i s trochu bolavým lýtkem nastoupil. Sparta jako tradičně proti silným soupeřům nastoupila v rozestavení 4-2-3-1, jen na lavičku usedl Pacanda a místo něj se do základní jedenáctky dostal Petr Voříšek, který měl spolu s Tomášem Sivokem odrážet útoky soupeře středem hřiště.

Manchester se musel obejít bez Ria Ferdinanda a Roye Keana. Anglický reprezentační stoper Ferdinand dostal volno, aby mohl jít na pohřeb své babičky a na jeho postu zaskočil Wesley Brown. Kapitána Keana skolila viróza, do středu zálohy se vrátil zraněný Paul Scholes a pásku po Keanovi převzal Ryan Giggs. Trochu překvapivým tahem kouče Fergusona bylo nenasazení Cristiana Ronalda, který zůstal na lavičce a jeho místo na pravém kraji obrany zaujal Liam Miller.

-    :

Neuběhla ani minuta a Sparta se dostala do velké šance. Unikajícího Zelenku zastavil na hranici vápna, dost možná i uvnitř, Paul Scholes a italský sudí Di Sanctis nařídil přímý kop. Urbánek ale svým pokusem trefil jen zeď. Sparťané se nebáli, tlačili se dopředu a v desáté minutě chybělo jen trochu štěstí Voříškovi, jehož dobře mířenou dělovku z voleje obrana zblokovala na roh.

Na druhé straně chybělo málo van Nistelrooyovi - Giggsovu střelu tečoval Pergl přímo na nizozemského kanonýra, ten ale nestačil zareagovat. Sparta však stále byla nebezpečnější. V 16. minutě se krásně uvolnil Karel Poborský, pronikl do vápna, ale jeho přihrávka před branku našla jen pokryté spoluhráče. Uběhly dvě minuty a přišla další situace, při které si stadión zapískal. Jun se prodíral do vápna, v souboji se Silvestrem upadl, ale píšťalka sudího tentokrát správně mlčela.

25. minuta a první vyložená šance zápasu. Po Perglově přihrávce se do vápna dostal Zelenka, oklamal Browna, ale míč z jeho kopačky šel těsně vedle vzdálenější tyče. O něco později pěkně do šestnáctky centroval Poborský, nabíhajícímu Voříškovi ale chybělo pár centimetrů, aby na vysoký míč dosáhl.

Po půlhodině hry se připomněl i Manchester, Giggs centroval z rohu, Scholes se do míče opřel z první z dobrých 30 metrů a jeho projektil asi o dva metry minul branku. O něco později Homola na poslední chvíli zastavil centr, který směřoval na volného van Nistelrooye.

Ve 40. minutě se řádně vylekal Jaromír Blažek. Rooneyho dělovku totiž tečoval Homola a gólman Sparty se mohl jen bezmocně ohlédnout. Míč však naštěstí pro něj těsně minul pravou tyč. O tři minuty později Blažek vyrobil chybu, když místo odkopu přihrával Homolovi, toho obral Heinze, přihrál Rooneymu a jeho střela, i když z pádu, o centimetry minula pro změnu levou tyčku.

V poslední minutě poločasu přišly další dvě gólovky Sparty. Nejprve Poborského střelu z dobré pozice vytáhl na roh Carroll a "úspěšný" byl gólman hostů i po následujícím rohu, i když se musel spolehnout jen na brankovou konstrukci. Poborského centr totiž Jiří Homola nasměroval jen do spojnice tyče a břevna.

I ve druhé půli měla první příležitost Sparta. Roy Carroll dvakrát nejistě zasáhl proti centrovaným míčům, dostal se dost daleko od branky a měl co dělat, aby se stihl vrátit a zastavit Poborského lob. Chvilku nato se do šance dostával Jun, ale nevyšla mu poslední klička. Na druhé straně se zaskvěl Jaromír Blažek, když efektním zákrokem zastavil nebezpečný Giggsův centr.

Až po hodině začala hra vypadat tak, jak se očekávalo už od začátku. Manchester držel míč a na dlouhé chvíle se usazoval před brankou Sparty, ale do pořádného zakončení se hodně dlouho nedostal. Jediný střelecký pokus během deseti minut zaznamenal O'Shea, ale Blažka neohrozil, jeho oblouček totiž skončil na brance.

72. minuta přinesla další gólovou šanci a opět ji měla na svědomí Sparta. Blažkův výkop Sivok hlavou prodloužil na Juna, ten se dostal za obranu, ale tváří v tvář Carrollovi trefil jen nohy vybíhajícího brankáře. Spartě sice zřejmě ubyly síly a její útoky postrádaly rychlost z prvního poločasu, ale i tak byla Manchesteru vyrovnaným soupeřem.

Další střelecký pokus zaznamenal střídající Cristiano Ronaldo, míč z jeho kopačky ale nemířil do sítě a Blažek jej navíc ještě srazil na roh. O minutu později obrana Sparty trošku zazmatkovala, když Blažek nedosáhl na míč, ale stačil své zaváhání napravit.

V závěrečných minutách se ukázalo, jaké je na hřišti rozložení fyzických sil. Domácí pomalu odpadali a vlastně už jen bránili. V 90. minutě zahrával po faulu Pergla na Ronalda přímý kop z 18 metrů sám faulovaný, ale trefil naštěstí jen zeď. To také byla poslední nebezpečná akce zápasu.

Sparta hrála překvapivě vyrovnanou partii, měla víc gólových šancí a pod tlak se dostala vlastně až v závěru, kdy došly síly a začala pracovat nervozita z blížícího se závěru a úspěšného výsledku. S bodem proti Manchesteru může být Sparta spokojená, ale vzhledem k průběhu zápasu je úspěchem i pro United. Ti určitě nečekali, že se jim postaví tak silný soupeř. Šance Sparty na další postup sice nevypadají nijak růžově, ale určitě nejsou nulové. A pokud bude i nadále předvádět takový výkon, jako dnes, mohla by se o osmifinále ještě poprat.

Autor: Petr Starý

Komentáře (12)

Přidat komentář
HOST*Luis

Zápas hodný Ligy mistrů včera sehrála Sparta. Bylo to po dlouhé době velmi záživné. Určitě by si tři body zasloužili, ale bohožel fotbal se hraje na góly. Musím říct, že mě příjemně překvapil Pergl, který předvedl i velmi zlepšenou kopací techniku!!! Škoda že Lukáš Zelenka je neskutečně pomalej, jinak by přechody do útoku byli nebezpečnější. Takže: Hoši- děkuji!!!! P.S. Karel je fakt neskutečnej

Reagovat
HOST*Lucík

Zelenka je sice pomalej,ale furt je lepší než Šimák...

Reagovat
HOST*

Re ty debile.

Reagovat
Kily

Sparta podala jednoznačně nejlepší výkon letošní sezony. Škoda, že ji tam nic nespadlo, vítězství by ji za včerejší výkon slušelo. Strašně se mi včera líbil Sivok, ten ve Spartě už moc dlouho nevydrží. Na svoje možnosti zahrál slušně i Voříšek, kterýho vždycky kritizuju, a samozřejmě základní stavební kameny jako Poborský, Blažek, Kováč... Urbánek opravdu běhá jenom, když má míč. Trochu pak nechápu, proč v televizi chválili Zelenku. Asi je zatím lepší, než v současné době Šimák, ale rozhodně Spartě neodvádí takové výkony, jaké si od něho při jeho příchodu slibovali.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale mohla i prohrát !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Znalec.

Reagovat
smazaný uživatel

To mohla.

Reagovat
HOST*

Ty ch...RE RE

Reagovat
exmafie

V novinách i na teletextu jsem se četl,že sparťani podali životní výkon,na to že hráli proti bezzubému Manchestru je 0:0 docela propadák...

Reagovat
HOST*

Sparta si vedla celou dobu dobře, ale Blažek jim to v jedné chvílizavařil. JIR

Reagovat
HOST*

Sparta je stejnak P... .FAX

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta fakt hrála docela dobře, myslím, že žádný český tým by v současné době nesehrál s United tak vzrovnanou partii. Ale pozor, msim, že kdyby Sparta dala fik, Manchester okamžitě odpoví, prostě jim plichta asi stačila a čekajó na kanonádu na Old trefford.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele