Španělsko 2011 - radost z fotbalu

03.01.2012, 22:24
Názory a komentáře
Je to asi bez diskuze: Barcelona, Real Madrid, národní tým. A k nim přidáme Bielsu a Bilbao, Levanté a Osasunu. A pětice toho nejlepšího je kompletní.

Pep, Lionel Messi, Barcelona
Pro mnohé se jedná o radost z fotbalu. Jiní tvrdí, že je to nuda. A že všeho moc škodí. Jedno však musíme uznat: Barcelona znovu zářila a byla o krůček, o krok, před ostatními. Pro ty co nevěří, nebo nechtějí věřit, zde jsou čísla. Jedny z mnohých... Barcelona získala 5 ze 6 titulů, o které v roce 2011 hrála. Mezi nimi i ty nejcennější: vyhrála Ligu mistrů a La liga. Prohrála pouze 6 z 63 utkání, která sehrála. Stala se klubovým mistrem světa. A co je asi nejdůležitější: zápas od zápasu předváděla hru, kterou obdivují soupeři, novináři, odborníci, fanoušci.

Messi je hlavním kandidátem na zisk Zlatého míče. Po jistém období, kdy dával jeden gól za druhým, obhajuje letos své kralování světovému fotbalu také díky celé řadě asistencí, finálních přihrávek lépe postavenému spoluhráči. Bez mnoha dalších slov: je vynikající, nejlepší a každým rokem překonává sám sebe.

Pep Guardiola? On je přeci otcem tohoto fotbalového zázraku. Pod jeho vedením Katalánci získali 13 z 16 možných titulů. Stejně jako Messi překonává každým rokem výsledky z toho minulého. Celá řada kritiků, fotbalových odborníků, tvrdí, že recept na úspěch nalezl již dříve, že ho jen udržuje, ale není to až tak pravdivé. Stále se snaží něco vymýšlet, vylepšovat. Tým nabitý hráči takové kvality jako Messi, Iniesta, Xavi, Puyol, atd., se fotbalem baví. Guardiola je revolucí fotbalu po technické, ale především po taktické, stránce.

Mou, Cristiano Ronaldo, Real Madrid
Mourinho řekl před pár dny, že 2011 je pro Real daleko, předaleko, od zklamání, neúspěchu. Je nutno dodat, že má 100% pravdu. Dobrá, nedopadlo to tak, jak si příznivci Realu představovali, ale zisk Copa del Rey a první místo v tabulce na konci tohoto roku, před Barcelonou, je nutno zařadit mezi velké úspěchy. Jen Real Madrid dokázal Barceloně překazit kompletní náhrdelník plný diamantů. El Clásico sem, El Clásico tam. Merengues jsou tvrdým soupeřem pro tým azulgrana. Mourinho, kterému se podařilo dostat od kormidla Valdana, je osobností málokdy vídanou. Udržuje morálku opravdu vysoko a pevnou rukou vládne klubu, který aspiruje jen a jen na nejvyšší cíle.

Tým jako celek již dávno vstřebal esenci, parfém, jménem Mou. Stal se strojem na góly, 119 branek v síti soupeřů, o 25 více než Barca, nejvíce v Evropě. Ofenzivní hra je chloubou Realu! Především díky těmto přednostem kráčí nekompromisně za jediným cílem: sesadit z trůnu krále evropského, a tím pádem také španělského, fotbalu, svého úhlavního nepřítele.

Cristiano Ronaldo získal titul Krále střelců v minulé sezóně a má nakročeno k jeho obhájení. Snad se také již definitivně zbaví oné závislosti, posedlosti, věnovat přílišnou pozornost všem těm hloupým nadávkám, pískotu, nemístným kritikám. Real Madrid, vedení, trenér, spoluhráči, ho potřebují soustředěného na hru. Jeho střelecké schopnosti dokáží rozhodnout utkání, boj o titul. Rok 2012 se může stát rokem Cristiana Ronalda.

Perfektní
Jak jinak hodnotit reprezentaci Španělska. Perfektní byla jeho cesta kvalifikací o postup na EURO 2012. Osm překážek, osm vítězství, skore 26:6. Přidejme k tomu kvalifikaci na MS 2010, deset zápasů, deset výher, skore 28:5. Samozřejmě vládne pořadí FIFA a vzhlíží k budoucnosti s klidem. Postupné generační změny v kádru by měly proběhnout bez problémů, jednadvacítka se přeci korunovala mistrem Evropy.

Cíl pro nastávající rok je jasný: zapsat se do historie jako první tým, který získá dva evropské tituly po sobě. A jako drahokam, mezi EURO 2008 a 2012, zlato z MS 2010. Základní skupina není jednoduchá. Itálie, Irsko, Chorvatsko. Ale "zlatá generace" španělského fotbalu chce své kralování potvrdit a prodloužit. Uvidíme, zda se jí to podaří.

Loco Bielsa a Athletic
La liga si zaslouží osobnost, jakou bezesporu je Marcelo Bielsa. Mluvilo se o týmech Seville a Realu Sociedad. Ale nakonec přistál v Bilbau a začala fotbalová revoluce. Nekonečné tiskové konference, neuvěřitelné taktické rošády. Věren své přezdívce, Loco znamená šílený, bláznivý.

Dnes již bývalý trenér národního týmu Chile, osmifinalisty MS 2010, se ujal kormidla Athletica po celé řadě setkání s Josu Urrutiou, novým prezidentem baskického klubu. A také po odmítnutí některých lukrativních nabídek trénovat evropské klubové velikány, jako například Inter Milán. Talentovaný, poněkud výstřední, šestapadesátiletý Argentinec, dostal jediný úkol: překonat umístění z minulé sezony! Tedy neskončit šestý, ale pátý, čtvrtý, třetí... Ne, výš to již nejde, tam jsou přeci Real a Barca. Podaří se mu splnit tento cíl?

Začátek jeho působení byl rozpačitý a fanoušci hlasitě pochybovali. Po pěti kolech zisk dvou bodů. Následovala série, sedm utkání, 15 bodů, remíza 2:2 s Barcelonou k tomu! Konec roku zastihl Bilbao na 9. místě, ale jen tři bodíky od vytouženého zlepšení. Tedy od místa pátého. Postup ze skupiny Evropské ligy, hratelný soupeř v 1/16 finále, ale především zlepšená hra. To vše dává naději tomuto 100% baskickému týmu, stát se překvapením roku 2012.

Kdo by řekl
Nelze uzavřít tento přehled bez zmínky o dvojici týmů, o kterých se před zahájením sezony příliš nemluvilo. 2010/11: Levante skončilo na 14. místě, dva body od sestupujícího Deportiva La Coruňa. Osasuna dopadla o něco lépe, devátá, ale zachránila se jen o čtyři bodíky.

Sezona 2011/12? Levante, klub s nejnižším rozpočtem v lize, je čtvrté a Osasuna pátá!

Levante první dva zápasy remizovalo a pak vybuchla BOMBA! Výhra 1:0 nad Realem Madrid, odstartovala serii utkání bez ztráty bodu. Bilance po 9. kole byla následující: 7 - 2 - 0 17:5 23! Pochopitelně vedení v lize, ve 102 leté historii klubu poprvé! Samozřejmě, přišly prohry, ale i tak je tento tým na příčcem která znamená naději na postup do LM.

Osasuna byla po celý podzim na titulních stránkách fotbalových zpravodajství. Prohrála jen tři utkání, ale vždy to bylo lahůdkové: 8:0 v Barceloně, 7:1 na Santiago Bernabéu, 3:1 v Bilbau. Doma je tomu ovšem zcela jinak. Společně s Barcelonou nepoznala Osasuna hořkost porážky. V lednu 2012 hraje první zápas venku, ale pak čekají tři domácí duely: Racing Santander, Valencia a Atlético de Madrid se mají na co těšit!

Také díky Barceloně, Realu Madrid, reprezentaci Španělska, ale i bláznivému Bielsovi, Levante a Osasuně, je fotbal tou nejkrásnější hrou na světě!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (311)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele