SMĚR: VÝCHOD!

02.10.2004, 14:14
Aktuality
Již pár let si zvykáme na to, že když se u nás zrodí nová fotbalová hvězda, nemusí být směr k jejímu dalšímu angažmá pouze na západ. Země bývalého sovětského se rychle oklepávají z finanční krize z počátku devadesátých let a to se samozřejmě projevuje i na kvalitě tamních lig, která rok od roku stoupá...

Během několika posledních let přišlo do Ruska nebo na Ukrajinu mnoho perspektivních, i když stále trochu neznámých fotbalistů, ale i sem už začínají přicházet hráči věhlasnějších jmen.

Kluby z těchto zemí se začínají prosazovat na evropské scéně, evropské velkokluby jako jsou Real Madrid či AC Milán již dávno nejezdí na východ s povinností v poklidu odehrát devadesát minut a odvést si tři body za vítězství. Důkazem toho je i účast Lokomotivu Moskva v osmifinále minulého ročníku Ligy Mistrů, v němž byl těsně vyřazen pozdějším finalistou Monakem, které při své cestě do finále vyřadilo takové týmy, jako Chelsea nebo Real Madrid.

Zatímco ve zbytku Evropy se velmi šetří a velkých přestupů stále ubývá, na východě se vesele uzavírají transfery za miliony eur. Na soupiskách týmů z Ruska či Ukrajiny tak není problém najít Brazilce, Argentince, nebo hráče z Afriky, kteří zde mají velmi dobré finanční podmínky. Za poslední dobu na východ odešli i čeští hráči, jistě pamatujete na přestup Jiřího Jarošíka do CSKA Moskva, za který Sparta inkasovala v přepočtu více než sto miliónů korun.

Dalšími českými fotbalisty v ruské a ukrajinské lize jsou: Lukáš Hartig, Martin Horák, Pavel Mareš, Radek Šírl (všichni Zenit Petrohrad), Tomáš Čížek, Richard Dostálek, Jiří Novotný, Adam Petrouš (všichni Rubin Kazaň), Antonín Kinský, Roman Lengyel (oba Saturn Ramenskoje), Erich Brabec (Vladikavkaz), Martin Hašek (Dynamo Moskva), Martin Jiránek (Spartak Moskva), Tomáš Hübschman, Jan Laštůvka (oba Šachťor Doněck).

Kluby z těchto zemí v létě intenzivně posilovaly, potvrzení toho je například právě příchod českého dua Laštůvka - Hübschman do Šachťoru Doněck. Dále si klub z hornického města vybral Brazilce Matuzalema z Brescie. Spartak Moskva získal kromě Martina Jiránka z Regginy také Cavenaghiho z argentinského River Plate.

Kluby z východu Evropy si dávají vyšší a vyšší cíle a pomalu je splňují. Například nedávné vítězství Dynama Kyjev nad Leverkusenem 4:2, jenž v předchozím utkání LM porazil Real Madrid 3:0 je toho důkazem. Stranou nezůstává ani přesvědčivé vítězství moskevského CSKA nad Paris SG 2:0. Síla mužstev z Ruska a Ukrajiny neustále roste a možná to nebude trvat tak dlouho, než budou tamní kluby patřit k absolutní evropské špičce a budou bojovat o zisk trofeje v Lize Mistrů.

Autor: Aleš Ratzka

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pardon, ale nepochopil jsem, co je na clanku tak zajimaveho.Ono snad prestoupil nekdo tedka na vychod?

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek a aktuální, nevím, co se ti nelíbí?

Reagovat
smazaný uživatel

No,me take prilis aktualni neprijde.Ano,je to pravda,ale v ruske lize se uz pohybuji takove penize,ze to pro nasi ligu ma spis opasny efekt.Do Ruska uz chodi prvotridni hraci,proto se Zboncak,Urbanek atd. vraceji....

Reagovat
smazaný uživatel

Jasan!Není to nic novýho, že hráči jdou na východ!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele