Slovák Duda se poprvé vydává na západ, upsal se Hertě

20.07.2016, 17:16
Aktuality
Slovenský ofenzivní záložník Ondrej Duda se stává novou desítkou berlínské Herthy. Dosavadní tahoun varšavské Legie se ambicióznímu německému celku uvázal na dlouhých pět let. Přestupová částka se má pohybovat mezi čtyřmi a pěti miliony eur...

Ondrej Duda se do hlavního města Německa odebírá po vydařeném Euru, kde nejprve z lavičky skóroval proti Walesu, a následně operoval hlavně v roli falešné devítky.

Kam se slovenským internacionálem, který loni v březnu proti Česku vsítil svou první reprezentační branku, počítá trenér Herthy Pál Dárdai, zatím není jasné. Konkurence však tímto nejspíš přibývá i Vladimíru Daridovi, neboť právě na jeho postu ofenzivního záložníka se Duda cítí nejlépe.

Loni Duda s Legií Varšava podepsal nový kontrakt do roku 2019, už tehdy se ale živě spekulovalo o jeho přestupu za lepším. Vytoužených sedm až osm milionů eur za něho dle polských médií byly připraveny zaplatit celky Interu či Southamptonu, nakonec se však nic neupeklo.

Možná i pro tyto spekulace Dudova druhá mistrovská sezona v polské Ekstraklase nebyla již tak silná jako ta první, ačkoliv si stále na konto připsal solidních osm asistencí. A možná právě proto nyní také odchází za menší částku, než o které se běžně hovořilo loni. (I tak každopádně Legia výrazně vydělává, když Dudu získávala za nějakých 300 tisíc euro.)

"Duda zpočátku v Legii budil velké vzrušení, ale jeho hlava byla už po nějakou dobu někde jinde," komentoval Slovákův rozvoj blogger o polské kopané Christopher Lash a narážel přitom na skutečnost, že na podzim 2014 právě Dudova spolupráce s Miroslavem Radovićem občas vysloveně brala dech.

"Přinesl tolik potřebnou vizi, rychlost a ochotu tvrdě pracovat pro tým ve chvíli, kdy se většina hráčů chovala trochu sobecky. Díky jeho orientaci na hřišti je Legia v útoku rychlejší a efektivnější," sdělil na jaře loňského roku slovenskému Denníku N polský novinář Michal Zachodny.

Držitel ceny Petra Dubovského pro nejlepšího mladého slovenského fotbalistu do 21 let (2014) je jinak známý svou disciplínou i skromností mimo hřiště a Hertha si od něho slibuje mimo jiné přínos v oblasti zkušeností v evropských pohárech, kde jednadvacetiletý Duda nasbíral již 24 startů.

Autor: Tomáš Daníček / herthabsc.de, dennikn.sk

Komentáře (335)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele