Slavia přivítá v derby Bohemians, Spartu čeká Mladá Boleslav. Plzeň se musí obejít bez Koubka

05.04., 18:56
Aktuality
Miroslav Koubek (© AFP)

Lídr první ligy Sparta nastoupí v 27. kole v neděli doma proti Mladé Boleslavi. Slavia, která ztrácí na pražského rivala bod, o den dříve přivítá ve vršovickém derby Bohemians 1905. Třetí tým tabulky Plzeň čeká rovněž v sobotu duel v Karviné. Pro Západočechy půjde o generálku na čtvrtfinále Evropské konferenční ligy proti Fiorentině. Liberec v prvním zápase po převzetí klubu novým majitelem Ondřejem Kaniou změří síly se Slováckem.

Sparta po nevydařené první polovině března vyhrála tři soutěžní utkání po sobě a dál drží vedoucí příčku v tabulce. Obhájce titulu po reprezentační pauze nejprve v neděli v lize zvítězil v Českých Budějovicích 1:0 a ve středu triumfoval v semifinále domácího poháru na hřišti druholigové Opavy 2:0. "Jsem rádi za výhru v Budějovicích, udrželi jsme čisté konto. Ale všichni víme, že chceme být lepší," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Také svěřenci bývalého kouče Pražanů Davida Holoubka se zvedli, v posledních pěti kolech neprohráli a poskočili na pátou příčku. Mladá Boleslav na podzim ještě pod vedením Marka Kuliče dokázala Spartu doma porazit 3:1, na Letné se jí ale dlouhodobě nedaří. Z posledních 11 ligových duelů tam uhrála jediný bod.

"Určitě to pro mě bude speciální zápas. Sparta je v dnešní době někde úplně jinde, než byla přede mnou, se mnou nebo po mém odchodu. V tuhle chvíli je to velký klub, který je výborně řízený, má výborné hráče, skvělý způsob hry a trenéra," uvedl Holoubek.

Tlak na Spartu může vyvinout v sobotu podvečer Slavia, kterou čeká oblíbený soupeř. Červenobílí s Bohemians prohráli jediný z posledních 19 ligových zápasů a vršovického souseda v nejvyšší soutěži šestkrát po sobě porazili. Klokani na stadionu Slavie zvítězili v samostatné historii jen v úvodním duelu v roce 1993.

"Výsledkově se nám na Bohemians teď dařilo, ale vždy to byly těžké zápasy. Je to houževnatý tým, který hraje nepříjemný fotbal. Vloni dosáhli výborných výsledků a proti silným týmům jim to jde," upozornil kouč Slavie Jindřich Trpišovský, který 191. vítězstvím v samostatné nejvyšší soutěži může vyrovnat trenérský rekord Pavla Vrby.

Bohemians v minulém kole doma proti Jablonci (2:0) ukončili po 10 zápasech čekání na ligovou výhru a posunuli se na 10. místo. "Víme, že se nám na Slavii nedaří a že je favorit. Ale nejedeme tam v roli obětních beránků. Jako skončila proti Jablonci jedna sérii, tak budeme věřit, že v Edenu skončí další," podotkl trenér Bohemians Jaroslav Veselý.

Plzeň v uplynulém kole překvapivě nestačila 1:3 na Liberec a po 16 soutěžních zápasech prohrála, v úterý ale zvítězila v Jablonci 3:0 a prošla do semifinále domácího poháru. Západočeši v šesti ligových duelech v Karviné neprohráli, na podzim jí však ve Štruncových sadech podlehli 0:1.

"Karviné máme co vracet. Soupeř je organizovaný, bojovný, má nového trenéra, takže je na nich vidět energie. Musíme být maximálně koncentrovaní," uvedl asistent Jan Trousil, jenž v utkání na hřišti předposledního celku soutěže převezme povinnosti hlavního trenéra místo distancovaného Miroslava Koubka. Nejstarší ligový kouč pyká za čtyři žluté karty.

Liberec se utká doma se Slováckem v souboji sousedů v tabulce. Severočeši ztrácejí na soupeřovo šesté místo čtyři body a v případě vítězství se mohou přiblížit poslední příčce zajišťující účast v nadstavbové skupině o titul.

V sobotu se bude hrát ještě ve Zlíně, kam zavítá Olomouc. Sigma v posledních dvou kolech nebodovala, Ševci čekají na vítězství už pět ligových duelů.

V neděli odpoledne se pokusí potvrdit formu třetí výhrou za sebou čtvrtá Ostrava na stadionu dvanáctého Jablonce. V dalším zápase třinácté Pardubice přivítají v záchranářském souboji poslední České Budějovice. Teplice budou hostit Hradec Králové a kvůli trestu za žluté karty jim bude chybět trenér Zdenko Frťala.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele