Skupina smrti popravila favorita

12.06.2002, 11:34
Aktuality
Po závěrečných zápasech skupiny F je jasné, že Argentina, která byla před turnajem díky výkonům v kvalifikaci pasována na největšího favorita, o titul bojovat nebude. Po porážce od Anglie totiž potřebovala porazit Švédsko.

S tímto cílem také do zápasu šla, jedna šance stíhala druhou, Švédové se jen zřídkakdy dostávali na soupeřovu polovinu. Přesto to byli oni, kdo se první radoval. Po hodině hry kopal z 25 metrů přímý kop Anders Svensson a provedl to na výbornou, střelu k tyči gólman Cavallero nechytil. Argentina se zmohla jen na vyrovnání, při závěrečném náporu byl ve vápně faulován Ariel Ortega, sám penaltu sice nedal, odražený míč ale do švédské branky dopravil Hernan Crespo.

Anglie potřebovala k jistotě postupu uhrát proti již vyřazené Nigérii alespoň bod. To se reprezentaci Albionu nakonec podařilo, po bezgólové remíze doprovodí Švédsko do osmifinále z druhého místa právě Anglie.

Angličané, před turnajem podceňovaní, nabírají sebevědomí a netají se touhou vyhrát celý turnaj. To se reprezentaci Anglie podařilo v historii jednou, v roce 1966 doma v Anglii. Prvním soupeřem na cestě za slávou jim v osmifinále bude vítěz skupiny A, Dánsko.

Švédové jsou na MS podesáté a mají za sebou i několik velkých úspěchů. Na šampionátu v roce 1938 ve Francii skončili na čtvrtém místě, před osmi lety v USA vybojovali bronzové medaile a na domácím šampionátu v roce 1958 prošli až do finále, kde nestačili na Brazílii. Jejich prvním soupeřem ve vyřazovacích bojích bude Senegal, překvapení skupiny A.

Nigérie se na mistrovství představila potřetí a její letošní účast dopadla nejhůře. Jak ve Francii v roce 1998, tak i v USA v roce 1994 vyhrála svou skupinu a vypadla v osmifinále. Argentina, třináctinásobný účastník závěrečného turnaje a dvojnásobný mistr světa, nepostoupila ze základní skupiny poprvé od šampionátu v roce 1962 v Chile.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele