SKUPINA B - PŘEKVAPENÍ SE NEKONALO

22.06.2004, 10:13
Aktuality
Postup Francie a Anglie se čekal. Ale nerodil se snadno. Klidně se dá říci, že Francie postoupila za 3 minuty, jeden trestný kop a jednu penaltu. Zbylých 270 minut nepřesvědčila. Anglie rostla a zejména v útoku je velice nebezpečná. A zdá se, že v jejích řadách se objevila hvězda...

Jmenuje se Wayne Rooney, hraje za Everton, narodil se 24.10.1985 a je mu tedy 18 let, dal 4 branky a stojí 75 miliónů eur. Postupně se stal nejmladším anglickým reprezentantem historie (17 let a 11 dnů), nejmladším střelcem reprezentačního gólu (17 let a 317 dnů) a nejmladším střelcem ve finálové části UEFA EURO (18 let a 238 dnů). I když to jen na pár dní.

Ale samozřejmě, že nehrál jen on. Jaký vlastně byl vývoj v této skupině? Začalo to nudou. Chorvatsko remizovalo se Švýcarskem a ti, kteří nebyli zainteresováni na výsledku, během tohoto zápasu zcela jistě usnuli. Vzruch snad mohlo způsobit vyloučení Vogela v 50. minutě, ale jinak...

Ale pak přišel vrchol! Možná, že ne, co se fotbalové krásy týče, ale drama to bylo jak od nejznámějších spisovatelů detektivek a horrorů. Anglie byla lepší. Vedla brankou Lamparda z 38. minuty a hru kontrolovala. Beckham hrál asi tak o 1000% lépe než v Realu a na výkonu celého mužstva to bylo znát. Zidane? Někde na hřišti určitě byl, ale najít ho byla práce pro detektivní kancelář. V 72. minutě mohlo být rozhodnuto. Nejen o výsledku tohoto zápasu, ale možná i o vyřazení Francie z EURO 2004. Beckham našel volného Rooneyho a ten se od půlící čáry rychlostí sprintera vydal na cestu za druhým anglickým gólem. Silvestremu nezbývalo nic jiného, než ho poslat na zem. A bylo to již v pokutovém území. Rozhodčí Merk nezaváhal a ukázal na onen magický puntík v jeho středu. Penalta! Kdo jiný, než Beckham se mohl připravit ke střele na Barthezovu branku. Ten ovšem jeho umístěnou a tvrdou střelu k tyči vyrazil. Beckham se na chvíli zarazil, chytil se za hlavou a pak zmizel. Někde u postranní čáry strávil zbytek zápasu. Jeho spoluhráč z Realu Zidane se právě touto neproměněnou penaltou začal probouzet. Nesměle a pomalu. Nikdo nenašel odvahu rušit jeho 90minutový sen. Až přišla minuta, kterou ve statistikách označují 90+1.Trestný kop hodný Mistra. Vyrovnáno. Bod zachráněn. Sláva. Ale Zidanovi to nestačilo. Chtěl víc, aby to probuzení stálo za to. V minutě 90+3 se dočkal. Gerrard chyboval, James fauloval Henryho a Merk neváhal podruhé. Nyní na opačné straně. Penalta. A Mistr nezavál. Království, které má ve znaku růži, oněmělo. Růže uvadla, před zraky všech poddaných Jejího královského veličenstva, za 3 minuty. Na kontinentální straně kanálu kokrhal kohout. Ten galský. A Zidane se usmíval. To probuzení bylo sladké!

Mnozí se obávali, že výsledek tohoto zápasu srazí Angličany do kolen. Opak se stal pravdou. Zatnuli zuby a začali hrát, jakoby se nic nestalo. Odneslo to Švýcarsko. A hrdinou se stal Rooney. Dal 2 branky a byl k neudržení. Francie proti Chorvatsku měla potvrdit, že výhra nad Anglií nebyla náhodná. Nepotvrdila nic. A nebýt chyby Tudora, který již ve 22. minutě tečoval míč za záda vlastního brankáře, mohla odejít poražena. Remíza 2:2 byla asi spravedlivá.

Poslední kolo muselo rozhodnout. Francii stačil bod v zápase se slabým Švýcarskem, Anglie s Chorvatskem bojovali o druhé postupové místo. Chorvatsko na postup muselo vyhrát. Dlouho bylo vše nerozhodnuto. Zejména Francie trpěla víc, než se dalo předpokládat. Pokračovala v nepřesvědčivých výkonech. Až Henry rozhodl. Dal dva góly a poslal svůj tým do čtvrtfinále a hned z prvního místa. Soupeřem bude Řecko. Je nutno dodat, že ten první gól dal Zidane!

Anglie prohrávala velice brzy, již v 5. minutě dal vedoucí branku Kovač. A bylo to pro ni velice dobře. Měla spoustu času na probuzení. A kdo jiný musel být první na nohou, než Wayne Rooney! Běhal, střílel, přihrával, bojoval. Scholes ve 40. minutě vyrovnal a Rooney doprovodil Chorvaty do šatny druhým gólem. A byl to znovu on, kdo přidal třetí branku. V době, kdy se zdálo, že Chorvatsko chce utkání zdramatizovat. Pár minut poté ze hřiště odešel, za neutuchajících ovací publika. Nejen toho anglického. Vynikající výkon se musí umět ocenit. Tudor pak dal kontaktní branku, jakoby chtěl prosit o odpuštění za všechny chyby, kterých se na tomto turnaji dopustil. Ale rozjetou Anglii nemohlo nic zastavit. Lampard dal první gól Anglie na EURO 2004, bylo logické, že bude chtít dát i ten poslední. Zatím jen ve skupině.

Co napsat závěrem. Švýcarsko a Chorvatsko prošli skupinou B bez slávy, ale také bez hanby. V případě Švýcarů kazí dojem z jejich vystoupení nesportovní chování Freie. Myslím si, že ani neměli vyšší cíle. Francie zcela jistě nepředvedla vše, co umí, a jak ji známe, bude se postupem času zlepšovat. Anglie překvapila. Příjemně. A má ve svých řadách znovuzrozeného Beckhama a právě narozeného Rooneyho. A to jsou obrovské trumfy! Francie je favoritem proti Řecku, to může jen překvapit. Tip na postupujícího z dvojice Portugalsko - Anglie? Ne, já vám ho neřeknu. To je opravdu asi ve hvězdách. A jednou z nich, rodící se, je Wayne Rooney. Rozhodne on...?!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To se dalo čekat, že Anglie s Francií postoupí. Švýcarsko bylo ubohý. Chorvati neměli dost štěstí a hlavně byli neschopní proti Švýcarům...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele