Skotská Premier League - preview 7. kola

10.09.2011, 10:28, aktualizováno 11.09.2011, 08:46
Previews
Souboj dvou posledních týmů zakončí sedmé kolo skotské Premier League. Hibernian zatím posbíral pouze tři body a je na chvostu tabulky, jenom o jeden bod a jednu příčku lépe na tom je Aberdeen...
Hibernian FC - Aberdeen FC  (neděle 16:00)
Málokdo by před ročníkem řekl, že na chvostu SPL budou zrovna tyto dva celky. Oba výběry sice měly mírné problémy už v loňském roce a do horní poloviny tabulky se nedostaly, nicméně přeci jen patří mezi tradiční účastníky skotské nejvyšší soutěže a pád jednoho z nich by byl obrovským překvapením. Hibernian je v tuto chvíli poslední po pěti kolech s pouhými třemi body na kontě, Aberdeen má o bod více, ale také má navíc odehraný duel.

Aberdeen se v tuto chvíli nachází na jedenácté příčce, avšak utkal se přeci jen s největšími favority. Má za sebou duely s Celticem, Rangers i Hearts, porazit dokázal Inverness, jenže na druhou stranu prohrál se St. Mirrenem. A s tím se v každém případě nepočítalo. Dons ale lépe většinou hrají v hostujícím prostředí, a proto na Easter Road určitě mají šanci, Hibs navíc také získávají body častěji venku než před vlastními fandy.

Hibs mají na kontě hned čtyři porážky, vyhrát dokázali pouze v Invernessu, a na Easter Road tak na první body stále čekají. V posledních třech duelech doma podlehli St. Mirrenu 1:2, na půdě Kilmarnocku utržili debakl 1:4 a naposledy nestačili též na Tynecastle Stadium na Hearts poměrem 0:2. Avšak doma dokázali zvítězit alespoň v ligovém poháru nad Berwickem 5:0. Nyní se utkají s velice vyrovnaným soupeřem a rozhodně mohou uspět.

Ovšem Aberdeenu se obecně na Easter Road daří, o čemž svědčí vzájemná bilance v minulých pěti duelech. Naposledy si Dons odvezli tři body za výhru 3:1, předtím domácí vyhráli velice těsně 1:0. Avšak ještě předtím Aberdeen zvítězil 2:1 a 4:2, i nyní se očekává vcelku ofenzivní koncert s větším počtem branek. Oba týmy totiž chtějí za každou cenu vyhrát a bod by pro oba nebyl rozhodně velkým zadostiučiněním.

Oba celky mají problémy především s ofenzívou, neproměňují jasné šance a tomu odpovídá také počet vstřelených branek. Domácí totiž vsítili v pěti duelech pouze dvě branky a mají tak velké štěstí, že dokázali vyhrát. K tomu jejich obrana propustila již deset branek, což je na odehraný počet duelů opravdu příliš. Aberdeen v šesti utkáních vstřelil jen tři trefy a platí pro něj jen stejná situace, nicméně defenzíva pracuje o něco lépe, osm obdržených gólů v šesti utkáních není tak hrozné.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dundee United - Rangers FC  (sobota 13:30)
Od půl druhé čeká v Tannadice Parku na hráče Rangers nepříjemný soupeř a to Dundee United. Domácí už dokázali favorita několikrát potrápit a minimálně stejný cíl mají i tentokrát. Rangers si zase chtějí udržet průběžné vedení v tabulce.

Domácí borci nevstoupili do sezony úplně špatně, na svém kontě mají prozatím dvě porážky, z toho jednu od Celticu. Nicméně jedenáct inkasovaných branek je hodně, hůře už je na tom pouze s dvanácti inkasovanými brankami vpouze Inverness. Dundee naposledy hrálo na hřišti St. Johnstone a remizovalo 3:3. Rangers ale představují mnohem tvrdší oříšek.

Když hosté z Glasgow naposledy navštívili Tannadice Park, odvezli si jednoznačné vítězství 4:0. Pravdou však je, že United hráli bez tří vyloučených hráčů! "Naposledy to pro nás bylo hodně kruté, ty penalty a tři červené karty. Už v té době jsem to říkal a můj názor se nezměnil. Nicméně už je to pryč, je tu nová sezóna a my se na sobotu těšíme. Bude to velmi těžké utkání," nechal se slyšet boss domácích Peter Houston.

O tom, že jsou Rangers jasným favoritem, asi nikdo nepochybuje. Hosté se mohou po zpackané pohárové Evropě soustředit jen na ligu. Prozatím jí vedou, a pokud zvítězí i na hřišti Dundee United, bude tomu tak i po tomto kole. Rangers naposledy porazili Aberdeen 2:0.

Domácí budou bez obránce Dillona, mimo hru je i Daly a dlouhodobě Severin. Jezdci z Glasgow zase postrádají Nikicu Jelaviče, Wallace, Bartleyho a Weira. Otázkou je i jak budou fit hráči, kteří si plnili reprezentační povinnosti, tedy Dorin Goian, Saša Papač a Steven Naismith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.50 - 4.00 - 1.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celtic FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Šlágr kola jak má být, Motherwell prožije v této sezóně druhou těžkou zkoušku. V každém případě se očekává, že bude minimálně určitou dobu svému soupeři stačit. Gigant z Celtic parku je totiž rozhodně i přes současné postavení v tabulce obou výběrů mírným favoritem a vlastním fanouškům bude chtít ukázat, že poslední kolapsy byly jen černou kaňkou v jinak dobře rozjeté sezóně. K tomu mu pomohl i velice netradiční fakt.

Zelenobílí totiž vypadli ve 4. předkole Evropské ligy se švýcarským Sionem, ten ovšem do zápasu nastoupil s pěti nepovolenými hráči a oba zápasy proto byly kontumovány shodnými výsledky 3:0 ve prospěch Celticu. Svěřenci Neila Lennona si tak nakonec v základní skupině Evropské ligy zahrají. Po třech výhrách v SPL vyhořeli domácí před vlastním publikem v souboji s outsiderem ze St. Johnstone, kterému podlehli 0:1. Minule si ale spravili chuť výhrou v St.Mirrenu

Na kontě tak mají dvanáct bodů a patří jim třetí místo. O bod více, ale zároveň o duel navíc má Motherwell, který okupuje druhé místo a v tuto chvíli svádí s Celticem velký souboj. Doposud prohrál jen s Rangers a na kontě má čtyři výhry, očekává se tak od něho maximální nasazení. Naposledy odjel ze stánku v Glasgow s porážkou 0:3 a o rok dříve musel skousnout dokonce debakl 0:4. V této dobře rozjeté sezóně tak jistě chce tuto černou sérii prolomit.

Domácí se v sestavě budou muset obejít bez Cha Du-Riho, jehož trápí svalové problémy, poraněný kotník na hřiště zřejmě nepustí ani kapitána Scotta Browna. Svou premiéru by si ovšem mohly odbýt nově příchozí posily Mohamed Bangura a Badr El Kaddouri. "Chceme navázat na dobrý výkon ze St.Mirrenu. Postupně se zlepšujeme a já doufám, že proti Motherwellu, který je ve skvělé formě, ze sebe dostaneme své maximum," uvádí Lennon.

Do sestavy se vrací Shaun Hutchinson, jenž vynechal minulé vítězné utkání na půdě Dunfermlinu, avšak kvůli administrativním záležitostem ještě nebude moci nastoupit nově příchozí Omar Daley. Kvůli přetržené achilovce se na trávník nechystá ani Steven Saunders. "V každém případě jsem optimista. Vzhledem k současnému rozpoložení je vše možné. Na druhou stranu jsem ale i realista a dobře vím, jak skvěle bychom museli hrát, abychom vyhráli." uvádí hostující trenér Stuart McCall.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.23 - 5.50 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inverness Caledonian - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Inverness Caledonian přivítá na svém stánku fotbalisty ambiciózního Heart of Midlothian. Týmy z opačných pólů tabulky vykazují rozlišné formy, avšak oba v minulém kole zvítězily. Hearts se vedle výhry pokusí i o prodloužení série bez inkasované branky.

Po rozpačitém začátku nabírají Hearts velice slušnou formu a v zápase na hřišti Invernessu budou chtít jednoznačně uspět. Tím rozpačitým začátkem jsou myšleny dvě po sobě jdoucí porážky, doma s Dundee United 0:1 a venku na Motherwellu rovněž 0:1. Porážky zvláště nečekané, když v prvním kole obrali o body favorizované Rangers. Od porážky ve Fir Parku se však mnohé změnilo, tým Midlothian třikrát v řadě neinkasoval a připsal si celkem sedm bodů. To vyneslo svěřence trenéra Paula Sergia na průběžnou čtvrtou příčku.

Invernessu se naopak vůbec nedaří, tým sice v posledním kole vyhrál, ale to byla vůbec první výhra v soutěži, navíc po pěti porážkách a jedné remíze. Manažer Invernessu Terry Butcher má tedy o čem přemýšlet, jeho svěřencům by ale přeci jenom výhra nad Kilmarnockem mohla psychicky pomoci. Doposud jediné vítězství se nerodilo lehce, Inverness ho urval až minutu před koncem díky brance Shinnieho.

V obou táborech jsou zdravotní komplikace. Tak nejprve u domácích - Owain Tudur Jones, Lee Cox, Jonny Hayes a Aaron Doran, ti všichni mají nejrůznější zdravotní potíže. Otazník visí i nad starty Proctora, Meekingse a Gilleta. Jak už bylo zmíněno, kompletní nebudou ani hosté, problematický je start slovenského brankáře Mariana Kella a hráčů Kyleho, Elliota, Glena a Balogha.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.10 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Kilmarnock FC - Dunfermline Athletic  (sobota 16:00)
Fotbalisté Kilmarnocku sice zatím neprožívají tak úspěšnou sezónu jako v loňském roce, nicméně stále bojují o horní polovinu tabulky a rozhodně na začátku sezóny nemusejí házet flintu do žita. Po pěti odehraných duelech se nacházejí na sedmém místě se šesti body, ovšem na rozdíl od ostatních konkurentů mají o jeden odehraný zápas méně. Doposud prohráli pouze jednou.

Killie dokázali porazit pouze Hibs, ovšem na druhou stranu uhráli velmi cenné remízy s Hearts či Motherwellem. Mrzet je může pouze minulá prohra s Inverness, které prožívá vcelku bídnou sezónu a hned úvodní porážka od takového soupeře mohla bolet. Naopak nováček sezóny se v SPL rozkoukal velice dobře a v tuto chvíli překvapuje všechny odborníky. Na kontě má též odehráno jen pět duelů a patří mu skvělá pátá pozice.

Dunfermline totiž získal osm korálků a teprve v minulém kole zaznamenal první prohru s Motherwellem, předtím zvítězil v Dundee či v St. Johnstone. Oba sobotní soupeři se naposledy v Rugby Parku rozešly smírně po remíze 1:1, v předchozích letech ale spíše dominovali domácí a ze čtyř duelů vyhráli hned třikrát. Domácí kouč Kenny Shiels nyní musí řešit rostoucí počet hráčů na marodce, což rozhodně na sebevědomí nepřidá.

Kromě stávajících Ryana O'Learyho a Davida da Silvy nově přibyl také Danny Buijs, jistotu startu nemá též Mohamadou Sissoko. Jedinou dobrou zprávou je návrat Paula Heffernana, jenž vyléčil poraněné lýtko. "Zábava je slovo hodně používané při charakteristice naší hry. To je náš prvotní cíl, aby fanoušci měli na co vzpomínat. I proti Inverness jsme hráli otevřenou hru a tato porážka na nás nebude mít vliv, s úsměvem jdeme do dalšího duelu," uvádí Shiels.

Hosté postrádají zraněné trio Nicky Phinn - Steven McDougall - Martin Hardie, otazník visí nad startem Kevina Rutkiewicze. "Vskutku vím, jak dobrý Kilmarnock je a pokud je jeho už tak atraktivní hra účinná, čeká nás vskutku těžká práce. Rozhodně nejsme favoriti, ale na soupeře může lehce zapůsobit porážka s Inverness. My se pokusíme předvést také dobrý výkon a soupeře ve všem překvapit," uvádí trenér Jim McIntyre.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Je tomu už šest let, co St. Mirren naposledy zdolal St. Johnstone, tak dlouhou dobu by domácí fotbalisté rádi přerušili a formu by na to měli mít! Vždyť St. Mirren je na tom v tabulce lépe, byť má tedy jeden zápas k dobru.

St. Mirrenu se zatím daří, poslední porážka od Celticu se sice čekala, ale jinak je na tom tým velice dobře. Nyní se domácí představí proti neoblíbenému St. Johnstonu, se kterým mají hrůzostrašnou bilanci, porazit ho dokázali naposledy před šesti lety! O motivaci je tedy postaráno, St. Mirren navíc bude hrát doma a druhé domácí vítězství by se mu jistě hodilo.

St. Johnstone, ačkoliv má mnohem lepší vzájemnou bilanci, je na tom v tabulce zatím hůře. Na vině jsou jednak dvě porážky, ale také odložené utkání proti Hibernianu. Hosté měli v minulém kole vítězství na dosah, ale dvoubrankové vedení proti Dundee United nakonec neudrželi a remizovali jen 3:3.

Z domácí strany do zápasu nejspíše nezasáhne Aaron Mooy, na vině jsou bolavá záda. Na start to nevypadá ani u Hugha Murrayho a už vůbec ne u Darrena McGregora, který podstoupil operaci křížových vazů.

Šéf hostujícího celku Derek McInnes vítá zpět dva klíčové hráče - Chrise Millara a Kevina Moona. Naopak musí oželet starty Calluma Davidsona, Murrayho Davidsona a Sama Parkina.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC541010:113
2.Motherwell FC64119:513
3.Celtic FC540110:212
4.Heart of Midlothian62226:38
5.Dunfermline Athletic52217:78
6.St. Mirren FC62224:58
7.Kilmarnock FC51316:46
8.Dundee United61327:116
9.St. Johnstone FC51224:65
10.Inverness Caledonian61146:124
11.Aberdeen FC61142:84
12.Hibernian FC51043:103

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

SPL --- pro mě absolutně neatraktivní liga, odporný fotbal...nikdy jsem tuto soutěž neměl rád

Reagovat
smazaný uživatel

jsem šokován

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lukáši, nepřipadá ti tvůj komentář naprosto zbytečný?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tulen

este stastie, ze si to povedal. vies si predstavit co by sa stalo keby sme toto nevedeli?

Reagovat
smazaný uživatel

Já souhlasím!

Reagovat
skteel

Neví někdo jak si vedou Twardzici ?

Reagovat
smazaný uživatel

Hraju za mladeznicku 19-tku Celticu. Dnes hrali 1-1 proti Motherwellu. Filip dal jediny gol.

Celtic zatial bez prehry druhy za veducim Hearts.

Celtic U-19 hra v tejto sezone i novozalozenu tzv. NextGen Series co je akasi juniorska obdoba dospelej Ligy majstrov. Zatial v nej prehrali v Marseille (0-1) a doma s FC Barcelona (1-3).

Reagovat
skteel

díky za vyčerpávající info.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele