Skotská Premier League - preview 7. kola

02.10.2010, 08:34
Previews
Celtic i Rangers doposud procházejí skotskou ligou bez jediného zaváhání. O první body se je dnes pokusí připravit domácí Hearts, kteří hostí právě Jezdce, a Hamilton, jenž míří do Celtic Parku. Motherwell může potvrdit venkovní výhru z Hearts doma proti St. Mirren. St. Johnstone se pokusí o druhou výhru proti Hibernianu.
Heart of Midlothian - Rangers FC  (sobota 13:00)
Rangers dál bez ztráty bodu soupeří na dálku s Celticem o první místo tabulky, nyní je však čeká těžký zápas na hřišti Heart of Midlothian. Hráči Hearts by rádi smazali nelichotivou sérii, v letošní sezóně totiž v domácím zápase ještě nezvítězili.

Další zklamání z domácích výkonů Hearts přišlo v posledním kole proti Motherwellu, které pro hostitele skončilo prohrou 0:2 a propadem na čtvrté místo tabulky. "Ve středu jsme si promluvili o tom, proč to v sobotu bylo tak špatné. Nebylo to z krizového důvodu, pouze jsme potřebovali mluvit o tom, co bylo v sobotu špatně. Bylo dobré, že někteří lidé byli schopni vyjádřit své názory, určitě to pomohlo, protože pak jsme měli tréninkové utkání a tým hrál opravdu dobře," prozradil útočník Kevin Kyle.

Rangers nadále kráčí ligou bez ztráty bodu, v minulém kole si poradili s Aberdeenem 3:2 na jeho hřišti a do sobotního utkání jdou navíc i s vítězstvím 1:0 nad Bursasporem z Ligy mistrů. Rangers jsou zatím společně s Celticem bezchybní a další tři body se očekávají i z Edinburghu. "Oba kluby prožívají skutečně dobrý start do sezóny, však jsme se také nechystali nasbírat méně bodů. Mohu je říci, že jsme pracovali velmi usilovně, abychom toho dosáhli," prozradil manažer Walter Smith.

Hosté do utkání nebudou moci nasadit obránce Madjida Bougherru a Kirka Broadfoota, do hry se však vrací útočník Nikica Jelavič. Širší marodku mají domácí Hearts, nenastoupí totiž zranění Andrew Driver, Lee Wallace, Marius Zaliukas, ani Dawid Kucharski, nejistý start je navíc u Stephena Elliotta, Davida Templetona a Susa Santany.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.80 - 3.50 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Motherwell FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Motherwell, který díky dobrým výkonům z posledních zápasů poskočil už na třetí příčku tabulky, přivítá v sobotu trápící se St. Mirren. Hosté nutně potřebují body, momentálně jsou totiž na posledním, sestupovém místě.

Motherwell se po výhře 2:0 z posledního kola proti Heart of Midlothian posunul za Rangers a Celtic na třetí ligovou příčku, kterou si bude chtít udržet i po domácím zápase se St. Mirren. Do sestavy domácího týmu se navíc vrací Stevie Hammell, který se zotavil po zranění kolenní šlachy. Až v příštích týdnech čeká návrat chybějící Shauna Hutchinsona, Estebana Casagoldy a Marka Fitzpatricka.

St. Mirren je na tom výsledkově mnohem hůře, nebodoval totiž ani v domácím zápase s Invernessem, kterému podlehl 1:2 a momentálně se s pouhými čtyřmi body dělí o sestupovou pozici se St. Johnstonem. "Není žádný důvod k panikaření. Sezóna teprve začala a je dost dlouhá, i mezi ostatními kluby nastanou výkonnostní výkyvy. Musíme se učit ze hry a poučit se z chyb, pak se to zlepší. To je nejlepší způsob, jak se přes to dostat," myslí si John Potter.

"Sobotní výsledek je pro nás zklamáním, ale potřebujeme se přes to dostat a pokračovat. Není důvod se tím zabývat a zbytečně se znepokojovat. Jsme optimističtí a pokusíme se o víkendu uhrát dobrý výsledek. To by bylo velké překvapení, protože od nás lidé mnoho neočekávají," dodal Potter.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.40 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Johnstone FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Hibernian neprožívá dobrý start do sezóny, zvítězil pouze v jednom z devíti zápasů a kouč John Hughes je pod velkým tlakem. Hibs si nesmí dovolit další zaváhání, a už vůbec ne na hřišti St. Johnstonu, který je na tom ještě hůře.

St. Johnstone má oproti soupeři výhodu, přestože je v tabulce až na jedenácté příčce, není na domácí vytvářen takový tlak, jaký prožívají Hibs. St. Johnstone v minulém kole nebodoval, na hřišti Dundee United prohrál 0:1. Proti Hibs už může nastoupit Steven Anderson a vrací se také Scott Dobie se Stevenem Milnem, kteří měli problémy s kolenem.

"Musíme předvést takový výkon, abychom získali tři body. Vždy chceme v Perthu bodovat, ať už hrajeme proti komukoliv. Víme, že Hibs jsou dobrý tým a mají mnoho talentovaných hráčů. John Hughes v poslední sezóně udělal fantastickou práci, je jen otázkou času, než je některé vítězství nakopne a my se musíme ujistit, že to nebude právě proti nám. Musíme se soustředit jen na sebe," sdělil manažer St. Johnstonu, Derek McInnes.

Hibernian je po prohře 1:2 s Celticem s pěti body až na deváté příčce ligové tabulky a očekává se od něj mnohem více. Záložník Liam Miller si však dobře vzpomíná na debakl z minulé sezóny, kdy v Perthu jeho tým prohrál vysoko 1:5. "Minulý rok jsme tam sehráli skutečně těžký zápas, na který se opravdu nezapomíná. Víme, že to bude i tentokrát obtížné, ale chtěli bychom jim to vrátit," prohlásil Miller.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inverness Caledonian - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Inverness vykročili v domácí soutěži do nového ročníku tou správnou nohou a jako nováček ukázali, že se rozhodně zachránit chtějí. V současnosti totiž dokázali získat z šesti kol úctyhodných sedm bodů a nacházejí se na sedmém místě. Hned před nimi se "krčí" Aberdeen, kterému po skvostném úvodu začíná docházet dech. Na půdě nováčka ho rozhodně žádná lehká práce nečeká, ovšem mírným favoritem přeci jen zůstává.

Inverness dokázalo naposledy zvítězit na půdě konkurenčního St.Mirrenu a přerušilo sérii čtyř zápasů bez výhry v řadě. Napravilo proto předchozí ostudný výsledek z Celtic Parku, kde domácímu favoritovi podlehlo v ligovém poháru 0:6. Aberdeen narazil na špatnou sérii po prohře s Kilmarnockem, avšak v poslední době se jeho výkony přeci jen zlepšily. Uhrál cenný bod s Motherwellem a postoupil také dále v ligovém poháru přes Raith.

A v minulém ligovém klání prohrál ofenzivní bitvu s favorizovanými Jezdci z Rangers jen těsně 2:3. Navíc na stánek domácích Caledonian má velmi dobré vzpomínky. V posledních třech duelech zde třikrát zvítězil, naposledy dokonce jasně 3:0. A tuto sérii by určitě nerad porušoval. Nicméně v sestavě se bude muset obejít bez jedné z největších zkušených opor a zároveň kapitána Chrise Maguireho. Ten si bude odpykávat trest za vyloučení v utkání s Rangers.

Kapitánskou pásku by tak měl převzít Andrius Velička, který nemohl nastoupit v minulém duelu kvůli dohodě obou klubů. Velička totiž v Aberdeenu hostuje právě z Rangers. Hosté se navíc budou muset obejít bez zraněného Paula Hartleyho. "Stále jsem velký optimista, co se týče našich šancí pro tuto sezónu. Výkon se zlepšuje a myslím, že máme obrovský potenciál proniknout do pohárové Evropy," je ambiciózní kouč Aberdeenu Mark McGhee.

Domácí nemohou počítat s záložníkem Davidem Proctorem, který bude mimo hru tři týdny kvůli svalovým problémům. Zdravotně připraveni by ještě neměli být ani Kevin McCann a Dani Sanchez, klubové vedení už ale dovolí nastoupit do utkání Stuartu Golabekovi, který měl s vedením problémy. "Vítězství z minulého kola nás ohromně povzbudí, budeme bojovat hlavně za naše skvělé fanoušky," vyhlašuje odhodlaně záložník Thistle Stuart Duff.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Kilmarnock FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Dundee United se snad konečně dostalo z největších problémů a opět se může plně soustředit na domácí soutěž v alespoň trochu přijatelné formě. Po nepovedeném začátku SPL a vypadnutí z Evropské ligy se loňskému třetímu týmu tabulky příliš nevěřilo, nyní se s ním už ale musí počítat. Ovšem Dundee to v žádném případě jednoduché mít nebude. V Rugby parku totiž získávají těžko body i glasgowští rivalové a Kilmarnock letos hraje ve velké pohodě.

Snadno prošel přes dvě kola v ligovém poháru, z šesti kol získal na domácí scéně hned šest bodů a připsal si skalp silného Aberdeenu. Dobrý výkon také předvedl proti Celticu, proti kterému dokonce vedl a nakonec mu podlehl nejtěsnějším rozdílem 1:2. V posledním kole si odvezl bod za výsledek 2:2 z New Douglas Parku, kde se střetl s domácím Hamiltonem. Dundee se chytlo také výhrou nad Aberdeenem, naposledy doma zdolalo St. Johnstone 1:0.

Napravilo tak předchozí debakl z Ibrox Parku, kde je Jezdci z Rangers vyprášili ze hřiště debaklem 4:0. Oba sobotní protivníci se naposledy potkali letos v lednu a diváci se v každém případě museli bavit. Výsledek 4:4 rozhodně není tradiční, body ale byly rozděleny vskutku spravedlivě. Pro Kilmarnock je dobrou zprávou, že nehlásí žádné nové marody. Dlouhodobě mimo hru jsou stále gólman Alan Combe, hráči James Dayton a James Fowler.

"Bude to pro nás opět velmi pikantní utkání proti Dundee United, to poslední totiž stálo vskutku za to. Je všeobecně známé, že Dundee letos disponuje skvělou obranou a podobný ofenzivní koncert se proto nedá očekávat. V záloze nehraje jediný špatný fotbalista, obrovskou vnitřní sílu má hlavně Jon Daly. A když se podívám na útočníky, gólové zásahy Davida Goodwillieho nás mohou právem děsit," vyzdvihuje sílu soupeře kouč Killie Mixu Paatelainen.

Hosté se budou muset obejít bez důležité dvojice Craiga Conwaye a Dannyho Swansona, kvůli problémům s lýtkem nebude připraven ani Barry Douglas. Avšak zpátky ve hře je naopak Garry Kenneth. "V současnosti nepředvádíme každý víkend skvělý fotbal, musíme naše výkony vyrovnat do přijatelné podoby. Chceme se v každém duelu zlepšovat, ale Kilmarnock má dobrý tým a hlavně kouč Mixu Paatelainen odvedl velký kus práce," těž chválí svého protivníka trenér United Peter Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.25 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Celtic FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Celtic narozdíl od minulého ročníku sbírá body jak na běžícím pásu a téměř jistě se už umístí do druhého místa. Zatím je sice velmi brzy na závěry, ovšem osmibodový náskok po šesti kolech před ostatními protivníky hovoří za vše. Zatím se zdá, že se o titulu bude rozhodovat v derby Old Firm s Rangers. Celtic doposud získal plný počet osmnácti bodů a je pouze o skóre právě za Rangers. Nyní se střetne s velkým outsiderem z Hamiltonu.

Předloňský nováček by neměl dělat Celticu příliš velké problémy, avšak překvapit vskutku umí. V zápase s Jezdci právě dlouhou držel remízový výsledek a o tři body přišel až brankou Kennyho Millera v poslední minutě. Hamilton je považován za možná největšího kandidáta pádu o patro níže. Prozatím se nachází na desátém místě se ziskem pěti bodů. Naposledy vybojoval bod doma proti Kilmarnocku, který se v každém případě počítá.

Celtic nedávno nemilosrdně rozdrtil v ligovém poháru St.Johnstone 6:0, v lize poté potvrdil výhru proti Hibernian, který zdolal po skvělých úvodech obou poločasů 2:1. V loňském roce v Celtic parku k překvapení nedošlo, domácí zvítězili 2:0. V předchozích dvou duelech dokonce dominovali poměrem 4:0 a dá se tedy skoro říci, že hosté jsou skoro bez šance. Ve fotbale se ovšem zázraky vskutku dějí, příkladných zápasů je v dlouhé historii opravdu hodně.

Kouč Neil Lennon ale nemůže být úplně šťastný z rozsáhlé marodky, na níž se nachází hned šestice hráčů. Do zápasů určitě nenastoupí zranění Charlie Mulgrew, Emilio Izaguirre, Paddy McCourt, James Forrest, Thomas Rogne a Beram Kayal. Naopak obránce Jos Hooiveld by už mohl oslavit svůj návrat. "Je jasné, že nám musí trochu přát štěstí, abychom vyhrávali každý zápas v SPL. Jdeme mu ale naproti a chceme zůstat bez bodové srážky ještě mnohem déle," maluje si plány útočník domácích Anthony Stokes

Hamilton je na tom co se týče marodky mnohem lépe. Po operaci se do sestavy konečně vrací kapitán Alex Neil. Mimo hru proto zůstává jen dlouhodobě zraněný James Gibson, který má vážné problémy s kolenem. "V mládeži jsem si říkal, že je to opravdový fotbal, že ho můžu hrát. Nyní je pro celý tým obrovský svátek, když si zahrajeme s Celticem nebo s Rangers. A když se nám daří, je pocit radosti dvojnásobný," ohromně se těší na sobotní klání záložník Accies Kyle Wilkie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC660016:518
2.Celtic FC660013:218
3.Motherwell FC63128:510
4.Heart of Midlothian62229:88
5.Dundee United62226:118
6.Aberdeen FC62139:87
7.Inverness Caledonian62138:77
8.Kilmarnock FC62137:87
9.Hibernian FC61236:105
10.Hamilton Academical61235:135
11.St. Johnstone FC61144:84
12.St. Mirren FC61145:114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hearts v Rangers, LIVE Sport 1, 13:00

I ked Hearts doma v 3 zapasoch novej sezony este nezvitazil, necaka nas na Tynecastle lahky zapas. Vzdy je po zapase v Champions League o cosi tazsie sustredit sa na domacu sutaz.

V nasom pripade vsak vidim pozitivum v tom ze v stredu sme hrali doma (teda bez cestovania), navyse uspesne, takze by to preladenie na ligovu strunu nemalo byt az tak komplikovane.

Povazujem tiez za vyhodu ze nasi dvaja klucovi hraci pre ofenzivu, Weiss a Jelavic, v CHL nehravaju (Jelavic nemoze kvoli nezmyselnym predpisom UEFA - hral predkolo za Rapid) a tak su oddychnuti a hlavne hladni. Dalo by sa preto ocakavat ze manazer Smith dnes da oddychnut Kenny Millerovi ale ako v tyzdni stihol poznamenat urcite to v plane nema...

Sam Miller je tomu rad pretoze by rad prekonal rekord Marca Negriho z roku 1997 ktory skoroval v 10 zapasoch SPL po sebe. Miller je momentalne na konte s cislom 6. Mimochodom taliansky bombarder Negri zaznamenal vtedy v 10 zapasoch 23 golov !!! Jeho dalsiu karieru vsak poznamenala nestastna nahoda. Pri biliarde mu Sergio Porrini (spoluhrac a byvaly hrac Juve) takmer vypichol oko a Negri sa potom k vrcholovemu futbalu uz nikdy nevratil, hoci to potom skusal este viackrat v rodnom Taliansku.

Spat k dnesnemu zapasu, som zvedavy najma na Rudlu Skacela (ak uz bude pripraveny nastupit), hrozbu vsak vidim najma v utocnikovi Kylem a tiez Elliotovi ktory uz ma na konte 4 ligove zasahy. Som vsak presvedceny ze dnes udrzime 100% start do sezony. O vedenie v tabulke uz mam iste obavy kedze Celtic hosti doma nepomerne slabsiu prekazku - Hamilton.

Moje dnesne tipy:

Hearts v Rangers 2

Celtic v Hamilton 1

Inverness CT v Aberdeen 0

Kilmarnock v Dundee Utd 0

Motherwell v St Mirren 1

St Johnstone v Hibernian 0

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to trosku nevyslo

Ale koukam ze Skacel umi zahrat akorat ve Skotsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo, tak nadějne to vypadalo.

Reagovat
stas87

za ten tlak na konci si rangers vyhru zasluzili len je mi luto kella ze to nedotiahol k remizke

Reagovat
Maverick 65

wooow Skvěle Rangers stejně jako proti Bursasportu zajistil vítězství Naismith to je síla!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to se allymu omlouvam

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele