Skotská Premier League - preview 6. kola

27.08.2011, 09:04, aktualizováno 28.08.2011, 08:17
Previews
Skotské kluby na plné čáře zklamaly v Evropské lize a nyní se budou chtít pozitivně naladit do dalšího proběhu sezony. Celtic se pokusí odčinit poslední špatné výsledky v St. Mirrenu, Rangers se po duelu s Aberdeenem chtějí vrátit do čela tabulky a Hearts hostí Hibernian...
St. Mirren FC - Celtic FC  (neděle 13:45)
Pohádky většinou mají horší začátek a lepší konec. Nicméně v tuto chvíli to vypadá, že pro Celtic platí opačná slogva. Zelenobílí totiž po třech výhrách v řadě narazili na tvrdý kámen a v důležité fázi opět vybouchli. Což je v posledních letech pro skotský fotbal naprosto typické. Nejenže poprvé ztratily body v lize proti papírově snadnému soupeři v domácím prostředí, navíc vypadli už v předkole Evropské Ligy.

A že by proti době také měli nějak věhlasný tým, to se rozhodně tvrdit nedá. Švýcarský Sion má sice zvuk ve své zemi, ovšem na mezinárodní scéně je tento pojem naprosto neznámý. Po úvodní bezbrankové remíze v domácím prostředí nezvládli svěřenci kouče Neila Lennona ani druhý zápas. Ze Švýcarska si odvezli krutou porážku 1:3. Nicméně vše se musí hodit za hlavu a Celtic má opět šanci dostat se na vítěznou vlnu.

Saints totiž patří mezi ty slabší protivníky v SPL a glasgowský gigant by si rád spravil střeleckou chuť. Útočně laděný celek totiž ve třech minulých utkání v ofenzívě pohořel a vsítil jen jednu nic neznamenající trefu. Celtic po výhrách nad Hibs, Dundee a Aberdeenem prohrál doma se St. Johnstone, což nečekal vskutku nikdo. St.Mirren určitě cítí šanci a zajisté se pokusí o podobné překvapení protože to, jak je vidět, jde.

St. Mirren remizoval s Dunfermline (0:0) a Dundee United (1:1), porážku utrpěl jen od Motherwellu. Porazit navíc dokázal Aberdeen i Hibernian a hřeje se tak na výsluní v horní polovině tabulky, což by byl na konci roku obrovský úspěch. Saints postoupili také do dalšího kola ligového poháru, když po přestřelce zvítězili na půdě Mortonu 4:3. Doma se jim na nedělního soupeře daří střídavě, loni ho dokonce zdolali neskutečně 4:0!

St. Mirren bude moci zařadit do základní jedenáctky Joe McKee, který přišel v minulých dnech na hostování z anglického celku Burnley. Lehké svalové zranění utrpěl Nigel Hasselbaink, do neděly by ale měl být připraven. Hosté oproti duelu se Sionem nenasadí Berama Kayala, Kelvina Wilsona, Garyho Hoopera a Charlie Mulgrewa, všichni totiž mají zdravotní problémy a do nedělního duelu nemohou zasáhnout.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.00 - 4.50 - 1.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rangers FC - Aberdeen FC  (neděle 16:00)
Rangers se po nečekaném vyřazení z Evropské ligy vrací do ligového kolotoče a v neděli je čeká domácí utkání proti Aberdeenu. Ten až v minulém kole zaznamenal první výhru a na Ibrox Parku tedy může jen překvapit.

Rangers se sice v posledním kole radovali z výhry 3:0 v Motherwellu, čímž se posunuli na vedoucí příčku tabulky, jejich náladu však pokazil rychlý konec v Evropské lize. Tam Rangers nestačili na slovinský Maribor a po výsledcích 1:2 a 1:1 se s evropskými poháry pro tuto sezónu loučí. Manažer Ally McCoist ale věří, že se jeho svěřenci oklepou a v lize se vrátí na vítěznou vlnu.

"Nemám žádné pochybnosti, že by se z toho chlapci nedostali a nepokusili se uhrát s Aberdeenem dobrý výsledek. Musíme se jen oklepat a těšit se na zápas proti Aberdeenu, který bude hodně obtížný, ale může nám být i prospěšný. Čtvrteční zápas byl zklamáním, ale v šatně jsem hráčům řekl, že je to jen o tom, jak se s tím zklamáním vyrovnají. Teď se musíme připravit na Aberdeen," prohlásil McCoist.

Aberdeen až v 5. kole konečně vybojoval kýženou výhru, když 2:1 porazil Inverness. Před zápasem s Rangers má však stále na kontě jen čtyři body a dělí se o devátou příčku tabulky se St. Johnstonem, který má zápas k dobru. Do sestavy Aberdeenu by se měli po zranění vrátit Chris Clark, Kari Arnason a připraveni hrát už jsou i Rob Milsom a Yoann Folly. Rangers bude chybět Lee Wallace, který je společně s Davidem Weirem, Sašou Papacem a Leem McCullochem na marodce. Nastoupit by ale měla nová posila Alejandro Bedoya.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.26 - 5.50 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heart of Midlothian - Hibernian FC  (neděle 16:45)
Edinburgh čeká v neděli prestižní derby mezi kluby Heart of Midlothian a Hibernianem, jehož počátek se datuje od roku 1875. Nehledě na poslední výsledky dají oba kluby do zápasu maximum, výhra v tomto zápase se totiž cení několikanásobně.

Tentokrát přivítá derby Tynecastle Stadium, domovský stánek Hearts, jež jsou v tomto utkání pasováni do role favorita. Domácí celek, který má v této sezóně za cíl stanoveno bojovat o ligový titul, přitom neprožívá dobrý start do nového ročníku a ani po změně manažera se zatím nedostavily očekávané výsledky. V minulém kole Hearts vybojovali pouze bod na hřišti Kilmarnocku a v Evropské lize navzdory remíze 0:0 ze hřiště Tottenhamu Hotspur pro tento rok končí, o čemž prakticky rozhodl už první zápas a prohra 0:5.

Nyní se ale sedmý celek tabulky neohlíží na tyto výsledky a soustředí se jen na nedělní derby. "V Lisabonu a Portu jsem hrál několik derby. O těchto zápasech je vždy hodně slyšet, ale tím bychom se neměli nechat unést. Měli bychom se zaměřit na naši práci a dělat to, co děláme každý zápas a jít do utkání s cílem vyhrát. Potřebujeme tři body. Je to derby, to je vždy emocionální," přiznal manažer Hearts Paulo Sergio.

Hibernianu se v nové sezóně zatím vůbec nedaří, na kontě má kromě jednoho vítězství tři prohry, stejně jako z posledního kola, kdy podlehl 1:2 St. Mirrenu. V tabulce jsou tak Hibs předposlední a musejí začít sbírat body. "Už je to hodně dávno, co jsme nad Hearts zvítězili a nyní je to třeba napravit. Pokud tento zápas vyhrajeme, dostaneme se před Hearts, oproti kterým máme navíc zápas k dobru, potom tedy vypadá vše jinak," sdělil gólman Hibs Graham Stack.

Manažer Hearts Paulo Sergio již má k dispozici Johna Suttona, Stephena Elliotta a Jamieho Hamilla, mimo hru však stále zůstává zraněný Kevin Kyle. Za Hibs by v neděli mohli nastoupit i nové posily z Wolves a Celticu, Leigh Griffiths a Richie Towell. Do hry se vrací Junior Agogo a Isaiah Osbourne, stále však chybí zraněný Phil Airey.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dunfermline Athletic - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Nováček z Dunfermlinu na úvod sezóny ukázal, že rozhodně po několikaleté dřině dostat se do nejvyšší soutěže nehodlá SPL opustit. Do premiérového ročníku vlétl jako uragán a sbírá body jako ne běžícím pásu. A to dokonce i velice neočekávaně. V tuto chvíli totiž ještě nepoznal hořkost porážky a na kontě má dvě remízy a dvě prohry. V tuto chvíli na slovutný Celtic ztrácí pouze jeden bod, což je obdivuhodná bilance.

Athletics na úvod v domácím prostředí bezbrankově remizovali se St.Mirrenem, nicméně zápas od zápasu jejich výkon astronomicky roste. V dalším duelu se totiž poprvé před domácími fandy rozjel gólový brankostroj a domácí trefou v nastaveném čase vybojovali další bod za remízu 3:3. A poté si Dunfermline dokázal vybojovat dvě vítězství. Nejprve zvítězila v McDiarmid Parku nad St.Johnstone, o týden později vyloupila i Tannadice a proti Dundee United dominovala stejným poměrem 1:0.

Nicméně v úterním klání v ligovém poháru se zrodila první výraznější kaňka, když Dunfermline prohrál na půdě East Five 1:2. Motherwell je na tom ještě o něco lépe, i když má o jeden odehraný duel více. Z úvodních čtyř duelů získal deset bodů. Porazil Hearts, Inverness a St.Mirren. Dokázal také remizovat s Kilmarnockem, nicméně v domácím duelu s Rangers nestačil a nakonec soupeři podlehl poměrem 0:3.

Ovšem následně si spravil chuť v ligovém poháru a na půdě Clyde zvítězil 4:0, proto i nyní bude mírným favoritem. Oba soupeři se v East End Parku utkaly naposledy před čtyřmi lety a domácí dominovali poměrem 4:1. Dunfermline nehlásí žádná nová zranění, naopak po svalových problémech se do sestavy vrací Nicky Phinn. Jediným nehrajícím tak je Steven Bell, který ještě léčí problémy s achilovkou.

Kouč Stuart McCall má ještě o něco příznivější zprávy, na marodce se nenachází vůbec nikdo. Do sestavy se totiž vrací uzdravený Tim Clancy. "Viděl jsem hrát Dunfermline v minulých duelech a musím uznat, že má opravdu fantastický vstup do sezóny. Dobře víme, že takový výkon, jako jsem předvedli proti Rangers, by asi nestačil. Nicméně já si myslím, že se náš herní projev zlepší," věří McCall.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.10 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inverness Caledonian - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Inverness je v tuto chvíli "na padáka", nicméně do konce sezóny zbývá ještě mnoho kol a poslední celek tabulky může ještě s přehledem spoustu dalších bodů nasbírat. Pokud ovšem rychle nezačne, může být v závěru snaha dohánět ztrátu marná. Nyní totiž loňský nováček doposud posbíral pouhý jeden korálek a to v žádném případě není lichotivá statistika. Nyní změří síly s doposud neporaženým Kilmarnockem.

Ten sice vyhrál pouze jednou nachází se ve středu tabulky, avšak jeho obrana narozdíl od té Inverness funguje jako hodinky a proto zatím borci z Rugby Parku neprohrávají. Caledonian prohráli s Aberdeenem, Motherwellem, Rangers a Hibernian, remizovat dokázali pouze s nováčkem z Dunfermlinu. Nepovedl se jim ani duel v ligovém poháru, kde senzačně nestačili na půdě celku Ayr.

Kilmarnock dokázal deklasovat Hibernian 4:1, jenže pouze bod vybojoval s Hearts, Motherwellem i Dundee United. Nicméně právě tyto tři celky by se v závěru sezóny měly prát o pohárovou Evropu a proto tak do dalšího průběhu žádné významné korálky nepoztrácel. Oba sobotní protivníci se spolu naposledy utkali loni v prosinci a hosté prolomili nepříjemnou sérii pěti proher v řadě, když na Tulloch Stadium zvítězili 3:1.

A i nyní jsou určitě mírnými favority. Killie se budou muset obejít bez Ryana O'Learyho, kterého trápí zkřížený vaz v koleni a mimo hru bude minimálně půl roku. Nenastoupí ani David Silva (lehké poškození vazů) a Paul Heffernan (problémy s lýtkem). "Je to velice dlouhá doba. Dobře vím, jaké to pro fotbalistu musí být. Tyto zranění se ale stávají a my věříme, že Ryan se vrátí ještě odolnější a silnější," uvedl český krajánek Zdeněk Kroča.

Kouč Terry Butcher bude nově postrádat Jonnyho Hayese, jenž si poranil rameno a na trávníky se proto nepodívá nejméně dva měsíce. Na marodce jsou i další hráči, Butcher však boj nevzdává. "Máme sice k dispozici 16 zdravých hráčů, s touto situací se ale chceme poprat. Nikdy jsem sice netrénoval tým, který by řešil takovou absenci, my jsme ale i tak odhodláni bojovat o každý bodík až do závěrečného hvizdu," dodává povzbuzení Butcher.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
St. Johnstone FC - Dundee United  (sobota 16:00)
St. Johnstone se po nejistém vstupu do sezóny konečně dostává do formy a rád by navázal na překvapivou výhru ze hřiště Celticu. Dundee United se naopak v posledních zápasech nevede podle očekávání a bude se tedy snažit o nápravu na hřišti St. Johnstonu.

St. Johnstone se až v 5. kole dočkal výhry, a to rovnou na Celtic Parku, kde porazil 1:0 favorizovaný Celtic. Ve středu na výhru navázal i v poháru, kde zvítězil 3:0 nad Livingstonem. Manažer St. Johnstonu Derek McInnes neskrývá spojenost a věří, že tým si formu udrží delší dobu. "Je to něco ohromného, protože až do těchto dvou zápasů o nás hodně lidí tento rok pochybovalo, zvláště se nás neustále vyptávali na Dunfermline. Ale já mám v tento tým důvěru. Máme ty správné typy hráčů a to postačí," sdělil McInnes.

Manažer Dundee United Peter Houston naopak nemůže být s posledními výkony spokojen, po vysoké prohře 1:5 s Celticem totiž jeho tým prohrál doma 0:1 i s Dunfermlinem. Houston kritizoval zvláště ofenzivu svého týmu a musel tedy svůj tým posílit, z Fulhamu přichází na hostování mladý finský útočník Lauri Dalla Valle. "Jakmile jsem zjistil, že je k dispozici a jak vysoce je hodnocený trenérem rezervy Fulhamu Billym McKinlayem, co nejrychleji jsem ho chtěl získat," prozradil k nové posile Houston.

Houston ve svém týmu zatím nenašel nástupce kanonýra Davida Goodwillieho, které v létě odešel do Blackburnu, United přitom proti Dunfermlinu zahrávali třináct rohových kopů, ani z jednoho však gól nevzešel. "Doufal jsem, že máme minimálně na remízu. V prvním poločase jsme měli několik dobrých šancí, ale jejich brankář předvedl pár neuvěřitelných zákroků. Nemohu kritizovat hráče za úsilí, které do toho zápasu vložili," přiznává Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.10 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC43108:110
2.Motherwell FC53115:310
3.Celtic FC43018:29
4.Dunfermline Athletic42205:38
5.St. Mirren FC52214:38
6.Kilmarnock FC41305:26
7.Heart of Midlothian51224:35
8.Dundee United51224:85
9.St. Johnstone FC41121:34
10.Aberdeen FC51132:64
11.Hibernian FC41033:83
12.Inverness Caledonian50144:111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tazky vikend pre skotsky futbal...

V tyzdni vypadli vsetci zvysni traja zastupcovia z Europy a tlac nepise o nicom inom len o tom ako tamojsi futbal z roka na rok upada. Zakladna pricina je jedina - peniaze, resp. ich nedostatok. Od toho sa potom odvijaju dalsie veci ktore to vsetko len prehlbuju.

Neprilejem olej do ohna, treba sa totiz na veci pozerat najprv realne a potom pozitivne.

Jedina kritika ktora sa v ramci nedostatocnej kvality moze v ramci skotskeho futbalu zniest sa tyka Old Firms. Pretoze Celtic i Rangers maju vytvorene vsetky podmienky na to aby sa nemuseli trapit s priemernymi timami Europy v kvalifikaciach. A nielen trapit, neprejst cez ne.

Celtic uz 2x po sebe nepresiel kvaldou. Braga, Utrecht, Sion.

Rangers uspeli pred rokom len vdaka preciznej Smithovej defenzivnej taktiky ale to bol futbal na ucel (zisk bodu) a nie na krasu. Nie som naivny, na tu sa okrem Nou Campu snad uz nikde ani nehra, a tak s prizmurenym okom beriem aj system 5 - 5 - 0 s jednou strelou na branu.

Smith povedal: "Nemozte hrat s timom ako Man Utd otvorenu partiu (t.j. futbal hore-dole). My na to nemame. Rozniesli by nas na franforce."

Nie o tom som chcel. Manazer Celticu Neil Lennon nedavno povedal:

"Prestante uz konecne slintat nad anglickou ligou a zacnite radsej robit nieco pre skotsky futbal."

Nerad to priznavam, ale ma pravdu.

Tak do toho, najlepsie uz tento vikend.

Reagovat
smazaný uživatel

No huns in Europe! Griffiths k Hibs, Nevím jestli zrovna dalšího útočníka potřebují, když to tam docela dobře pálí O'connorvi

Reagovat
smazaný uživatel

ale on jediny komu to tam pali

urcite dobra volba pretoze Griffiths vyrastal blizko Easter Road a fandi prave Hibs.

pred casom sa suchlo ze by mohol ist k Dons takze si zjavne sklamany.

Btw. Celtic z hry este nie je, Sion tam mal nejakych hracov ktori hrat vraj nemali takze uvidime, je dost mozne ze ked to prejde komisiou tak si to Sheltic nakoniec zahra...

Dunfermline v Motherwell X

Inverness CT v Kilmarnock X

Saints v Dundee Utd X

---------------------------

St Mirren v Sheltic 1

Rangers v Aberdeen 1

Hearts v Hibs 1

--------------------------

Reagovat
smazaný uživatel

zklamaný nejsem, útočníků je dost, sice to tam nepadá ale řešit to příchodem dalších a dalších nem´smysl... Navíc Griffiths nic extra nedokázal, padalo mu to v Dundee a pak nic...

Reagovat
smazaný uživatel

a kedy to mal ako dokazat vsak ma 20 rokov.

v Livingstone, Dundee aj Skotskej 21-tke mal vzdy priemer takmer 0,5 golu za zapas.

velmi slusne, ved v takom mladom veku utocnici malokde hravaju vobec v zaklade.

navyse sa ako 20-rocny dostal z druholigoveho skotskeho klubu rovno do klubu z anglickej Premier League (Wolves) a to uz nemoze byt o jeho talente pochyb.

tesim sa zajtra na Edinburgh derby bude velmi zaujimave, Hibs su po dnesku posledni

akurat som si nie isty ci bude vobec nejaky stream pretoze teraz tie nelegalne stranky co to vysielaju vysetruju a pomaly nic nefunguje

a Sport 1+2 vysielanie SPL tiez obmedzi lebo v rovnakom case sa bude hravat spanielska liga.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná je dobrý, dá 20 gólů a vrátí se do Wolves... Možná dá taky góly 2 a nic extra neudělá.... Aberdeen teď nemůže zkoušet, musí přijít ověřená kvalita (na kterou ale nejsou peníze)

Reagovat
smazaný uživatel

je to udel "mensich" klubov angazovat taketo typy hracov. na tych overenych a hlavne kvalitnych nie su peniaze. a v tom je prave problem takmer vsetkych klubov SPL. kazdy len lata, na pol roka, na rok ako sa da a koncepcna praca ide bokom. pritom sa da konstatovat ze dovera v manazerov v Skotsku je az nezdravo vysoka. kluby z nizsich lig nemenia na tomto poste prakticky skoro vobec ! vypadnes, nepostupis, nevadi, ide sa dalej, ziadna zmena nie je potrebna. pre mna je neuveritelne ako sa drzi momentalne v Celticu Lennon. zbabrany titul, 2x vyhadzov uz v kvalifikacii poharov a stale je tam. po prehre so stjohnstone bol velmi nahnevany a kriticky na hracov, doslova povedal ze toto sa uz nesmie opakovat ze ti hraci vobec nebojovali za klub a jeho meno. problem motivacie?

obdobny priklad zazil v minulej sezone aj aberdeen. katastrofalne vysledky a McGhee tam sedel ako prilepeny kanagonom. zdalo sa ze ho nebude mat kto vyhodit aj keby Dons vypadli.

tento tyzden sa mnoho odbornikov vyjadrovalo na temu pricina upadku skotskeho futbalu a takmer kazdy oznacil za hlavny dovod nedostatok MLADYCH TALENTOV.

dovolim si nesuhlasit pretoze u mna je hlavny dovod iny - nedostatok PENAZI.

talenty su, len utekaju prilis skoro do Anglicka. rovnako tak i starsi a skusenejsi skotski hraci.

do SPL nechodia prilis kvalitni legionari tudiz sa nie je ani velmi od koho co ucit.

Anglicko je plne spickovych skotskych manazerov (Ferguson, McLeish, Moyes, Dalglish, Lambert) takze i tu je dokaz preco absentuje kvalita doma.

dufam ze sa veci obratia k dobremu lebo Skotsko si to zasluzi. krasna krajina, oddani a najlepsi fans na svete, nadherne stadiony, poctivy, neoklamany futbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Talentů je spousta, Fyvie, Whotherspoon, Templeton, v Anglii hrají Snodrgass (stále snad talent), Dorrans... Ale jak si říkal, největší problém jsou peníze, které mají jenom Celtic a Rangers, ostatní mají rozpočty desetinásobně nižší... Takový Hearts, kteří mají asi nejvíce peněz mimo OLD Firm, stejně si nemohou dovolit angažovat někoho, kdo sedí na lavičce v Old Firm, protože radši bude sedět na lavičce či tribuně za 10,000 liber týdně, než hrát pravidelně za 3-4k týdně, což je snad maximum co týmy můžou nabídnout

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele