Skotská Premier League - preview 4. kola

13.08.2011, 08:21, aktualizováno 14.08.2011, 08:25
Previews
Čtvrté kolo skotské nejvyšší soutěže se v neděli dohrává jediným zápasem, v němž Kilmarnock přivítá Hibernian. Oba týmy se nacházejí v dolní polovině tabulky, kromě dnešního utkání ovšem mají v záloze ještě jedno utkání k dobru...
Kilmarnock FC - Hibernian FC  (neděle 13:15)
Fotbalisté Kilmarnocku mají za sebou dvě odehraná kola a v tuto chvíli opravdu nemůže nikdo tušit, jak bude jízda loňského pátého celku tabulky pokračovat. Tým z Rugby Parku totiž ve dvou úvodních duelech uhrál remízové výsledky a jeho pozice v lize je tak prozatím neutrální. Jeho poslední duel v Ibrox Parku byl odložen, nyní tak bude mít velkou motivaci po pauze získat první tři body v novém ročníku SPL.

Hibernian se možná také bude snažit vydrápat na výsluní, žádná lehká úloha to ale v žádném případě nebude. Nicméně v tuto chvíli to vypadá, že by přeci jen mohlo vystoupat o něco výše, než v loňském roce. Na úvod na Easter Road sice prohrál s favorizovaným Celticem (0:2), vše si ale vynahradil o týden později na půdě Ivnernessu, kde zvítězil po slušném výkonu 1:0. Nyní to ale bude určitě větší fuška.

Kilmarnock na úvod uhrál velice cennou remízu na půdě Dundee United, kde dokonce vedl, následně před vlastními fandy obral o bod Motherwell po bezbrankové remíze a určitě tak nebude ve vůbec špatné formě. A nyní bude v utkání s Hibs zřejmě mírným favoritem. Na nedělního protivníka se totiž svěřencům trenéra Kennyho Shielse daří, neprohráli proti němu už šestkrát v řadě a v minulých dvou kláních vyhráli poměrem 2:1 a 3:1.

Killie se budou stále muset obejít bez Jorgeho Galana, který do klubu přišel na hostování ze španělské Osasuny. Mimo hru jsou stále útočník William Gros a záložník Danny Racchi, oba by však už měli být připraveni příští týden proti Hearts. "Bude to velký duel. Hibernian přivedl mnoho zkušených hráčů z Premier League, což je rozhodně dobré pro skotský ligový fotbal. Avšak pro nás to příliš optimistické vyhlídky nevěští," obává se Shiels síly soupeře.

V dresu hostů by si měli odbýt svou premiéru Junior Agogo, Isaiah Osbourne a Phil Airey, po zlomenině prstu by se v sestavě mohl objevit také obránce Sean O'Hanlon. "V tuto chvíli máme všechny předpoklady, aby šel náš výkon dopředu. Já jako trenér jsem se s týmem sžil a k tomu máme velice perspektivní a kvalitativně rostoucí kádr, který určitě bude chtít nahoru. V tuto chvíli musíme jen zjistit, jak být více produktivní," uvádí šéf Hibs Colin Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Inverness Caledonian - Rangers FC  (sobota 13:45)
Inverness čeká v rámci 4. kola silný soupeř, obhájce ligového titulu Rangers. Domácím se vstup do nové sezóny nevydařil, z prvních tří zápasů mají jen bod, zatímco Rangers získali ve dvou utkáních čtyři body a na sobotu mají v plánu zisk dalších tří.

Inverness je zatím velkým zklamáním nové sezóny, po prohře v Motherwellu přišla porážka i s Hibernianem a naposledy pouhá remíza 3:3 s nováčkem Dunfermlinem. V posledním utkání navíc tým ztratil dva důležité hráče, Kenny Gillet a David Proctor si kvůli zranění nějakou dobu nezahrají, u Proctora se počítá spíše s měsíci, než týdny. Terrymu Butcherovi už od úvodního kola chybí také Billy McKay, Josh Meekings a Lee Cox.

Rangers jsou však také pod tlakem už od úvodního zápasu, v něm totiž pouze remizovali s Heart of Midlothian. Ve druhém kole tým z Ibrox Parku porazil 2:0 St. Johnstone, ale Celtic obě utkání vyhrál a momentálně tak má náskok dvou bodů. I přes absenci zraněného Davida Weira a nemocného Saši Papace se počítá s vítězstvím na hřišti Invernessu. Do sestavy se navíc po zranění vrací Dorin Goian a na hostování z Arsenalu znovu přichází Kyle Bartley.

Po reprezentačním utkání se v dobré formě cítí záložník Steven Naismith a doufá, že týmu v sobotu pomůže. Naismith odehrál ve středu za skotský národní tým 74 minut z utkání proti Dánsku a týmu pomohl k vítězství 2:1. "Určitě to pomohlo. Čím více zápasů teď odehrajete, tím lépe, rozhodně to prospělo hráčům národního týmu. Bylo to dalších sedmdesát minut za Skotsko, takže jsem šťastný. Jsem spokojený se svojí formou, vstřelil jsem pár branek. Na začátku sezóny ještě nejste v takové střelecké pohodě, ale pokud mi to vydrží, budu skórovat ještě častěji," myslí si Naismith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 4.40 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celtic FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Fotbalisté Celticu vstoupí příští týden do evropských pohárů. Ve 4. předkole Evropské Ligy je jejich úkol zcela zřejmý - dostat se do základních skupin a držet tak čest skotských celků v klubových pohárech. Dundee United totiž vypadlo hned na úvod, Rangers překvapivě nestačili v předkole Ligy mistrů na švédské Malmö a Hearts mají před sebou obtížnou zkoušku v podobě Tottenhamu. Nicméně o víkendu ani na Celtic nečeká nic lehkého.

Dundee United zatím předvádí rozdílné výkony, ve třech utkáních si připsalo pět bodů. Avšak jediné tři body byly nejpřekvapivější, výhra na Tynecastle Stadium proti Heart of Midlothian určitě potěšila. Domácí remízy s Kilmarnockem a St. Mirrenem však o poznání méně. Celtic zatím sehrál dva duely ve venkovním prostředí a ani jednou nezaváhal. Na úvod vyloupil Easter Road, kde zdolal Hibernian 2:0, pak si poradil v Aberdeenu 1:0.

Nyní se tak poprvé v ligovém ročníku představí v Celtic Parku, s Dundee má vcelku proměnlivou statistiku. Domácí sice neprohráli v osmnácti duelech v řadě za sebou, jenže střídavě remizují a vyhrávají. Naposledy dokázali soka zdolat 4:1, nyní by proto měl přijít nerozhodný výsledek. Kouč Celticu Neil Lennon už může počítat s kapitánem Scottem Brownem, který se do sestavy vrátí po zranění a určitě by měl být přínosem.

Na trávník se po zranění nohy vrací též Kris Commons. Avšak poraněný kotník nepustí do hry Emilia Izaguirreho, otazník visí nad startem Berama Kayala. "Hodně se nám obměnil kádr a noví hráči budou potřebovat čas, než se sehrají. Já jsem si ale jistý, že všichni odvedou pro klub velmi dobrou práci. Dundee United za poslední rok a půl udělalo hodně hráčských i taktických změn, bude to pro nás obtížný duel. Loni jsme právě s tímto celkem hodně bodů poztráceli, nyní si je chceme vzít zpátky," vyhlašuje bojovně Lennon.

Hosté přijedou s uzdraveným Dannym Swansonem, který již vyléčil chřipku. Jistotu startu avšak nemá kvůli potížím s kotníkem Gary Mackay-Steven. Do konce sezóny je kvůli trojité zlomenině nohy vyřazen obránce Scott Severin. "Celtic je špičkový klub se skvělými hráči a letos hraje obzvláště dobře jako tým. V tuto chvíli to je pro mě ve Skotsku tým číslo jedna, protože pracuje s mnoha talentovanými mladíky. Bude to pro nás těžká prověrka," uvádí s pokorou Peter Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heart of Midlothian - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Heart of Midlothian i Aberdeen prožívají žalostný vstup do sezóny, z prvních tří zápasů totiž vytěžily pouze po bodu, s čímž se u tak ambiciózních klubů nepočítalo. V sobotním vzájemném zápase proto budou chtít oba celky umlčet kritiku dobrým výkonem.

U Hearts se před sezonou počítalo i s bojem o ligový titul, vstup do ročníku je však zatím velkým zklamáním. Po remíze s Rangers a prohře s Dundee United přišla změna na manažerském postu, kde Jima Jefferiese nahradil Paulo Sergio, ale ani on nezačal nejlépe, jeho tým podlehl v Motherwellu 0:1. Domácí mají dlouhodobé problémy se zraněními a jinak tomu není ani letos. David Templeton, Adrian Mrowiec, Jamie Hamill ani Danny Grainger v týdnu netrénovali, ale do utkání by mohli nastoupit. Do zápasu však nezasáhnou dlouhodobě zranění Andy Webster, Mehdi Taouil, Stephen Elliott, David Obua, Kevin Kyle, Calum Elliot, ani potrestaný Ian Black.

Navzdory špatnému vstupu do sezóny Hearts i nadále věří v zisk ligového titulu. Právě kvůli tomu přišel nový manažer Paulo Sergio a záložník David Templeton věří, že jeho tým má schopnosti splnit cíl Vladimira Romanova. "Myslím, že máme dost dobrý tým, abychom to dokázali. V minulé sezóně jsme jednu chvíli byli dost blízko Celticu a Rangers, než nás srazila výsledková krize. Pokud se podíváte na tuhle sezónu, starý manažer posílil tým několika novými hráči. Pár je nás zraněných, ale jsem si jist, že až se vrátíme, budeme mít dobrou příležitost," prohlásil Templeton.

Aberdeen stejně jako Hearts nevstoupil do nového ročníku podle očekávání. V úvodním kole pouze remizoval se St. Johnstonem a poté přišly prohry se St. Mirrenem a Celticem. Hosté alespoň nemají tak širokou marodku, jako soupeř. Po trestu se vrací Ryan Jack i zotavení Chris Clark a Youl Mawene, chybí tak jen Fraser Fyvie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Johnstone FC - Dunfermline Athletic  (sobota 16:00)
Svůj třetí zápas v nejvyšší soutěži sehraje ligový nováček Dunfermline na hřišti St. Johnstonu. Hosté v SPL ještě neprohráli a rádi by bodovali i v sobotu, St. Johnstone má však pouze bod a nutně tak potřebuje dobrý výsledek.

Po remíze s Aberdeenem z prvního kola podlehl St. Johnstone 0:2 Rangers a v dalším kole přivítá nováčka Dunfermline. Domácí se však budou muset v sobotu obejít bez zraněného záložníka Chrise Millara, který bude mimo hru ještě několik týdnů. Kromě něj chybí také Sam Parkin, připraven je ale Francisco Sandaza, který se vrátil do Skotska po nevydařeném angažmá v Brightonu. V dresu vítěze League One, který vede kouč Gus Poyet, nastoupil Sandaza od začátku jen do čtyř utkání a dohromady vstřelil čtyři branky z pouhých devatenácti utkání.

Ve své první sezóně v Dundee United přitom zaznamenal deset branek, než mu dobrou formu pokazily zdravotní problémy. Sandaza však věří, že v St. Johnstonu může ještě překonat svůj střelecký úspěch z Dundee United, pokud tedy zapůsobí na manažera Dereka McInnese. "Na Brighton nemám dobré vzpomínky, opravdu to pro mne byla špatná sezóna. Byla to sezóna, na kterou nechci vzpomínat, a proto jsem přišel do Skotska. Znám tuto ligu a mám tu trenérovu důvěru. Neměl jsem dobrý vztah s Gusem Poyetem. Moc jsem toho nenahrál a myslím si, že bych si zasloužil větší důvěru, pokaždé, když jsem totiž nastoupil, vstřelil jsem gól," sdělila nová posila St. Johnstonu.

Dunfermline nevstoupil do sezóny nejhůře, po bezbrankové remíze se St. Mirrenem totiž bodoval i napodruhé, když 3:3 remizoval s Invernessem. Hrát nemůže Kevin Rutkiewicz, který je na marodce se zraněním stehna. Mimo hru jsou kromě něj také Steven Bell s achilovkou a Nicky Phinn s kolenní šlachou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.95 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
St. Mirren FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
St. Mirren na úvod sezóny ukázal, že letos by o záchranu přeci jen hrát nemusel a pokud mu takovéto výkony vydrží i v dalším průběhu, může silně bojovat o horní polovinu tabulky. V předchozích letech končil na samém chvostu SPL a o příčku maximálně o dvě unikl sestupu o patro níže. Nyní dokázal ve třech utkáních posbírat už pět bodů a to proti sobě neměl úplně nejlehčí protivníky. Nyní ale před ním stojí vskutku prozatím asi ta nejtěžší prověrka.

Motherwell totiž začal nový ročník také velice dobře a to též nehrál s úplně slabými celky. Na úvod si poradil doma jasně s Invernessem, který loni byl na hraně nejlepší šestky. Hned na to remizoval v Rugby Parku se silným Kilmarnockem, který loni skončil pátý a naposledy zdolal doma silný Heart of Midlothian, jenž letos hraje evropské poháry. St. Mirren doma zdolal Aberdeen, bezbrankově remizoval v Dunfermline a na Tannadice s Dundee United 1:1.

Oba soupeři spolu hrají velice vyrovnaná utkání, o čemž svědčí také statistika posledních pěti duelů. Třikrát se oba sokové rozešli smírně, jednou vyhráli Saints 3:0 a předtím Motherwell 3:1. Domácí kouč Danny Lennon se bude muset obejít bez klíčového hráče Nigela Hasselbainka, který byl vyloučen v poslední minutě úvodního dějství v utkání s Dundee United. Po zranění se ovšem do sestavy vrací Paul McQuade.

Mimo nominaci z různých důvodů zůstávají Darren McGregor, Hugh Murray, Aaron Mooy, Graeme Smith a David Barron. "Musím Motherwellu zatleskat. Dokázal ve třech utkáních vybojovat sedm bodů a dostal se tak do čela ligové tabulky. Hraje velice atraktivní a účinný fotbal. My ovšem máme skvělý start do sezóny a k tomu po třech utkáních téměř čistý štít. Pouze jedna inkasovaná branka je dobrou vizitkou naší hry. Doufám, že tak budeme pokračovat a ještě více předvedeme naší sílu," uvádí se zájmem Lennon.

Hosté se musejí obejít bez obránce Stevena Saundera, který je do konce roku vyřazen ze hry kvůli poraněnému kolenu. Díky karetnímu trestu nebude hrát Keith Lasley, nicméně po zranění je k dispozici Shaun Hutchinson. "V tuto chvíli je radost pohledět na hru, kterou vytváří v St. Mirrenu Danny Lennon. Utkají se spolu dva dobře rozjeté celky a tento zápas může jednomu z nás zajistit velice nadějné vyhlídky do další fáze," uvádí asistent kouče hostů Kenny Black.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.00 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Motherwell FC32104:07
2.Celtic FC22003:06
3.Dundee United31203:25
4.St. Mirren FC31202:15
5.Rangers FC21103:14
6.Hibernian FC21011:23
7.Dunfermline Athletic20203:32
8.Kilmarnock FC20201:12
9.Heart of Midlothian30121:31
10.St. Johnstone FC20110:21
 Aberdeen FC30120:21
12.Inverness Caledonian30123:71

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele