Skotská Premier League preview - 36. kolo

03.05.2008, 08:29, aktualizováno 05.05.2008, 08:14
Previews
V jedniném pondělním utkání skotské nejvyšší soutěže přivítá Falkirk na svém stadionu mužstvo Hearts of Midlothian.
O titul
Motherwell FC - Celtic FC  (sobota 13:30)
Už pouze tři kola zbývají do konce skotské Premier League a Celtic stále může bojovat o titul, pro tři body tentokrát jede na Fir Park, kde se utká s místním Motherwellem, jenž pro změnu bojuje o třetí pohárovou příčku.

Šance na obhajobu titulu se pro tým Gordona Stratchana výrazně zvýšily po posledním ligovém utkání, kdy Celtic na svém stadionu porazil ve velkém derby Rangers 3:2. Hrdinou utkání se stal útočník Scott McDonald, jenž dvakrát skóroval a zařídil penaltu, kterou proměnil Barry Robson. Vzájemné zápasy "Old Firm" tedy v letošní sezoně skončili 2:2, jelikož oba glasgowské kluby zvítězili vždy ve svém stánku. Celtic se také dostal po dlouhé době do vedení skotské ligy, před Rangers má náskok pěti bodů. Nutno však podotknout, že Jezdci mají ještě tři zápasy k dobru. Nakamura a spol. zároveň doufají, že velké množství zápasu, které budou muset svěřenci Waltera Smithe v následujících dnech odehrát a tím pádem velká únava, jenž na hráče modrého klubu s velkou pravděpodobností padne, pomůže Celticu k zisku mistrovského titulu. Po nevydařeném konci základní části se zelenobílí rozehráli k mocnému finiši, když vyhráli svá poslední čtyři utkání. Teď však budou muset příznivci katolického klubu doufat, že ke zbylým třem zápasům bude moct nastoupit kapitán týmu Stephen McManus, který si v duelu proti Rangers poranil lýtko a musel být vystřídán Darrenem O’Dea. "Do konce sezony zbývají už jen tři zápasy a já v nich nechci chybět," prohlásil skotský reprezentant a dodal: "Uvidíme, jak to půjde v následujících dnech." Žádná jiná čerstvá zranění Stratchan hlášena nemá.

Když se podíváme na vzájemné zápasy, nemůžeme s jistotou určitě favorita, jelikož v letošním ročníku Premier League dvakrát zvítězil Celtic a jednou Motherwell.

Pokud si chtějí The Well udržet v tabulce pohárové postavení, měli by, co se týče výsledků, trochu zabrat. Z posledních šesti utkání dovedli do vítězného konce pouze dva duely. Tři body měl Motherwell nadosah minulý týden proti Dundee United, ještě na začátku poslední desetiminutovky vedl 2:1, ale čtyři minuty před koncem vyrovnal obránce United Lee Wilkie. K utkání nenastoupí kapitán domácích Paul Quinn, jelikož utrpěl zranění čelisti při incidentu v nočním klubu. "Motherwell potvrdil, že byl kapitán Paul Quinn napaden v sobotu večer v nočním klubu a okamžitě byl převezen do nemocnice. Klub se k této záležitosti nebude více vyjadřovat, nyní je všechno v rukou policie. Přejeme Paulovi rychlé uzdravení," sdělil mluvčí klubu. Jeho místo v sestavě zaujme Brian McLean.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.25 - 3.80 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aberdeen FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Souboj o účast v Poháru UEFA, se odehraje na Pittodrie Stadium, kde domácí Aberdeen přivítá čtvrté mužstvo tabulky Dundee United.

Aberdeen je sice až na šestém místě, ale po minulém ligovém utkání proti Hibernianu, které červení vyhráli 2:1, oživil šance na Pohár UEFA. Pravda, šance Aberdeenu jsou velmi mizivé, na třetí Motherwell ztrácí šest bodů a do konce ligy chybí už pouze tři kola, ale jak se říká, naděje umírá poslední. Aberdeen však poslední dobou podává nevyrovnané výkony, které ho postavily do role posledního mužstva skupiny o titul. Svěřenci Jimmyho Calderwooda dokázali sice v posledních deseti zápasech pětkrát vyhrál, třikrát ovšem vyšli na prázdno a dvakrát remízovali. V dnešním střetnutí se budou muset domácí obejít bez klíčového obránce Zandera Diamonda, jenž si odpykává trest. Z tribuny bude zápas sledovat také Alan Maybury, který má zraněné žebro. Mimo hru jsou také Darren Mackie, Richie Byrne, Jamie Smith a Lee Mair.

Vzájemné duely dnešní soupeřů v letošní sezoně vypadají takto – dvě vítězství vybojoval Aberdeen a jednou se z úspěchu radovalo Dundee. Každé mužstvo dosáhlo vítězství na svém hřišti.

Dundee United by se dalo nazvat týmem remíz, jelikož dosud uhrálo hned deset remíz. Nerozhodné výsledky přibily na konto United hlavně v poslední dekádě zápasů, přesně jich bylo šest. I při posledním zápase s Motherwellem se Dundee muselo o body dělit.

Kouč Levein v průběhu týdne prohlásil, že nadále nepočítá se službami svého hráče Stevena Robba, který se kvůli mnoha zraněním nemůže dostat do formy, a věří, že si brzy najde nový klub. "Naše rozhodnutí nemá nic společného s jeho schopnostmi. On byl mnohokrát zraněný a tak mu tímto pomáhám. Steven chce hrát každý týden, my mu to však zaručit nemůžeme," komentoval dění okolo Robba manažer Craig Levein. Do sestavy United se po třízápasovém trestu vrací záložník Danny Swanson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hibernian FC - Rangers FC  (neděle 15:00)
Hibernian přivítá v jediném nedělním zápase skotské ligy Rangers a oba kluby budou chtít dosáhnout vítězství. Hibernian bojuje o pohárovou Evropu, Rangers o titul.

Hibernianu se minulé kolo nepovedlo, svěřenci trenéra Paatelainena podlehli Aberdeenu 1:2 a momentálně se nachází na páté pozici ligové tabulky. Týden už ale nehráli ani jeden zápas a mohli se tak připravovat jen na Rangers. "Doufejme, že to bude výhoda jen pro Hibs. Ale na druhé straně když se vám daří, necítíte únavu. Rangers teď dosáhli finále Poháru UEFA a jsou tak hodně nahoře. Kdyby ale bývali prohráli, chtěli by si napravit chuť právě na nás. Takže myslím, že opravdu na čtvrtečním výsledku nezáleží," sdělil kouč Mixu Paatelainen. Týmu bude v nedělním utkání chybět Merouane Zemmama, jenž má zlomenou nohu a kvůli zranění nevyběhne ani Chris Hogg. Guillaume Beuzelin, Colin Nish a Thierry Gatheussi jsou suspedovaní.

Rangers stále drží vedoucí příčku Premier League, na záda jim ale dýchá rozjetý Celtic. Tým Waltera Smithe tento týden v Poháru UEFA ukázal, že psychická síla mu rozhodně nechybí, na penalty porazil Fiorentinu a postoupil tak do finále. Horší to už může být s fyzičkou, která nahrává do karet soupeři. "Doufejme, že nás adrenalin nakopne. Z pohledu hráče chcete hrát dobře i v zápasech SPL," řekl obránce Rangers, Kirk Broadfoot. Kouči Smithovi bude chybět několik opor sestavy. Zranění jsou Lee McCulloch a Charlie Adam a potrestaný za karty je Steven Whittaker.

Oba soupeři se proti sobě v této sezóně utkali už pětkrát. Tři zápasy vyhráli Rangers, jeden Hibs a jedno utkání skončilo nerozhodně. Poslední vzájemný zápas se hrál 22. března a zvítězili Rangers 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.65 - 3.70 - 1.60
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC35255579:2580
2.Rangers FC32243576:2975
3.Motherwell FC331651244:4153
4.Dundee United3514101151:4152
5.Hibernian FC351491249:4151
6.Aberdeen FC351381445:5547
O udržení
Inverness Caledonian - Gretna FC  (sobota 16:00)
Souboj dvou často prohrávajících týmů uvidí diváci na Caledonian Stadium, kde deváté Inverness přivítá poslední Gretnu.

Pohled na posledních deset zápasů Invernessu není zrovna příjemný, kromě dvou duelů, které tým Craiga Brewstera vyhrál, odešel vždy z boje poražen. V posledním kole nestačil Inverness na Hearts a prohrál 0:1. Vypadá to, že se modročervení už tabulkou příliš pohybovat nebudou a zůstanou na deváté příčce, jelikož na desátý St. Mirren mají náskok tří bodů a manko na osmý Falkirk je čtyř bodové. Manažer Brewster se v zápase bude muset obejít bez svého nejlepšího obránce Granta Munra, jenž má potíže s tříslem. Stejný problém brání ve startu i Philu McGuirovi. Na hřišti se neobjeví ani Markus Paatelainen, jenž utrpěl v průběhu týdne tržnou ránu.

Co se týče vzájemného měření sil, tak zde je všechno jasné, ve všech třech duelech zvítězil Inverness Caledonian Thistle.

I když je sestup Gretny už dávno hotová záležitost, stále se její hráči snaží v zápasech ze sebe vydat to nejlepší. Gretna drží šňůru třech zápasů bez porážky, respektive sérii třech remíz. Nicméně to, že Gretna poslední tři utkání nenašla přemožitele, svědčí o její vůli dohrát sezonu na plný plyn až do konce. Naposled uhrála nerozhodný výsledek na půdě Kilmarnocku a to 1:1. Hostům dnes bude scházet pouze záložník Paul Murray. Uprostřed týdne přestoupil gretenský hráč Ryan Baldacchino do australského Melbourne. Záložník byl členem klubu ještě když Gretna hrála čtvrtou nejvyšší soutěž, nyní však vycítil, že je čas skotské mužstvo opustit. "Působil jsme v Gretně téměř pět let, ale teď jsem byl unavený, tak jsem musel odejít, neměl jsem moc na výběr. Měl jsem zde ještě na rok platnou smlouvu a můj plán byl odejít na hostování do klubu v Americe nebo Austrálii do konce sezony. Byl jsem dlouho zraněný a tak potřebuji hrát pravidelně fotbal. Na začátku nové sezony se chystám vrátit zpět do Gretny. Je to ostuda, to co se teď v Gretně děje, ale já se musím soustředit na sebe a myslím, že změna klubu my pomůže," prohlásil Baldacchino.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Utkání dvou klubů, bojujících v této sezóně na desáté, respektive jedenácté příčce, uvidí diváci v St. Mirrenu, kam přijíždí Kilmarnock. St. Mirren si v minulém kole připsal překvapivou výhru a rád by vítězství zopakoval i v tomto zápase.

St. Mirren čekal v minulém zápase Falkirk, hráči ale utkání proti těžkému soupeři zvládli a zvítězili 1:0. Bohužel proti Kilmarnocku domácí příznivci neuvidí zraněné obránce Iana Maxwella a Davida Van Zantena. Maxwell má zraněné koleno, Van Zanten už podstoupil operaci téhož kloubu a v současnosti se léčí. Navíc Hugh Muray je potrestaný za karty a Mark Corcoran byl přesunut do rezervy, kvůli odmítnutí smlouvy.

Poslední vzájemný zápas obou soupeřů lépe zvládl Kilmarnock a připsal si výhru 1:0. To už ale domácí nebudou chtít dopustit.

Kilmarnocku se v posledních kolech nedaří, v minulém utkání jen remizoval se sestupující Gretnou 1:1. Tým by ale mohl posílit návrat Allana Johnstona, zatímco Mehdi Taouil ještě bude sedět jen na lavičce. Marodka je stále příliš široká. Martyn Corrigan, Frazer Wright, Alan Morgan, Willie Gibson, Rhian Dodds, ani Tim Clancy nenastoupí. Jedním z mála příjemných překvapení z Kilmarnocku je záložník Jamie Hamill, který se díky mnoha zraněním dostal do sestavy a své místo už nepustil. "Vždy jsem snil o hraní za Kilmarnock. Dokonce na začátku roku jsme měli pár dobrých výsledků a mysleli jsme si, že to může být naše sezóna. To se nestalo. V jednu chvíli jsme měli více hráčů zraněných, než na hřišti. Měl jsem dobrou sezónu, ale naše pozice v lize se do toho nemůže počítat. Potřebujeme hrát lépe," řekl Hamill.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
více informací
Falkirk FC - Heart of Midlothian  (pondělí 20:45)
V jediném pondělním zápase se představí dva kluby se stejným počtem odehraných zápasů, i stejným ziskem bodů. Očekává se, že utkání mezi Falkirkem a Hearts bude hodně zajímavé.

Falkirku se v poslední době nedaří, tým už o žádné umístění nehraje a hráči tak jakoby ztratili motivaci. V minulém kole podlehl Falkirk St. Mirrenu 0:1. Manažer Falkirku John Hughes se bude muset obejít bez služeb suspendovaného Arnaua Riery. Nenastoupí ani obránce Dean Holden, jenž má zlomenou nohu a Jack Ross je potrestán vedením za podepsání předběžné smlouvy se St. Mirrenem. "Hearts mají v Steviemu Frailovi dobrého manažera. Měli podivnou sezónu, ale teď už jsou na tom dobře. Jsem velmi překvapený, že je vidím hrát v dolní polovině tabulky," řekl záložník Falkirku, Kevin McBride.

Oproti soupeři hrají Hearts ve skvělé formě, poslední dva ligové zápasy vyhráli, ten poslední 1:0 nad Invernessem. V tabulce se tak dotáhli na svého soupeře a případná výhra by svěřence kouče Fraila vystřelila ještě výše. Frail možná bude moci do utkání nasadit uzdraveného Andrewa Drivera a po poranění hlavy by se mohl vrátit i Christian Nade. Nad startem Laryea Kingstona visí otazník, Robbie Neilson do zápasu nevyběhne. Stevie Frail si pochvaluje nasazení mladíka Garyho Glena, který se mu v posledních zápasech odvděčil góly. "Pomohlo že jsem nasadil Garyho v době, kdy na nás není velký tlak, ale myslím že by hrál dobře i kdybychom byli v prvních šesti. Vím jak dobrý dokáže být, stačil už dát dva góly a stále je lepší a lepší," chválí svého hráče Frail.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.25 - 2.40
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Heart of Midlothian351391346:5048
8.Falkirk FC3511101440:4543
9.Inverness Caledonian351232044:5939
10.St. Mirren FC34991625:5136
11.Kilmarnock FC358101735:5034
12.Gretna FC35472430:779

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Motherwell

Reagovat
smazaný uživatel

a hned srovnali židi....

Reagovat
smazaný uživatel

rangers to dneska podelaj, pak jeste parkrat a Celtic bude mit titul

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele