Skotská Premier League - preview 36. kola

01.05.2010, 11:01, aktualizováno 01.05.2010, 11:01
Previews
Ve skotské lize už zbývá odhalit jen několik málo tajenek. Bojuje se o čtvrté místo, Motherwell jede na Celtic a Hibernian hostí v derby Hearts. O záchranu se strachují především Falkirk a Kilmarnock. První jmenovaný tým přivítá St. Mirren, Kilmarnock hraje se St. Johnstone.
O titul
Hibernian FC - Heart of Midlothian  (sobota 13:30)
Ve skupině o titul je na programu očekávané derby mezi Hibernianem a Heart of Midlothian. Ani jeden z klubů v poslední době zrovna neexceluje, o to více se od obou celků čeká ve vzájemném souboji.

Hibernian prohrál v pěti posledních zápasech a v tabulce klesl už na pátou příčku. Ve dvou minulých kolech měl však velmi nepříjemné soupeře, Celtic a Rangers, kteří po výhře 1:0 slavili v Hibernianu ligový titul. Proti Hearts však nenastoupí hned několik důležitých členů sestavy, potrestáni jsou Sol Bamba, Darren McCormack a Kevin McBride, zranění navíc trápí Chrise Hogga a Liama Millera.

Kouč domácího týmu, John Hughes v uplynulém týdnu sledoval zápas Barcelony s Interem Milán a velice ho zaujal styl trénování Josého Mourinha. "Zaujalo mě to, jak to José Mourinho dělá? Jak si vytvoří tu mentalitu, kdy ho každý nenávidí? Vím, že studoval psychologii a podobný materiál, ale jak to dokázal?" ptá se jeho obdivovatel Hughes.

Hearts nebodovali v posledních dvou kolech, stejně jako jejich sobotní soupeř podlehli Rangers a v minulém zápase prohráli na vlastním hřišti 0:2 s Motherwellem. Lee Wallace a Suso Santana se zotavili a měli by nastoupit, stejně jako Eggert Jonsson, kterému vypršel karetní trest. Stále však budou chybět Jose Goncalves, Marian Kello, Janos Balogh a Marc Ridgers.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celtic FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Celtiku sice v minulém kole definitivně ztratili naději získat titul, ovšem dokázali v přímém souboji o druhou pozici zdolat Dundee a proto mají jistotu kvalifikace o Ligu mistrů. To Motherwell se chce výrazně poprat o kvalifikaci Evropské ligy a ve srovnání jejich formy s formou Hibs má k tomu výrazně blíže.

Motherwell je v současnosti čtvrtý o bod právě před Hibs. Ve skupině o titul se perou o konečné umístění pouze tyto dva výběry. Všechny ostatní už mají svou pozici stvrzenou a téměř nic s ní nemohou dělat. Celtic po vyřazení z poháru a odvolání kouče Tonyho Mowbraye v lize zvítězil třikrát v řadě a vrátil se ke svému osvědčenému stylu hry z minulých sezón, kdy soupeře přehrával ofenzivními výpady a střílel branky o sto šest.

Motherwell nedávno podlehl právě Celticu na jeho půdě, když po velmi dobrém výkonu musel zkousnout nepříznivý výsledek 1:2. Poté ještě v marném boji o třetí pozici podlehl také Dundee a vše na něm tedy leželo v minulém klání. Tam už nezklamal a odvrátil definitivně hrozbu Hearts. Na Tynecastle Stadium vsítil dvě branky a odvezl si velmi cenné tři body. V Celtic Parku se mu daří střídavě, v letošním ročníku zde uhrál i bezbrankovou remízu.

Celtic se pod vedením prozatímního kouče Neila Lennona bude muset obejít bez dvou zkušených obránců Glenna Loovense a Thomase Rogneho, oba totiž trápí svalové problémy. Zraněný kotník na trávník ještě nepustí Paula McGowana, avšak do sestavy by se měl vrátit po předchozí absenci Josh Thompson. "Z Celticu žádný komplex nemáme, umíme na něj občas zahrát. Hlavně se nesmíme bát" vidí recept na úspěch kouč Craig Brown.

Brown může tradičně spoléhat téměř na kompletní sestavu, nicméně kvůli zranění je vyřazen gólman John Ruddy, Keith Lasley a oporu Lukase Jutkiewicze stále trápí poraněné koleno. "Myslím si, že jsme předvedli výborný výkon proti Dundee, i když jsme prohráli. Lidé se domnívali, že na to nebudeme mít po neúspěchu v Celticu, my jsme ale ukázali opak. Skvělá hra nám nakonec přinesla korálky na půdě Hearts. V tomto duchu chceme nadále pokračovat," uvedl jasnou strategii Brown.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dundee United - Rangers FC  (sobota 16:00)
Dundee United čeká po týdnu další zápas s obrem z Glasgowa, po Celticu přivítá v sobotním utkání mistrovské Rangers. Domácím ani hostům už o nic nejde, proto možná nastoupí do sestavy mladíci, kteří se budou snažit zapůsobit.

Dundee United měli v minulém týdnu poslední šanci na druhou ligovou příčku, v domácím utkání s Celticem však prohráli 0:2 a končí na dobrém třetím místě. Proti Rangers však možná vyběhne dosti pozměněná sestava, kouč Peter Houston chce dát hráčům, jako jsou Damian Casalinuovo, Kevin Smith, Andis Shala a Danny Cadamarteri šanci na odpočinek před finále skotského poháru. Nenastoupí navíc suspendovaný Myrie-Williams, zranění Dixon a Sandaza a hostující Andy Webster.

Rangers v posledním zápase slavili obhajobu mistrovského titulu, nad Hibernianem totiž zvítězili 1:0, což jim k zisku titulu stačilo. Proti Hibernianu nenastoupí suspendovaný Saša Papac, ani zraněná dvojice Madjid Bougherra s Dannym Wilsonem. Celý tým si však nyní klade otázku, zůstane úspěšný kouč Walter Smith v týmu i přes očekávaný odchod?

Ally McCoist už požádal šéfy klubu, aby se Smithem začali jednat o prodloužení smlouvy, manažer však oznámil, že rozhodnutí padne až po vyjasnění situace Rangers. Smith podle něho čeká, až přijdou nějaké zprávy o novém majiteli, kdy se to však stane, je zatím ve hvězdách a lze jen doufat, že to bude do začátku příští sezóny. "Upřímně doufám, že se do té doby něco stane. Nic zatím není jisté. První schůzky by se snad měli konat v blízké budoucnosti," oznámil McCoist.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.40 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC35258276:2283
2.Celtic FC35226767:3772
3.Dundee United351711754:4362
4.Motherwell FC3513121043:4151
5.Hibernian FC351481349:4750
6.Heart of Midlothian351281532:4344
O udržení
Aberdeen FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Zajímavější situace je rozhodně ve skupině o záchranu. V té lepší se totiž ve třech zbývajících kláních nemá téměř prakticky o co hrát, v té spodní je však situace úplně jiná. Aberdeen je v letošním ročníku velkým zklamáním a může být vůbec rád, že nebojuje o holé přežití. V předchozím duelu propásl možnost dotáhnout se na St.Johnstone, když v přímém souboji s ním pouze remizoval a inkasoval branku v nastaveném čase.

Celek z Pittodrie Stadium má pětibodovou ztrátu na sedmé místo, to ale nemusí být úplně takový problém. Nyní se utká s Hamiltonem, jenž má čtyři body k dobru a obdivuhodnou fazónu. Díky poslední čtvrtině sezóny se ze zóny sestupu posunul až do středu tabulky a může proto dosáhnout historického úspěchu. Pokud mu totiž krasojízda vydrží, mohl by se dostat na sedmou pozici a ukázat celé SPL, že i nováčci ve Skotsku mají svou kvalitu.

St. Johnstone je neuvěřitelně bojovný a i když se mu nedaří, dokáže ze sebe vyždímat maximum. Potvrdil to naposledy doma s Aberdeenem i několikrát předtím. Hamilton ze šesti zápasů zvítězil hned pětkrát a na konto si připsal neuvěřitelných patnáct bodů, což ho řadí mezi nejúspěšnější výběry poslední doby v celé lize. V Aberdeenu se mu k tomu vcelku daří, letos vykradl jeho stánek v poměru 2:1 a mírným favoritem je též dnes.

Kvůli karetnímu trestu se na trávníku určitě neobjeví Darren Mackie, naopak distanc si už odpykal bek Charlie Mulgrew a svému výběru tedy vypomůže. Celkově se marodka domácích výrazně pročistila, před tímto duelem jí opustili Gary McDonald a Zander Diamond. "Chci každé utkání vyhrát, mám prostě takovou povahu. Minule jsem byl rozzlobený z vyrovnávací trefy, nyní musíme smůlu prolomit," vyřkl odvážně kouč Mark McGhee.

Hosté se zřejmě nemohou spolehnout na levého beka Briana Eastona, jinak ale tradičně příliš marodů nemají. Do sestavy se k tomu vrací James McArthur a český gólman Tomáš Černý, oba vynechali předchozí utkání kvůli lehkému zranění. "Bylo by hezké obsadit sedmé místo, takový úspěch pro tak malý klub by se cenil dvojnásob. V současnosti to nám jde od ruky a když udržíme výkonost, budeme celkově nejlepší ve skupině o udržení," věří hráč Accies James Wesolowski.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Falkirk FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Je to tady. Bitva roku pro oba týmy, jeden by si mohl definitivně zajisti klidnou záchranu. V opačném případě by ale opět výrazně zapadl do boje o záchranu, stejně jako v předchozím případě o necelý měsíc dříve. O kom, že je řeč? St. Mirren má díky prohrám soupeře výraznou šanci. Zatím drží čtyřbodový odstup, navíc se svým tradičním alarmem zachránit situaci v té nejkritičtější chvíli se s jeho sestupem vskutku nepočítá.

Falkirku se po povedeném závěru základní části už vůbec nevydařil začátek nadstavby a nezískal zatím ani bod. Prohrál i v předchozím duelu doma s Hamiltonem, kdy soupeři téměř o nic nešlo. Falirk však několikrát ukázal, že i při té nejhorší formě dokáže obrátit list a ukáže i druhou stránku mince. O záchranu bojuje spíše s Kilamrnockem, který má pouze o bod více a jeho forma též není nějak úžasná. Tyto výběry sehrají rozhodující bitvu zřejmě v posledním kole, kde narazí právě na sebe,

St. Mirren se však klidně do hry o udržení SPL může zapojit, Falkirk totiž není vůbec jeho oblíbený soupeř. Dařilo se mu v předchozích sezónách, kde vykradl St.Mirren Park třikrát v řadě, minule ale soupeři podlehl. V domácím prostředí s ním navíc vždy remizoval a letos ho tedy ještě neporazil. Pokud by se to hostům nyní povedlo, měli by až do konce ročníku klidné svědomí a mohli závěrečné dvě střetnutí hrát především pro diváky.

Pro domácí výběr je největší ztrátou absence Carla Finnigana, který je stále mimo hru kvůli poraněnému kotníku. Dlouhodobě se na listině marodů nachází také Danijel Marceta, jenže stále nedoléčil zraněný krk. Dobře víme, že si už nesmíme dovolit prohrát a v každém zápase uhrát minimálně bod. Nejsme v pozici, kdy držíme vše ve svých rukách a našim úkolem je minimálně udržet současný odstup do posledního kola, kdy bychom chtěli zdolat Kilamrnock," plánuje do budoucna trenér Steven Presley.

Hosté přijedou na Falkirk Stadium bez vykartovaného Lee Maira, mezi dlouhodobé marody patří Jack Ross a Tom Brighton. Jinak však nemají se sestavou nějaké výraznější problémy a mohou vykročit za záchranou. "Stále dřeme do úmoru a snažíme se prolomit nepříznivou situaci. Naší největší chybou je,že si sice vypracujeme mnoho šancí a v zakončení jsme neustále, jenže téměř nikdy z toho nepadne gól. Musíme být klidnější," uvedl krátce recept na udržení nejvyšší soutěže kouč St. Mirrenu Gus MacPherson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Kilmarnock bojuje o holé přežití, je jen bod od sestupové poslední pozice. St. Johnstone, nováček ligy, je naopak na prvním místě skupiny o udržení a vlastně mu o tolik jako soupeři nejde. Zatímco hosté z pěti zápasů prohráli pouze jednou, Killie prohráli z deseti zápasů hned osmkrát. V Rugby Parku navíc budou nově bez tří zraněných hráčů.

Domácí potřebují body jako sůl. Záchrana se jich a posledního Falkirku týká aktuálně asi nejvíce, desátý St. Mirren má totiž nyní na desáté příčce náskok hezkých čtyř bodů před oběma. Kilmarnock s Falkirkem se pak střetnou v úplně posledním kole a možná to bude ten klíčový zápas celé sezóny.

Svěřenci manažera Jimmyho Calderwooda by zajisté rádi zůstali v tabulce před svým soupeřem, aby ho pak doma nemuseli nutně porážet. "Jsem zatím rád, že jsme v pozici, kdy můžeme vše rozhodnout sami," potvrdil Calderwood. "Vždy jsme doma byli silní. A pokud vyhrajeme dvě domácí utkání, můžeme být v SPL i příští rok."

Calderwood tak věří, že se vrátí pověstná forma z domácího prostředí, venku totiž Killie nasbírali jen hubených devět bodů. Zavzpomínal na střetnutí s Dundee United z konce ledna, kde jeho mužstvo otočilo nepříznivý stav: "Prohrávali jsme 1:3, ale během patnácti minut jsme se vrátili do utkání zpět a dali tři branky. Porazili jsme i Celtic, když si za něj debut odbyl Robbie Keane. Potřebujeme prostě získat trochu víry jako v těchto utkání, abychom zvládli ta další dvě ligová kola."

Manuel Pascali, Scott Severin a Allan Russell, to jsou čerství marodi domácích, kteří se proti St. Johnstonu na hřišti neobjeví. "Kilmarnock bojuje o své životy. Víme tedy, co očekávat. Máme k soupeři respekt, chtěli bychom předvést dobrý výkon a uhrát dobrý výsledek," nedává si přehnané cíle manažer hostí Derek McInnes.

Do mužstva se mu po karetním trestu zpátky vrací Duberry, gólman Main má však zlomenou ruku, takže na lavičku půjde jeden týmu devatenáctiletých. The Saints se jinak na Kilmarnock moc nedaří, v letošní sezóně v Rugby parku dvakrát prohráli.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.St. Johnstone FC3511101453:5743
8.Hamilton Academical351191533:4342
9.Aberdeen FC359111533:4738
10.St. Mirren FC357111735:4732
11.Kilmarnock FC35782026:4829
12.Falkirk FC356101930:5628

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Hiko

Hoši a slečny sledující podrobněji Celtic, povězte mi, pokud víte, jak je na tom Milan Mišůn. Díky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele