Skotská Premier League - preview 30. kola

23.03.2010, 08:30, aktualizováno 24.03.2010, 08:33
Previews
Celtic může stáhnout náskok Rangers, i v případě výhry nad St. Mirren ale obhájci titulu budou bodově pořád hodně napřed. Ve druhém dnešním utkání budou o záchranářské body bojovat Hamilton a Kilmarnock. Zápasy Rangers a Hibernianu jsou odloženy kvůli vystoupení obou týmů v poháru.
St. Mirren FC - Celtic FC  (středa 20:45)
Ve středu jsou ve Skotsku na programu dva zápasy a tím očekávanějším je souboj mezi St. Mirrenem a Celticem. Domácí potřebují každý bod k záchraně v soutěži, naopak Celtic stále může bojovat o ligový titul.

St. Mirren se zdatně drží na předposlední příčce tabulky, poslední Falkirk má však jen tři body za sebou a každý bod se v této fázi sezóny počítá. Navíc, když St. Mirren v minulém kole zaváhal a v Hamiltonu prohrál 0:1. Zápas s Celticem zmešká kvůli zranění kolena David Barron, připojí se tak na marodku k Chrisi Innesovi a Allanu Johnstonovi. Gus MacPherson navíc nemůže nasadit ani obránce Grahama Careyho, který v St. Mirrenu hostuje právě z Celticu a proti svému klubu nesmí hrát.

MacPherson očekává, jak dopadne devět posledních ligových kol a zda jeho St. Mirren odskočí Falkirku. "Nechystám se dívat zpět. S tím už nic neuděláme, prohráli jsme a nyní se musíme soustředit na SPL. Máme před sebou devět zápasů SPL a na ty se musíme zaměřit," tvrdí MacPherson, jehož tým o víkendu prohrál ve finále Ligového poháru 0:1 s Rangers.

Celtic drží šance na ligový titul, přestože Rangers mají desetibodový náskok a zápas k dobru. Zaváhat by neměl ani ve středečním utkání na hřišti St. Mirrenu, v minulém kole totiž St. Johnstone porazil hladce 3:0. Hosté také budou postrádat několik důležitých postav, Scott Brown je suspendovaný, Jos Hooiveld má zranění kolenní šlachy, stejně jako Glenn Loovens a Thomas Rogne. Na marodce jsou navíc i Patric McCourt, Shaun Maloney a Niall McGinn.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.25 - 5.00 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Kilmarnock FC - Hamilton Academical  (středa 20:45)
Souboj o devátou ligovou příčku a především o důležité body bude k vidění na hřišti Kilmarnocku, kam přijíždí Hamilton. Kilmarnock se po sérii dobrých výsledků v poslední době výkonnostně propadá a ještě ho bude čekat boj o udržení, využít toho může nevyzpytatelný Hamilton.

Kilmarnock se z výhry neradoval ani v minulém kole, narazil totiž na vedoucím Rangers, kterým podlehl 0:2. V tabulce skotské ligy je momentálně desátý, jen bod za středečním soupeřem. Dobrou zprávou pro domácí je, že se v posledních dnech neobjevila žádná zranění. Manuel Pascali se navíc vrací po trestu a zranění slabin si doléčil Kevin Kyle.

Okolo možného odchodu Kevina Kylea do Nalčiku bylo hodně napsáno, hráč však nakonec zůstává v Kilmarnocku. "Bohužel jsem zmeškal tři zápasy, ale nabral jsem síly. Zápasy, které jsem zmeškal, jsem sledoval a měli jsme šance. Sledoval jsem, že se nám dařilo centrovat míče, ale pokaždé, když hraji já, se nám centry nedaří. Tak doufám, že se nám podaří dostat několik centrů do pokutového území a já se s nimi pokusím udělat, co umím," sdělil Kyle.

Hamilton narazil v minulém kole na o poznání snazšího soupeře, poslední Falkirk, se kterým však doma pouze remizoval 2:2. Ani Hamilton nemusel řešit žádné absence, na seznamu dlouhodobě zraněných zůstávají jen James Gibson a Derek Lyle.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Johnstone FC - Falkirk FC  (úterý 20:45)
Fotbalisté Falkirku pokračují svůj boj o záchranu v rozkouskovaném 30. kole a nutno podotknout, že se právě možná tady bude lámat chleba. St. Johnstone totiž musí vyhrát, pokud chce pomýšlet na účast v nejlepší šestici.

Remíza by ale jeho ambice výrazně snížila. Šesté místo by sice byl nováčkovský splněný sen, ovšem možná by přeci stačila pohodlná záchrana. Hosté nemají takovou motivaci jako Falkirk, ten potřebuje dotáhnout tříbrankové manko.

Falkirk měl naposledy velký problém v duelu s Hamiltonem, kde by ho prohra připravila v přímém souboji zřejmě o dalšího protivníka. Avšak díky velké bojovnosti dokázal poslední tým tabulky vybojovat velmi cenný bod. Uhrál tedy něco po třech porážkách v řadě, na výhru čeká dokonce už čtyři duely. Nedávno se s nováčkem v domácím prostředí střetl, díky špatné koncovce nakonec po velké bitvě padl poměrem 1:2.

St. Johnstone naopak po dvou výhrách s Falkikrem a právě Aberdeenem narazilo na velmi silného soka, v Celtic Parku jasně padlo výsledkem 0:3. To může malinko nahlodat psychiku v kabině, jenže právě jemu taktika Falkirku vyhovuje. Hosté totiž velmi často dokážou dát první branku, jenže téměř nikdy nedotáhnou utkání do vítězného, ba dokonce ani remízového výsledku. A St.J ohnstone je letos hodně pověstný svými silnými závěry.

St. Johnstone se k tomu obecně na soupeře daří, v lednu ho v domácím prostředí zdolalo už jednou 3:1. Kouče Dereka McInnese jistě těší návrat Cilliana Sheridana, který nemohl hrát v minulém klání s Celticem kvůli dohodě obou klubů. Kvůli zraněnému kotníku k dispozici není Kenny Deuchar, dlouhodobě na marodce jsou též Martin Hardie, Kevin Rutkiewicz, Steven Anderson, Stuart McCaffrey, Peter MacDonald, Collin Samuel a Kevin Moon. Otazník navíc visí i nad startem Jodyho Morrise (střevní chřipka) a Stevena Milneho (svalové problémy).

Falkirk se bude muset obejít bez své velké hvězdy Vitora Limy, který byl v poslední době nejaktivnějším hráčem týmu. Zranění kotníku na trávník nepustí ani Danijela Marcetu, na lavičce by měl ještě zůstat Mark Stewart. Po nemoci by už ale měl být fit Burton O'Brien, po svalových potížích je schopen hrát i Carl Finnigan. "Jsme ve stejné situaci, jako loni, Tlak zvládat umíme, závěr se nám loni povedl. Nyní věříme v naší vnitřní sílu znovu," je nemotivován záložník Falkirku Scott Arfield.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Motherwell FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Zajímavý souboj bude k vidění na Fir Parku, kde se domácí Motherwell postaví proti Heart of Midlothian. Oba kluby mají co napravovat, Motherwell totiž v minulém kole nečekaně remizoval se St. Mirrenem a Hearts prohráli na hřišti Dundee United.

Od Motherwellu se v minulém kole očekávaly tři body, a přestože k nim měl nejlepší tým nového kalendářního roku dobře nakročeno, selhal v zakončení a uhrál pouze bezbrankovou remízu. Proti Heart of Midlothian by měl Motherwell nastoupit v téměř nezměněné sestavě, do které se vrátí jen anglický útočník Lukas Jutkiewicz. Dlouhodobě mimo hru jsou Shaun Hutchinson a Marc Fitzpatrick.

Hearts dostali v posledním kole silného soupeře, Dundee United, na který nestačili a podlehli 0:1. Hosté se stále potýkají s mimořádně širokou marodkou, dobrou zprávou jsou pouze návraty Jamieho McDonalda a Scotta Robinsona, po trestu se mohou vrátit i Eggert Jonsson a Laryea Kingston. Mimo hru jsou stále Michael Stewart, Marius Zaliukas, Ian Black, Ismael Bouzid, Marian Kello, Andrew Driver, Ruben Palazuelos, Craig Thomson a Johnny Stewart.

Díky široké marodce Hearts dostávají poslední dobou šanci hlavně mladí hráči z rezervního týmu a jedním z nejpříjemnějších překvapení je teprve dvacetiletý záložník Paul Mulrooney, který v seniorském týmu nastoupil poprvé od listopadu. "Zrovna jsem se zahříval s náhradníky a najednou jsem slyšel, abych přišel do šatny. Byl to pro mě velký šok, byl jsem tím rozhozený. Ale bylo mi řečeno, abych tam šel a dělal svoji práci, tak jsem ji dělal," prozradil talentovaný záložník Hearts.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC28207164:1667
2.Celtic FC28166653:2954
3.Dundee United28139641:3548
4.Hibernian FC28138740:3147
5.Motherwell FC291112635:3145
6.Heart of Midlothian281071126:3037
7.Aberdeen FC27791125:3430
8.St. Johnstone FC25771139:4528
9.Kilmarnock FC29681522:3826
10.St. Mirren FC28591425:3924
11.Hamilton Academical27581419:3823
12.Falkirk FC27481522:4520
Zbývající zápasy
24.03. 20:45Hibernian FC - Dundee United (zápas odložen)
24.03. 20:45Rangers FC - Aberdeen FC (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele