Skotská Premier League - preview 2. kola

30.07.2011, 08:40, aktualizováno 31.07.2011, 09:04
Previews
Druhé kolo skotské nejvyšší soutěže se dohrává jedním zápasem, v němž Hearts nastoupí proti Dundee United. Obě mužstva mají po loňských pohárových umístěních jistě vysoké ambice a chtějí první výhru, kterou by navázali na remízu z prvního kola...
Heart of Midlothian - Dundee United  (neděle 16:00)
Program druhého kola se uzavře Tynecastle Stadium v Edinburghu, kde domácí Hearts přivítají Dundee United. Půjde o vzájemné měření sil skotských zástupců v evropských pohárech, kteří před týdnem nakročili do nového ligového ročníku shodně remízou.

Zatímci však United hráli doma se slabým Kilmarnockem a plichta 1:1 je spíš ztrátou, tak Hearts se představili na hřišti úřadujících mistrů Rangers a nad stejným výsledkem si mohou libovat. ”Tohle bude další vyrovnaný zápas a oba týmy jistě hodlají předvést dobrý výkon. My snad dokážeme navázat na dobrou práci z Ibroxu a ukázat něco z toho, co jsme vyprodukovali proti Rangers,” řekl domácí manažer Jim Jefferies.

Hráči Heart of Midlothian si také zvedli náladu vystoupením ve třetím předkole Evropské ligy, když na hřišti maďarského Paksi SE uhráli znovu remízu 1:1 a před domácí odvetou mají veškeré trumfy ve svých rukou. To Dundee již svoji pouť skrz Evropu ukončilo, po výsledcích 0:1 a 3:2 vypadlo kvůli pohárové matematice již v předchozím kole se Śląskem Wrocław.

Dundee se ovšem zatím daří udržet útočnou hvězdu týmu Davida Goodwillieho, kolem kterého krouží Rangers a anglické celky, manažer Peter Houston má navíc k dispozici kompletní kádr. Tím se může chlubit i jeho protějšek Jefferies, ten navíc v příštích týdnech uvítá zpět Kevina Kyla, který je mimo hru už od ledna.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Johnstone FC - Rangers FC  (sobota 13:00)
Jezdci z Rangers mají po minulém kole co dohánět, ovšem opravdu je prozatím brzy na nějaké závěry. Navíc Rangers zřejmě hráli s třetím největším rivalem v boji o titul a rozhodně tak získaný bod není žádnou pohromou. Nyní si ale určitě budou chtít vylepšit skóre, další ztráta by již nebyla vítána. A proti předloňskému nováčkovi ze St. Johnstone už vůbec ne. Ten by se totiž i letos měl prát v dolních patrech tabulky, a možná dokonce i o záchranu.

Saints na úvod hráli bezbrankově na Pittodrie Stadium a teď by určitě rádi rozšířili svůj bodový zisk. Ovšem v žádném případě to v McDiarmid Park nebudou mít lehké. Domácí dokázali loni v březnu Jezdce zaskočit a vyprášili je poměrem 4:1. Nicméně v příštím zápase se vše vrátilo do zajetých kolejí a Jezdci zaslouženě zvítězili poměrem 2:0. Celkově vykradli McDiarmid Park pětkrát ze šesti případů a i nyní jsou velkými favority.

Kouč Derek McInnes by rád navázal na loňskou sezónou a chce se opět poprat o horní polovinu tabulky. Při plnění tohoto cíle mu ovšem v sobotu bude chybět Liam Caddis, který laboruje se zraněným kolenem. Zdravotní problémy zatím nepustí na hřiště ani nově příchozího útočníka Francisco Sandazu. "Soupeř nezačal úplně optimálně, nevyvede se všechno. Avšak nyní bude mít velkou chuť zvítězit," obává se McInnes síly soupeře.

"V tuto chvíli se ještě může dotvářet kádr. Je dost možné, že jeden či dva hráči z týmu odejdou, nebo naopak přijdou. Rozhodně to v prvních kolech není o kvalitě hráčů a mých schopnostech, ale jak rychle se tým dokáže sehrát. Čím dříve, tím lépe pro nás," vyjádřil přání McInnes. Na lavičce hostů je po dlouhých letech jiný manažer. Po působení ikony klubu Waltera Smitha se na žádaný post posadil Ally McCoist.

Ten nebude moci v sobotním klání využít služeb Davida Weira, který utrpěl lehké svalové zranění ve středečním duelu 3. předkola Ligy mistrů proti Malmö. V tom se Jezdcům nedařilo a prohráli ho na Ibrox Stadium 0:1. Na McCoista proto vskutku čeká náročný úkol. Svůj debut by si měl odbýt Dorin Goian, po operaci kýly bude schopen hrát Kyle Lafferty. "Stále věříme, že v odvetě uspějeme, máme pořád situaci ve vlastních rukách. Doufáme, že nás povzbudí duel se St. Johnsotne," uvedl s nadějí hostující stratég.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.50 - 3.80 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inverness Caledonian - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Invernessu poprvé v této sezóně přivítají prvoligový fotbal na Caledonian Stadium a po prvním duelu určitě budou chtít své fanoušky nadchnout více. V úvodním duelu totiž prohráli jasně na půdě Motherwellu 0:3 a prozatím se tak dostali na poslední místo v SPL.

Pohárové ambice Hibernianu z minulých sezón se v tuto chvíli nezdají být příliš reálné, a proto se čeká velice vyrovnaný souboj. Hibs na úvod ročníku přivítali na Easter Road Celtic a se zlou se potázali. Po chybě gólmana Grahama Stacka prohrávali už po čtvrthodině hry a na body dosáhnout nedokázali. Nicméně proti takto silnému rivalovi se body lehko rozhodně nesbírají, a tak nyní mohou na půdě loňského nováčka chytit druhý dech.

Oba sobotní protivníci se spolu naposledy utkali loni v květnu. Domácí dominovali v poměru 2:0, na všechny bodíky dosáhali též v předchozích dvou duelech a přeci jenom jsou i díky tomu považováni za mírné favority. Manažer Caledonian Terry Butcher už bude moci do hry zapojit nově příchozí duo Owain Tudur Jones - Thomas Piermayr, kteří si tak zřejmě odbudou svou premiéru. Součástí sestavy by měl být i Aaron Doran.

Problémy s achillovkou vyléčil už Gregory Tade, avšak kvůli zranění stále nejsou k dispozici Josh Meekings, Lee Cox a Billy McKay. "Může to vypadat velice zvláštně, ale minulý víkend přinesl více pozitiv, než negativ. Hráli jsme vcelku dobře a bohužel po hezkých akcích soupeře jsme inkasovali. Stále v tréninku hodně pracujeme a kluci chtějí tuto dřinu zužitkovat. Nechceme se přizpůsobit soupeřově hře, budeme hrát ofenzivně," slibuje sebevědomý Butcher.

Hostující šéf Colin Calderwood nemůže počítat se Seanem O'Hanlonem, který má zlomený prst. Mimo hru bude též Martin Scott, jehož trápí koleno. Absentovat bude nově příchozí Junior Agogo i záložník Sean Welsh, hrát nebude Akpo Sodje. "Dobře víme, že vítězství může být hodně důležité a může jeden či druhý celek nakopnout k dobrým výkonům v dalším průběhu. Chceme sbírat pravidelně body a hrát vzadu na čisté konto," uvádí Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Kilmarnock FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Motherwell se po úvodní přesvědčivé výhře nad Invernessem dostal do čela tabulky a pokud dokáže zvítězit i v Rugby Parku, tak se na něm ještě může udržet. Podle odborníků ne příliš dlouho, avšak možné je přeci jen všechno. Nyní na hosty ale čeká mnohem těžší úkol, než v domácím prostředí. Kilmarnock loni všechny překvapil a probojoval se do nejlepší šestky, po delší době tak opět výrazněji bojoval o poháry a nehrál jen o záchranu.

Killie na úvod získali bod z půdy Dundee United, což je rozhodně úspěch a hovoří stejně jako v minulém roce o celkem slušné formě výběru kouče Kennyho Shielse. A to dokonce hosté vedli 1:0 až do 70. minuty, kde dostali vyrovnávací trefu. Kilmarnock v Rugby Parku narazil naposledy na Motherwell letos v březnu a zdolal ho 3:1, předtím ale dvakrát prohrál a jednou remizoval.

V domácím dresu by si mohli odbýt svou premiéru nově příchozí Danny Buijs s Paulem Heffernanem, oba dva už totiž vyléčili lehká zranění. Pozitivní zprávou je též návrat důležité opory mezi třemi tyčemi, finského čaroděje Anssiho Jaakkoly. Otazník ale visí nad účastí Garyho Fischera, na hřiště se kvůli zdravotním problémům určitě nepodívá Danny Racchi. Domácí manažer Shiels si myslí, že jeho tým může mít v úvodu určitě problémy.

"V letošní sezóně budeme muset řešit jednu velkou nepříjemnost. Naprosto jsme totiž přebudovali tým a bohužel na vytvoření sehraného týmu zatím nebylo dost času. Pokud ovšem budou výsledku, pak můžu vytvořit ten nejlepší celek. Soupeř je hodně nebezpečný rychlými přihrávkami po zemi. Chceme nasbírat co nejvíce bodů, abychom získali sebedůvěru a pak hráli skvěle v celém průběhu ročníku," vyjádřil se s přesvědčením Shiels.

Hosté přivítají poprvé v této sezóně na trávníku Rosse Forbese, který si musel odpykat jednozápasový distanc a určitě bude velkou posilou. "Jedno je jisté. S Kilmarnockem se vždy hraje velice otevřený duel s velikým počtem šancí a mnohdy i s hodně brankami. Bude to velmi ostrý souboj a je klidně možné, že ve střetnutích s Kilmarnockem se bude bojovat o postup do nejlepší šestky. Proto chceme za každou cenu bodovat," uvádí odhodlaně manažer Stuart McCall.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Mirren FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
St. Mirren byl jako každoročně tipován na jednoho z možných kandidátů na pád do druhé ligy, ovšem v letošní sezóně by neměl být daleko od této mety ani Aberdeen. Ten dlouhá léta bojoval na čele tabulky o pohárové příčky, loňská sezóna ovšem byla o něčem jiném. Dons totiž až do poloviny ligy zoufale bojovali o záchranu. Sestupu se sice bezpečně vyhnuli, avšak ani skvělý nástup v druhé půlce už na horní polovinu tabulky nestačil.

Hosté skončili na devátém místě a i v tomto roce vstoupili do SPL celkem rozpačitě. Nicméně nic to nemusí znamenat, v sezóně 2010/2011 totiž na úvod dvakrát zvítězili a pak čekali na další tříbodový zisk skoro třetinu sezóny. Aberdeen se po remíze se St. Johnstone opět střetne se Saints, tentokráte ale s jinými a na venkovním stánku. Konkrétně v St. Mirren Parku. A tam se svěřencům Craiga Browna příliš nedaří.

Nevyhráli zde třikrát v řadě, v minulém roce padli po přestřelce 2:3. Kouč Saints Danny Lennon má oproti minulému kolu větší starosti s marodkou. Na deset dní je vyřazen gólman Graeme Smith, hrát nemůže kvůli zdravotním problémům ani Aaron Mooy. Dohromady se po zranění kolene dává Hugh Murray a také David Barron, ani jeden do sobotního duelu nezasáhne. Lennon vidí reálnou záchranu především přes domácí utkání.

"Zápasy před vlastními fandy jsou tím, co nám může zajistit úspěšnou úrodu i v tomto roce," poznamenal Lennon. "Spoléháme se na podporu fanoušků a já věřím, že nám pomohou. Potřebujeme vyhrávat, abychom nabrali sebedůvěru a St. Mirren se tak vrátil na příčky, na kterých si ho já i všichni kolem klubu představujeme," chce dosáhnout o něco většího úspěchu oproti loňskému roku Lennon.

Browna jistě těší návrat obránce Roryho McArdleho, nicméně kvůli červené kartě v klání se St. Johnstone nemůže nastoupit mladíček Ryan Jack. Kvůli problémům s kolenem možná nebude hrát Chris Clark. "St. Mirren hrál velmi dobře v zápase s Dunfermlinem a já čekám jeho výkonnostní růst. My se chceme poprat o každou lepší příčku a rádi bychom získali body v každém utkání. Kluci mají velké odhodlání," nadšeně hlásí Brown.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.15 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Motherwell FC11003:03
2.Celtic FC11002:03
3.Rangers FC10101:11
 Dundee United10101:11
 Kilmarnock FC10101:11
 Heart of Midlothian10101:11
7.Dunfermline Athletic10100:01
 Aberdeen FC10100:01
 St. Mirren FC10100:01
 St. Johnstone FC10100:01
11.Hibernian FC10010:20
12.Inverness Caledonian10010:30
Zbývající zápasy
30.07. 16:00Celtic FC - Dunfermline Athletic (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Ferguson6

No tak proti St. Johnstone to bude jasná výhra, tu neni o čom

Reagovat
smazaný uživatel

plichta opět! Krize na začátek ligy.

Reagovat
Ferguson6

ale proti St. Johnsotne musíme vyhrať aj keby sme hrali s rezervou U15

Reagovat
smazaný uživatel

No....

Reagovat
smazaný uživatel

Jezdci mají co napravovat. Start do nové sezóny je nezastihl v dobrém rozpoložení, tak jsem tedy na ně velmi zvědav.

A doufám, že St. Mirren min. neprohrají.

Reagovat
smazaný uživatel

Heart of Midlothian to nebudou mít proti oranžovým lehké, ale doufám, že to zvládnou a poberou 3 důležité body!!!

Reagovat
smazaný uživatel

dúfam v remízu a aj si ju podám ako riskový tip :) mohlo by padnut aj viac gólov

Reagovat
smazaný uživatel

Hearts dnes vyhra. Maju dobry tim, vyborne posily, v Madarsku uhrali solidnu remizu, zacali dobre v 1.kole na Ibrox (1-1).

Od zaciatku chcu sliapat Old Firms na paty takze dnes pojdu jasne za 3 bodmi.

Dundee United stratili v lete kompletnu zalohu (Buaben-Gomis-Conway) a na odchode aj najlepsi strelec timu Goodwillie. Ktovie ci dnes vobec nastupi, cez vikend sa riesi ci pojde do Blackburnu alebo Rangers.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele