Skotská Premier League - preview 18. kola

13.12.2008, 08:41, aktualizováno 15.12.2008, 08:05
Previews
Netradičně v pondělí se dohrává 18. kolo Skotské Premier League. Proti sobě nastoupí Motherwell a Kilmarnock, dvě mužstva, která zůstávají za očekáváním, která už si nemohou dovolit ztrácet...
Dundee United - Rangers FC  (sobota 13:30)
Ve formě hrající Dundee Unired a Rangers FC si své síly změří v sobotním vzájemném zápase. Oba soupeře od sebe v tabulce dělí deset bodů, i tak se dá ale očekávat zajímavé utkání.

Dundee United se díky skvělým výkonům posunulo už na třetí ligovou příčku a nezastavil ho ani v minulém kole Inverness. Dundee v Invernessu zvítězilo 3:1 a domů si vezlo tři body. Minulý vzájemný zápas Dundee s Rangers skončil remízou 3:3 a vidět byl především útočník Francisco Sandaza, který je ale pro sobotní zápas vyřazen ze hry.

Sandaza má zraněné koleno a svoji kvalitu proti Rangers neukáže. "Za týden by měl být zpět, tak jsme to nechtěli uspěchat. Fran je kvalitní hráč a rád bych ho měl k dispozici. Proti Rangers hrál naposledy velmi dobře, ale svět se kvůli tomu nezboří. Neměli jsme ho minulý víkend a stejně jsme získali tři body a kromě toho máme připraveny další kvalitní hráče," řekl kouč Craig Levein.

Rangers dokonale napravili zaváhání ze zápasu s Hearts a v uplynulém kole smetli vysoko 7:1 Hamilton. V zápase se zaskvěl útočník Kris Boyd, ten teď však proti Dundee očekává těžší zkoušku. "Každý týden je to u Rangers stejné - každý zápas potřebujete vyhrát. Potřebujeme proti nim získat tři body a proti Hibs také. Sobotní zápas je momentálně důležitější než Old Firm," řekl Boyd. Nejistý je start obránce Madjida Bougherry, který má zraněné stehno. Do zápasu nenastoupí nedávno zraněný Steven Naismith, jenž se prozatím dostává zpět do fyzické kondice.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.60 - 3.45 - 1.65
více informací
Aberdeen FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Souboj týmů, kterým by určitě slušelo lepší postavení v tabulce skotské ligy, než na jakém se nyní nachází, se uskuteční na Pittodrie Stadium, kde domácí Aberdeen hostí Hughesův Falkirk.

Aberdeen, stejně jako další tři mužstva skotské nejvyšší soutěže, o minulém víkendu odpočíval, jeho zápas s Kilmarnockem byl kvůli nezpůsobilému terénu odložen. Z předchozího utkání s Motherwellem si mužstvo Jimmyho Calderwooda odneslo tři body za vítězství 2:0. V tabulce se Dons nacházejí na šesté příčce a v případě dalšího vítězství a zaváhání Hibernianu se může Aberdeen posunout na pozici pátou. Červení se budou muset obejít bez mladíka Soneho Aluka, který utrpěl zranění kolenní šlachy. Nicméně by měl být mladý Angličan, společně s dalšími dvěma marody Jamiem Smithem a Bertrandem Bossuou, na další duel s Invernessem fit.

Falkirk v minulém kole neodpočíval a zbytečně a tak trochu i překvapivě podlehl doma, minulý týden ještě poslednímu, St. Mirrenu 1:2. Bairns vůbec mají v poslední době velmi nevyrovnané výsledky a proto jim náleží v tabulce až osmá příčka. Pokud Falkirk zaváhá i dnes může se propadnout až na hrozivě vypadající předposlední pozici, která by takovému klubu určitě neslušela. Lodivod John Hughes nemůže pro sobotní střetnutí počítat s pravým obráncem Jackiem McNamarou, bývalý hráč Celticu obdržel trest poté, co byl v posledním ligovém utkání za brutální zákrok poslán předčasně do kabin. Dále diváci v utkání neuvidí Tama Scobbieho, Neila McCanna, Carla Finnigana, Dayneho Robertsona a Briana Allisona.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
St. Mirren i Inverness bojují podle předsezóních předpokladů na příčkách zajišťující udržení se v soutěži, od sebe je po patnácti odehraných kolech dělí pouhé dva body a každá další ztráta může poražený tým velice mrzet.

Ani jeden z týmů totiž v této sezóně nehraje nikterak oslnivě a oba zatím bojují o udržení se v nejvyšší skotské soutěži. St. Mirren na rozdíl od svého sobotního soupeře v minulém kole vyhrál. 2:1 porazil Falkirk a k Invernessu se přiblížil na dva body.

"Když jsme porazili Rangers, všichni řekli, že to byla prémie a další zápasy jsou důležitější. V podobné situaci jsme po venkovní výhře a nyní stojíme proti Invernessu. Jestli vyhrajeme, posuneme se nad ně, to je fantastický stimulant," řekl manažer Gus MacPherson. Kouč St. Mirrenu bude moci využít uzdravených Masona a Darga. Mimo hru jsou však stále O'Donnell, Haining, Mehmet a Robb.

Inverness dostal v minulém kole lekci od rozjetého Dundee United a na vlastním hřišti podlehl 1:3. Manažer Craig Brewster očekává velice důležitý zápas. "Naše venkovní forma byla tento rok dobrá, ale domácí výsledky jsou špatné. Je to velký zápas pro oba týmy. Jsme ve skupině tří týmů se 17 body a oni ví, že pokud vyhrají, jdou před nás," řekl kouč Craig Brewster.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70
více informací
Celtic FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Vedoucí tým skotské Premier League Celtic přivítá v sobotu ve svém stánku edinburghský klub Heart of Midlothian, který se skvěle drží v horní části tabulky.

Tým Gordona Strachana minulý týden po dlouhé době utrpěl v lize porážku, bez bodu odjel z Easter Road, kde podlehl místnímu Hibernianu 0:2. V tabulce skotské nejvyšší soutěže se ale Celtic stále hřeje na prvním místě se čtyřbodovým náskokem před Rangers. Ve středu si však tým z Parkheadu spravil chuť v posledním utkání základní skupiny Ligy mistrů, když doma porazil španělský Villarreal 2:0. Ovšem na další působení v evropských pohárech, natož postup do osmifinále milionářské soutěže, to už nestačilo.

Manažer Strachan vyjádřil svou nespokojenost nad tím, že v Lize mistrů uspějí jen vždy ty samé týmy, jako jsou Manchester United, Chelsea, Juventus, Bayern apod. "V Lize mistrů jsou tři skupiny týmů. Jsou zde kluby, které mají spoustu peněz a jejich hráči jsou technicky skvěle vybaveni. Ve druhé skupině se nacházejí týmy, které jsou také bohaté a mohou si dovolit koupit hráče z celého světa. A v poslední skupině jsme my společně s několika málo dalšími kluby. V této soutěži se hraje fotbal úplně na jiné úrovni, to je tvrdá realita. A pravdou je, že anglická Premier League je zdaleka nejlepší soutěží na světě. Anglické kluby se v Lize mistrů dostanou vždy nejdál," vysvětlil Stratchan.

Celticu by v sobotním utkání neměl chybět Shaun Maloney, který v pohárovém duelu utrpěl mírné zranění, ze kterého se ale podle všeho už dokázal otřepat. Mimo hru jsou však Lee Naylor, kterého skolila viróza, a Barry Robson, který má problémy se stehnem.

Hráči Hearts mohli minulý víkend odpočívat a připravovat se na těžké utkání ze Celticem, protože jejich zápas s Motherwellem byl kvůli nezpůsobilému terénu odložen. Před čtrnácti dny však Hearts senzačně na své půdě porazili favority z Rangers a vítěznou sérii prodloužili už na pět utkání po sobě. Zaslouženě jim tak náleží čtvrtá příčka ve skotské lize. Na Celtic Park nezavítá levý bek Lee Wallace, jenž je v karetním trestu, který naopak vypršel Michaelu Stewartovi, jenž se tak do šedesátitisícového stánku podívá.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 6.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hibernian FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Hamilton se po fantastickém začátku sezóny a následném zhoršení výkonů dostal na ligovou příčku, kterou od něho přes začátkem ligy mnoho lidí očekávalo. Na formu ze startu soutěže se bude snažit navázat v Hibernianu.

Hibernian podává prozatím nevyrovnané výkony, v minulém kole se však na něj usmálo štěstí a výhra 2:0 nad Celticem naplnila hráče i fanoušky Hibs optimismem. "Každý byl zřejmě tento týden šťastný. Plně si důvěřujeme, ačkoliv jsem si jistý, že Hamilton nebude svůj po porážce z minulého týdne. Víme, že nás v sobotu čeká těžký zápas a všichni se na to těší. Doufejme, že bude vše v pořádku a získáme další tři body," řekl útočník Colin Nish. Záložník Dean Shiels má stále problémy se zraněním kotníku a tento týden již navštívil specialistu. Mimo hru je také dlouhodobě zraněný Kevin McCann.

Poslední tým ligy, Hamilton, v posledním zápase naprosto propadl. Z Ibrox Parku si nováček ligy odvezl krutou porážku 1:7 a pokud chce Hamilton pomýšlet na udržení se v lize, proti Hibernianu se očekává velké zlepšení. "V úterý byli hráči skleslí, obvykle jsou živější. Jsme trochu dole, to musíme být, pokud prohrajeme 1:7. Pokud jde o to, budeme hledat odpověď, proč se to stalo a musíme si z dalšího zápasu odnést jen pozitiva," řekl manažer Hamiltonu Billy Reid. Hamiltonu bude proti Hibernianu chybět suspendovaný obránce Canning a zraněný je Mark Corcoran.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.75 - 5.60
více informací
Motherwell FC - Kilmarnock FC  (pondělí 20:45)
Netradičně až v pondělí se dohrává osmnácté ligové kolo. Proti sobě nastoupí Motherwell a Kilmarnock, které od sebe dělí pouhé dva body, ani jeden proto nesmí zaváhat a zápas ztratit.

Pro Motherwell je utkání obzvlášť důležité. Tým, který se ještě v minulé sezóně vyhříval na vrchních příčkách tabulky, se nyní krčí na nelichotivém desátém ligovém místě. Vítězství nad Kilmarnockem by tým posunulo na sedmou příčku, zaváhání by je však mohlo velice mrzet. Motherwell poslední zápasy nezvládl a ani proti Aberdeenu neukázal svoji sílu z minulé sezóny, soupeři podlehl 0:2.

"Myslím, že pokud se všichni tak ještě o pět, nebo deset procent zlepší, můžeme jít nahoru. Ale dostat se znovu na třetí místo, by bylo velice složité. Kádr je úzký, je nás tam jen asi 20, to by mohl být problém, ostatní týmy mají širší kádr," řekl gólman Motherwellu, Graeme Smith. Motherwell bude postrádat suspendovaného Paula Quinna a zraněné Briana McLeana a Stephena Craigana.

Kilmarnock v poslední době také přibrzdil a jasně vidět to bylo v zápase proti Hamiltonu, kterému podlehl 0:1. "Měli jsme několik zápasů, kdy jsme si zasloužili přinejmenším bod, ale když dostanete šanci, musíte ji využít, to si chceme vzít do zápasu s Motherwellem," prohlásil Simon Ford.

Hosté přijíždí do Motherwellu bez několika opor. Willie Gibson bude mimo hru asi pět týdnů, David Fernandez je suspendovaný a zranění jsou stále David Lilley, Allan Johnston, Ryan O'Leary a Martyn Corrigan. Nejistý je start Mehdiho Taouila, který má stále problémy s kolenní šlachou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.05
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC17141240:1743
2.Rangers FC17123242:1439
3.Dundee United1785425:1829
4.Heart of Midlothian1692519:1929
5.Hibernian FC1765622:2323
6.Aberdeen FC1663717:1821
7.Kilmarnock FC1661914:2219
8.Falkirk FC1745820:2417
9.Inverness Caledonian17521018:2617
10.Motherwell FC1652917:2517
11.St. Mirren FC17431012:2215
12.Hamilton Academical17421115:3314

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Old firm hrají se 3 .a 4. týmem tabulky, oba jsou to zápasy kola. Osobně si myslím, že Celtic a Ranges oba soupeře přehrají a odpojí se o zbytku ligy a rozdají si to už po x-té o titul. Trochu mě mrzí, že ve Skotsku není alespoň ještě jedno mužstvo (doufal jsem v Hearts) jenž by šlapalo obou velkoklubům na paty. Škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak skotské velkokluby se zrovna dvakrít nepředvedli..

Reagovat
smazaný uživatel

Dundee United - Rangers FC 0:1

Aberdeen FC - Falkirk FC 2:1

St. Mirren FC - Inverness Caledonian 1:1

Celtic FC - Heart of Midlothian 1:0

Hibernian FC - Hamilton Academical 3:1

Motherwell FC - Kilmarnock FC 0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele