Skotská Premier League - preview 12. kola

21.10.2011, 21:33, aktualizováno 23.10.2011, 09:22
Previews
Pouze dva zápasy dnes nabízí skotská nejvyšší soutěž, oba by však mohly stát za to. Nejenže se v nich představí oba protagonisté Old Firm, ale ještě ke všemu jim budou sekundovat občas i celkem konkurenceschopní soupeři. Hearts se doma pokusí potrápit Rangers, Aberdeen jede dřít na Celtic Park...
Heart of Midlothian - Rangers FC  (neděle 13:30)
Šlágrem 12.kola skotské Clydesdale bank Premier League bude bezesporu utkání mezi Heart of Midlothian a vedoucími Rangers. Srdce z Edinburghu jsou jedním z mála celků, které letos dokázaly suverénní Rangers obrat o body. Povede se jim to i v domácím prostředí?

Hearts se mohou stát prvním týmem, který porazí obhájce titulu Rangers. Srdce chytla velmi dobrou formu a dvakrát v řadě zvítězila, aniž by při tom inkasovala. "V Evropě si nevedli dobře, ale jsou velmi silní. V SPL je ještě nikdo neporazil. Pro nás to bude pochopitelně velká motivace, chceme být první, kdo Rangers porazí. Víme, že budeme čelit nejsilnějšímu týmu ve Skotsku, ale Celtic je také silný tým a i proti němu jsme dokázali uspět," nechal se slyšet manažer domácích Paulo Sergio.

Obhájci skotského prvenství Rangers propásli ideální možnost připsat si deset vítězných zápasů po sobě. V minulém kole totiž jenom remizovali před domácím publikem v Ibrox Parku 1:1 se St.Mirrenem. Nicméně i tak je bilance Jezdců úctyhodná, vždyť se ještě nenašel tým, který by dokázal Rangers porazit, myšleno samozřejmě v domácí ligové soutěži.

Manažer Rangers Ally McCoist připustil, že jeho tým nehrál proti St.Mirrenu dobře. Je si však jist, že si jeho hráči vezmou ponaučení a na Tynecastle si pojedou pro vítězství. Budou se však muset mít na pozoru, Hearts už je dokázali obrat o body, navíc si připsali cenný skalp největšího rivala hostů - Celtiku.

McCoist má také menší problémy se sestavou, nejistý je start Jelaviče a do hry pak určitě nezasáhne Saša Papač, kterému se obnovilo staré zranění. To domácí manažer Paulo Sergio má k dispozici kompletní kádr.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.60 - 3.60 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celtic FC - Aberdeen FC  (neděle 16:00)
Fotbalisté Celticu budou chtít napravit zaváhání z posledních kol a jejich jediným úkolem v tuto chvíli je získat proti Aberdeenu tři body. Ten má sice v poslední době vcelku přijatelnou formu, avšak domácí už musejí v boji o titul za každou cenu zabrat. Celtic totiž ztrácí ne vedoucí Jezdce z Rangers deset bodů a i když má duel k dobru, tak v poslední době šly výkony zelenobílých hodně dolů.

Celtic naposledy uhrál bod v Evropské Lize na půdě francouzského Rennes, v SPL ale čeká na výhru dvě ligová kola po sobě. Nestačil na Hearts v poměru 0:2 a naposledy vybojoval remízu v Rugby Parku s Kilmarnockem, když ještě po poločase prohrával 0:3. V tuto chvíli jsou svěřenci kouče Neilla Lennona až třetí o čtyři body za Motherwellem a uvidí se, jestli po náročné Evropské lize budou mít dost sil porazit rozjetý Aberdeen.

Dons totiž dokázali zvítězit ve dvou minulých střetnutích, když si poradili s Dunfermlinem v poměru 4:0 a také s Dundee United poměrem 3:1. Nicméně obě střetnutí sehráli na Pittodrie Stadium a teď je v Celtic Parku čeká mnohem náročnější souboj. Hosté nevyhráli nad Celticem již jedenáctkrát v řadě (od ledna 2009) a k tomu s sním prohráli šestkrát v řadě, z tohoto hlediska se jejich šance na úspěch zdají být mizivé.

Do sestavy kouče Neila Lennona se vrací po pohárovém zápase s Rennes Badr El-Kaddouri, ovšem karetní trest si musí odpykat Kris Commons a otazník visí nad startem Garyho Hoopera (kotník) a Georgiose Samarase (poraněná noha). "Naše výsledky v SPL po návratu do Evropské Ligy nebyly dobré. Nechceme se propadat tabulkou a dobře víme, že body z domácího prostředí jsou teď velice důležité," uvedl trenér Lennon.

Kvůli problémům s kolenem bude hostům chybět záložník Peter Pawlett, mimo sestavu bude i Yoann Folley. "Rozhodně si nejdeme pro porážku, po zlepšených výkonech chceme myslet pozitivně a věříme v zisk všech tří bodů. Potřebujeme předvést stoprocentní výkon, protože pro soupeře to bude test, jestli je schopen opět porážet kohokoliv. My se musíme soustředit na vlastní hru a úspěch vskutku může přijít," řekl kouč Dons Craig Brown.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.25 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - Kilmarnock FC  (sobota 13:45)
Fotbalisté Motherwellu vstoupili do nového ročníku SPL tou správnou nohou a v tuto chvíli si mohou ještě brousit zuby na druhé místo. Po jedenácti zápasech mají na kontě dvaadvacet bodů a jen jednu zbytečnou prohru, jinak ty s Celticem a Rangers se dají tolerovat. Motherwell nemá ani přílišnou ztrátu na vedoucí Jezdce z Rangers a patří mezi kandidáty na titul. Ovšem problémem je, jestli si dokáže udržet současnou formu.

Motherwell se s Kilmarnockem v letošní sezóně jednou už střetl - hned ve druhém kole a uhrál na jeho půdě svou dosavadní jedinou remízu. Ovšem nyní se představí ve Fir Parku před vlastními fandy a určitě pomýšlí na zisk všech korálků, jiná cesta k umístění do třetího místa ani nevede. Killie naopak okupují po jedenácti kolech až osmou pozici a už teď získali o polovinu bodů méně než soupeř, takže chtějí rozhodně výše.

Doposud v lize zvítězili jen dvakrát, což sráží jejich ambice o patro níže. Čtyři prohry sice nejsou tak velké číslo, avšak nejvíce remíz rozhodně týmu neprospívá. Killie navíc nevyhráli již pětkrát v řadě, nicméně naposledy uhráli v Rugby Parku s Celticem remízu 3:3. Dokonce v zápase vedli už 3:0. Motherwell vyhrál třikrát po sobě a současnou formu si jistě bude chtít udržet, naposledy udolal na Easter Road Hibernian poměrem 1:0.

Domácí už mohou počítat s navrátilcem Shaunem Hutchinsonom, který odehrál pětašedesát minut za rezervní tým a nyní by se mohl poprvé po zranění kotníku vrátit na ligové trávníky. Dlouhodobě se nachází na marodce Steven Saunders (problémy s achilovkou), který je jediným zraněným hráčem týmu Stuarta McCalla. "Velkým pozitivem je, že po mírných problémech se tým vzpamatoval a vyhrál třikrát po sobě, což svědčí o skvělé morálce hráčů," uvedl McCall.

Hosté též nemají výrazné problémy s marodkou a trenér Kenny Shiels bude postrádat pouze brankáře Cammyho Bella, jenž má problémy s loktem. Devatenáctiletý obránce ve službách Killie Alex Pursehouse věří, že výkony jeho celku se zlepší. "Budeme makat naplno a naším cílem je dostat se do horní poloviny tabulky. Motherwell je skvělý tým a předvádí v lize vynikající výkony, musíme se hlavně připravit na výbornou ofenzívu soupeře," uvedl Pursehouse.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.30 - 3.80
více informací
Dundee United - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Trápící se Dundee United narazí ve 12. kole na slušně rozjetý St. Johnstone. Očekává se velmi zajímavý duel, hosté sbírají body jako na běžícím páse, ovšem s Dundee mají dlouhodobě horší bilanci.

Dundee neprožívá zrovna oslnivé chvíle. Ve skotské soutěži je to jedno velké trápení. Už se sice zdálo, že se Dundee zvedne, po výhře nad Invernessem přišla venkovní remíza s Hibernianem, a tudíž potvrzení vzestupné formy. Bohužel pro domácí to bylo vše a v dalších kolech přišli další porážky a propad tabulkou. United dvakrát nestačili stejným výsledkem na Motherwell a Aberdeen, pokaždé prohráli 3:1.

V domácím Tannadice Parku teď budou mít velkou možnost k nápravě. St. Johnstone patří v dosavadním průběhu mezi nejlepší celky, ale Dundee na tohoto soupeře umí a to bude největší výhoda.

St. Johnstone pokračuje ve skvělých výkonech, naposledy si připsalo tři body proti Invernessu a v tabulce se posunulo už na páté místo s minimální ztátou na Celtic či druhý Motherwell. Svěřenci manažera Clelanda se na Dundee dobře připravovali, před Tayside derby je atmosféra v týmu více než dobrá. Výraznější ztrátou je pouze Sheridan.

"Nevidím v týmu žádné změny. Z posledních pěti zápasů jsme čtyřikrát vyhráli, takže by bylo hloupé něco měnit," dal najevo žádné změny v týmu Cleland.

Ačkoliv je forma obou týmů odlišná nemá utkání jasného favorita. Ano, St. Johnstone je páté a získává body, kde se dá, jenže Dundee má s tímto týmem skvělou bilanci. Za třináct zápasů v rozmezí deseti let prohráli United se St. Johnstone pouze jedinkrát! A to ani nebylo ve skotské lize, nýbrž v poháru.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.40 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inverness Caledonian - Dunfermline Athletic  (sobota 16:00)
Na Caledonian Stadium vyzvou domácí fotbalisté Invernessu hráče Dunfermline. Bude se jednat o souboj posledního s předposledním. Hostům bude stačit k uchování předposledního místa i remíza, oba týmy ale pochopitelně budou prahnout po vítězství.

Inverness se po špatném začátku přeci jenom trochu zmátořil a doma například porazil St. Mirren 2:1. Svěřenci trenéra Terryho Butchera ale nedokázali tříbodový zisk potvrdit a před týdnem podlehli rozjetému St. Johnstone 2:0. Velkým pozitivem je ale forma v domácích zápasech, Inverness tu třikrát v řadě neprohrál a Butcher věří, že jeho tým sérii prodlouží i proti Dunfermline. Koneckonců ani marodka už není taková, jaká byla na začátku. Do sestavy se vrací už i Lee Cox.

Ačkoliv je poslední Inverness, tak horší formou se může "pyšnit" právě Dunfermline. Ten totiž čeká už šest zápasů na vítězství, zápas proti Invernessu bude sedmým pokusem jak získat tři body. O tom, že jsou hosté absolutně z formy svědčí i střelecká nemohoucnost, tým se dokázal naposledy prosadit před měsícem doma proti Hibernianu.

Pars přitom odstartovali famózně. Vyhráli na půdě St. Johnstone či na hřišti Dundee. Paradoxně se jim ale nedaří doma, v East End Parku ještě nevyhráli! Katastrofální domácí bilance je hlavní příčinou toho, proč jsou hosté v tabulce tak nízko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.40 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Mirren FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté St. Mirrenu v první třetině základní části SPL předváděli vcelku slušné výkony a ty jim vynesly prozatímní šesté místo, se kterým by vedení na konci ročníku jistě bylo spokojeno. Rozdíly mezi celky jsou však naprosto minimální a Saints tak potřebují nadále rozšiřovat svůj bodový účet. Nyní k tomu mají ideální příležitost, v domácím prostředí v Saint Mirren Parku přivítají konkurenční Hibernian, které je na chvostu SPL.

Siants v posledních šesti kolech vyhráli pouze jednou v domácím prostředí nad Kilmarnockem, nicméně v minulém klání dosáhli na velké překvapení. Remizovali v Ibrox Parku na půdě Jezdců z Rangers 1:1 a připsali si na konto třináctý bod. Hibernian jsou v tuto chvíli desátí, avšak mají jen o čtyři body méně než sobotní protivník, a proto se na něj mohou ihned dotáhnout.

V tuto chvíli jsou proto mají pouze jednobodový náskok na poslední Inverness, takže mohou po případné prohře klidně klesnout na sestupové místo. Hibs po třech remízách v řadě dokázali zdolat St. Johnstone, v posledních dvou duelech ale prohráli v Rangers a doma s Motherwellem 0:1. Hibs přivítali Saints v pátém kole na konci srpna na domácím Easter Road, avšak soupeři nakonec po boji podlehli 1:2.

Saints nehlásí oproti minulému zápasu žádné změny v sestavě, na marodku tak nepřibyl nikdo nový. Naopak blízko návratu jsou po dlouhodobém zranění Hugh Murray a Aaron Mooy, ještě nějaký ten čas ale přeci jen bude mimo hru Darren McGregor. "V úvodní třetině sezóny jsme nepředvedli svou hru pouze proti Hearts a Inverness, jinak podáváme vyrovnané výkony. Remíza s Rangers může ještě více posílit naši již tak velkou sebedůvěru a já věřím, že nyní zvítězíme," uvedl kouč Saints Danny Lennon.

Hosté nemohou využít služeb obránce Calluma Bootha, mimo hru jsou dlouhodobě také Matt Thornhill, Sean Welsh a Michael Hart, avšak všichni tři se zřejmě brzy uzdraví. "Hra mých svěřenců se mi líbí a já se snažím, aby tento styl také konečně přinášel body. Musíme se dostat do psychické pohody a nesmíme myslet negativně. Hráči se z vlastních sil chtějí na utkání se St. Mirrenem namotivovat a dají do toho všechno," řekl trenér hostů Colin Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC1192023:429
2.Motherwell FC1171314:1322
3.Celtic FC1061321:1119
4.Heart of Midlothian1153313:618
5.St. Johnstone FC1153315:1018
6.St. Mirren FC113449:1013
7.Aberdeen FC1133511:1212
8.Kilmarnock FC1125415:1811
9.Dundee United1124515:2210
10.Hibernian FC1123611:199
11.Dunfermline Athletic1023511:229
12.Inverness Caledonian1122710:218

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dost ma prekvapuje ze v preview St Johnstone nie je ani zmienka o tom ze v tyzdni stratili svojho veleuspesneho manazera Dereka McInnesa. Ten totiz podpisal Bristolu City kde ma plnit zachranarsku misiu v Championship.

Jeho docasnym nastupcom sa stal trener juniorky (U-19) Alex Cleland, byvaly obranca Rangers v 90-tych rokoch a pomahat mu bude terajsi hrac Jody Morris ktory inak kedysi hraval v Chelsea.

K dnesnym zapasom.

Motherwell v Killie X2

------------------------

Motherwell je sice hore ale ani samotni hraci neveria tomu ze by mohli dokazat na konci sezony prelomit hegemoniu OF. Zatial len jediny raz sa stalo ze Rangers a Celtic niekto v tabulke rozdelil ked skoncil druhy Hearts. Well ma totiz dost velke vykyvy, zatial co v prvych 4 zapasoch neinkasoval ani gol, v dalsich styroch potom az 13 a to hral aj proti St Johnstone a Dunfermline...

Zatial sa mu vyhybaju zranenia a sezonu odohral s minimalnym poctom hracov a manazer McCall stavia vylucne tu istu zakladnu jedenastku. Minuly vikend dokonca postavil i Steva Jenningsa ktory bol v tyzdni zatknuty a obvineny ze zmanipuloval svojej vylucenie proti Hearts a v spolupraci s otcom Wayna Rooneyho sa na tom nabalil v stavkovkach...

Nuz iny kraj, iny mrav.

Killie hraju pekny kombinacny futbal, v Skotsku maju prezyvku "Skotska Barcelona" a minulu nedelu sme videli preco. V polcase 3-0 proti Celticu ale v druhom polcase pridriemli a zaver uz nezvladli ked dovolili Scepticu vyrovnat na 3-3. Podla mna si dnes tie stratene body trochu vynahradia a vo Fir Parku neprehraju...

Dundee United v St Johnstone 1X

----------------------------------------

Tazky zapas na tipovanie pretoze nikto nevie co s timom Saints urobi odchod oblubeneho manazera McInnesa. Muzstvo ktore strelilo v minulej sezony najmenej golov, ich ma teraz po Glasgowcanoch najviac ! McInnes "objavil" zazracnu dvojicu Sandaza-Sheridan ktorych skvela spolupraca prinasa ovocie. Sheridan sice nedohral posledny zapas kvoli zraneniu ale dnes by mohol byt opat v zostave.

United zatial vyhrali len 2 zapasy a to je pre vsetkych velke sklamanie napriek tomu ze v lete stratili niekolko opor. Stale vsak maju kvalitu na to aby hrali o pohare. V sazke by som dal asi trojtip...

ICT v Dunfermline 1

-----------------------

Inverness je sice posledny ale najhorsi futbal urcite nehra... Muzstvo je z velkej vacsiny nove takze si stale len zvyka. Vyhodou je na nich nikto nevyvija tlak ako to v podobnych pripadoch byva. Manazer Terry Butcher, byvaly kapitan Anglicka ktory by Maradonovi najradsej odtal ruku, je v klube spokojny a uziva si to. Nedavno to potvrdil i predlzenim zmluvy.

Pars zacali slubne ale potom sa vratili na zem a su tam kde ich kazdy cakal. Ak dnes na severe vyhraju, dam si odtat ruku ja.

St Mirren v Hibs 1

---------------------

Saints zobrali pred tyzdnom sokojuco Rangers bod na Ibrox a pretali jeho crtajuce sa "10-in-a-row"... Katom bol v nadstavenom case byvaly reprezentant Steven Thompson, chlapik ktory kedysi hraval prave v Rangers. Po jeho gole sa uz len rozohralo a zaznel zaverecny hvizd sudiho... Na tomto zapase by mali Saints stavat aj dnes pretoze v nom maju realnu sancu etablovat sa v hornej sestke co by sa na konci sezony rovnalo zazraku.

Hibs nehraju dobre, posledny zapas s Motherwellom to bola biedna bieda na ktoru sa nedalo pozerat. Tazko povedat kde je problem pretoze ten kader papierovo vyzera na prvu sestku.

Gary O´Connor je hrac ktory by mohol kludne hravat kdekolvek v SPL (okrem Hearts ) ale len on sam na vsetko nestaci. Ked manazer Calderwood ziskal na hostovanie mladeho a hlavne talentovaneho Leigha Griffithsa, myslel som ze toto bude jedna z naj utocnych dvojic v lige. Griffiths ale vacsinou len strieda co povazujem za velku chybu. Vzdy ked pride na ihrisko urobi vietor ale paradoxne nikdy mu to nezaruci start v dalsom zapase... Uvidime co bude dnes.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hearts v Rangers X

------------------------

Na Tynecastle bude urcite plno a caka nas bezpochyby skvely zapas. Rangers su suverenom ligy ale zlepsuju sa aj srdiecka a to co sa predpokladalo na zaciatku sezony sa pomaly zacina aj naplnat. Hearts sa derie v tabulke hore. Momentalne taha doma seriu 4 vyhier v rade ked neinkasoval ani gol a naposledy zdolal i Celtic (2-0). Rangers su ale predsa len tuto sezonu z ineho cesta takze zas tak jednoduche to pre Jambos nebude. V tyzdni odohrali len priatelak proti Liverpoolu (1-0) v kombinovanej zostave takze syndrom unavy zo stredajsich zapasov ktore vyrazne ovplyvnuju aj vikendove neocakavam. Otazny je start Jelavica takze ak by napokon naozaj nehral, bude vpredu dvojica Naismith-Lafferty. Hlavne Laffertymu tento super sedi... Ocakavam ze sa to bude krutit okolo tesneho vysledku s moznym remizovym koncom.

Sceptic v Aberdeen 1

--------------------------

Bhoys su v pozicii ked si uz dalsie straty naozaj nemozu dovolit ale v takej boli aj pred tyzdnom a vsetci sme videli co predviedli v Rugby Parku... Stale si ale myslim ze posledne 2 zapasy ktore skoncili remizou mozu byt pre hracov vzpruhou. Nie je totiz remizza ako remiza. Dotiahnut z 0-3 na 3-3 a uhrat 1-1 v Europe ked prehravate je pre psychiku urcite lepsie nez keby ste naskok mali a potom ho stratili. Bod v Rennes si Lemmon velmi ceni a tiez veri ze toto bude bod zlomu v zatial nie prilis uspesnej sezone Celticu. Dnes ma supera proti ktoremu hral minulu sezonu snad najradsej pretoze vyhral vsetky zapasy pri skore 13-0... Ale pozor, Dons po nevydarenom starte naberaju formu a tak lahuckym superom uz dnes asi nebudu.

Aj tak sa vsak priklanam na domacu stranu lebo Celtic vyhral v lige len 1 z poslednych 4 zapasov a to teda u Old Firms zvykom nebyva nech uz su vo forme hocijakej...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele