Skotská Premier League - preview 11. kola

06.11.2010, 11:03, aktualizováno 07.11.2010, 09:29
Previews
Celtic v sobotu deklasoval devíti góly Aberdeen a čeká na odpověď Rangers, ti se představí v St. Mirrenu. V neděli je na programu ještě jedna dohrávka, Hibernian v ní přivítá Hearts...
St. Mirren FC - Rangers FC  (neděle 13:00)
Po famózním představení Celticu jsou na řadě Rangers, kteří se v případě vítězství na hřišti St. Mirrenu mohou znovu posunout na vedoucí příčku tabulky. St. Mirren se v nové sezóně trápí, ale v posledním kole zaznamenal vytouženou výhru.

Domácím se po dlouhých šesti kolech podařilo v tom minulém získat všechny tři body, nad trápícím se Aberdeenem zvítězili 2:1. Dobrou zprávou pro kouče Dannyho Lennona je také zdravotní stav jeho hráčů, žádné čerstvé problémy se totiž nevyskytly a na marodce tak zůstávají pouze brankář Paul Gallacher, David Barron a Craig Dargo. Steven Thomson a Sean Lynch dělají velké pokroky, jejich start je však zatím vyloučen.

Lennona potěšila první výhra jeho týmu od měsíce srpna, zápas proti Rangers však podle něj bude mnohem obtížnější. "Vítězství z minulého týdne jsme přivítali, i když přišlo o něco později, než jsme čekali. Proti Aberdeenu jsme předvedli skvělý výkon a na ten se musíme spoléhat i v nadcházejícím zápase. Bude to mnohem těžší, ale těšíme se na to," prozradil Lennon.

Rangers v posledním kole nečekaně zaváhali v domácím zápase proti Invernessu, s nímž pouze remizovali 1:1 a jejich náskok na druhý Celtic se tak ztenčil na jeden bod. V týdnu navíc přišla porážka 0:3 v Lize mistrů na půdě španělské Valencie. V nedělním zápase už by mohli nastoupit Madjid Bougherra a Kyle Lafferty, nejistý start je však u Vladimíra Weisse, který má problém s patou.

"Měli jsme dobrý start do sezóny. Nikdy nemůžete jít do sezóny s cílem neztratit žádné body. Párkrát jsem se o tom již zmiňoval. Body bude ztrácet celá řada klubů. Nikdy ale nechcete ztrácet příliš moc bodů, což znamená, že se potřebujeme vrátit na naši vítěznou cestu," sdělil manažer Rangers Walter Smith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.75 - 4.75 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hibernian FC - Heart of Midlothian  (neděle 15:15)
Těžko se dá vysvětlit kolaps Hearts v minulém kole, ovšem v tom favorité většinou zaváhali, a tak to na ohrožení jeho pozice zase tak velký vliv nemělo. "Srdce" byli jistě pozitivně naladěni po domácí výhře nad St.Mirrenem, kde díky hattricku Rudolfa Skácela poskočili na čtvrté místo tabulky. Jenže naposledy na Tynecastle naprosto nepochopitelně podlehli outsiderovi z Kilamarnocku a se čtrnácti body jim proto nyní patří pátá příčka.

V současnosti je rozhodně nečeká žádná procházka růžovým sadem, i když Hibs nemají úplně optimální fazónu. Vyhrávají jen sporadicky a proto se v tabulce nacházejí až na jedenáctém místě s pouhými osmi body. Úkol pro letošní sezónu v žádném případě nebyl zachránit se, ale bojovat o pohárovou Evropu. K tomu mají domácí zatím hodně daleko. V minulém utkání prohráli těsně na půdě Dundee 1:0, předtím v divokém duelu nestačili na Aberdeen 2:4.

Poslední tři body proto zaznamenali doma s Kilmarnockem, druhá výhra je datována hned do prvního kola z půdy Motherwellu. Navíc se jim na Hearts příliš nedaří. Ze čtyř domácích duelů jen jednou remizovali a jednou vyhráli, naposledy svému soupeři podlehli v poměru 1:2. Hibernian se budou muset obejít bez jedny z největších hvězd týmu, po operaci kolene ještě nemusí být připraven útočník Colin Nish, účast ale definitivně vyloučena není.

Dlouhodobě na marodce se nacházejí Graham Stack, Darryl Duffy a Merouane Zemmama, připraven by už naopak mohl být David Wotherspoon. "Naším úkolem je přiblížit se třetímu místu co nejblíže to půjde. Mám pocit, že naše výkony jdou strmě nahoru. Potřebujeme ještě ten správný impuls a já opravdu věřím, že už přijde tento víkend," je optimisticky naladěn kouč Colin Calderwood.

Hosté se musejí obejít bez dlouhodobých marodů Andrewa Drivera, Davida Obuy a Lee Wallace. Nicméně zpátky by už mělo být důležité křídlo Suso Santana, který začne minimálně na lavičce náhradníků. "Nejdůležitější pro nás je, abychom skončili na špici tabulky po konci sezóny, nějaké zaváhání prostě přijít musí. Jsme stále dva body za naší cílovou třetí příčkou, a proto nejsme v žádném psychickém tlaku. Teď to pro nás bude zajímavá zkouška, na kterou se těším," vyjádřil se trenér Jim Jefferies.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Johnstone FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
St. Johnstone musel hodit za hlavu dvě poslední porážky s Celtikem, v sobotu ho totiž čeká domácí utkání proti Kilmarnocku. Oba soupeře momentálně dělí pouze jeden bod, dá se tedy očekávat vyrovnaný zápas.

Domácí se museli vzpamatovat z posledních dvou porážek, silnému Celtiku podlehli minulý týden v lize i poháru. V součtu obou zápasů navíc obdrželi nelichotivých šest branek. Manažer Derek McInnes však pochybuje, že prohry s Celtikem budou mít vliv na další zápasy. "Po zklamání se vždy rychle vrátíme na svoji cestu. V sobotu navíc hrajeme doma. Čelíme Kilmarnocku, který se díky dobrému výsledku vrací do hry, takže víme, jak obtížný zápas nás čeká. Musíme jim ho ale znepříjemnit," prohlásil McInnes.

Kilmarnock nemůže být považován za snadného soupeře, určitě tedy ne po posledním kole. V něm totiž po sérii špatných výsledků překvapil a na hřišti Heart of Midlothian zvítězil nečekaně 3:0. McInnes proto soupeře nepodceňuje, je si vědom kvalit kouče Paatelainena a jeho týmu. "Několikrát jsem je viděl a pro každý tým je výhra 3:0 na Tynecastlu působivým výsledkem," dodal McInnes.

Saints nebudou moci do utkání nasadit suspendovaného Dannyho Graingera a nejistý start je u zraněného Murrayho Davidsona. Kouč Kilmarnocku Mixu Paatelainen by měl do utkání postavit totožnou sestavu jako v posledním kole, dlouhodobě mimo hru jsou pouze James Dayton a Alan Combe.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.30 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Inverness Caledonian - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Inverness je v současné době asi největší překvapení celé ligy a jako nováček se nyní nachází s patnácti body na fantastické čtvrté pozici. A nyní si to rozdá ve šlágru kola s třetím Motherwellem, který má pouze o bod více a naposledy překvapivě v domácím prostředí podlehl Hamiltonu. Inverness navíc drží ještě jeden cenný skalp. Jako jediný celek SPL dokázal o body obrat aspoň jednoho z glasgowského dua Rangers - Celtic.

V minulém utkání na domácí půdě překvapilo Jezdce, kteří vůbec poprvé v sezóně ztratili cenné bodíky po remíze 1:1, a jejich náskok na prvním místě se proto snížil na pouhý bod. Caledonian po příšerném debaklu 0:6 od Celtiku v ligovém poháru jen vzkvétá a v pěti duelech ještě neprohrálo, z nich získalo úctyhodných jedenáct bodů, a proto je právem v horní polovině tabulky.

Moterwellu šlo všechno na ruku až do minulého klání, kde překvapivě padl s Hamiltonem. Nečekaně nestačil pouze v prvním kole na Hibernian a pak na velké favority z Rangers a Celtiku, jinak si připisoval jednu výhru za druhou. Cenné tři body si odvezl třeba i z Tynecastle Stadium, kde zdolal domácí Hearts 2:0. Oba protivníci se naposledy utkali letos v lednu v národním poháru a Inverness vybojovalo výhru 2:0.

Vzhledem k formě obou soupeřů se dá očekávat vítězství Inverness také dnes. Jeho kouč Terry Butcher se musí obejít kvůli svalovým problémům či problémům s kolenem bez Gila Blumenshteina, Davida Proctora, Chrise Innese a Kennyho Gilleta,. Avšak zpátky v sestavě v už měl být záložník Lee Cox po potížích s kotníkem. "Máme neuvěřitelný tým, který nikdy není unavený a stále má obrovskou chuť do hry. Doufám, že to vydrží co nejdéle," je spokojen se současnou situací Butcher.

Hosté už budou moci využít služeb uzdravených opor Jamie Murphyho a Keitha Lasleyho, ani jeden však nemusí hrát od začátku. Kvůli poraněnému kolenu je mimo hru útočník Esteban Casagolda. "Každý má obrovskou motivaci oklepat se z poslední porážky a opět vykročit znovu tou správnou nohou. Ta motivace je o to větší, že nechceme přijít o třetí pozici a v přímém souboji s Inverness pevně věříme v tři body," uvádí s bojovným duchem gólman Motherwellu Darren Randolph.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55
více informací
Celtic FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
V jednom z nejsledovanějších zápasů 11. kola SPL přivítá druhý Celtic na svém hřišti tápající Aberdeen. Zatímco domácí se v případě výhry mohou nejméně do neděle přesunout na vedoucí příčku ligové tabulky, hosté mohou jen překvapit.

Celtic, který je v posledních týdnech uprostřed nekončící ságy okolo výkonu rozhodčího Dougieho McDonalda v utkání s Dundee United, zvítězil v posledním kole 3:0 na hřišti St. Johnstonu a k Rangers se tak přiblížil už na rozdíl jednoho bodu. Celtic se však už dál nehodlá zabývat nesprávným rozhodnutím McDonalda, který ve zmiňovaném utkání nesprávně odvolal nařízený pokutový kop a hodlá se soustředit pouze na další zápasy.

Celtic v pátek vydal sdělení, kde podporuje rozhodnutí SFA, která McDonalda důrazně varovala. "Nemyslím, že jsem udělal něco špatně a nemyslí si to ani hráči. Vše, co nyní musíme dělat, je soustředit se na další zápasy. Vůbec jsme se o tom nezmiňovali. Už to není v našich rukou. Naši hráči chtějí hrát fotbal a vyhrávat, což je náš hlavní cíl," sdělil manažer Neil Lennon.

Aberdeen v minulém kole znovu nebodoval, nestačil totiž na St. Mirren, kterému podlehl 1:2 a v tabulce je s deseti body na osmé příčce. Po nemoci už by mohl proti svému bývalému klubu nastoupit Paul Hartley a do hry se vrací i Yoann Folly. Nejistý start je u Andyho Considina a Nikoly Vujadinoviče, dlouhodobě zranění jsou Peter Pawlett a Fraser Fyvie. Za domácí už může nastoupit Shaun Maloney, mimo hru však zůstávají zranění Daryl Murphy, James Forrest a nová akvizice Olivier Kapo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.16 - 6.00 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamilton Academical - Dundee United  (sobota 16:00)
Fotbalisté Dundee United střídají dobré výkony s těmi horšími jako na houpačce, ovšem každé druhé kolo sbírají tři body. Díky tomu se nacházejí v horní polovině tabulky v těsném závěsu za třetím místem Motherwellu, na který ztrácejí pouze dva body. Nyní navíc mohou v tabulce SPL ještě poskočit o něco výše, Hamilton je totiž stále brán za hlavního kandidáta sestupu. Nicméně překvapit umí, o tom už letos několikrát veřejnost přesvědčil.

Hamiltonu v tuto chvíli patří desátá pozice s devíti body, když v minulém kole naprosto nečekaně zvítězil ve Fir Parku nad Motherwellem, který měl do té doby o deset bodů více. A to se určitě nečekalo, Hamilton měl padnout vysokým výsledkem. Přerušil proto sérii šesti zápasů bez výhry. Problém celku z New Douglas Parku je to, že jinak příliš často nevyhrává, a proto je až příliš blízku dnu skotské nejvyšší soutěže.

Dundee si v předchozím klání poradilo s Hibernian a odčinilo proto dvě porážky s Motherwellem, musí ovšem pokračovat v zaběhnutém tempu a ne se zase dostat do hluboké krize. Na stánku v Hamiltonu se hostům tradičně daří, zvítězili zde již dvakrát po sobě 1:0 a vyrovnané utkání s minimem branek se dá čekat také v sobotu. Accies se navíc dnes mohou těšit na návrat velké hvězdy Alexe Neila.

Ten se zranil v letní přípravě, a musel se tak delší dobu obejít bez fotbalu, nyní by měl začít na lavičce a do utkání zasáhnout jako střídající hráč. "Bude se rozhodovat hlavně v záložní řadě, kdo dokáže dát lepší finální přihrávku," myslí si domácí kouč Billy Reid. "Někdy ani nevíte, jak se úspěch a neúspěch objeví. My jsme dokázali neskutečně zvítězit v Motherwellu, a nyní se nám proto vrátila víra, že můžeme vyhrát každý duel," ukazuje Reid bojovný postoj.

Hosté mají marodku mnohem početnější. Kvůli zranění v obličejové části nebude připraven Danny Swanson. David Goodwillie a Barry Douglas by nyní neměli nastoupit kvůli mírným neshodám s koučem Petrem Houstonem. Otazník navíc visí hned nad čtveřicí Craig Conway - Scott Severin - Darren Dods - Mihael Kovacevic. "Všichni víme, že utkání na půdě Hamiltonu nikdy nebylo lehké. Pro nás je souboj právě s Accies vůbec jeden z nejtěžších v celé sezóně," pronesl překvapivé vyjádření Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC1091026:928
2.Celtic FC1090122:727
3.Motherwell FC1051414:1216
4.Inverness Caledonian1043314:1015
5.Heart of Midlothian1042414:1314
6.Dundee United1042411:1614
7.St. Johnstone FC103259:1311
8.Aberdeen FC1031614:1510
9.Kilmarnock FC1031613:1410
10.Hamilton Academical1023510:209
11.Hibernian FC1022610:188
12.St. Mirren FC1022610:208

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Celtic v Aberdeen 1

Na pohlad jasna jednotka. Kelti valcuju v lige takmer vsetko (to takmer sa vola Rangers ) zatial co Dons po slubnom zaciatku zo svojich pozicii ustupili a odvtedy porazili uz len tapajuci Hibs. Ani na Parkhead nevidim realnu sancu bodovat pretoze Celtic ma jediny ciel (a namahu) - vyhravat kazdy tyzden ligove zapasy. Hraci su pod vedenim energickeho Lennona na toto nabudeni a kazdy zapas tomu podriaduju vsetko. OF derby bolo z tohto pohladu zatial jedinou vynimkou (a pre mna velky ale prijemny sok) a tak ani dnes ine ako 3 body Celticu neocakavam.

Hamilton v Dundee Utd X

Vykony (a najma vysledky) Tangerines su pre mna zatial zahadou. V lete neprislo k ziadnej obmene kadra ani manazera (ani nebolo treba), napriek tomu sa z uspesneho timu razom stal tim priemerny. Okrem 2 vybuchov (2 x 0-4 ICT a Rangers) su jeho zapasy vyrovnane, chyba vsak to co tento tim zdobilo na jar - goly. Okrem mladeho Goodwillieho niet hraca co by vedel dat gol a to je na dobry vysledok malo.

Accies sa doma nedari (este nevyhrali) a par debaklom sa uz tiez nevyhli.

Aj vzhladom k sucasnej forme oboch to vidim dnes na remizu.

ICT v Motherwell X

Suboj najlepsich po Old Firms. V pripade Well postavenie v tabulke prekvapenim nie je, o novacikovi z Highlands sa to uz povedat neda. Zverenci Terryho Butchera nielenze vonku este neprehrali ale pred tyzdnom obrali ako prvi o body aj veduci Rangers.

Tazky tip, asi remiza.

Saints v Killie X

Duel dvoch co by sa radi vyhli boju o zachranu bude tesny. Killie sokovali minulu nedelu vyhrou na Hearts 3-0. Myslim ze ani dnes neprehraju.

Reagovat
Godwinson

Věřím, že máš z toho současnýho Celticu velkou radost.

Reagovat
smazaný uživatel

Ked budu hrat vsetky derby ako to posledne tak urcite

Ale vazne, Lennon to dal dokopy, klobuk dolu.

Napriek tomu ze su tam hraci ktori nemaju ani zdaleka taku kvalitu akou disponovali najvacsie hviezdy Celticu poslednej dekady, muzstvo pod nim slape.

Nakazil ho svojim klubovym fanatizmom a ten spirit je na ihrisku vidiet aj u hracov.

Dokonca si myslim ze im urobil par bodov pretoze tam boli zapasy ktore sa pre nich nevyvijali dobre a predsa ich otocili.

Jeho bilancia je naozaj obdivuhodna: Viedol Celtic v 19 ligovych zapasoch, z toho 18 (!) vitaznych. Jedinou skvrnou (ale dost velkou) bolo vypadnutie zo Skotskeho pohara na jar s druholigovym Ross County (0-2) a potom neuspech v predkolach LM a EL na zaciatku sezony.

Kazda palica ma teda 2 konce...

Reagovat
Godwinson

Já nevim, nesleduju to tolik, kolik bych chtěl, ale myslim, že se do toho týmu tahají hráči, co tam opravdu nemají, co dělat. A už jich je celkem dost. I když opravdu dávají všechny ostatní, tak si myslim, že na Rangers ztrácejí čím dál, tím víc. Těžko říct, i přes to, co píšeš, si pořád myslim, že ten O'Neill by tam přijít měl.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono je to aj o tom ze kazdy manazer pozna svoj level a tym padom hodnotu.

Celtic momentalne financne nema na to aby priviedol hotovych hracov povedzme europskeho nadstandardu. Ak by O´Neill prisiel, zas by to cele prekopal k obrazu svojmu prave takymito hracmi. Takze otazka moze stat aj tak ci si ho Celtic vobec moze dovolit angazovat.

Niektori manazeri po sebe v kazdom klube tradicne nechaju spust (Eriksson, Advocaat) z ktorej sa klub tazko spamatava. Osobne si myslim ze ked veci funguju, netreba do toho zasahovat.

Lennon to rozbehol celkom slusne a sezonu by som ho nechal dohrat. Ak vsak nevyhra ligu, s najvacsou pravdepodobnostou sa bude porucat. Teraz sa totiz nachadza v prenho nebezpecnej situacii: takmer cely kader si zlozil sam, zostava mu uz len liga. Jednoducho povedane: nebude sa mat na co vyhovorit.

Reagovat
Godwinson

Jj, je to přesně, jak píšeš. Na druhou stranu si myslim, že současnej Celtic se víc bude blížit k místu třetímu, než k prvnímu. Ale budu rád, když to tak nebude.

Reagovat
Godwinson

Ale Stokes.

Reagovat
madridcan

aj Hooper

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Jezis oni in tu 10-ku daju

Reagovat
smazaný uživatel

Urcite najvacsia hanba Aberdeenu v novodobej historii.

Toto ak McGhee prezije tak som jelen

Reagovat
Ferguson6

Mozme ist na vysoku

Reagovat
smazaný uživatel

Inak v statistikach (BBC, Sporting Life) zo vcerajsieho zapasu Celtic v Aberdeen sa pise ze Celtic vyslal na branu supera 8 striel. Kedze vlastny gol sa za strelu nepocita, znamena to ze vcera skoncila kazda strela na branu Aberdeenu v sieti ! Neuveritelne

Reagovat
Ferguson6

Hrali s brankarom??

Reagovat
smazaný uživatel

Podla tych stats si mohol zobrat aj dovolenku

Ale vazne, praveze Jamie Langfield je obstojny brankar, lepsi priemer ligy.

Nevidel som zapas takze nechcem hodnotit ale 9 kusov to museli hrat zle vsetci.

Zla taktika, alebo skratka den blbec ked ti tam spadne vsetko a ty si uplne bezmocny.

Reagovat
Losinho

To je pro golmana to úplně nejhorší...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele