Skotská Premier League - preview 1. kola

15.08.2009, 09:24, aktualizováno 17.08.2009, 09:28
Previews
Dundee United a Hearts spolu loni bojovaly o přední příčky tabulky skotské nejvyšší soutěže, nyní vzájemným duelem vstoupí do nové sezony...
Aberdeen FC - Celtic FC  (sobota 13:45)
Hned na úvod se představí proti sobě dva přední týmy skotské nejvyšší soutěže patřící rozhodně do nejlepší čtyřky. Aberdeen loni skončil v tabulce čtvrtý, ovšem letos zcela vyhořel v pohárové Evropě proti Olomouci celkovým poměrem 1:8 a tak jeho forma ještě nebude zřejmě nijak oslnivá. To Celtic těsně vyřadil ruské Dynamo Moskva ve 3. předkole Ligy mistrů, ovšem v tom závěrečném proti Arsenalu se skotskému vicemistru moc šancí nedává.

Aberdeen se v přípravě moc nepředvedl, i když je pravdou je, že příliš nezklamal. Mezi nejzajímavější duely patří ten s druholigovým Mnichovem 1860, prohra 0:1 však uspokojivá nebyla. Lepší výsledek se ovšem urodil půdě anglického Hullu, kde skotové zvítězili 1:0. V základní sestavě domácích bude novic Jerel Ifil, jenž by měl nahradit v obraně odcházejícího Lee Maira.

V letní pauze odešel také důležitý středopolař Scott Severin, jenž se upsal anglickému Wattfordu. Naopak konkurenci na brankářském postu by měl zvýšit Stuart Nelson a jednička Jamie Langfield se tak musí hondě bát o svůj post. Aberdeen se pokusí udělat díru do světa s novám trenérem Markem McGheem, který nahradil Jimmyho Calderwooda, a také novým kapitánem Markem Kerrem.

Hned v prvním zápase bude scházet Tommy Wright, jistotu startu nemají ani rekonvalescenti Zander Diamond, Michael Paton a Bertrand Bossu. "Předchozí neúspěch v pohárech nemusí nic znamenat, vrátili se nám do sestavy určití hráči a věříme si. Fyzicky jsme na tom hodně dobře, příprava byla úspěšná a chceme vkročit do sezóny tou správnou nohou. Bod by naše představy splnil," vyjádřil se s přáním před svým úvodním vystoupením McGhee.

Celtic bude válčit o titul také pod novým vedením, dlouholetého šéfa Gordnona Strachena nahradil Tony Mowbray a hned pomýšlí na nejvyšší mety. "Je hrozně tenká hranice mezi prohrou a výhrou, loni se to Celticu v lize vymstilo. Jsem si jistý, že na žádného hráče nemá vliv změna trenéra po pěti letech. Čeká nás velmi těžký start včetně bitvy s Arsenalem, my však chceme navrátit klubu titul a vybojovat Champions League."

Celtic v přípravě zdolal na Wembley Cupu Tottenham 2:0, ovšem pak se mu už proti velkým anglickým mančaftům příliš nedařilo. Nejvíce může mrzet domácí prohra 1:2 se Sunderlandem. Ta na půdě favorizovaného Manchesteru City stejným poměrem už tolik nebolí, avšak o ničem dobrém těž nesvědčí. Největší letní akvizicí je útočník Marc-Antoine Fortuné, jenž přišel z francouzského Nancy, naopak velkým oslabením je odchod japonského špílmachra Šunsukeho Nakamury do španělského Espanyolu. Mowbray nemůže využít pouze vykartovaného Garyho Caldwella, dlouhodobě zraněný je forvard Stephen McManus.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.50 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rangers FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Úřadující skotský mistr odstartuje novou sezónu před vlastními fanoušky v zápase proti Falkirku, který v minulé sezóně bojoval o záchranu až do posledního kola. Od domácích se neočekává nic jiného, než vítězství, hosté mohou jen překvapit.

Manažer Rangers Walter Smith nemá před startem ligy dobré zprávy, mimo hru je totiž kvůli zranění stehna záložník Pedro Mendes a vykloubené rameno má útočník Nacho Novo. Do hry navíc nemohou zasáhnout ani suspendovaní Saša Papac a Kyle Lafferty. Kevin Thomson se po svém dlouhodobém zranění zapojil do tréninku, pravděpodobně ho ale bude Smith ještě šetřit.

Smith připouští, že Celtic byl minulý rok velice těžkým soupeřem v boji o titul a očekává, že nový kouč Tony Mowbray tým ještě zlepší. "Gordon Strachan odváděl v Celticu dobrou práci, takže to pro nás byl obtížný boj. Ve druhé polovině sezóny jsme ale ztratili body jen doma s Invernessem, proto jsme se stali šampióny. Bylo to dost těžké a jsem si jist, že Tony Mowbray nám to nezlehčí," myslí si Smith.

Falkirk na rozdíl od Rangers v minulé sezóně bojoval jen o záchranu a moc se od něj neočekává. Výhodou může být, že hostům bude chybět pouze Mark Stewart, který utrpěl poranění hlavy. Novou posilou je Josh Wagenaar, který do Falkirku přišel na začátku týdne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Johnstone FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Nováček ve skotské Premier League, St. Johnstone, si v prvním kole změří síly na vlastním stadionu s Motherwellem. Natěšení domácí fandové budou hnát své favority k dobré premiéře, přestože větší šance se dávají hostům.

St. Johnstone se do nejvyšší soutěže vrací po dlouhých sedmi letech a manažer Derek McInnes trvá na tom, že hlavním cílem je dobře se v zápasech prezentovat. "Jsem spokojený s týmem, který tu teď mám, navíc nás posílilo několik nových hráčů. Nechci pronášet ukvapená rozhodnutí, ale věřím, že máme dost dobrý tým na to, abychom v SPL vyhráli dost zápasů, potřebných k záchraně," doufá McInnes.

Nováček ligy ale do zápasu vstoupí v dosti oslabené sestavě, kvůli zranění bude McInnesovi chybět hned šest hráčů. Mimo hru jsou Kevin Rutkiewicz, Graeme Smith, Peter MacDonald, Kevin Moon a Chris Millar, dlouhodobě zraněný je Andy jackson. Tým však posílí mladíci Stephen Reynolds a David Heagney.

Motherwell přes léto omladil nový kouč Jim Gannon, který do skotského týmu přišel z anglického Stockportu. V Evropské lize dostali šanci Paul Slane, Steven Saunders, Jamie Murphy i Shaun Hutchinson. K postupu přes rumunskou Steauu Bukurešť však ani jejich výkony nestačily. V sobotním zápase bude chybět gólman Michael Fraser a šanci proto dostane John Ruddy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hibernian FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Hibernian usilující o evropské poháry načne novou ligovou sezónu na domácím stadionu proti St. Mirrenu. Přestože začátek ligy bývá vždy ošemetný, dávají se přeci jen větší šance domácímu celku.

Hibs bude však v úvodu ligy chybět všestranný obránce Ian Murray, který má třízápasový trest a stejně jako zraněný útočník Jonatan Johansson bude utkání sledovat jen z hlediště. Nový brankář Graham Stack bude sedět jen na lavičce náhradníků, ale po zranění se může na hřišti ukázat talentovaný mladík Kurtis Byrne. Domácí mužstvo povede bývalý kouč Falkirku John Hughes, který Hibernianu v mládí fandil.

"Není to o mně, ale jen o hráčích, jak utkání pojmou. Bude to velmi obtížný zápas. Nemohu od chlapců chtít víc, než dokážou," řekl Hughes. "Vždy je těžké hrát proti nim. Mají silné hráče, jako jsou Michael Higdon nebo Craig Dargo - se kterým jsem hrál a je to skvělý fotbalista," namítá útočník Colin Nish.

St. Mirrenu bude v zápase proti Hibernianu chybět Mo Camara, který si teprve nedávno zranil koleno a dlouhodobě mimo hru jsou navíc Chris Smith a Hugh Murray. "Zdůrazňujeme našim hráčům, že zápasy na cizím hřišti jsou pro ně výzvou. Ještě větší výzvou je, když hrajete první zápas sezóny na Easter Road," prozradil kouč Gus MacPherson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.15 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Kilmarnock FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Říká se, že pro nováčky je vždy kritická druhá sezóna. A ve Skotsku to platí dvojnásob, týmy totiž tady sestupují pravidelně. Ovšem Hamilton loni předvedl, že má silně nervy a i když to s ním vypadlo v jednu chvíli hodně špatně, nakonec se díky deváté příčce pohodlně zachránil. Kilmarnock na tom v jednu chvíli také nebyl dobře, ale dokázal se včas vzpamatovat a také neměl na osmém místě větší problémy.

Domácí výběr povede i tenhle rok Jim Jefferies a i tentokrát bude spoléhat hlavně na publikum v Rugby Parku. V přípravě narazil na nováčka anglické Premier League Burnley a zvítězil 1:0, rád by na tento úspěch v nové sezóně navázal. "Na utkání se těšíme. Myslím si, že nám stačí na vítězství jeden gól. Doufám, že ho dám jako kapitán já, ten musí zářit každý víkend" promluvil za celý tým a nebál se na sebe vzít zodpovědnost kapitán Kevin Kyle, jenž se vrací po dlouhé pauze a vleklých problémech s břišními svaly.

Kilmarnock přivedl před sezónou obránce z Nového Zélandu Stevena Olda, záložníka Graeme Owena z Middlesbrough a útočníka Celticu Marka Burchilla. Z klubu naopak odešlo trio llan Johnston, David Lilly a Grant Murray. Do sestavy se vrací Tim Clancy a Mehdi Taouil, mimo však zřejmě bude hned pětice: novic Mark Burchill, brankářská jednička Alan Combe a také další velké opory Allan Russell, James Fowler a David Fernandez.

Hosté povede stejně jako loni Billy Reid a cíl je i teď jasný - záchrana: "Vždycky se nám nevěří. Pokud víte, jsme nejmenší klub v SPL a máme to proto těžké. Ale podle mě jsme silnější než loni a naši fanoušci jsou úžasní, podpoří nás v každé chvíli," nadšeně hlásí Reid. Avšak předem varuje: "Věříme, že nesestoupíme, to však neznamená že se to nestane. Chce to dobrý začátek, loni jsme Kilmarnock dvakrát porazili a do třetice to můžeme zopakovat."

Hamilton před sezónou kádr razantně obměnil. Přišli např. Marvin Andrews a Izzy Iriekpen, nedávno k tomu dokonal přestup českého brankáře Tomáše Čeného, který opustil Olomouc. Z klubu však odešli opory Brian Easton a hlavně James McCarthy, jehož získal Wigan. Pro sobotní duel jsou vykartování Mark McLaughlin, Martin Canning a James McArthur, zranění trápí Trenta McClenahana, Alexe Neila a Jamese Gibbona, reprezentační povinnosti si plní Marco Paixao.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.35 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Heart of Midlothian  (pondělí 20:45)
Velmi zajímavý duel sehrají hned v prvním kole proti sobě Dundee United a Hearts. Týmy, které loni po celou sezónu bojovaly o třetí příčku. Nakonec byli úspěšnější hosté a mohou se tak těšit na Evropskou ligu, ovšem to jim do nového ligového ročníku nepomůže. V minulém duelu na Tannadice Park dokázali hosté zvítězit 1:0 a i tentokrát se hostům i s mírně oslabeným výběrerm věří více.

V přípravě hosté vyzvali německé St. Pauli, které zdolali 2:0, pak už se spíše utkali s anglickými mančafty. Shodné remízy 1:1 s Boltonem a Sunderlandem určitě hovoří o povedené letní pauze a diváci se tak mají na co těšit. Kádr týmu se před sezónou příliš nezměnil, přišlo několik volných hráčů, větší přestup se dokonal akorát u alžírského beka Ismaëla Bouzida, jenž přišel z tureckého Ankaragücü. Naopak největším oslabením je odchod jiného beka Christopha Berry do anglického Wolverhamptonu. K tomu opora Robbie Nielson odešel do Leicesteru a Steven Fletecher se vrátil z hostování do Hibernianu. "Jejich ztráta znamená velké oslabení," uvedl skepticky trenér Hearts Csaba Laszlo.

Hosté mají velké problémy s marodkou, kouč Laszlo postrádá křídla Andrewa Drivera a Caluma Elliota. Poraněné koleno na trávník nepustí ani Laryeu Kingstona, který bude mimo hru ještě minimálně týden. Čtyřzápasový distanc si musí odpykat důležitý hrot Marius Zaliukas, lehké zdravotní trable ovšem vyléčili novic Ismael Bouzid a Arvydas Novikovas.

"Ztratili jsme několik skvělých hráčů, to rozhodně není potěšitelná zpráva," uvedl s pochmurným pohledem na marodku Laszlo. "Bude hodně složité bojovat na obou frontách z užším kádrem, mohou chybět síly," má dále obavy před náročným programem. "Ovšem alespoň mám jako trenér větší motivaci něco dokázat, hráči budou muset v každém střetnutí vypustit duši," věří i tak přes problémy litevský vůdce.

Hosty opustil před začátkem ligového ročníku záložník James Wesolowski (Leicester City) a obránce Danny Grainger (St. Johnstone FC), naopak největší letní akvizicí je jiný bek Andy Webster (Rangers). V přípravě si domácí poradili s druholigovým Dunfermlinem 2:0 a remizovali s anglickým Newcastlem 1:1, příprava tak byla stejně jako u většiny skotských výběrů více než povedená.

V sestavě nebude vinou zraněného kolene Lee Wilkie, jinak je však výběr Craiga Leveina kompletní. Do zápasu jsou připraveni zasáhnout všichni novicové Andy Webster, Danny Cadamarteri, Jennison Myrie-Williams a Nicky Weaver. "Jame na zápas s Hearts stoprocentně připraveni. V letní pauze jsme postoupili tvrdé tréninkové dávky, zisk bodů by byl na úvod nového ročníku velmi pozitivní. Motivace nám chybět nebude, první klání před domácími fandy dokáže vždy hráče ďábelsky namotivovat," nastínil optimisticky situaci kouč Dundee Craig Levein.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Falkirk FC00000:00
Motherwell FC00000:00
St. Mirren FC00000:00
St. Johnstone FC00000:00
Hamilton Academical00000:00
Kilmarnock FC00000:00
Hibernian FC00000:00
Celtic FC00000:00
Dundee United00000:00
Rangers FC00000:00
Heart of Midlothian00000:00
Aberdeen FC00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Liga nam zacala,3body doma,krasny gol A.McGeadyho,ale nutno rict,ze Dons dneska nebyli ve forme

Reagovat
smazaný uživatel

A za 1,6 to byla krasa, kdyz si vezmes v potaz, v jakem sou oba tymy rozpolozeni

Reagovat
aurelio

Načo je tu táto škótska liga, to radšej môžete dávať slovenskú, chorvátsku alebo tureckú ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm něco natom bude,Skotská liga je ....samozřejmě krom derby. Třeba ten Aberdeen s Olmíkem to byla hrůza oba zápasy.

Reagovat
smazaný uživatel

Skotska liga je uzasna

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Co se ti na tom nezda? Skotove jsou a vzdy byli vybornymi uciteli nadherneho technickeho fotbalu..

Reagovat
Shevchenko

Jo sorry já jsem napoprvé tu ironii v tom nepoznal.

Reagovat
smazaný uživatel

Jakou ironii? Koukej, skotsti hraci byli v davne historii o parnik pred anglickyma, proto tymy se skotskym zastoupenim sbiraly uspechy. A tak to bylo i pozdeji, napriklad za uspechy Leedsu v 70. letech stali hlavne skotsti hraci. A kdo naucil Argentince hrat fotbal? Skotove.. Jo, je pravda, ze v poslednich 30 letech odchazeji nejlepsi technici pryc, ale predsudky o reznicich ze Skotska jsou spatne..

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsou, zápasů skotské ligy jsem viděl dost, abych si mohl udělat obrázek.

Reagovat
smazaný uživatel

No taky záleží, jak se na to koukáš...což bývá u tebe ten hlavní problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mi řekni, jak si myslíš, že se nato koukám, ať si rozumíme.

Reagovat
Shevchenko

Slovenská liga tu nějakou dobu byla, ale asi na to nejsou lidi.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele