Simon Kjaer v Lille zažívá nejlepší chvíle kariéry

23.03.2014, 12:49
Aktuality
Dánský reprezentační stoper měl dost možná poslední šanci - odjakživa jej provázela pověst velkého talentu, do Lille šel však s vizitkou hráče, od kterého vlastně nikdo ani moc nečekal. Letos je nicméně klíčovým článkem skvělé defenzivy Lille a dokonale se mu tak daří umlčovat ty, kteří mu před sezonou nevěřili.

A nebylo jich málo - když dokonce server L'Equipe vyhlásil hlasování o to, která z nových posil má největší šanci na vyhoření, objevilo se Kjaerovo jméno na samém čele. Lille přišlo v létě o vynikajícího stopera Auréliena Chedjoua, a zdálo se být nepravděpodobné, že by jej právě dánský blonďák dokázal plnohodnotně nahradit. Přesně to se však stalo, a nyní je považován za jednoho z nejlepších obránců celé ligy.

"Cítím se velice šťastný," prohlásil Kjaer poté, co se mu po nepovedené epizodě ve Wolfsburgu podařilo opět napravit pošramocenou pověst. "Možná vůbec nejvíce v celé své dosavadní kariéře."

Kjaerova cesta ke slávě byla možná až příliš rychlá - v pouhých 18 letech byl zvolen nejlepším fotbalistou Dánska, o rok později pak přestoupil z domovského Midtjyllandu do Palerma. Tam strávil dva vynikající roky, čímž si vysloužil pozornost skautů Manchesteru United a Tottenhamu. Nakonec si vybral angažmá v Německu, kde se mu však dařit přestalo.

"Samozřejmě že kolem něj bylo obrovské pozdvižení, zájem mělo hodně klubů," potvrzuje hráčův agent Mikkel Beck, který v minulosti sám za Lille nastupoval. "Rozhodli jsme se nakonec pro Wolfsburg, což teď zpětně musíme hodnotit jako špatný krok." Vlci měli v plánu velké věci, kromě Kjaera měli v týmu i takové hvězdy jako Edina Džeka s Diegem, ale díky labilitě výkonů a nestabilním výsledkům nakonec vše vyšumělo do ztracena. Také dánský stoper hrál hluboko pod své možnosti.

"Měli jsme skvělý tým, ale prostě to nefungovalo. Můžete mít hvězd kolik chcete, pokud však nepracujete jako tým, je to k ničemu," vzpomíná Kjaer. "Pro mě jako hráče bylo velice důležité si touto zkušeností projít, navíc v takto útlém věku. Měl jsem obrovskou zodpovědnost, ale ukázalo se, že na ni zřejmě ještě nejsem připraven."

Kouč Felix Magath následně zapůjčil mladého stopera do Říma, ani tam se mu však nedařilo. Situace vypadala všelijak - během čtyř let vystřídal Kjaer čtyři kluby ve třech různých ligách, což samozřejmě negativně ovlivnilo jeho výkony na hřišti a pozastavilo jeho slibný rozvoj. Loni v létě tak přišel zatím vůbec nejdůležitější krok, a Kjaer se netají tím, že rozhodnutí odejít do Lille bylo do značné míry instinktivní..

Dnes čtyřiadvacetiletý stoper totiž normandský klub navštívil už téměř o dekádu dříve. "Mám na Lille skvělé vzpomínky," přiznává. "Byl jsem zde v patnácti letech, viděl jsem, jak celý klub funguje, seznámil se s některými odpovědnými osobami. Stejní lidé, kteří se mě pokoušeli získat už tehdy, zde pracují dodnes."

"Bylo to 'všechno nebo nic' - pokud bych zklamal i tentokrát, vůbec nevím, jak by moje kariéra pokračovala. Už v zimě nebo další léto jsem mohl být jinde. Pokud se chci vypracovat na úroveň pro skutečný velkoklub, musím podávat adekvátní výkony," uvědomuje si Kjaer. "Udělal jsem velmi, velmi důležité rozhodnutí."

Kjaerovy výkony v probíhající sezoně jsou skutečně brilantní - to on je srdcem nepropustné defenzivy, která táhne Dogy pod novým koučem René Girardem za účastí v Lize mistrů. Jeho spolupráce s černohorským reprezentantem Markem Bašou ve středu obrany je dost možná vůbec nejlepší ve Francii.

"Inteligentní hráči dokážou vždy hrát vedle sebe," poznamenává Mikkel Beck. "Když se podíváte na Bašu, který vedle Simona nastupuje každý týden, vidíte, že je rozhodně inteligentním hráčem. Hodně jim to spolu vyhovuje." Řízného kolegu si pochvaluje také sám Kjaer: "Hrát vedle Marka je skvělý zážitek. Myslím, že je to nejlepší partner, se kterým jsem v životě nastupoval."

Angažmá na severu Francie má na dánského internacionála, zdá se, vyloženě blahodárný vliv - nejen že nechal dosud nejtěžší období kariéry za sebou, jeho hlas navíc získává v kabině čím dál větší váhu. Není vyloučené, že jeho přerod ve skutečného lídra souvisí také s jeho osobním životem - je totiž čerstvým otcem malého chlapce.

"Je to zvláštní, jak se věci změnily od doby, co mám dítě," přemítá Kjaer. "Dříve se mi stávalo, že se mi občas nechtělo moc trénovat. Přišel jsem třeba o něco později, odtrénoval, aby se neřeklo, osprchoval se a jel zpět domů. To už je minulost. Teď si vážím každé volné chvilky. Užívám si fotbal, užívám si život, a ze všeho nejvíc bych rád poděkoval Lille, které mi dalo možnost dále se rozvíjet ve špičkovém klubu hrajícím špičkovou ligu. Jsem jim stoprocentně zavázán a udělám vše pro to, abych tuto důvěru splatil," zakončuje.

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (45)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Na to že předtím hořel jak papír, tak to teď celkem jde.

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Je to strašný dřevák, ale zrovna proti nám zahrál parádně

Reagovat
fantomas

Že by konečně začal něco hrát i na klubový úrovni..?

Reagovat
domingo

Vsichni na to cumi jak zjara, ale on je fakt dobrej. Hlavne kazdy cekal, ze ten vudce na hristi bude Basa, ale Kjaer to vzal za nej a sedi mu to vyborne.

Reagovat
fantomas

Tak jako z vícero turnajů a kvalifikací víme, že zahrát umí.. já ostatně viděl jen málo dominantnějších stoperů, pokud mám brát v úvahu čistě vrchol (např. Holanďani na ME, že jo). Asi jen potřeboval najít to správný "klubový" ovzduší, potažmo krajinu.. přeju mu to, potenciál v sobě prostě má a vždycky měl.

Reagovat
fantomas

A za tři dny teprv 25

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

v Serii A hrál taky dobře

Reagovat
The Krupy

v Palerme bol skvelý...inak, ako vidíš boj o postup v Serii B?

Reagovat
smazaný uživatel

ahoj, tak Palermo je jasné, u nich si dokonce troufám tvrdit, že našli konečně trenéra na delší dobu. A pak už to začíná být mazec je to těsné, ale myslím, že Empoli to ukopou... no a baráž je napěchovaná. je super, že je to letos až pro 6 týmů oproti klasickým čtyřem. Tam to může dopadnout ještě jakkoliv že..

Tradičně věřím Sieně, to je pohárové mužstvo, už to několikrát předvedli. třeba letos vyřadili 3 týmy ze Serie A v poháru!

Ale tam stačí šňůra výher nebo proher a je vše jinak, velmi napěchovaná horní polovina tabulky.

Bojím se sehraného Trapani a týmů, které hrají hodně fyzicky: Cesena, Latina a mixu obojího,což je Lanciano.

Jinak ještě zbývá celkem dost utkání do konce, tak jsem zvědav komu nakonec zbydou síly, protože 42 zápasů + play off je maso

Reagovat
smazaný uživatel

Když jsem si ho tehdy přál do Liverpoolu, každý se mi smál. V téhle formě by dvojka Agger - Kjaer nemusela být zlá. Každopádně parádní článek

Reagovat
smazaný uživatel

Škrtěl by nehrál ?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dneska už bych ho tam nechtěl, no..ale dřív jsem na to koukal jinak :)

Reagovat
smazaný uživatel

Teď mám na mysli Kjaera, samozřejmě.

Reagovat
Israha

Lille to nahrazování odchozích klíčových hráčů dělá perfektně, no. Taky jsem kroutil očima, že zrovna Kjaer má zastoupit Chedjoua, což byl jeden z top stoperů ligy, a ta obrana je nakonec ještě efektivnější než loni.

Reagovat
domingo

A to jim odesli dva nejlepsi obranci a jeden z nejlepsich golmanu ligy.. a prisel Kjaer. Fakt neskutecny.

Reagovat
Israha

A ještě Payet, a ten jim tam snad chybí jen z hlediska lepšího skóre, i tady tomu odchodu celou hru skvěle přizpůsobili.

Reagovat
domingo

Jj, pocital jsem vzadu

Obdivuju Girarda, ze dokaze vyhravat s tymem, kde jsou 3 defenzivni stredaci a AM, ktere uz asi dva roky nedalo ani gol. Roux taky nedal gol kolik, pul roku? V podstate to cele tahne Kalou a nekdo nahodne vylosovany k nemu, to proste neni mozny udrzet. Kor kdyz prodali jedinyho schopnyho hlavickare, takze nemaji ani kladivo do vapna.. Fakt by me zajimalo, na jaky magii ten tym vlastne funguje.

Reagovat
Israha

Já mám pocit, že ta ofenzivní činnost stojí a padá na Balmontovi, tu předfinální fázi tam dělá vyloženě jenom on. Statistiku nikde nemám, ale to procento gólů Lille, co padlo po jeho standardkách/rozjetých brejcích musí být hodně vysoké.

Reagovat
El-Pistolero-68

No a Kalou v létě asi za Garciou do Říma, tak zas budou lepit.

Reagovat
Kongo

No jsem zvědavý,jak to vyřeší.Na pravý křídlo by byl dobrý Bosseti.A nebo tam dají někoho z vlastních zdrojů,těžko říct.Může hrát Eric Bauthéac i vpravo?V Nice je z čeho brát.

Reagovat
smazaný uživatel

moc mu to přeju

Reagovat
Kongo

Trochu jsem doufal,že by se letos mohlo dařit i Mendesovi.

Reagovat
domingo

Momentalne snad na svete neexistuje nevdecnejsi klub nez Marseille

Reagovat
Israha

Podle mě myslí Ryana, když je řeč o Lille...navíc tomu se letos opravdu moc nedaří. (marseillský Mendes si jako jeden z mála tam drží fazonu na úrovni snad celou sezonu).

Reagovat
Kongo

V L1 to zatím není ono.

Reagovat
domingo

No Marseille mi prave prijde, ze hraje jako klasicky Marseille, tj. formu tam ma spousta hracu, vysoky individualni znamky a tak, ale vyhravat ten tym umel naposledy pod Deschampsem, kdyz ziskal titul.

Reagovat
Israha

Právěže ani ty individuální výkony se mi poslední dobou nelíbí, nebo spíš nejsou u dvou třetin základu stabilní. Píšu to výše, Anigo to neumí takticky poskládat a pak vznikají paskvily typu toho včerejšího diamantu, kde půlka hráčů hraje mimo svůj post bez jasně zadaných úkolů a pak se tam po tom trávníku jenom bezcílně motají.

Reagovat
Kongo

Mám na mysli Ryana.

Reagovat
domingo

Aha, tak to nas je asi vic Ja teda cekal vic i od Origiho.

Reagovat
Kongo

Origi má ještě spoustu času,ale Ryan už má věk na to,aby táhnul Lille.

Reagovat
Kongo

A zrovna oba byli při golu Lille.

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

On je tam furt ještě Rozehnal?

Reagovat
Sancek

Jak vidíš, tak pořád jo ;-) . Co ti na tom přijde vtipnýho?

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel ano. Po sezóně mu ale vyprší kontrakt, který klub dle všeho nehodlá obnovit.

Reagovat
smazaný uživatel

On je tam furt ještě Rozehnal?

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky mluví , v Palermu se mi líbil..

Reagovat
The Krupy

To je tak keď hráči odchádzajú zo Serie A do BL...na to takmer došli aj lepší hráči, napríklad Barza.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
The Krupy

Reagovat
domingo

:)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

nebyl jsi sám prorokem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele