Síla okamžiku

14.02.2017, 11:46
Názory a komentáře
Poslední víkend v Bundeslize se nesl ve znamení mnoha překvapení. Outsideři si hromadně vyšlápli na favority a situace u dna se tak ještě více zamotala. Na čele naopak Bayern Mnichov navýšil náskok už na sedm bodů. Za zlomovými okamžiky 20. kola se ohlíží komentátor Eurosportu Tomáš Petr.

Již od přípravky se fotbalisté učí, že je potřeba hrát až do posledního hvizdu rozhodčího, být neustále na pozoru a nepolevovat v koncentraci. Tyhle základní poučky však někteří zapomínají a pak následně za chyby pykají. Pojďme se podívat jaké okamžiky a drobnosti mohou ovlivňovat výsledek.

Brémy v 19. kole dvakrát vedly v Augsburgu, ale nakonec gólem Raula Bobadilly ze samotného závěru prohrály 2:3. Pokud v tomto případě Werderu utekl konec, tak o týden později zase nezvládl začátek. Mönchengladbach, který pod Dieterem Heckingem rozkvetl do krásy, udeřil už ve 12. minutě a Brémy tak i počtvrté v roce 2017 prohrály nejtěsnějším rozdílem. Tyhle porážky mohou v konečném účtování stát severoněmecký tým bundesligovou příslušnost.

To Hamburk, druhý tým ze severu, naopak sestupu začíná unikat, a to i díky překvapivé výhře v Lipsku. Nováček soutěže neuhlídal dva rohy v první půli a bylo po zápase. Lipsko se tak na vlastní kůži přesvědčilo, jak velkou roli standardní situace mohou hrát. Pokud druhý tým tabulky ztratil zápas nepozorností při rohových kopech, tak Dortmund nabídl všechny body poslednímu Darmstadtu dnem naprosto otevřených dveří v obraně. Darmstadt vyhrál 2:1, ale skóre mohlo být výrazně vyšší. K čemu pak Borussii bylo, že Roman Bürki vytáhl jeden z nejlepších zákroků sezóny, když domů se BVB vracelo bez bodů.

Bayern na rozdíl od Dortmundu i přes mizerný herní projev body pravidelně sbírá. V bavorském derby Ingolstadt zdatně vzdoroval matným obhájcům titulu. Dvakrát brankáře Martina Hansena zastoupili před brankovou čárou obránci a celek zralý na sestup sahal ještě minutu před koncem po bodu. Jenže Bayern stejně jako ve Freiburgu nakonec vyhrál. Jeden centr do vápna a než se Ingolstadt vzpamatoval, byl konec a skóre 0:2.

Nejzajímavější ale byly drobnosti, které určily vítěze páteční předehrávky. Mohuč přivítala Augsburg a po dvou měsících mohla slavit výhru. Hosté ve 30. minutě propadli po rohovém kopu a z brejku inkasovali rozdílový gól. Velkou pochvalu zaslouží za tenhle gól především hlavní rozhodčí Manuel Gräfe. Ten totiž velmi citlivě vyčkal s výhodou déle, než je obvyklé, a ve chvíli, kdy ostatní rozhodčí by už dávno pískali, on ještě hru nepřerušil. Taková výhoda se rozhodčímu povede málokdy a je proto na místě trpělivost a cit pro hru pana Gräfeho ocenit. Augsburg pak byl ještě přistižen při nepozornosti v druhé půli. Po nic neřešícím autu u půlící čáry se míč bleskurychle dostal na kopačky Jhona Córdoby, který šel rázem sám na branku. Marwin Hitz zatáhl za záchranou brzdu a z následné penalty Mohuč pečetila vítězství.

Říká se, že maličkosti v dnešním vyrovnaném sportu rozhodují. Předchozí chvilky to jen potvrzují. Uplynulé kolo bylo plné okamžiků krátké nepozornosti, momentu překvapení nebo trpělivosti rozhodčího. Právě tyto momenty určovaly vítěze a poražené.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
Heresy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Fantastické články! Nedávno sa niekto sťažoval, že BL nemá tak dobrý súhrn ako "Premier League v kostce", ale toto je na podobnej úrovni ak nie lepšie! Pamätám si, že v článku "O hamburském průšvihu a překvapení od blonďaté rozhodčí" (24.10.2016) sa spomínal vzťah Bibi Steinhausovej a Howarda Webba - tak táto dvojica bola včera videná na zápase Hannover - Bochum!

BILD usporiadal ďalšiu anketu ohľadom RB:

64 % fanúšikov akceptuje RB ako plnohodnotného člena Bundesligy

75 % fanúšikov považuje RB za obohatenie Bundesligy

Mimochodom, BVB Ultras sa pravdepodobne objavia na zápase BVB II - Oberhausen.

Reagovat
Rudnevs

A ešte jedna novinka - postrelený Marc Wachs opäť začal s tréningom.

Reagovat
HSV1887

Uz jen to, ze to pise Bil, je sracka..

Reagovat
smazaný uživatel

minule v jednej diskusii kolega priblizil o tento "klub" divacky zaujem

Reagovat
cologneFC

Necitaj Bild...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Hertha BSC na dnešním tréninku přivítala i Ondreje Dudu. Slovenský reprezentant je konečně fit po operaci kolena, zatím však není jasné, kdy bude moci za "Starou dámu" zasáhnout do zápasů. (sport.sme.sk)

Reagovat
Jeňa

Děkujeme umíme číst expresky

Reagovat
smazaný uživatel

To je len a len pozitivne

Reagovat
Rezan

Bundesliga má skvělý články

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele