Siem de Jong se pokusí restartovat kariéru po boku bratra Luuka v PSV

22.08.2016, 17:13
Aktuality
K poněkud kontroverznímu, leč v jádru pochopitelnému kroku se uchýlil Siem de Jong, kterého na roční hostování z Newcastlu získalo eindhovenské PSV. Ofenzivní záložník dříve devět let působil v konkurenčním Ajaxu, s nímž i čtyřikrát opanoval ligu a delší dobu tam navlékal kapitánskou pásku. Vidina bratrské spolupráce s útočníkem Luukem však byla příliš silná...

Oba bratři De Jongové se rodičům volejbalistům narodili ve švýcarském Aigle, zpátky do Nizozemska se však rodina přestěhovala, už když staršímu Siemovi bylo pouhých šest let. Oba pak společně začínali v amatérském DZC '68, aby se záhy ruku v ruce včlenili do mládežnických struktur De Graafschapu.

Dnes se šlépěje sourozenců De Jongů opět schází po více než 10 letech. Zatímco o dva roky mladší ostrostřelec Luuk ještě v De Graafschapu rozjížděl svou kariéru mezi dospěláky, Siem se už v 16 letech přesunul pod křídla prestižního Ajaxu.

"Byl to pro nás vždy sen," nezastírá Siem de Jong v rozhovoru pro De Gelderlander. "Taky cítíme, že k sobě pasujeme jako hráči. V Ajaxu jsem si dobře rozuměl s Markem Pantelićem, který stejně jako Luuk dokáže na hrotu výborně podržet balon."

Oba De Jongové v tuhle chvíli poskládají celkem sedm mistrovských titulů a dva triumfy v národních pohárech se třemi různými nizozemskými kluby. Oba ale také zároveň prožili frustrující angažmá v zahraničí. A oba vlastně těsně před svými návraty pohořeli v Newcastlu.

Zatímco však v případě Luuka byl dle samotného forvarda na vině špatně fungující tým jako celek, v jehož středu vítěz Eredivisie s Twente ve 12 ligových vystoupeních ani jednou nezavěsil, Siem svou štaci na severovýchodě Anglie pro změnu vesměs celou promarodil.

Staršímu Siemovi se přitom před angažmá v zahraničí věřilo možná ještě o chlup víc než Luukovi; Alan Pardew o něm ostatně při přestupu básnil a naháněl ho prý 14 měsíců.

Siemovy atributy jako pracovitost a odhodlání byly fanoušky Ajaxu opěvovány po dlouhá léta a zřejmě nikdo neztělesňoval De Boerův styl s větší přesvědčivostí. Pro amsterdamského titána byl i jistým talismanem; jeho dva góly a jedna asistence v posledním kole sezony 2010/11 pomohly předskočit Luukovo Twente a vyhrály tak Ajaxu první titul po sedmi letech.

V Newcastlu se však ze štístka stal spíše ultimátní smolař. Ihned po dvou ligových zápasech na Siema čekal dlouhý pobyt na marodce - nejprve způsoben úrazem kolena, potom prodloužen kolapsem plíce. Celkem z toho bylo necelých sedm měsíců a ve výsledku pouhé čtyři starty v debutové sezoně v Anglii.

V nadcházejícím ročníku si už Siem de Jong odbyl startů osmnáct, z toho však pouze třikrát figuroval v základní sestavě Magpies. Více tedy během dané sezony zaujal bizarním zraněním oka, které dokonce vyvolalo obavy o částečnou ztrátu vidění.

V Eindhovenu tak nyní Siem hledá ideální prostředí pro svěží začátek - podobný tomu, jaký zde předvádí jeho bratr. Se svými 46 ligovými zásahy Luuk sehrál vůdčí úlohu v obou posledních mistrovských taženích PSV a Siem bude bezesporu doufat v obdobnou resuscitaci.

Autor: Tomáš Daníček / psv.nl, benefoot.net

Komentáře (61)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Jů, to je dojemné.

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsem slepýše chcát, psa mňoukat, kachny se obskakovat a slepici v džínech. Teď si můžu do seznamu kuriozit připsat, že jsem zažil Siema už zase projít lékařskými testy.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

to je DUO no největší problém stejnak PSV bude mít s frynoordem Ajax nemá šanci tyto dva kluby ohrozit

Reagovat
smazaný uživatel

Ti Nizozemci se snad bud prosadí do 25 let nebo už jsou pak nepoužitelní a nepoučitelní jako Elia, Van Der Vaart a další

Reagovat
fabec1222

Babel, Drenthe, van Wolfswinkel

Reagovat
bayern987

Vaart se prosadil...

Reagovat
smazaný uživatel

A to celkem dost

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Ale bohužel nenaplnil svůj potenciál ani z poloviny si myslím.

Reagovat
bayern987

Potenciál nenaplnil, ale i tak má za sebou solidní kariéru kterou navíc pořád neukončil.

Reagovat
smazaný uživatel

Elia neměl jak ve werderu to nejde a pak v saints mu jeblo nebo co van der vaart neměl odejít ze spurs

Reagovat
smazaný uživatel

Ano máme pravdu. Jakoby dosáhli mentálního i herního výkonu v 25 a pak úplně odešli. Van Der Vaart neměl chodit ze Spurs.

Reagovat
smazaný uživatel

Van dee Vaart odišiel po fyzickej stránke veľmi skoro. U Spurs striedal každý zápas okolo 60 minúty, ak si dobre pamätám. Čo je škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

to si blbě zpomínáš teda co zápas to základ posadil právě spíše modriče

Reagovat
smazaný uživatel

Lol určite nie. VdV hral podhrot pod Defoeom alebo Adebayorom. Modrič hral úplne iný post. Myslel som to tak, že pravidelne hral základ ale už po cca 60 min musel dolu.

Reagovat
smazaný uživatel

však všude se střídá střed zálohy jako prví však tam běží tam a zptáky

Reagovat
Stiksxx

Tak jsem na to zvědavý. Urcite bude fajn az si spolu zahraji.

Reagovat
smazaný uživatel

To video fantomas se zase snaží bejt zajímavej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Fenix

jak to, že vaše dítě není čisté a bílé...

Reagovat
REPLIKATOR

Řešením je prací prášek Árijec!

Reagovat
Azazelo RD

A ke dvěma balením, roztomilý esesáček zdarma.

Reagovat
FC Porto FC

Chápu že Ajax hlavně vychovává mladý hráče a že mají super akademii ale s tím kadrem co mají se odepsali už na začátku sezony. Nevím co tím sledujou ale přijde mi to jako hloupá taktika. Ajax nebyl konkrence schopný v LM a více méně ani v EL a ted se ještě odpískají i na ligové scéně ? Se vší úctou k talentum Ajaxu tak hráči a posily PSV a Ajaxu to je 100 a 1. Zdá se mi že Ajax snad nikdy o tolik slabší nebyl jak ted

Reagovat
smazaný uživatel

PSV jim dava lekci, jak se delaj chytry obchody a zapracovavaj novacci, taky cekam, ze letos se to ukaze naplno a Ajax bude spis nez o titul bojovat o 2. fleka

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel máš pravdu. S příchodem nového trenéra se úplně změnila filosofie klubu a šíleně se mi to hnusí. Nevím proč jsme nezkusili přivést třeba Wolfswinkela a přijde na hostování Traore, který je úplně marný. O "posilách" do obrany v podobě Sancheze a Westermanna ani nemluvím raději, byl bych hodně sprostý. Něco se musí změnit a to dřív než nám trochu ujede vlak.

Reagovat
fantomas

Jaká filozofie? Co vy musíte změnit předevšim, je vedení a neschopnej recruitment team v čele s Overmarsem. Tohle neni moc o trenérovi. Jeho náročnej herní styl si možná bude sedat dýl, než by bylo zdrávo (což ale neni takovej problém, byla to od počátku i zčásti investice do budoucna), ale v tuhle chvíli ho sráží spíš hráčskej personál.

Reagovat
smazaný uživatel

ale jemu je to asi zbytecny vysvetlovat, uz sem to zkousel a furt si jede svoji "za vsechno muze Bosz"

Reagovat
AjaxFans

Bosz bude dobrý,ale jen potřebuje čas.Overmars setri, již dlouhodobě.Ale je to dobré i pro stabilizaci klubu.PSV má nakoupeny skoro celý tým.Naše a jejich politika je jiná.

Reagovat
smazaný uživatel

To nepochybne, vy mate akademii, oni sestavujou vicemene z cizich talentu. Ale vsechno z akademie neutahnete, nakupovat musite taky a na poli prestupu dela PSV lepsi tahy. Hledali ste stopera, z Utrechtu v tichosti zmizel jeden z TOP5 stoperu za 3 mega do Italie a vy misto toho dotahnete vycpelyho Westermanna a neproverenyho borca za 5,5 mega. Odchod Murice taky moc nechapu...dela se tim prostor pro Cernyho? Nechal bych si na vasem miste oba a mate do budoucna vykryty obe kridla, kdyby Younes a Gazik plachli. Traore na hostovacku bez opce...o.k. asi si ho Bosz fakt moc pral a rozumim, ze jit do sezony se dvema mladyma cucakama, na ktery bude tlak, aby sypali gol za golem, by nebylo zrovna rozumny. Ale uz mi pak do toho nesedi ten Cassiera. Na jakej post se s nim primarne pocita? Zatim ho pouzivate jako univerzalni lepidlo, takze z toho nelze moc usoudit.

Jinak s Boszem souhlas, to je vybornej trener a kdyz dostane duveru, tak ju mnohonasobne splati, bez debat

Reagovat
FC Porto FC

Já myslel že boj o titul je pro Ajax samozřejmostí a že se budou snažit zlepšit postavení v Evropě. Jenže ted přichází i zhoršení na domácí scéně

Reagovat
Stiksxx

Ona ta touha mit mladicky tým postaveny na největších talentech země a přitom hrat o titul a sbírat body na evropské scéně do národního keoficientu proste neni realne. A bohuzel se to ukazuje. Ja osobně mam taky hrozne rad tým mladých odchovanych talentů. Ale je jasny,ze ten tým musí mit tu pater taky zkusenou.

Reagovat
pepinho2

Reagovat
Stiksxx

Vždyť vy mate taky nakoupenej skoro celej tým.

Reagovat
AjaxFans

No rozhodně ne jako vy.Minule se vám zranil Pröper nebo kdo a vy hned jak priposranci jste přivedli Van Ginkela.

Reagovat
Stiksxx

Tak ja myslím ze vynikající tah pro zisk titulu.

No ja pak koukal a neni to tak hrozny. Asi půl na pul.

Reagovat
Stiksxx

Hendrix se zranil tuším..

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
REPLIKATOR

Konečně je v článku relevantní video

Reagovat
fantomas

Náhodou, je to prostě ťuťu a nic proti ničemu

Reagovat
AjaxFans

Echte lul

Reagovat
pawelFCB

Feyenoord uz sakra dlouho ceka na titul...tuto sezonu by mohl,moc bych jim to pral.

Reagovat
Elliasson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To su zvedavej, jestli Ajax fakt chtel konkretne jen toho Baileyho z Genku a kdyz neuspel, tak daj pokoj nebo si dali do hlavy, ze potrebujou dalsi kridlo a dovedou nekoho jinyho

Reagovat
pepinho2

Byla by to dobrá kravina

Reagovat
fantomas

Kdo, Bailey?

Reagovat
pepinho2

Za tu cenu( i kdyby jen 15, co teď odmítli), tak mi připadá, že by to Ajax měl investovat do jiných pozic..

Reagovat
fantomas

Jj, to je asi fakt, ale pokud by to nešlo na úkor jiných posil, talent je to podle všeho obrovskej.

Reagovat
pepinho2

No, to je, takže si lepší tým zaslouží, ale neřekl bych, že by ho Ajax potřeboval tak, aby to za něj dal, to by byl spíš takovej FM nákup radši 2 nadprůměrný dražší hráče(hrot a stoper) než víc průměráků.

Reagovat
smazaný uživatel

V kontextu poslednich pohybu v kadru vubec netusim co tim sledujou. Jako chapu, ze zrovna na Younese bude dobry vytvaret tlak, aby si nebyl prilis jistej, ze ma predplacenej flek v zakladu, ale na to prece muze stacit Sinkgraven, pripadne i ten Cerny..

Reagovat
doughty

Bailey má len 19??? Ved Trenčín ho predával pred 2 rokmi

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad vydrží chvilku zdravej.

Reagovat
Murtago

Reagovat
Hector17

Nechápu proč jsme ho nezkusili my

Reagovat
Stiksxx

Nezapadá vám do věkové kategorie 17-20 let. Bránil by ve vývoji van Beekovi a Nourimu.

Reagovat
Hector17

To je sice možné, ale s nim by se středová řada posunula mnohem výš. Klassen by mohl hrát více ze zadu s bazoerem a gudejl s mladikama by rotovali a myslím že by si i tak zahráli docela dost. Případně vždycky mohou jít hostovat.

Reagovat
Hector17

Jinak jestli vyjde ten Krul, tak to bude lepší varianta než Cillessen

Reagovat
AjaxFans

To kszdo padne

Reagovat
Stiksxx

Jestli toho Siema chápu málo, tak Zinčenka snad už vůbec. Co jsem zatím zjistil, tak prý na křídlo. Což by znamenalo, že minimálně Jozefzoon půjde do nějakého klubu 2. Bundesligy a možná tedy i Narsingh, který je zatím spojen jen s Trabzonsporem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele