Sheffield chce kvůli sestupu arbitráž

25.01.2008, 10:58
Aktuality
Kontroverzní závěr minulé sezony anglické Premier League stále vyvolává vášně. Vedení Sheffieldu United, který ze soutěže sestoupil, nyní dosáhlo zahájení arbitráže, v níž se domáhá po fotbalovém svazu FA a West Hamu United náhrady za ušlý zisk. Svůj sestup totiž považuje za protiprávní, neboť přímý konkurent Sheffieldu nebyl potrestán bodovým odpočtem za neoprávněný start dvou Argentinců.

West Ham se na podzim 2006 krčil na samém dně tabulky Premier League a vedení usilovně shánělo posily. Zatoužilo po dvou obletovaných Argentincích, Javieru Mascheranovi s Carlosem Tévezem, ale na obrovské odstupné za oba hráče nemělo. Přesto je angažovalo s tím, že i nadále patřili podnikateli íránského původu Kia Joorabchianovi. Ten v roce 2004 vstoupil do problémy sužovaného brazilského klubu Corinthians a všechny jeho hráče si postupně smluvně zavázal.

Vlastnictví hráčů třetí osobou je v Anglii zakázáno, což West Ham nerespektoval a oba do hry nasadil. Výsledkem byla obrovská pokuta ve výši 5,5 milionu liber (tehdy asi 233 milionů korun), disciplinární komise FA ale překvapivě nesáhla k bodovému odpočtu. To se nakonec ukázalo klíčovým, protože West Ham se nakonec zachránil o tři body právě před Sheffieldem. Shodou okolností vítěznou branku v rozhodujícím utkání s Manchesterem dal právě Tévez, jehož pobyt nakonec West Ham dokázal legalizovat.

Sheffield se snažil zabránit sestupu nejprve stížností u FA, vzápětí u soudu, u nějž žaloval West Ham. Soud v tomto týdnu posvětil arbitrážní jednání mezi oběma kluby. Poškozená strana se bude domáhat až 50 milionů liber, o něž následkem sestupu přišla. West Ham už arbitráž uznal, ve svém tiskovém prohlášení ale uvedl, že "je stále v zárodku". Soudy prokázaly, že disciplinární komise se dopustila při potrestání West Hamu několika procesních chyb.

Zatímco Mascherano vloni v lednu odešel do Liverpoolu, Tévez byl ve West Hamu až do léta. Oba hráči ale i po obrovské pokutě svým zaměstnavatelům způsobovali další vrásky na čele. Téveze totiž nakonec jeho majitel poslal do Manchesteru United a shrábl za něj valnou většinu odstupného, Mascherana se snaží dále zpeněžit nyní. V Liverpoolu totiž oficiálně jen hostuje.

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mascherano a Tevez nepřišli když byl klub na konci tabulky, ale kdž byl asi na 8. místě po 4 kolech. Takže to nic až zas tak zoufalýho nebylo!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně se mi to nezdá

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mého názoru je toto velmi těžké posuzovat, avšak West Ham byl už potrestán zmiňovanou pokutou a tím se to vyřešilo. Vím, že je to pro Sheffield United těžké a chápu jejich rozhořčení, nicméně jsem rád, že FA nesáhla k bodovému odpočtu a zvolila raději finanční pokutu. Díky tomuto rozhodnutí se veškeré právnické problémy vyřešily mimo hřiště a fotbal byl zasažen jenom nepřímo a tak je to myslím i dobře.

Reagovat
hawk

jj presne, dostali pokutu a hotovo. To by museli odecist body liverpoolu(mascherano) a chelsea(to vyjednavani a A. Colem) plus dalsich par nesrovnalosti v prubehu minule sezony. Jinak Sheffield se mohl zachranit na hristi, coz nepotvrdil tak co, na WHU meli dost velky naskok a ztratili ho takze si za sestup muzou sami

Reagovat
smazaný uživatel

Pitomost, to co tu uvádíš v příklad jsou zcela odlišné případy a vůbec to nesouvisí. Navíc když klub zachrání v soutěži nelegálně vlastněný hráč ( a jako že Tevéz to tam zachránil skoro sám) tak si dle mého záchranu nezaslouží, ať je West Ham jakkoli oblíbený nebo movitý. To, že Sheffield si to na hřišti prohrál sám, nepopírám, nicméně kdyby FA dávno před tím West Hamu poprávu odebrala body, tak by celý ten boj o záchranu vypadal zcela jinak. Nicméně to jsou jen kdyby, tohle je realita a Sheffiled se poprávu cítí požkozen. Peníze by měl dostat.

Reagovat
smazaný uživatel

To nevím proč jsi rád, když je to už napohled tak podmázlé, až mi z toho modrají koule. Ta pokuta je pro WHU jako škrábanec na zadku, částka o výši týdenního kapesného Abramovičova synka mu těžko může nějak výrazně uškodit. Přišly by o mnohem víc kdyby jim byly sebrány body, a následně spadly, se podívej o kolik přišel Sheffield. Nicméně se asi nějací strejdové v zákulisí dohodli, dali WHU "obrovskou pokutu" a Tvéz si může v kildu hrát dál, jako by se nechumelilo a následně je z toho vykope. Tedy nevím jak ty, já si myslím, že tou pokutou se fotbalu a spravedlnosti uškodilo mnohem víc, než kdyby je potrestali správně podle pravidel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak sorry ale myslím že jseš úplně mimo. Pokuta byla podle pravidel, v pravidlech pokud vím není nic o tom že musijou být odečteny body. A kecy že to Tevez vkopal sám...by mě zajímalo kolikrát vyděls West Ham loni hrát. Podle mě za krizi West Hamu mohl právě příchod Mascherana a Teveze. Sheffield se možná může cítit poškozenej ale podívej se kde je ted. (ale to ty zřejmě nevíš)

Reagovat
smazaný uživatel

Nepokoušej se tu srážet mé znalosti o anglickém fotbale nebo tvrdě narazíš . Neřekl jsem že musí být odečteny ovšem, jak je to napsané i tady, to v tomto případě tak mělo být. Nebo to bylo minimálně sporné, což je schopen přiznat asi každý kromě tebe. Nemyslím jsi, že ty bys ty pravidla snad znal, takže tu zas nedělej chtrého. Samozřejmě se plošně za každý prohřešek body neodečítají, tohle se posuzuje od případu a tenhle případ prostě na odečtení bodů byl ať se ti to líbí nebo ne.

Tevez si zezačátku nemohl zvyknout a nebyl do zápasů příliš stavěn ovšem po zimě to byly právě jeho góly, které WHU v PL zachránily. Jestli chceš popřít i tohle, tak mi dovol se ti od srdce zasmát .

A já jsem vedle? Ty tvé psychoteorie o tom, že za herní krrizy kolektivu můžou dvě individuality, které ani nebyly stavěny, naprosto trapná snaha mě tu shodit kvůli věcem, o kterých mi prostě nemůžeš dát důkaz....No nemyslím si, že bys byl zrovna ty v obraze

A o tom Sheffieldu - Jájsem fanda Blades, takže si dovolím tvrdit, že o nich vím o dost víc než ty. Tam to není problém složení kádru, ten na postup má, ale nový manažer Robson s tím prostě neumí pracovat a pro dobro Blades by se měl co nejdřív nají nový manažer, který by stejně jako Warnock dokázal ze svých hráčů dostávat to nejlepší.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele