SEVERNÍ IRSKO HOSTÍ ME DO 19 LET

18.07.2005, 21:26, aktualizováno 18.07.2005, 21:26
Aktuality
Pět stadiónů v Severním Irsku bude svědkem od 18. do 29. července evropského šampionátu hráčů do devatenácti let. O titul mistra Evropy pro sezónu 2004/2005 bude bojovat mimo pořádající Severní Irsko dalších sedm zemí, kteří si proklestili cestu na šampionát kvalifikačním sítem. Domácí reprezentaci tak doplňují fotbalisté Německa, Anglie, Francie, Řecka, Srbska a Černé Hory, Norska a Arménie.

Historie šampionátu starého kontinentu do devatenácti let sahá do sezóny 1980/1981, kdy se uskutečnil úvodní ročník. Prvními mistry Evropy této věkové kategorie se stali fotbalisté NSR, když ve finále zdolali Polsko 1:0. Tenkrát se však hrálo ještě pod hlavičkou mistrovství Evropy do osmnácti let. K posunu na devatenáctiletou věkovou hranici došlo až od sezóny 2001/2002. Zpočátku se finálové turnaje hrály v ročním cyklu, ovšem mezi lety 1984 až 1992 se doba mezi jednotlivými šampionáty protáhla na dva roky. Od sezóny 1992/1993 se evropský šampionát devatenáctiletých (dříve osmnáctiletých) hraje opět každý rok. Posledními držiteli titulu mistra Evropy této věkové kategorie jsou Španělé, kteří loni na šampionátu ve Švýcarsku ve finále porazili Turecko 1:0. Letos však mladí reprezentanti Španělska na finálovém turnaji chybí, poněvadž v kvalifikaci jim vystavili stopku Francouzi.

Do Severního Irska se bohužel neprobojovali ani reprezentanti Česka. Ve druhé fázi kvalifikace měli ve druhé skupině za soupeře Německo, Nizozemsko a Chorvatsko. Celá skupina se hrála jako jednokolový turnaj a hostila jej právě Česká republika. Na úvod jsme prohráli s Oranjes 0:2, stejným poměrem jsme pak zdolali Chorvatsko. Nezbývalo nic jiného než porazit Němce. Jenže nestalo se tak, podlehli jsme 1:2 a fotbalisté Německa vyhráli skupinu bez ztráty bodu a mohli se tak radovat z postupu na finálový turnaj. V historii šampionátů této věkové kategorie máme i některé úspěchy. Třikrát jsme hráli finále, ale bohužel vždy jsme skončili těsně pod vrcholem. Ještě jako Československo v sezóně 1981/1982 jsme v Helsinkách hráli finále se Skotskem, kterému jsme podlehli 1:3. Hned o rok později jsme v londýnském finále prohráli těsně s Francií 0:1. Další stříbro přišlo v sezóně 200/2001 a opět v Helsinkách, kde jsme tentokrát, už jako samostatné Česko, nestačili na Polsko, kterému jsme podlehli 1:3.

Na letošním šampionátu se utká osm evropských zemí, které jsou rozděleny do dvou čtyřčlenných skupin. Skupinu A tvoří týmy Německa, Srbska a Černé Hory, Řecka a domácího Severní Irska. Ve skupině B pak spolu změří síly reprezentace Anglie, Francie, Norska a Arménie. Z obou skupin pak postoupí nejlepší dva týmy do semifinále, jehož vítězové se pak střetnou 29. července ve finále.

I tento turnaj si jistě zaslouží svoji pozornost, vždyť se ho zúčastní možné budoucí hvězdy fotbalových stadiónů. Všichni mladí fotbalisté zúčastněných týmu budou bojovat nejen o zlaté medaile, ale hlavně o svou fotbalovou budoucnost.



GALERIE VÍTĚZŮ:

ME do 19 let:
2003/2004 - Španělsko
2002/2003 - Itálie
2001/2002 - Španělsko
ME do 18 let:
2000/2001 - Polsko
1999/2000 - Francie
1998/1999 - Portugalsko
1997/1998 - Irsko
1996/1997 - Francie
1995/1996 - Francie
1994/1995 - Španělsko
1993/1994 - Portugalsko
1992/1993 - Anglie
1990/1992 - Turecko
1988/1990 - Sovětský svaz
1986/1988 - Sovětský svaz
1984/1986 - NDR
1983/1984 - Maďarsko
1982/1983 - Francie
1981/1982 - Skotsko
1980/1981 - NSR


Autor: Marek Chromčák

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No priznám sa,že zloženie skupín je zaujímavé.Medzi 8 naj sú Srbi,Sev.Íri a dokonca Arméni.Chýbajú futbalovejšie krajiny,napr, Španieli,Holanďania...

Keďže to dáva Eurosport,vcelku sa teším.Ak budem mať čas ,určite si pozriem nejaké zápasy.

No a komu fandiť?Ak nemám tam svoj tím,fandím outsiderom-takže Arménsko.

Reagovat
HOST*pompo

Barcelona do dupy do duuuupyyy

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt k veci

Reagovat
HOST*rominho

keby to napisal fanda barcy o reale tak by ste pisali, ze ja charakteristicky neinteligentne o fanuskoch barcy, le zda sa, ze aj vy ste charakteristicky blbi

a najviac sa mi paci ako kazdeho morlne poucujete.ste prach cisti ubozaiaci

Reagovat
smazaný uživatel

Počuj,ty si dnes zle spal,alebo čo?Však mi vysvetli ako súvisí príspevok"Barca do dupy" s ME do 19 rokov.To som fakt zvedavý.

Reagovat
smazaný uživatel

Alebo si reagoval na pompa?

Reagovat
HOST*rominho

reagoval som na pompa.

Reagovat
HOST*rominho

to z mojho prispevku aj logicky vyplinulo.

Reagovat
smazaný uživatel

To som si hneď potom uvedomil,takže sorry.Zmiatlo ma to lebo som to čítal hneď potom ako si ma tvrdo skritizoval na inej stránke. Musíš to lepšie ukladať.

Reagovat
HOST*rominho

jeeeeeejda . si nekay zmeteny. to nie ja ale ty si sa zle vyspal

Reagovat
smazaný uživatel

To máš ináč pravdu,túto noc to bola hrôza. Ale skús to po sebe prečítať,myslím rýchlo.Veľakrát ti tam chýbajú písmená.A pompo,to ani neviem kto je ale to čo napísal,to bola blbosť.A totálna.

Reagovat
HOST*rominho

skus si obcas aj nieco domysliet a nepsiat, ze mi tam chybaju pismena. to co napisal Pompo bola naozaj blbost a koli takym tu vznikaju hadky a mna casto uraza ked niekto napise , ze je to charajteristicke pre barcu ked niektory realisti robia to iste. radsej bude takychto ignorovat

Reagovat
HOST*pompo

Mamlasuuu

Reagovat
Hiko

Reagovat
smazaný uživatel

Výborne,ešte keby som ti tak rozumel

Reagovat
Hiko

Kom igjaen = come on!

Reagovat
HOST*Andy

No norové nic moc. Ale ten Hansenův gol byl přímo úžasný. Jinak dostali docela na prdel.

Reagovat
Xavi

Kom a Norge bych si ještě s trochou představivosti dokázal představit co znamená, ale jgjaen???

Reagovat
HOST*Cock

Reál do dupppýýýý

Reagovat
HOST*rominho

dalsi inteligent. no teraz si si spravil dobre a my sa mame posrat

Reagovat
HOST*Cock

Ty už ses posral ty sračko.

Reagovat
HOST*pompo

Barca do duuuppy

Reagovat
HOST*Andy

To je hráč, sledujte ho. On sám táhne Němce. Vizáž má jako Aimar. Moc nadějný fotbalista. Jinak na toto forum píšou samí blbečci. Viz cock. Víš vůbec co to znamená?

Reagovat
HOST*cock

No jasně že vím co to znamená suckere. Největší magorek tady jsi ty. Viz. tvoje příspěvky.

Reagovat
HOST*Andy

Nemám slov. Asi se půjdu vybrečet.

Reagovat
HOST*

Podívejte, směje se vlastní blbosti.

Reagovat
HOST*Andy

Aspoň se umím podepsat vtipálku. Ty si ale humorista.

Reagovat
HOST*Andy

Po dnešních semifinalových bojích vzejdou soupeři do finále. Palce držím Srbům. Ale francouzi jsou fakt dobří, takže je favorizuju. Uvidíme jak se to vykrystalizuje.

Reagovat
HOST*Andy

Tak Srbové nepostoupili. Pořád favorizuju Francouze. Ve finiši si to rozdají s Anglií.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele