Serie A - preview 38. kola: Spezia, nebo Hellas Verona?

02.06.2023, 09:10, aktualizováno 04.06.2023, 08:45
Previews
M'Bala Nzola (© AFP)

Neděle určí posledního sestupujícího a dolů půjde jeden z dvojice Spezia, Hellas Verona. Prvně jmenovaný klub disponuje lepší bilancí ze vzájemných zápasů a na půdě AS Řím si může dovolit i prohrát, pokud Hellas neuspěje proti AC Milán.

SSC Neapol - UC Sampdoria

neděle 18:30

Neapol se doma před vlastními fanoušky loučí s úspěšnou sezonou, ale bude to loučení trochu hořkosladké. Končí totiž éra trenéra Luciana Spallettiho a možná i několika opor jeho týmu. I proto chtějí Partenopei na závěr ročníku uspět se Sampdorií.

Trenér Luciano Spalletti si vysloužil ohromný dík od všech příznivců Neapole, protože jim po mnoha a mnoha letech přinesl Scudetto. A ještě k tomu je každé kolo královsky bavil parádním fotbalem, kterému by se od něj mohl učit i takový velikán jako Ted Lasso. Neapol si opět získala renomé v Itálii i Evropě, byť to v Lize mistrů mohla přeci jen dotáhnout o něco dál. I tak ale bude její sezona maximálně úspěšná.

Ještě než se naplno rozhoří debaty o tom, kdo nahradí sympatického trenéra a koho by si mohl do týmu přivést, zbývá odehrát jedno kolo. Neapol se v něm utká se Sampdorií a očekává další snadné vítězství. Mužstvo, které dělí 90 minut od oficiální ceremonie, má se Sampdorií skvělou bilanci, prohrálo s ní naposledy v roce 2018. A v roli domácího týmu dokonce až v roce 1998!

Doma jí to jde i v těchto týdnech mnohem líp než venku. Bez bodu přijela z Monzy, dva nechala v Udine i Bologně. Doma ale porazila Fiorentinu a naposledy i Inter. Je otázkou, jestli jsme v jejím dresu neviděli naposledy obránce Kima, o kterého je velký zájem. Tentokrát už si nezahraje, nepustí ho do hry karetní trest. Zranění jsou Lozano s Ruiem. Sampdoria se s absencemi trápí prakticky celou sezonu a také nyní přijede v okleštěné sestavě. Schází jí Audero, Conti, De Luca, Pussetto a Yepes.

Sampdoria by nejradši už dávno ukončila tuhle nešťastnou, fatální sezonu. I kdyby Neapol zázrakem porazila, pořád by skončila až na posledním místě. Uhrát za 37 utkání jen ubohých 19 bodů, to opravdu značí obrovské zklamání. Ještě že se Sampdorii po prodeji do rukou movitého konsorcia pánů Radrizzaniho a Manfrediho blýská na lepší časy. Tak snad se tradiční klub brzy vzchopí a zase ho uvidíme v první lize.

SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Di Lorenzo, Rrahmani, Juan Jesus, Olivera - Zambo Anguissa, Lobotka, Zieliński - Elmas, Osimhen, Kvaracchelija

UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Ravaglia - Zanoli, Nuytinck, Amione - Léris, Winks, Rincon, Augello - Djuričić - Quagliarella, Gabbiadini

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 11.60 - 27.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - AC Monza Brianza

neděle 21:00

Poslední kolo Serie A se jako již tradičně bude konat v neděli ve stejný čas, aby bitvy, které ještě nejsou rozhodnuté, dostaly správný náboj. Ani Atalanta ještě nemá páté místo jisté, protože se na ni snaží dotáhnout AS Řím a Juventus. Monza pro ni navíc nebude snadným soupeřem.

Orobici v současné době drží pátou příčku a rádi by na ní zůstali co možná nejdéle. Jenže AS Řím na ně ztrácí jen bod a Juventus pouhé dva. Takže v posledním kole ještě bude rozhodně o co hrát a Atalanta bude mít velkou motivaci, aby zvítězila. V poslední době se jí totiž moc nedaří a má svým fanouškům co vracet. Ti své oblíbence bez přestání podporují, i když se týmu trenéra Gasperiniho povedlo vyhrát jen třikrát z minulých šesti utkání.

Po relativně snadném vítězství nad Hellasem Verona se Atalanta utkala s nepoměrně silnějším sokem, Interem Milán. A jeho převaha byla na hřišti po většinu utkání jasně vidět. Nakonec Atalanta téměř dotáhla manko a i díky vlastní brance gólmana Onany utkání zdramatizovala. Na víc než snížení se ale nezmohla a padla zaslouženě 3:2.

Mírný propad formy je opět ovlivněn i většími absencemi. Mezi nimi najdeme hráče jako Ruggeri, Hateboer, Palomino, Vorlicky, Boga, Soppy nebo Zapata. Monze chybí jen vykartovaný Donati.

Přesto je zaplavena optimismem. To, co trenér Raffaele Palladino dokázal, je neskutečné. Dostal ligového nováčka, který v Serii A hraje teprve poprvé, na současnou desátou příčku. A pořád má navíc o co hrát, protože cíl majitelů, pro mnohé možná bláhový, zněl jasně - osmé místo. A od něj dělí Monzu jen jeden bod! Mohlo to být ještě lepší, jenže to by Monza nesměla v minulém kole senzačně prohrát s Lecce.

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Tolói, Scalvini, Djimsiti - Zappacosta, De Roon, Koopmeiners, Maehle - Pašalić - Lookman, Højlund

AC Monza Brianza - pravděpodobná sestava:
Di Gregorio - Caldirola, Pablo Marì, Izzo - Ciurria, Sensi, Pessina, C. Augusto - Colpani, Caprari - Petagna

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.35 - 5.38

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

US Lecce - Bologna FC

neděle 21:00

Až o dvě příčky si může v konečném postavení polepšit Boloňa, pokud na závěr sezony vyhraje na stadionu Via del Mare v Lecce. Naopak domácí už se nikam posunout nemohou a nedělní zápas bude v jejich podání znamenat rozlučku se sezonou.

Boloňa má poměrně velkou šanci se na deváté místo dostat. Lecce už letos jednou porazila a mimochodem i v předloňské sezoně s ním zapsala dvě vítězství. I když Rossoblu moc výher v posledních kolech nepřidali, jejich formu netřeba podceňovat, vždyť obrali o body Juventus, AS Řím i mistrovskou Neapol.

Je ale otázkou, nakolik se hosté vybičují k výkonu proti podprůměrnému Lecce. Přeci jenom s týmy ze druhé poloviny tabulky má Boloňa větší problémy. Za všechny to může demonstrovat porážka s Empoli na začátku května.

Pokud jde o Lecce, to už žádnou speciální motivaci nemá a se sezonou se může rozloučit. Jihoitalský celek skončí na šestnáctém místě, když si záchranu vybojoval s předstihem.

Lecce se bude muset obejít bez dvojice Dermaku, Di Francesco, jinak má kouč Baroni k dispozici kompletní kádr. Pokud jde o hosty, těm schází Soriano, Soumaoro, Kyriakopoulos a vykartovaný Domínguez.

US Lecce - pravděpodobná sestava:
Falcone - Gendrey, Baschirotto, Umtiti, Gallo - González, Blin, Oudin - Strefezza, Colombo, Banda

Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Posch, Bonifazi, Lucumi, Cambiaso - Schouten, Aebischer, Orsolini - Ferguson - Barrow, Arnautović

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.85 - 3.39 - 2.51

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

AC Milán - Hellas Verona

neděle 21:00

Hellas nebo Spezia, jeden z dvojice v neděli večer opustí minimálně na rok Serii A. Verona potřebuje na San Siru uhrát více bodů, než Spezia v Římě, v opačném případě bude mít smůlu. Rossoneri už o nic nejde, ale rádi by se rozloučili se Zlatanem Ibrahimovićem pokud možno vítězně.

Konec Zlatana Ibrahimoviće v Miláně nadešel a v neděli kvůli tomu bude uskutečněna menší ceremonie. Sám hvězdný Švéd však do zápasu vinou zranění nenastoupí. Populární Ibra dovedl milánského giganta ke dvěma mistrovským titulům, nicméně díky vleklým zraněním i pokročilému věku s ním už nebude podepsána nová smlouva.

AC Milán už si v minulém kole zajistil Ligu mistrů, když v přímém souboji porazil Juventus 1:0. Svoji roli pochopitelně sehrál i desetibodový odečet Staré dámy, po kterém se vyhoupla milánská družina na čtvrté místo. Pro Rossoneri je to nakonec povedená sezona především v kontextu semifinále Ligy mistrů. Do příští sezony nicméně musí vedení klubu jednoznačně posílit. Prvním krokem bylo prodloužení smlouvy s Rafaelem Leãem, tím druhým je potřebný podpis nových hráčů.

Domácí chtějí v posledním kole zabrat a navázat na povedený výkon s Juve. "Zítra musíme Hellas porazit, protože jsme AC Milán, a protože budeme hrát znovu před více než 70 tisíci diváky. Chceme být po Neapoli druhým týmem s největším ziskem bodů z domácích zápasů. Nepotřebujeme extra motivaci, máme povinnost zakončit sezonu co nejlépe," prohlásil na tiskovce Stefano Pioli.

Pozice hostů je jasná. Verona musí získat více bodů, než Spezia, jinak se s nejvyšší soutěží rozloučí. Ve prospěch Spezie hraje lepší vzájemná bilance při rovnosti bodů. Mimochodem Verona měla k záchraně dobře nakročeno, jenže nezvládla minulé kolo s Empoli (1:1) a odmítla mít situaci ve svých rukou.

Může Verona na San Siru vůbec uspět? Historie si takovou výhru nepamatuje. Hosté sice párkrát Rossoneri zaskočili, pokaždé se tak ovšem stalo na vlastní půdě. Na San Siru nikdy. Svěřenci trenéra Zaffaroniho rovněž nejsou v žádné blyštivé formě, vždyť od května vyhráli jen jeden jediný zápas.

O Ibrahimovićovi už byla řeč, jednačtyřicetiletého veterána mimochodem doplňuje na marodce Ismael Bennacer. O poznání početnějšími absencemi oplývá Hellas, hosté totiž budou bez Lazoviće, Dawidowicze, Doiga, Henryho, Lasagny a Dudy, což je pro takhle důležitý zápas jistě velké oslabení.

AC Milán - pravděpodobná sestava:
Maignan - Calabria, Thiaw, Tomori, Theo Hernández - Krunić, Tonali - Messias, Díaz, Leao - Giroud

Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Montipó - Magnani, Hien, Cabal, Faraoni - Tameze, Abildgaard, Depaoli, Ngonge - Gaich, Verdi

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.73 - 4.72

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AS Řím - Spezia Calcio

neděle 21:00

Římané prožívají hodně smutné období a poslední dny pro ně nebyly vůbec snadné. Zklamání z prohraného finále Evropské ligy ale musí hodit rychle za hlavu, protože v neděli přijede Spezia. A ta bojuje o holý život mezi italskou elitou.

Čára mezi úspěchem a neúspěchem je velmi tenká. A Římané se o tom přesvědčili ve středu večer, když se v Budapešti postavili proti Seville. Ta šla do finále Evropské ligy jako favorit a nakonec taky uspěla, protože dokázala otočit duel a penalty jí po vyčerpávajících 146 minutách šly jasně lépe.

Ten večer na stadionu pojmenovaném po slavném Ferenci Puskásovi měl pro AS hodně hořkou příchuť. Prvních 35 minut bylo AS lepším týmem, ale po gólu Paula Dybaly (koho taky jiného, že) zalezlo do obrany. A toho dokázala Sevilla mistrně využít. Tahle rána bude trenéra Mourinha i všechny hráče AS dlouho mrzet. Ještě k tomu se to stalo na den přesně 29 let poté, co se zastřelil kapitán AS Řím Agostino Di Bartolomei. Svůj život poznamenaný depresemi ukončil přesně deset let od nešťastného finále s Liverpoolem, které AS prohrálo. Taky na penalty.

Jenže na zpracování hlubokého zklamání není čas. V neděli se na Olimpicu představí Spezia a AS ji potřebuje porazit. Respektive pokud se chce kvalifikovat do Evropské ligy, tak nesmí z posledního kola získat horší výsledek než sedmý Juventus.

Což nepůjde snadno, protože Udinese, které Starou dámu vyzve, vlastně o nic nejde. Spezia naopak hraje o všechno. Trenér Semplici bojuje o záchranu do posledního kola a potřebuje k tomu jediné - uhrát lepší výsledek než Hellas Verona. Oba týmy mají shodně 31 bodů, ale Hellas se pyšní lepším skóre. Dostal totiž "jen" 56 branek, o čtyři míň než Spezia. Právě ty čtyři góly dostala Spezia v minulém kole od Turína.

Domácí mají na marodce Karsdorpa s Kumbullou a problémy měli po finále i Smalling s Dybalou. Na lavičce neuvidíme excentrika Mourinha, který dostal jednozápasový distanc. Hosté dorazí do Věčného města bez Moutinha se Salou.

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Mancini, Llorente, Ibañez - Celik, Cristante, Bove, Zalewski - El Shaarawy, Pellegrini - Belotti

Spezia Calcio - pravděpodobná sestava:
Dragowski - Wisniewski, Ampadu, Nikolaou - Amian, Bourabia, Ekdal, Esposito, Reca - Gyasi, Nzola

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.51 - 4.10

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Juventus FC

neděle 21:00

Fotbalisté Juventusu si mohou stále zajistit účast v evropských pohárech, ale potřebují k tomu vyhrát na Udinese a ještě zaváhání Řím se Spezií. Na druhé straně Udine už o nic nepůjde a tým trenéra Sottila skončí na dvanáctém místě.

Desetibodový odečet je samozřejmě alfou a omegou této sezony, ovšem i s tímto handicapem mohla Stará dáma ještě urvat Ligu mistrů. Stačilo zvládnout lépe utkání s Empoli a pak pochopitelně i domácí zápas s AC Milán. Dvě porážky v řadě účast v milionářské soutěže definitivně vyloučily a teď je otázkou, jestli Juventus vůbec nějaké poháry hrát bude.

Ve hře je už jen Konferenční liga, která možná nemá pro příznivce Juventusu takový zvuk, na druhou stranu pořád z ní plynou nějaké finance, které jednoduše na ulici nenajdete. A mimo jiné vzpomeňte na loňskou sezonu a výhru římského AS. Motivace porazit Udinese by na závěr sezony byla, ovšem co druhý předpoklad? Juventus to nemá ve svých rukou a nutně potřebuje úspěch Spezie na hřišti AS Řim. Ano, té Spezie, která potřebuje vyhrát, aby se zachránila.

Udinese už sice nemá reálně o co hrát, ale doma bude chtít zvítězit, zvláště když přijede Juventus. S týmem, který rovněž hájí černobílé barvy, má nevyřízené účty a už tři roky ho neporazilo. Letos v Turíně ale odehrálo vyrovnanou partii a prohrálo až díky jedinému gólu Danila čtyři minuty před koncem.

Zebry nemají v závěru sezony zrovna optimální formu a v tuto chvíli už tři zápasy v řadě nebodovaly. Podlehly Fiorentině, Laziu i Salernitaně. Přitom tu byl potenciál skončit výrazně výše, obzvlášť po výborném vstupu do sezony.

Marodka, to je velký problém obou táborů a nejinak tomu bude v posledním kole. Domácím budou chybět Ebosse, Ehizibue, Deulofeu, Pafundi, Success a vykartovaný Zeegelaar. Podobně je na tom i Juventus. Mezi zraněnými zůstávají i nadále Pogba, Kaio Jorge, De Sciglio, Soulé, Fagioli, Vlahović a Bremer.

Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Silvestri - Masina, Bijol, Becao - Udogie, Ebosele, Pereyra, Walace, Lovrić - Samardžić, Beto

Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Danilo, Rugani, Alex Sandro - Cuadrado, Locatelli, Rabiot, Kostić - Di María - Milik, Chiesa

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.24 - 3.75 - 1.86

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Turín FC - Inter Milán

sobota 18:30

Inter se těší na velkolepý fotbalový svátek v Istanbulu, kde ho brzy přivítá Manchester City. Ještě předtím mu ale zbývá odehrát jedno utkání a to si parta trenéra Inzaghiho domluvila s Turínem. Domácí FC má ale taky o co bojovat a nehodlá se vzdát předčasně.

Inter Milán má před sebou zápas sezony, který se ale neodehraje na italských trávnících, nýbrž v Istanbulu. Turecká metropole hostí finále Ligy mistrů, v němž se proti sobě postaví Manchester City právě s italským zástupcem z města módy. A vzhledem k enormní důležitosti hráči i trenér Inzaghi pochopitelně myslí na to, jak čelit takovému soupeři. Než se ale pustí do rozboru Guardiolova klenotu, musí čelit Turínu.

Nerazzurri jsou před posledním kolem na třetím místě a můžou spadnout na čtvrté, protože jejich městský rival AC má jen o dva body méně. Zároveň ale Inter pronásleduje druhé Lazio, které získalo také o dva body víc. To svůj zápas v Empoli hraje v sobotu až od devíti hodin. A mezi druhým a třetím místem je pochopitelně velký rozdíl, včetně finančního ocenění. Druhý tým tabulky dostane formou prize money letos 26 milionů eur, zatímco třetímu týmu bude vyplaceno o pět milionů méně.

Což by se hodilo i přesto, že po finanční stránce je sezona Inzaghiho mužstva vzhledem k výdělkům z Ligy mistrů a ligy doslova triumfální. Nerazzurri mají navíc skvělou formu, v nedávné době porazili dvakrát AC, vyhráli nad Fiorentinou a naposledy si podmanili i Atalantu.

Je ale jasné, že tentokrát asi trenér Inzaghi přeci jen zvolí nasazení několik nepříliš využívaných hráčů a dost opor nechá šetřit na závěr vyčerpávající sezony. Navíc má zraněnou trojici Mchitarjan, Correa a Dalbert, kvůli kartám nenastoupí do hry Gagliardini. Turín nemůže využít jen zraněného Radonjiće s Lazarem.

Turín má svůj vlastní boj, protože hraje o osmé místo. To by teoreticky totiž mohlo znamenat kvalifikaci do Konferenční ligy! Pokud by totiž v Edenu dokázala vyhrát Fiorentina, automaticky by šla do Evropské ligy coby vítěz té Konferenční. Jestliže by UEFA nakonec opravdu vyloučila Juventus z pohárů pro příští sezonu, jak se o tom mluví, tak by do Konferenční ligy postoupil právě osmý celek tabulky. A Turín se o osmé místo hodlá poprat. S Interem navíc v šesti posledních domácích duelech první ligy neprohrál.

Turín FC - pravděpodobná sestava:
Milinković-Savić - Djidji, Schuurs, Buongiorno - Singo, Ricci, Ilić, Rodriguez - Mirančuk, Vlašić - Sanabria

Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, De Vrij, Bastoni - Bellanova, Gagliardini, Asllani, Çalhanoğlu, Gosens - Džeko, Lukaku

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.51 - 3.52 - 2.91

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

US Cremonese - Salernitana Calcio

sobota 21:00

Cremonese už má sestup dávno zpečetěný, ale přesto chce dohrát tuhle sezonu se ctí. Rádo by ukončilo sérii tří porážek v řadě, ale proti sobě bude mít Salernitanu. Ta naopak poslední dobou sbírá jeden bod za druhým.

Za posledních třicet let se Cremonese se Salernitanou utkalo už mnohokrát, především v Serii B. Ale vyhrát se mu nad ní povedlo jen v jednom jediném případě - tři roky zpátky, když Cremonese doma zvítězilo pozdním gólem Daniela Ciofaniho. Jinak se daří Salernitaně a ta bude favoritem i v sobotním střetnutí. Cremonese už má dávno jistý sestup, protože se zatím zmohlo jen na 24 bodů a hned sedm mu chybí k sedmnáctému Hellasu.

Salernitana taky dlouho bojovala o holé bytí v Serii A. A na to, kolik peněz investovala do kádru, není divu, že majitelé nebyli vůbec spokojení s trenérem Nicolou. Portugalský štramák Paulo Sousa už jim ale musí dělat větší radost, protože vytáhl klub ze Salerna až na současnou patnáctou příčku. Jen v nedávné době si Salernitana poradila s Atalantou a Udinese, o body obrala i AS Řím s Neapolí.

US Cremonese - pravděpodobná sestava:
Carnesecchi - Sernicola, Vasquez, Lochošvili, Valeri - Castagnetti, Pickel, Meitè - Galdames - Okereke, Tsadjout

Salernitana Calcio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Daniliuć, Gyömbér, Pirola - Mazzocchi, Coulibaly, Bohinen, Bradarić - Candreva, Kastanos - Piątek

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.61 - 2.69

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Empoli FC - SS Lazio

sobota 21:00

Empoli se v duelech s římským Laziem pravidelně vyhýbají výhry, ale momentálně s ním toskánský celek už dvakrát v řadě aspoň remizoval. Dotáhnou to Zanettiho svěřenci na remízový hattrick? V sobotu večer mají šanci v posledním utkání ročníku.

A ten se Empoli povedl, ať už sobotní zápas na Stadio Carlo Castellani skončí jakkoli. Čtrnáctá příčka se možná může zdát průměrná, ale v podání Empoli jde o výjimečný počin. Nasbíralo totiž už 43 bodů, do konce zbývá ještě jedno kolo a od 18. místa dělí toskánský celek velmi pohodlný rozdíl dvanácti bodů!

Záchranu si Empoli zajistilo s delším předstihem a teď se může v klidu soustředit na budování kádru pro další ročník. V něm by určitě rádo vylepšilo střeleckou potenci, která letos patřila k nejhorším v lize. Pouze pět týmů zatím dalo míň branek než Empoli. Už v pěti minulých kolech se Empoli povedlo pokaždé bodovat. S velmi dobře sehranou sezonou se navíc rozloučí před domácími ochozy.

Kouč Zanetti navíc může tentokrát počítat s prakticky kompletním kádrem, chybí mu z něj jen dvojka De Winter a Marin. V barvách Lazia už neuvidíme Cataldiho s Marcosem Antôniem, které nepustí do hry zranění.

Lazio má taky solidní formu, i když už hraje jen o pár milionů za druhé místo. Cíl byl splněn a Biancocelesti se dočkají opět startu v Lize mistrů. Trenér Sarri, který se nakonec rozhodl v klubu zůstat a jemuž dal majitel Claudio Lotito údajně přednost v klíčových otázkách před odcházejícím Iglim Tarem, může být naprosto spokojený. V případě další výhry si Lazio zajistí definitivně druhé místo, což je rozhodně nad očekávání dobrý výsledek. Zvlášť hrdý může tento ofenzivně smýšlející kouč být na obranu, která dostala jen 30 branek a v Serii A najdeme jen jediné lepší mužstvo.

Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Vicario - Ebuehi, Ismajli, Luperto, Parisi - Akpa Akpro, Bandinelli, Haas - Fazzini - Caputo, Cambiaghi

SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Provedel - Marušić, Casale, Romagnoli, Hysaj - Milinković-Savić, Vecino, Luis Aberto - Felipe Anderson, Immobile, Zaccagni

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.00 - 3.98 - 1.90

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

US Sassuolo - ACF Fiorentina

pátek 20:30

Fiorentina se pečlivě připravuje na finále Evropské Konferenční ligy, ale ještě předtím jí zbývá odehrát jedno utkání. Cestuje na půdu Sassuola, kterému už dávno nic nejde. Svou kůži ale nedá zadarmo.

Sassuolo by se s tímhle ročníkem, z jeho strany opět spíš průměrným, rádo rozloučilo výhrou. Jenže poslední dobou mu trochu dochází dech i síly. Už pět zápasů trvá jeho série, po kterou nedokázalo vyhrát. Od výhry nad Empoli ve 32. kole Sassuolo třikrát prohrálo a dvakrát remizovalo. Minule sice dobře začalo a brzy nad sestupující Sampdorií vedlo, ale v závěru si Martin Erlić dal vlastní branku a ta definitivně pohřbila šance Sassuola na tři body.

Tým trenéra Alessia Dionisiho je nyní až na 13. místě, které může vylepšit maximálně o jednu příčku. Od dvanáctého Udinese, které hraje s Juventusem, ho dělí jeden bod. Bude si ale muset poradit bez zraněné dvojice Álvarez a Laurienté, zatímco karty nepustí do hry Thorstvedta. "Fialy" přijedou bez Sirigua.

Naplno se ale soustředí na vrchol sezony. Toskánský celek i s Antonínem Barákem totiž brzy uvidíme v Edenu, kde si to Fiorentina rozdá o titul v Konferenční lize s West Hamem. Nebude chtít ale vypustit ani tohle střetnutí, protože kdyby prohrála, tak může teoreticky skončit z osmého dokonce až na jedenáctém místě. Na půdě Sassuola ale od roku 2019 nevyhrála ani jednou, takže má co napravovat.

US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Zortea, Erlić, Ruan, Rogério - Frattesi, López, Henrique - Berardi, Pinamonti, Bajrami

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Cerofolini - Venuti, Martinez Quarta, Igor, Terzić - Duncan, Castrovilli - Sottil, Barák, Saponara - Cabral

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.73 - 2.73

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SSC Neapol
37
27
6
4
75 : 28
87
2
SS Lazio
37
21
8
8
58 : 30
71
3
Inter Milán
37
22
3
12
70 : 42
69
4
AC Milán
37
19
10
8
61 : 42
67
5
Atalanta Bergamo
37
18
7
12
61 : 46
61
6
AS Řím
37
17
9
11
48 : 37
60
7
Juventus FC
37
21
6
10
55 : 33
59
8
ACF Fiorentina
37
14
11
12
50 : 42
53
9
Turín FC
37
14
11
12
42 : 40
53
10
AC Monza Brianza
37
14
10
13
46 : 47
52
11
Bologna FC
37
13
12
12
50 : 47
51
12
Udinese Calcio
37
11
13
13
47 : 47
46
13
US Sassuolo
37
12
9
16
46 : 58
45
14
Empoli FC
37
10
13
14
37 : 47
43
15
Salernitana Calcio
37
9
15
13
48 : 60
42
16
US Lecce
37
8
12
17
31 : 43
36
17
Hellas Verona
37
7
10
20
30 : 56
31
18
Spezia Calcio
37
6
13
18
30 : 60
31
19
US Cremonese
37
4
12
21
34 : 69
24
20
UC Sampdoria
37
3
10
24
24 : 69
19

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (108)

Přidat komentář
Kaka14

Tak dnes by mal byt den D pre Milano .... Leao ma podpisat zmluvu a uvazuje, ze ma dost legendarny dres 10 ( ktori nosili : Rivera, Gullit, Savicevic, Boban, Rui Costa a Seedorf )..... kedze Diaza (nosil 10) chce spat Real .... ale to zase otvara dalsiu moznost.... ze chceme zase Berardiho

Reagovat
Largo

A Orsoliniho prý...

Reagovat
Kaka14

Reagovat
1899-1995

Reagovat
10

Reagovat
10

stačilo si "postěžovat" a Tuttosport už píše i o zájmu Juve

Reagovat
1899-1995

+ Kamada a RLC jsou dle TM na 78% v AC.

Reagovat
Seydou Doumbia

RLC to je definice totálního fotbalového průměraka mi tak příjde

Reagovat
1899-1995

Bohužel to cítím stejně.

Reagovat
Largo

Reagovat
Nuno čomes

Nevadí

Reagovat
Pettirosso

Agresti nedávno říkal, že největší šance na SMS dává Milánu. To by byla výhra, zvlášť za současnou cenu.

Reagovat
Largo

Mě teda nejvíc sedí do Juve...

Reagovat
Nuno čomes

Jaká je cena? Bral bych ho k nám.

Reagovat
Largo

35-40 mega

Reagovat
Nuno čomes

Hm. Kdo na to z Itálie má?

Reagovat
Pettirosso

Já teda četl o 25-30. Rok před koncem smlouvy za něj moc klubů víc nenabídne a bůhvíproč o zájmu z PL se letos moc nepíše.

Reagovat
Largo

Možný to je.

Reagovat
Savi

Já zase 21

Reagovat
El Matador

Snad o něho bude zájem v Anglii, ať to trochu vyšponuje cenu

Reagovat
didosh

Reagovat
Furia Ceca

"Dejan Kulusevski za sebou má hostování z Juventusu v Tottenhamu a londýnský klub má zájem o prodloužení spolupráce. Součástí dohody byla povinná opce na přestup za 35 milionů liber v případě, že Spurs v tabulce anglické ligy skončí do čtvrtého místa, což se nestalo, v platnost tak vstoupila další možnost, a to opce za 27 milionů liber. Tottenhamu se tato částka zdá vysoká a bude jednat o jejím snížení."

Bych jim nasral do dlaní a Kulusevskiho si nechal. Klidně bych mu dal šanci u nás, po odchodu ADM to bude přesně ten typ hráče, kterýho potřebujeme.

Reagovat
LesyJePan

Jednoznačne by som ho stiahol, skvelý hráč, len nie pre Allegriho.

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Shevchenko

Brescia padá do Serie C

Reagovat
Furia Ceca

A kdo do z baráže do SA? Škoda toho Frosinone, bral bych Parmu i Bari

Reagovat
santini

ja si tiež na to Frosinone nejak nemôžem zvyknúť... Bari bude ale dnes rado keď to ukope, ten Sudtirol je veľmi nevyspytateľný...

Reagovat
Furia Ceca

Finále zatím vypadá právě na Südtirol s Cagliari

Reagovat
santini

to bol tiež teda včera záver stretnutia

Reagovat
Kaka14

AC Miláno s potešením oznamuje predĺženie zmluvy s Rafaelom Alexandrom da Conceição Leão do 30. júna 2028

Reagovat
Largo

Jsem rad, ze zustal v calciu. Potrebujeme hrace svetovy extratridy, i kdyby hrali u souperu.

Reagovat
Kaka14

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
stuff

Reagovat
maras93

Nakonec i těch 5+2 v bonusech mi přijde jako dost dobře nastavené. Stejně tak by tam měla být klauzule, že opce na 175 mio. EUR může být aktivována pouze prvních 14 dní v červenci.

Reagovat
Kaka14

Reagovat
Pipo123

Bari

Reagovat
Furia Ceca

A dneska Parma

Reagovat
FORZAMILAN

Škoda

Reagovat
Furia Ceca

Tak snad to Bari...

Reagovat
JozefJ

Nemám slov zas Gagliardiny ,ma jebne dúfam ze to bude za 3 body

FORZA INTER

Reagovat
Salfovic

Odečet Juve už je tedy vyřešen nebo je ve hře ještě nějaké odvolání ?

Reagovat
Furia Ceca

Agnelli půjde před soud, ale jinak definitivně hotovo. Už nás "jenom" UEFA může vyhodit z Evropských pohárů

Reagovat
Shevchenko

Vy už se nebudete odvolávat?

Reagovat
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
Furia Ceca

"Dvě porážky v řadě účast v milionářské soutěže definitivně vyloučily a teď je otázkou, jestli Juventus vůbec nějaké poháry hrát bude. Je hře je už jen Konferenční liga, která možná nemá pro příznivce Juventusu takový zvuk, na druhou stranu pořád z ní plynou nějaké finance, které jednoduše na ulici nenajdete."

Víte o tom, že na EKL stačí 7. místo? AS i Juventus tedy mají Evropu jistou, jen se tedy musí rozhodnout, kdo půjde do EL a kdo EKL...

Reagovat
Seydou Doumbia

Jakou měl Vlahovic sezonu? Pořád se spojuje s Bayernem a já ho nechci, nemám ho rád a nepříjde mi jako žádné terno, ale rád se nechám experty v této sekci poučit, SA nějak extra nesleduji.

Reagovat
Salfovic

To jsi neměl dělat, až ti ho fanoušci Juve popíšou, tak budeš mít noční můry, že přichází do Bayernu.

Reagovat
Zark

Je to velké terno, musíte ho přivést

Reagovat
Nuno čomes

Ani zadarmo

Reagovat
Truffaldino

Vzhledem k tomu, že nás  čeká poslední týden klubové sezóny a pro samotné AS dnes zápas poslední, je pomalu čas na to podívat se i na vyhlídky do sezóny následující, na mysli mám následující téma.

Dle The Swiss Ramble činili naše příjmy v sezóně 21/22 196 M euro, výdaje se vyšplhaly na 391 M. Výsledkem toho bylo porušení FFP a uzavření dohody s UEFA ohledně finančních pravidel pro následující roky (běžný postup a za mě správný  postup ze strany UEFA, tu samou dohodu má i Inter). Letošní sezóna 2022/2023 je brána jako přechodná, některé části dohody se nicméně týkaly i sezóny letošní. Samotná dohoda bude určovat hlavně následující čtyřleté období od sezóny příští 2023/2024 do sezóny 2026/2027.

https://editorial.uefa.com/resources/0279-1603db295a2c-ef34afe09b18-1000/transitional_4-year_settlement_agreements_-_august_2022.pdf

Zásadní položkou je celková přípustná ztráta v hodnotě 5 M resp. 60 M v případě odpovídajícího navýšení kapitálu. V sezóně letošní a příští pak platí pravidlo ohledně registrace nových hráčů na A list UEFA pro evropské soutěže, který dovoluje registrace nových hráčů až po snížení nákladů pod hodnotu z předchozího období, to je mj. důvod proč jsme na jaře nemohli napsat Solbakkena na soupisku EL.

Pokud jsem to dobře spočítal, čítá naše jarní soupiska pouze 19 jmen, jejichž náklady budou určovat i soupisku pro evr. poháry v následujícím roce. Tedy, i kdybychom dosáhli v letošním roce na LM, naše možnosti ohledně příchodů nových hráčů by byly značně omezené resp. bychom  některé hráče měli (a třeba i budeme mít) jen pro ligu. Z tohoto pohlednu je, pro mne osobně bohužel, velmi pravděpodobný odchod Spiny, neb jeho roční náklady (30M přestup z Juve) patří k nejvyšším z týmu, podobný případ je pak Tammy. Píši to proto, protože už jen pouhé rozšíření soupisky pro EL/KL bude náročné.

Samotným tématem je pak absence LM a její nutnost pro dodržení dohody. V loňské sezóně jsme měli prakticky dvojnásobné výdaje oproti příjmům, letos jsme snad dokázali poměr zmenšit a již nyní se podařilo prodat 30 tisíc plus permanentek na nadcházející ročník (Gazetta), nicméně i tak budeme v těžké situaci.

Z tohoto pohledu se i obávám, že Roma next gen jen tak nevznikne a bohužel ani s příchodem Frattesiho nepočítám. Mou může chtít po Friedkinech hory doly, ale bez odpovídajícího úspěchu po sportovní stránce toho ani moc dělat nelze.

Omlouvám se delší komentář, většina z vás o všem výše zmíněném jistě ví.  

Reagovat
Largo

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za přehled

Reagovat
mastakillah

Simeone

Reagovat
LesyJePan

Za mňa najhoršie dresy ake sme kedy mali čo sa týka 1. sady … pamätá niektonhorsie?

Reagovat
10

Udogie je hroznej provar italských týmů, primárně Juve. Nejslabší pozicí mohl vyřešit na 10 let...

Samardžiće bych bral taky, ten je pro mě už teď lepší než Frattesi za 40m.

Reagovat
Zark

Alespoň si zatrenuje pod Antoniem.. oh wait

Reagovat
10

až pak v Juve, no

Reagovat
Eichel

a zvládol by aj čistokrvné LB?

Reagovat
Whitemedia

Koukám na Spezii, protože Ampadu a teda AS hrozní simulanti.. Mourkova škola?

Reagovat
Alberto Aquilani

Jednou z najlepších vecí Mourinhova odchodu bude, že s ním pôjdete aj vy všetci sráči z Anglicka dopiče

Reagovat
Whitemedia

mám v piči Mourinha, koukal jsem kvůli Spezii a překvapilo mě, že během pěti minut si tam AS zkusilo vybrečet penaltu asi třikrát a u toho nádherně obklopili rozhodčího.. Ale děkuji za přivítání.

Reagovat
10

Píše Ampadu...a zrovna tohle je rukopis Mourinha a další jeho cílená nefotbalová věc, to musíš dlouhodobě vnímat sám

Reagovat
Alberto Aquilani

Že simuluje Zalewski je jedna vec, ale napísať "že během pěti minut si tam AS zkusilo vybrečet penaltu asi třikrát" je proste kokotina podobná, akú tu čítam už dlhodobo od všelijakých čelskí, kokotafenixa a podobných magarov, ktorí sa tu prichádzajú ukájať pri prvej príležitosti.

BTW, a vnímať to možno vnímam, ale nie zas takým totálne radikálnym spôsobom ako sa to tu prezentuje. Už začínam mať pocit že sa simuluje len v Ríme a že lavička protestuje tiež len v Ríme.

Pri príchode Mourinha som chcel, nech sme taký ten zlý team, proti ktorému sa zle hrá a nikto nás nemá rád. Na polovicu sa to splnilo. A nikto proti nám nechce hrať v Európe

Reagovat
10

Ok. Na ty události po finále říkáš co?

Reagovat
Alberto Aquilani

Čo mám do prdele zas na všetko hovoriť? Mám v riti čo spravilo pár fanúšikov a mám rovnako u prdele čo robí Mou.

Reagovat
10

ok, asi Post Mourinho Syndrom

Reagovat
Alberto Aquilani

ale ako vážne, akú odpoveď si čakal?

"Jooo, je to hrozné čo si Mou dovolil, to by sa nemalo stať. Rovnako ako pokrikovanie na letisku."

Odohrali sme vynikajúce finále, kde nás podľa všetkého zarezal rozhodca (neviem, nekukal som záznam). Pre Rím najväčší zápas za asi 20 rokov, tak áno, boli v tom emócie...a? Sa nikdy nič podobné ešte nestalo?

Reagovat
10

Fedexxxxxxxx

Reagovat
stuff

Reagovat
M11

CHIESA !!!

Reagovat
10

Hellas pojďte

Reagovat
stuff

Kto pada pri rovnakom skore?

Reagovat
10

Hrál by se play-off zápas

Reagovat
stuff

To fakt?

Reagovat
10

Anoy novinka před sezonou

Reagovat
Whitemedia

Další pokus o penaltu, i když tentokrát to konečně fakt asi nebyla simulace, Dybala snad cajk.

Reagovat
Whitemedia

Ok, ten je až moc živej

Reagovat
Alberto Aquilani

Takže každý súboj v 16 je pre Teba pokus o penaltu... mal si hneď povedať

Reagovat
Whitemedia

Já to tak nebral, ale když vidím, jak hráči AS obíhají okolo rozhodčího, tak mi nic jiného nezbylo, než si myslet, že zkouší získat penaltu.

Reagovat
Jesfey

A proč by nebyla, když z opakovaných záběrů bylo vidět, že hráč Spezii Dybalu jednoznačně kopl?

Reagovat
Jesfey

Ach tak, neumím číst, beru zpátky.

Reagovat
Truffaldino

Abrahamovi se to koleno nepěkně prohlo.

Reagovat
Largo

Reagovat
stuff

Ze nas Dybala posle do konferencnej ligy je ceresnicka na torte tejto sezonky

Reagovat
10

V konferenční lize jsme finále s nějakým Ferencvárosem ještě neprohráli, to je fakt snad nás Ceferin zachrání

Reagovat
Truffaldino

Ty si docela věříš, že přejdete předkolo

Reagovat
Furia Ceca

Uvidíme, v jakým stavu v srpnu budeme, ale... zase neblbni. Při losu budeme nasazení. Tam budeme hrát se soupeřem typu Debrecen, Zimbru Kišiněv nebo FK Tirana.

Reagovat
Truffaldino

Ja vim, chybi mi tam smajlik. Je to takove rypnuti. Na druhou stranu, my meli Trabzon a Fiore mela Twente, nemusi to byt zase takova samozrejmost. Dva roky zpatky preslo AC z predkol EL az na penalty.

Reagovat
stuff

Reagovat
Alberto Aquilani

AMPADUHUHUHUHUHU

Reagovat
10

To zase udělal on?

Reagovat
Whitemedia

Ne

Reagovat
Alberto Aquilani

Dostal za to 2. žltú, inak toto mi prišlo smiešne a naopak foul na Dybalu jasná penalta - čiže to Maresca odpískal presne naopak.

Reagovat
Whitemedia

Nikolaou není Ampadu, o co se snažíš

Reagovat
Alberto Aquilani

Lebo Vám tu odpovedám na pííčoviny a nekukám na to... môj ruský komentátor najprv povedal, že červenú dostal Ampadu.

Reagovat
Whitemedia

dobře ti tak

Reagovat
Largo

Stejně

Reagovat
Whitemedia

No a tohle přesně byl zákrok na penaltu. Mrzí mě další sestup Ampadua, ten bude s tímhle už fakt v prdeli, ale penalta to byla. Jen těch předchozích pět pokusů ne.

Reagovat
10

Budou hrát s Veronou přímý zápas o sestup

Reagovat
Whitemedia

Já už ohledně Itálie slyšel tři verze. V jedné je baráž, v další sestup Spezie, v další sestup Verony. Co se vlastně u vás děje?

Reagovat
Whitemedia

Ampaduuuuuuuuu

Reagovat
Largo

Vzájemnej zápas o záchranu, datum zatím není známý.

Reagovat
Whitemedia

Moc tomu nerozumím, ale může být.

Reagovat
Largo

Prostě si to ty dva týmy se stejným počtem bodů rozdají ve speciálním zápase o záchranu. Je to novinka.

Reagovat
Jesfey

Sestupuje teda Spezia nebo Verona?

Reagovat
Largo

Zatím ani jeden.

Reagovat
Alberto Aquilani

Vidíme sa v Dubline, čauťe zmrdi!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele