SERIE A JIŽ TENTO VÍKEND

08.02.2007, 12:26
Aktuality
Fanoušci v Itálii se opět mohou těšit na ligový fotbal, Serie A a B budou dalšími koly pokračovat již o tomto víkendu. Minimálně na sedmi prvoligových stadionech se však bude hrát bez účasti diváků...

"Myslím si, že by bylo chybou nezačít již teď," sdělil po včerejší schůzce konečné rozhodnutí prezident Italského fotbalového svazu (FIGC) Luca Pancalli.

Fotbalové soutěže na Apeninském poloostrově byly přerušeny po pátečním utkání Catanie s Palermem. Hostující tým toto sicilské derby vyhrál 2:1, jen několik minut po utkání ale v okolí tamního stadionu došlo k výtržnostem domácích fanoušků, jejichž výsledkem byla smrt 38letého policisty Filippa Racitiho a zranění dalších zhruba stovky osob.

Serie A bude o víkendu pokračovat původně plánovaným 23. kolem. To 22., které bylo minulý týden odloženo, se odehraje v náhradním termínu pravděpodobně v dubnu.

Události z Catanie si vyžádaly důkladná bezpečnostní opatření, na něž doplatí vedle samotných klubů především fanoušci. "Je zde velmi jasný příkaz. Ode dneška se zápasy na stadioneh, které nesplňují pravidla, budou hrát za zavřenými dvěřmi," oznámil italský ministr vnitra Giuliano Amato.

Bezpečnostní podmínky v tuto chvíli splňují pouze čtyři prvoligové stadiony, na vlastní oči mohou fotbal vidět fanoušci v Římě (AS a Lazio), Turíně, Sieně a Palermu. V neděli se tak za asistence fanoušků uskuteční zápasy Palermo-Empoli, AS Řím-Parma a FC Turín-Reggina. Podobně tomu bude rovněž ve druhé nejvyšší soutěže, tam se tiffossi mohou těšit na návštěvu zápasů Spezia-Bologna, Lecce-Verona a Modena-Albinoleffe.

Jednou z možností, jak předejít prázdným tribunám v italské Serii A, je návrh umožnit vstup na stadion fanouškům vlastnícím permanentní vstupenky, tak by totiž bylo možné je kontrolovat. Instalování turniketů by nemělo trvat déle než měsíc, to však neplatí u slavného San Sira, kde se všechny potřebné práce nejspíše nestihnou dokončit dříve než na podzim. Inter i AC tak riskují zbytek sezóny před prázdnými tribunami, a to i v evropských pohárech. Oba kluby se již začaly porozhlížet po dočasných domovech a Inter by mohl přivítat Valencii v Janově nebo v Palermu, AC zase uvažuje o sehrání zápase se Celtikem ve Francii či Švýcarsku.

Autor: Tomáš Pavlík / channel4.com

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Taliani si za to môžu dosť sami. Ten systém je vcelku jednoduchý : prachy - futbal - korupcia - špinavé prachy - moc - ďalšie prachy - porušovanie základných noriem - úprava súdnych rozhodnutí - a tak stále dokola a dokola. A je to aj inde.

Hold, jak hovorí klasik : všetko ťa raz dobehne.

Reagovat
smazaný uživatel

Jupííí

Reagovat
HOST*ital

aspoň tak

Reagovat
HOST*1860

hmm, uvidime, kazdopadne pro Juve to bude vyhoda..

Reagovat
HOST*

Do konce sezony by se mělo hrát všude bez diváků. Tohle je zas klasický italský (i český) řešení.

Reagovat
Il Principino

Právě naopak. Mělo by se hrát všude s diváky.

Reagovat
HOST*

...ať dál umírají nevinní lidé.

Reagovat
HOST*sterda

Můj příspěvek.

Reagovat
HOST*1860

kdyby se nehralo vsude, vedeni it. fotbalu by ostatni kluby nedonutily , aby dodrzovali nekolik let stare bezpecnostni pozadavky... ja osobne bych to resil zakazem fotbalu s divaky v Catanii na nekolik kol...

Reagovat
Il Principino

Tak sem to nemyslel, ale podle mě to není dobré řešení. A navíc San Siro bez diváků?? To je fakt dost děsivá představa a měla by být potrestána tvrdě Catania a Palermo a nevím, proč by za to měly být trestány ostatní kluby.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak San Siro neodpovídá bezpčnostním požadavkům a je uzavřeno, rofl

Reagovat
smazaný uživatel

Kvôli sedlákom zo Sicílie budú pykať nevinní fanúšikovia...paráda

Reagovat
HOST*sterda

Úplně nevinní, akorát tam házejí v derby po Didovi rachejtli nebo co to bylo, ale jinak úplně slušní...

Reagovat
smazaný uživatel

To by se na Nou Campu nestalo, tam jsou fanoušci štědří, Figovi před několika lety darovali dokonce mobil a prasečí hlavu navrch.

Reagovat
HOST*sterda

I bankovky tam lítaly, zkrátka i hráče soupeře tam milují.

Reagovat
smazaný uživatel

jste hovada

Reagovat
HOST*sterda

Nepoznáš srandu?

Reagovat
HOST*merengues

V tomto případě bohužel ne, Italům vyčítáte bitky a na "akci Figo" jste hrdí a neustále ji připomínáte.

Reagovat
smazaný uživatel

Dostal to, co si zasloužil.

Reagovat
smazaný uživatel

Interisti sú tiež prasatá, to máš pravdu.

ALe stejne to je nespravodlivé voči slušným fanúšikom...

Reagovat
HOST*bruce

ti všichni 3 slušní italští fanoušci to už nějak pochopí...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele