SERIE A: JEN DVA O TITUL?

15.12.2004, 13:23
Aktuality
Milán rozstřílel Fiorentinu, Juventus, trochu "podezřele" vyhrál nad Bolognou, Inter pokračoval v sérii tradičních remíz, Udinese potvrdilo formu a drží třetí místo. Na špici tedy nic nového. Ale jaké bylo 15. kolo italské ligy? Co přineslo nového, zajímavého?

Asi nejdůležitějším momentem tohoto kola bylo kolo následující! Připadá vám to poněkud pomatené? Zde je vysvětlení: všichni byli totiž zvědavi na jediné - s jakým náskokem nastoupí Juventus v sobotu na Delle Alpi proti AC Milán! Odpověď dnes známe. Budou to 4 body. Oba týmy ale půjdou do tohoto souboje v poněkud odlišné psychické situaci. Zatímco "červenočerní" obhájci titulu z Milána jsou ve skvělé formě, po slabším začátku zaznamenali vzestup výkonnosti, Juventus prochází zcela opačnou etapu, znamenající zejména pokles fyzické připravenosti. A tak AC Milán hodil první onu pomyslnou rukavici vyzývající k souboji a udělal to skvělým způsobem. Poslal do Turína hned šest důvodu k obavám!

Fabio Capello je ostřílený trenér, ale ani on není dnes příliš v klidu. A to zejména od chvíle, kdy se kritika hrne ze všech stran a jedovatá slina se objevila snad ve všech diskusních pořadech v rozhlase, televizi a na stránkách novin. Pomohl Juventusu k zisku tří bodů rozhodčí? Měl důvod pískat v závěru zápasu na hřišti Bologni trestný kop? Faktem je ale jedno: v sobotu tato polemika nikoho nebude zajímat. Juve a Milán zasednou k nepopsané tabuli a hostina bude moci začít! A pikantní papričky a pálivý pepř budou zcela jistě k dispozici!

Udinese potvrdilo svou pozici a snahu o probojování se do LM, zatímco s odstupem se seřadilo hned 13 celků, které mezi sebou dělí pouze 5 bodů. A sestup? Bergamo ztrácí dech, skupina Bologna, Parma a Siena po něm začíná lapat. A tak se dá napsat, že 15. kolo bylo plné vášní, výborně technicky zvládnutých zápasů, bojů na ostří nože, pouze dvou nerozhodných výsledků, které ale nebyly obrazem nudy (2:2 a 3:3), tří výher hostujících celků, padlo 30 branek.


Bologna – Juventus

Je to stará a známá písnička. Velcí, silní a bohatí se těší přízni rozhodčích V Itálie je tím obdarovaným zejména Juventus. Ale jen málokdy dojde k tak ostudnému divadlu, jaké nabídnul mladík v dresu sudího jménem Pieri v zápase Bologna - Juventus. A to byl právě tento muž mnohokrát osočen, že jeho láska k černobílým barvám je až moc okatá a dává jí najevo jakoby se nechumelilo.

Snad nejkřiklavější momenty byly ve chvílích dvou neodpískaných penalt ve prospěch domácích a s tím související nepotrestání divadlo hrajícího Giacoma Ciprianiho..., a zejména odpískání neexistujícího trestného kopu 5 minut před koncem zápasu, ze kterého Pavel Nedvěd vsítil jedinou branku. Jednostranné rozhodování bylo vidět i při udílení, lépe řečeno neudílení, žlutých karet. Zebina, nejméně dvakrát, Thuram a Appiah, si je zasloužili, ale rozhodčí ani nenaznačil snahu pohrozit faulujícím hráčům Juventusu.

Trenér Carlos Mazonne a jeho černý humor tak dostali zelenou. V jednu chvíli doporučil čtvrtému rozhodčímu ať zaběhne do šatny, protože Pieri si tam karty zcela jistě zapomněl! A snad jen na okraj věci: další žlutá by znamenala automaticky stop v příštím kole pro Zebinu a Thurama. S kým hraje Juventus si můžete přečíst výše...

A za co by si Pieri zasloužil "Zlatou píšťalku"? V prvním poločase se srazil Thuram s Cannavarem, k míči se dostal Cipriani a mohl dát gól. Rozhodčí ale zadul z plna plic a odpískal faul! Cannavara na Thurama! Výraz ve tváři Ciprianiho byl hoden filmového Oskara.

Často se říká, a mnohdy opodstatněně, že Juventus tento druh pomoci nepotřebuje, že jen znamená zamlžení lesku na jeho výkonu. Tentokráte toto tvrzení pozbylo platnosti. Proti Bologni hrál špatně a dokonce i zisk jednoho bodu by znamenal nezaslouženou odměnu! Domácí byli dynamičtější, důraznější. A vlastně na šance to bylo 2:0! Ale po faulech se hvizd neozval. A když ano, tak z tribun...


AC Milán - Fiorentina

To AC Milán zahrál na "jinú notečku"! Všichni snad očekávali jeho výhru, ale že to bude takovým rozdílem a proti soupeři, který prožívá etapu plnou pohody a solidní výkonnosti jako je tomu u Fiorentiny, to nečekal nikdo. A co víc, oněch 6:0 nebylo shodou náhod, jak se to někdy stává. Byl to věrný obraz toho, co se po 90 minut odehrávalo na hrací ploše. A mohlo to být klidně oněch potupných "deset"!

A znovu to byl Andrij Ševčenko, kdo "dvojčaty" v síti soupeře parádně oslavil titul nejlepšího fotbalisty a zisk Zlatého míče! Ale i tak se objevil někdo, kdo mu doslova ukradl hlavní roli. Hernán Crespo! Dal dva góly, po faulu na něj se kopala penalta, jedna asistence a neustálá přítomnost v "srdci" všech akcí. Milán psal učebnici fotbalu!

Jedna akce by ale měla již dnes vstoupit na první stránky historie tohoto sportu. Kaká a Kaladze zatáhli míč po levé straně až do blízkosti pokutového území. Pak Kaká zaběhl do středu poloviny hostujícího celku a poslal míč k nohám Crespa, který stál, jako kobra připravená k útoku, v půlkruhu, 17 metrů od branky. Bez přípravy a rozmýšlení patičkou uvolnil Seedorfa jehož volej skončil těsně vedle branky. Gól to nebyl, nádherná podívaná pro srdce fotbalového fanouška ano! Tato akce ale nebyla jediná. Dvojitá narážečka Kaká - Ševa na 3:0, výměna míče Ševa - Crespo, a v plné rychlosti, na 5:0... Lahůdka! Bude-li Milán pokračovat na této úrovni, je snad neporazitelný. Pozvánku na sobotní zápas podepsal on. Ne Juventus!


Udinese-Bergamo

Mluví se o dvojici Juve - Milán. Dnes je jasno o tom, že existuje jen jeden celek, který je z povzdálí sleduje. Udinese. Deset bodů ztráty na vedoucího, šest na jeho doprovod. To je pohled směrem vzhůru. Ale stejný rozdíl dělí Udinese od svých pronásledovatelů, šest bodů na čtvrtého a o jeden víc na další tři v pořadí.

Ale je tu ještě jedna zajímavost. Po slabším začátku Udinese v posledních devíti kolech získalo o jeden bod více než Juventus a o dva než Milán! Kádr je sice bez slavných a ještě slavnějších, také tolik nestál a nestojí, tým navenek působí mnohem skromněji než vedoucí celky, ale také než Inter a Řím, jeho pronásledovatelé. Jak přišel k tomuto umístění, k těmto výsledkům? Jednoduše! Dal plnou moc zkušenému a dobrému trenérovi jakým je bezesporu Luciano Spalleti, ale hlavně ho již tři roky nechá v klidu pracovat. Snad poprvé je vidět snaha o vytvoření konsolidovaného kádru, nepodléhajíc módním výstřelkům nakoupit a za každou cenu, jako to vidíme jinde, jak v Itálii, tak v jiných zemích Evropy. Udinese porazilo poslední Atalantu Bergamo minimálním rozdílem, ale zápas mělo pod kontrolou a o jeho vítězství nikdo nepochyboval. Autorem branky byl v 8. minutě Vincenzo Yaquinta...


A něco o ostatních...

Další zápasy hrály týmy z kategorie "jednou jsi dole a jednou nahoře". Ale jen v oné skupině silného středu. Směrem ještě výš jim to nějak nejde. Mezi Cagliari, které přes porážku v Reggině udrželo čtvrté místo, a Brescií, se 17 body na šestnácté příčce, je rozdíl pouhých 5 bodů. A to znamená, že Liga mistrů 2005/06 je na dosah vlastně pro kohokoliv!

Inter pokračuje v zápasech přinášejících mozkové mrtvice a srdeční infarkty tisícům svých příznivců. Dvě penalty, první trochu přísně nařízená a Adrianem proměněná, druhá jasná, za ruku po které následovalo vyloučení Stefana Argilliho, a Adrianova tyč! Daniele Portanova vyrovnal, tři minuty před koncem dostal Tore Andre Flo Sienu do vedení, ale v poslední minutě Christian Vieri vyskočil na centr z rohu nejvýše a hlavou bodík vydoloval. Marco Materazzi hrál na místě Mihajloviče a byl doslova trapný, má vinu na obou brankách, zejména té druhé, kdy se jen díval... Inter nemá ve svém středu osobnost, chybí mu onen duch chuti k vítězství a když ještě k tomu všemu pošle Mancini na hrací plochu Materazziho...

Lazio - Lecce, utkání připomínající přestřelku dvou znepřátelených stran. Lecce je třeba brát v tomto ročníku vážně, i když umí zahodit dvougólové vedení. Kdyby tak bránilo jako útočí, ale je to tým, který rozdává nejvíce fotbalové radosti divákům. Bez dalších komentářů: při zápasech svěřenců Zdenka Zemana padlo 56 branek. V utkáních Juventusu 35, Milána 36...

AS Řím a jeho další vítězství, pro změnu z penalty. Neuvěřitelné, zbytečné, po nesmyslném faulu Víctora Hugo Mareca. Marné bylo utěšování, utekl ze hřiště a brečel jak malej kluk! Asi to nebyl zasloužený zisk pro Řím, ale pozor: Luigi Del Neri začíná vylepšovat obraz hry svých svěřenců a to zejména v obraně.

Cagliari tedy prohrálo, byť se znovu snažilo hrát venku na 3 body, ale Reggina vytáhla do boje s drápy, se srdcem a s Carlosem Paredesem, který byl vynikající.

Chievo se vzpamatovalo a porazilo Palermo, které prohrálo po pěti zápasech. Federico Cossato se trefil dvakrát, Luca Toni dal čestný gól hostů v samém závěru.

Sampdoria po remíze v Římě s AS porazila tentokráte Messinu krásnou hlavičkou Francesca Flachiho. I tady si hosté stěžují na rozhodčího, při jasném faulu v pokutovém území zavřel všechny oči...

Vyhrálo Livorno, Parma je v hluboké krizi. Cristiano Lucarreli na druhé straně prožívá další jaro své nekonečné kariéry.


Tabulka:
1. Juventus Turín15122128:738
2. AC Milán15104127:934
3. Udinese Calcio1584322:1328
4. Cagliari Calcio1564524:2522
5. Inter Milán15312032:2421
6. US Lecce1556430:2621
7. Citta di Palermo1556413:1121
8. Sampdoria Janov1563611:1121
9. AS Řím1555525:2220
10. Chievo Verona1555514:1820
11. AS Livorno1554617:1919
12. AC Fiorentina1547414:1719
Reggina Calcio1554614:1719
14. Messina Peloro1546518:2418
15. Lazio Řím1545619:2017
16. Brescia Calcio1552813:2017
17. Bologna FC1534813:1813
18. AC Parma1526715:2412
19. AC Siena1526710:2312
20. Atalanta Bergamo1507811:227


Poslední kolo roku 2004 je tedy před námi. Uvidíme Juventus - AC Milán. Beze slov. Snad jen - u nás budete moci sledovat online reportáž... Messina hraje s Atalantou také v sobotu. Nedělní program: Bologna - Reggina, Fiorentina - Chievo, Inter - Brescia, Lecce - Sampdoria, AS Řím - Parma, Siena - Livorno, Udinese - Lazio a vše večer ukončí souboj Palermo - Cagliari. A pak se sejdeme u Serie A až 6. ledna 2005...


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (15)

Přidat komentář
sansiro

prave kvuli takovych clanku ma cenu navstevovat stranky www.eurofotbal.com! nemam co dodat!

Reagovat
smazaný uživatel

Inter to stejně ještě vyhraje

Inter forever

Reagovat
PJ

No jistě... FORZA INTER

Reagovat
smazaný uživatel

Taky doufám, stačí když místo remíz začne vyhrávat! Fotbal neharje špatnej, navíc má Adriana... Ztráta je sice velká, ale v případě že remízy nahraděj vítězství...

Reagovat
smazaný uživatel

A potom takto vyhrávajú čierno-bieli hlupáci. Dúfam, že tento rok to tak nebude. Keby aspon hrali pekný futbal...

Reagovat
smazaný uživatel

myslel som ligu, lebo zápasy už tak vyhrávajú

Reagovat
Mr.Jindros

Ten zápas Juve v Bologni zas tak jasnej nebyl, uznávám že to rozhodčí posral a to hodně, ale hráli sme dobře a plichtu sme si zasloužili za předvedený výkon (nikoli rozhodčího). Já jsem samozřejmě proti tomu aby zápasy rozhodoval rozhodčí, ale když se ví jak to posrává a ještě že "fandí" Juventusu, tak proč ho nasazujou na takový zápasy ... na zápasy důležité v boji o titul by měli dát nějaký, já nevim lepší, jestli takový sou ... njn, co nadělám.

Reagovat
HOST*

Jen bych chtěl upozornit autory,že na úvodní straně je nadepsáno INTER-JUVENTUS online a pod tím zpráva,že se chystá online přenos ze zápasu JUVENTUS-AC MILAN

Reagovat
alegre

Inter - Juventus se hrálo a on-line se realizoval, Juventus - Milán se hrát bude a proto se chystá.

Reagovat
Webmaster

Chybička tam byla, už je to opraveno. Omlouvám se

Reagovat
HOST*Luis

Vím že to sem nepatří ale zatím tady není žádný článek. Jarda Hřebík se vrací na Letnou!!!! Konečně těm primabalerýnám někdo zvedne mandle. Vivat Hřebík Doufám, že mu dají větší pravomoce než při jeho prvním angažmá a že u Sparty vydrží dost dlouho!!! Je to výborný trenér!!!

Reagovat
exmafie

Bylo na čase,já Spartu sice moc nemusím,ale když ji vedl Hřebík,tak jsem ji fandil,dodnes nějak nechápu to jeho minulé odvolání....Hřebík a Petržela jsou nejlepší čeští trenéři,Straka je trenér pro ligu a to je pro Spartu málo...

Reagovat
smazaný uživatel

Je to od ncih strašn sprosté, měli by se stydět! další bezcharakterní lidé, asi už zapoměli, co pro ně Straka udělal.

Reagovat
HOST*Trustee

No konečně taky souhrn Seria A. Jinak supr článek. Juve stejně tu Ligu vyhraje.

FORZA JUVE

Reagovat
HOST*

Ne asi Forza Juve

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele