SERIE A - 6. KOLO

18.10.2004, 20:52
Aktuality
Zásluhou vítězství 2:1 nad nováčkem z Messiny se na čele stále drží Juventus. Na druhou příčku se již vyhoupl AC Milán, který jako první letos odvezl body z Cagliari. Vítězstvím v Livornu se vypadá to konečně chytil tápající AS Řím. Poprvé letos doma vyhrál Inter Milán, jenž především zásluhou Adriana porazil Udinese. Naopak stále se trápí Parma…

Reggina Calcio - Lazio Řím   0:0

AS Řím přijel na půdu posledního celku tabulky s cílem konečně venku bodovat. V 6. minutě se přes Ruotola uvolnil kanonýr Montella a pěknou střelou řádně protáhl Ameliu. Do provozní teploty se na druhé straně dostal také Ameliův protějšek Zotti, když zlikvidoval pokus z kopačky Vidigala. Na první branku se tak čekalo do 30. minuty. To Montella přihrál kapitánu Tottimu a proti jeho tvrdé ráně bez přípravy byl Amelia bezmocný. Poté následovala zhruba desetiminutová přestávka. Nikoliv však kvůli nešvarům posledních dnů, jakými jsou plivání nebo vhazování předmětů z hlediště na hrací plochu. Zasáhlo totiž počasí, přesněji řečeno silný déšť a sudí Emidio Morgenti usoudil, že z důvodu zhoršené viditelnosti a ohrožení zdraví hráčů bude lepší, když hru přeruší. Po druhém začátku první půle měli více ze hry domácí a pozornost Zottiho svými střelami vyzkoušeli Protti a Vidigal. První velkou šanci druhé části hry si ve 49. minutě vypracovali římští fotbalisté, ale Montella nedokázal Cassanův centr uklidit do brány. Právě tito dva fotbalisté byli hodně vidět i v dalším průběhu hry. V 59. minutě se v šestnáctce uvolnil Cassano a pálil mimo. O mnoho lépe se pak v 69. minutě vedlo Montellovi, který mířil přesně z hranice velkého vápna. Třetí branku mohl o chvíli později přidat Totti. Ten vystihl Vidigalovu krátkou malou domů, proti Ameliovi však neuspěl.

AS Livorno - ACF Fiorentina   0:0

Na Delle Alpi se střetly první dva celky tabulky. V případě domácího Juventusu to žádné překvapení nebylo, za to u Messiny to byl šok. Nováček soutěže ale i na půdě velkého favorita opět ukázal, že jeho vynikající postavení v tabulce nebylo náhodné. Hosté si svou největší příležitost v první půli vypracovali ve třetí minutě, kdy po Parisiho přihrávce protáhl Buffona z pětadvaceti metrů Zampagna. Juventus poté i bez zraněných útočníků Del Piera s Trezeguetem svého soupeře zatlačil a přicházely i šance. Storari si však s pokusy Appiaha, Emersona a Nedvěda dokázal poradit. Poprvé messinský gólman kapituloval ve 26. minutě, kdy po Camoranesiho centru nedosáhl na hlavičku Zalayety. Své kvality potom Storari prokázal při střele Nedvěda. Po změně stran však z jejich vzájemného souboje vyšel bývalý kapitán české reprezentace již vítězně. V 54. totiž využil přihrávky Ibrahimovice a na chvíli uklidnil favorita. Na chvíli proto, že o čtrnáct minut vrátil Messinu do hry svou brankou urostlý kanonýr Zampagna. Dvoubrankové vedení mohl turínským v 72. minutě vrátit Zalayeta, ale zblízka Storariho bránu přestřelil. Hosté se v závěru snažili o vyrovnání skóre, bod ze hřiště Juventusu pro ně však visel moc vysoko.

Sampdoria Janov - Atalanta Bergamo   0:0

Bologna se po špatném startu do sezony před reprezentační přestávkou probudila a zlepšenou formu chtěla potvrdit i proti nováčkovi z Bergama. Úvod utkání jí však nevyšel. V 11. minutě se totiž dokázal prosadit chorvatský útočník Budan. A pro domácí mohlo být ještě hůře, kdyby o čtyři minuty později nepředvedl Pagliuca vynikající zákrok proti dobře mířené střele, kterou vyslal Pia. Poté však převzali iniciativu hostitelé. Ve 25. minutě vytáhl proti Capuanově hlavičce skvělý zákrok Taibi. Ve 27. minutě pak za již překonaného Taibiho musel zaskočit na brankové čáře záložník Marcolini. Zaslouženého vyrovnání se tak domácí dočkali až ve 36. minutě, kdy Mingazzini fauloval ve vápně Giuntiho a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Bellucci. Po změně stran se v 58. minutě předvedl Pagliuca, když zlikvidoval Gautieriho pokus. Bývalý italský reprezentant jakoby tím své spoluhráče v poli znovu nabudil a za dvě minuty se po třetí v zápase měnilo skóre. Po hodině hry totiž napřáhl Amoroso a jeho ránu zastavila až síť Taibiho brány. Hosté tak museli poprvé v utkání dotahovat a zásluhou Gautieriho se jim to v 64. minutě také podařilo, avšak rozhodčí Farina branku pro ofsajdové postavení záložníka Atalanty neuznal. V 80. minutě měl blízko k pojištění vedení Loviso, jehož trestný kop jen těsně minul cíl. Závěr utkání poté patřil Bergamu, ale Saudatiho hlavička podobně jako střela Lazzariho se mezi tři tyče nevešly.

Cagliari Calcio - AC Siena   0:0

Souboj předposledního s osmnáctým celkem tabulky přinesl slušný fotbal se šancemi na obou stranách a čtyřmi brankami. O to první se již v desáté minutě postaral hostující kanonýr Gilardino, který se po Morfeově přihrávce vyhnul ofsajdové pasti domácích a překonal Catellazziho. Tento okamžik však Brescii příliš nedeprimoval a do konce první půle se po většinu času hrálo na parmské polovině. V 21. minutě měl obrovskou příležitost k vyrovnání Bachini, při pokusu přelobovat Freye společně s ním přehodil i jeho bránu. O to, co se nepovedlo Bachinimu, se ve 25. minutě postaral krásnou ranou z trestného kopu ze třiceti metrů Di Biagio. Ještě ani neutichla domácí radost z první branky a fanoušci Brescie se mohli radovat podruhé. Ve 27. minutě se totiž vysoký centr na zadní tyč dostal až k neobsazenému Caracciolovi a ten nezaváhal. O osudu utkání pak definitivně rozhodl nástup do druhé půle. To Sculli utekl po pravém křídle a vypálil na Freye. Ten sice jeho pokus dokázal ještě vyrazit, avšak pouze k dobíhajícímu Manninimu, který uklidil míč do horního rohu svatyně hostí. Vrátit Parmu do hry se marně pokoušel střelou ze střední vzdálenosti uzdravený australský záložník Bresciano a po něm i Gilardino. V závěru utkání se ještě domácí dožadovali odpískání pokutového kopu, ale píšťalka sudího Colliny zůstala po Di Biagiově trestném kopu a ruce jednoho z fotbalistů stojícího ve zdi němá.

FC Turín - Juventus Turín   0:0

Zajímavý duel slibovalo utkání mezi Cagliari a milánským AC. Hosté totiž venku podobně jako domácí před vlastním publikem letos ještě neztratili ani jeden bod. Trenér hostí Carlo Ancelotti již před střetnutím sliboval, že bude některé opory šetřit na duel Ligy mistrů proti Barceloně, a tak pouze na lavičce zůstali například Kaka, Inzaghi nebo Gattuso. První příležitost zápasu si již ve třetí minutě vypracovali domácí, ale po Abeijonově centru z levé strany pálil z dobré pozice nepřesně Langella. Na druhé straně kontroval po rohovém kopu Pirla Maldini, jehož hlavičku nepustil do brány jeden z domácích obránců. Ve 25. minutě se však favorit již radoval. To se k míči dostal Pirlo, oklamal dva bránící fotbalisty a krásnou ranou do horního rohu rozhodl o osudu utkání. Devět minut před odchodem do kabin se Cagliari marně dožadovalo po střetu Langelly s Costacurtou odpísnání pokutového kopu. Své šance poté v závěru první půle ještě nevyužili Bianchi na jedné a Tomasson, Rui Costa a Seedorf na straně druhé. Po změně stran si hosté především hlídali své vedení. V 56. minutě mířil po dalším Pirlově rohovém kopu mimo kanonýr Shevchenko. V 71. mohl po Gobbiho přetaženém centru srovnat zkušený Zola, ale svou střelu nedokázal dobře umístit. V 86. minutě mohl dát favoritovi klid do závěrečných minut střídající Inzaghi, avšak po akci Kaka se Seedorfem nedokázal překonal Katergiannakise.

Empoli FC - Citta di Palermo   0:0

V duelu letošního nováčka s loňským byla favoritem domácí Fiorentina. Zápas samotný nepřinesl žádný oslnivý fotbal. V první šanci neuspěl proti Lupatellimu po Chiesově trestném kopu Graffiedi. Na druhé straně se Fortin zaskvěl při střele Nakaty. Nejaktivnějším hráčem první půle byl hostující Chiesa, který se také ve 40. minutě svou nebezpečnou střelou postaral o další ohrožení Lupatelliho svatyně. Pět minut po změně stran se k trestnému kopu postavil domácí Miccoli a jeho rána jen těsně minula levou tyč Fortinovy brány. Největší šance celého zápasu byla k vidění v 55. minutě, ale proti Chiesovi dobře zasáhl Lupatelli a míč nakonec definitivně do bezpečí uklidil Viali. Závěr utkání poté již patřil týmu z renesančního města. Recept na Fortina však nenašel Miccoli a po něm ani Jorgensen.

AC Milán - Calcio Catania   0:0

Chievo platí po svém vstupu do Serie A za jeden z největších postrachů favoritů a potvrdilo to proti Laziu. Ještě před začátkem duelu si velké ovace vychutnal útočník Paolo Di Canio, který v neděli nastoupil ke svému jubilejnímu 200. utkání v Serii A. A byl to právě tento zkušený fotbalista, kdo se v úvodních minutách postaral o ohrožení Marchegianiho. Hosté na začátku hrozili hodně ze vzduchu. Nejdříve mířil hlavou mimo Tribocchi a stejně se v 15. minutě vedlo i Cossatovi. Velkou příležitost měl o minutu později na druhé straně Oddo. Toho našel na hranici šestnáctky Di Caniův trestný kop, ale proti ráně domácího obránce vytáhl fantastický zákrok Marchegiani. Bývalý brankář Lazia si poté poradil i s pokusem Rocchiho. Chievo se postupně zatahovalo do obrany a spoléhalo na rychlé brejky. Příliš mu nepřidala ani 35. minuta, v níž byl po faulu na Couta vyloučen Tribocchi. Římští fotbalisté po tomto okamžiku ovládli hru a zatlačili svého soupeře na jeho polovinu, nedokázali si však vytvořit žádnou větší šanci. V 56. minutě si hosté hodně oddechli poté, co rozhodčí Tagliavento neposoudil jako penaltový zákrok Mandelliho na Inzaghiho. Po hodině hry se zásluhou Cossatovi rány a dobrému zákroku Sereniho připomněli v útočné fázi do této doby hodně bezzubí hosté. V 69. minutě trenér veronského celku Beretta posla na hřiště Amauriho a ten se mu za důvěru bohatě odměnil. V 71. minutě to byl totiž právě Amauri, kdo našel v šestnáctce Brighiho, který obešel bránícího hráče a střelou k pravé tyči rozhodl o tom, kdo získá tři body. Lazio v závěru vrhlo všechny síly do útoku a blízko k vyrovnání měl v 82. minutě Di Canio. Za již překonaného Marchegianiho však zasáhl na brankové čáře Malago.

Neapol SSC - FC Janov   0:0

V první půli viděli diváci v Lecce pouhé čtyři střelecké pokusy, z nichž hned tři měli na svědomí fotbalisté Palerma. Ve 21. minutě se ve vápně dostal ke střele Zaccardo, ale Sicignano byl na místě. Domácí se osmělili až ve 30. minutě, kdy Pinardiho přihrávku na dobře postaveného Bjelanovice sebral palermský záložník Grosso. Poté musel hned několikrát prokázat své kvality Sicignano. Nejprve skvělým zákrokem sebral radost Baronemu a ve 39. minutě lapil hlavičku Toniho po centru Raimondiho. Po změně stran však již domácí favorit zabral a už v 50. minutě se zásluhou povedeného obločku Vucinice ujal vedení. Palermo však bylo i nadále nebezpečné. Velkou smůlu měl v 67. minutě Brienza, jehož pokus skončil na břevně. O výsledku se definitivně rozhodlo deset minut před koncem, kdy se po druhé v zápase trefil hrdina Vucinic.

Udinese Calcio - FC Parma   0:0

Udinese se loni stalo jakýmsi "vykořistitelem" San Sira, protože zde dokázalo porazit Inter i AC. Nejlepším hráčem na hrací ploše byl bezpochyby Adriano. Brazilský útočník se poprvé předvedl v osmé minutě, kdy ranou z trestného kopu ze třiceti metrů překonal De Sanctise. O čtyři minuty později však předvedl divákům na stadionu hotovou lahůdku. To domácí obrana odvrátila rohový kop Udinese až k Adrianovi, který se rozeběhl s míčem k velkému sólu, na jehož konci překonal i De Sanctise. Vedle Adriana dostal v útoku milánského celku příležitost trápící se Vieri, který neskóroval v Serii A od 7. května letošního roku. A nepovedlo se mu to ani ve 33. minutě po přihrávce od skvělého Adriana. Obrana Interu však letos nepracuje tak spolehlivě, jako v loňské sezoně a opět se to projevilo pět minut po změně stran. To v pokutovém území dostal až příliš prostoru Mauri a umístěnou střelou z devíti metrů překonal Fontanu. Náhradník Francesca Tolda poté podržel svůj tým o pár minut později, když zlikvidoval šanci Di Micheleho s Maurim. Klid do řad milánského týmu přinesla 57. minuta. V ní domácí podnikli rychlý protiútok a po Adrianově přihrávce se konečně prosadil Vieri. Byl to pro něho již 119. gól v italské nejvyšší soutěži, který následně také emotivně oslavil. I v závěru duelu se hrál otevřený fotbal a šance se střídaly na obou stranách. Za hosty neuspěli Di Natale a Di Michele, Adrianovi pak na druhé straně překazil radost De Sanctis.

AS Řím - Inter Milán   0:0

V nedělní večerní dohrávce hostila desátá Reggina stále se zlepšující Sampdorii. Ta vyhrála předchozí dvě utkání bez inkasované branky a tento kousek se jí podařilo zopakovat i tentokrát. V prvním poločase se hrál podprůměrný fotbal s jednou šancí na každé straně. Tu domácí měl ve 32. minutě Bonazzoli, který se rychle obtočil okolo bránícího hráče a vyzkoušel Antonioliho. O mnoho lépe se však vedlo o minutu později na druhé straně Bazzanimu. Hostující útočník využil chyby Cannarsy a slabou střelou překonal Pavariniho. Po změně stran nejprve nedosáhl na Colucciho centr ani jeden z útočné dvojice Bonazzoli, Borriello. V 60. minutě domácí obrana opět nevěnovala dostatečnou pozornost Bazzanimu, avšak osamocen ve velkém vápně nedokázal hlavou přesně usměrnit Zenoniho centr. Mrzet ho to mohlo v 71. minutě, ale naštěstí pro něj a celou Sampdorii Antonioli chytil Bonazzoliho střelu po centru Nakamury. Domácímu týmu nahrála 73. minuta, v níž byl vyloučen Zenoni. Dvě velké šance si nakonec domácí vytvořili až v samotném závěru střetnutí. V první minutě nastaveného času nejprve Antonioli překazil radost Franceschinimu. Jedinečnou příležitost ke srovnání stavu utkání měl chvíli poté Colucci, jenomže z bezprostřední blízkosti nedokázal trefit odkrytou bránu. V 94. minutě pak ještě mohl pečeť na hostující vítězství přidat po rychlém brejku Kutuzov, bránící Zamboni mu však pěkným obranným zákrokem ve skórování zabránil.

Tabulka:
1. Juventus Turín651012:216
2. AC Milán641111:613
3. Chievo Verona63307:412
4. US Lecce632114:811
5. Messina Peloro632111:711
6. Inter Milán624014:1110
7. Bologna FC63037:79
Cagliari Calcio63037:79
9. Sampdoria Janov63036:69
10. Citta di Palermo62314:49
11. Lazio Řím62226:58
12. AS Řím622212:128
13. Reggina Calcio61324:66
14. AC Fiorentina61322:46
15. Brescia Calcio62047:136
16. Udinese Calcio61236:65
17. AC Siena61233:85
18. Atalanta Bergamo60337:113
19. AC Parma60334:113
20. AS Livorno60245:112


Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele