SERIE A - 5. KOLO

04.10.2004, 20:38
Aktuality
I po pátém dějství Serie A se zásluhou vítězství v Udine na nejvyšším stupínku vyhřívá turínský Juventus. Na záda se mu z druhého místa překvapivě dívá nováček z Messiny, který doma snadno přehrál Sienu. Na třetí příčku se pak vyhoupl milánský AC. Jeho městský konkurent Inter ve šlágru kola přivezl bod za remízu 3:3 na půdě AS Řím.

Juventus Turín - Reggina Calcio   0:0

Nováček z Cagliari přivítal ve své letos zatím nedobitné tvrzi především v domácím prostředí trápící se Brescii. A utkání začal dobře. Už ve 12. minutě totiž unikajícího Langellu zastavil faulem Mareco a sudí Saccani nařídil pokutový kop. K tomu se i přes nezdar v nedávném zápase italského poháru postavil velezkušený Gianfranco Zola a překonal Castellazziho. Pro bývalého útočníka Chelsea to byl první gól v Serii A po osmi letech. Langella byl v první půli jedním z nejaktivnějších fotbaistů na hřišti a obraně soupeře činil velké problémy. S postupem času se však aktvita stěhovala na hostující kopačky a brankář Katergiannakis se měl co ohánět. Nejprve jeho bránu jen těsně minul projektyl Di Biagia a poté se zapotil i při pokusu Martineze. Ve 38. minutě se ale již hosté radovali. Katergiannakis sice nejprve skvěle vyrazil trestný kop Di Biagia, jenomže z následného rohového kopu se hlavou prosadil Caracciolo. Po změně stran domácí přidali na agresivitě a své umění musel několikrát prokázat Castellazzi. Jeho spoluhráči propásli velkou příležitost po hodině hry, kdy v obrovské příležitosti minul Sculli. V 74. minutě o sobě opět dal řádně vědět Zola, po jehož pasu za obranu pálil nad střídající Albino. O osm minut později se Zola ukázal opět jako dobrý nahrávač, když našel Langellu a ten střelou k protější tyči rozhodl o osudu utkání. Do konce duelu se pak už změnil pouze počet hráčů, protože v 89. minutě byli po vzájemné potyčce vyloučeni Esposito a Zoboli.

Lazio Řím - Cagliari Calcio   0:0

Ve druhém sobotním duelu se na stadionu Chieva představilo letošní překvapení z Lecce. Oba celky vstupovaly do utkání s vizitkou dosud neporaženým mužstev. Vstup do zápasu zvládli lépe domácí, ale jako první z brankářů se po ráně Bojinova zapotil Marchegiani. O chvíli později si oba svůj vzájemný souboj se stejným výsledkem zopakovali. Na druhé straně si Baronio všiml, Sicignano je venku ze své brány, jenomže společně s brankářem přehodil i jeho svatyni. Z několika dalších slibných příležitostí obou celků se ale v první úvodní části hry neujala. Po návratu z kabin tomu však již bylo jinak. Už v 47. minutě byl totiž faulován Semioli a Baronio z trestného kopu překonal Sicignana. O chvíli později mohl zvýšit Cossato, ale jeho hlavičku skvěle vyškrábl na roh Sicignano. Co se nepovedlo jemu, podařilo se v 79. minutě střídajícímu Tribocchimu, který se trefil po nepřehledné situaci v hostující šestnáctce. Svěřenci trenéra Zdeňka Zemana poté vrhli všechny síly do útoku, branka Vucinice však přišla příliš pozdě.

FC Janov - Udinese Calcio   0:0

Stadio Friuli se z nedobitné tvrze pomalu začíná měnit v bodovou exportnu. Před dvěma týdny zde vyhrála Brescia, ve čtvrtek si postup do druhé fáze Poháru UEFA odvezl Panionios a nyní dokázal na půdě Udinese vyhrát i Juventus. Ten přijel bez zraněného kapitána Alessandra Del Piera. Domácí se zase museli obejít bez distancovaného Marka Jankulovského. Stav utkání se mohl změnit již v první minutě, ale po Iaquintově centru nedokázal přesně zamířit Mauri. Tahounem turínského celku byl opět Nedvěd. Jeho první střela v duelu rozvlnila pouze boční síť a proti té druhé byl De Sanctis pozorný. Domácí se hodně rozčilovali na konci úvodní pětačtyřicetiminutovky, kdy pozornosti rozhodčího Fariny unikl souboj Ibrajimovice s Muntarim v hostujícím vápně. Do druhého poločasu vystřídal zraněného Trezegueta Zalayeta a byl to právě tento fotbalista, kdo rozhodl o majiteli tří bodů. Ve své první příležitosti sice hlavou zamířil mimo. Vše si však vynahradil v 61. minutě, kdy si naskočil na Camoranesiho rohový kop a překonal De Sanctise. O chvíli později mohlo být po obloučku Iaquinty přes Buffona vyrovnáno, jenomže míč směřující do prázdné brány vykopl Cannavaro. V 67. minutě bojiště předčasně opustil Nedvěd, který se zranil při souboji s Muntarim. Domácí se sice až do konce utkání tlačili do předu, podobně jako Turínští z rychlých brejků však recept na brankáře soupeře nenašli.

AC Siena - Atalanta Bergamo   0:0

Sampdoria se vítězstvím ve Fiorentině odrazili k loni dobitým pozicím a po dvou prohrách na domácím stadionu konečně naplno bodovala i před vlastními diváky. První šanci měl v 15. minutě Flachi, ale v obtížné pozici nedokázal zamířit přesně. Za hosty odpověděl o deset minut později hlavičkou do břevna Vidigal. Stejně jako livornskému záložníkovi se poté vedlo i domácímu Donimu. Sampdoria sice byla po většinu utkání lepším týmem, branky se však dočkala až dvanáct minut před koncem. To po Zenoniho centru zaváhal Vigiani a střídající Rossini vstřelil hlavou svůj první gól v dresu Sampdorie po přestupu z Atalanty. O chvíli později mohlo být vyrovnáno, jenomže souboj Cristiana Lucarelliho s Pavanem rozhodčí Rosetti jako nedovolený neposoudil. Razítko na domácí vítězství poté v 88. minutě dal střelou do odkryté brány Diana.

FC Parma - FC Turín   0:0

Hodně nezvyklý pohled na tabulku se před utkáním s Fiorentinou naskýtal fanouškům Parmy, jejichž tým se nacházel až na samotném chvostu tabulky. Z duelu s nováčkem sice poraženi neodešli, avšak nezaznamenali ani první letošní výhru. V úvodu utkání zabránil Viali včasným zákrokem ve skórování Simpliciovi a střelecké štěstí marně pokoušel z trestných kopů Miccoli. Ve 36. minutě se domácí dožadovali po souboji Vialiho s Gilardinem penalty, píšťalka rozhodčího Tomboliniho ale zůstala němá. Před koncem první půle pak musel být zápas na chvíli po srážce sudího s Bovem přerušen. Po změně stran se k sólu odhodlal Marchionni, přešel přes tři hráče, jenomže do cesty se mu na moment připletl spoluhráč Gilardino a následnou střelu lapil Lupatelli. Ke konci duelu Fontana nastřelil ruku Bolana, rozhodčí však ani tentokráte na penaltový puntík neukázal. Hostující Fontana se pak přece jenom zapsal do zápisu o utkání, když byl po druhé žluté kartě vyloučen.

Calcio Catania - Empoli FC   0:0

Palermo letos doma ještě neprohrálo a nejinak tomu je i po duelu s Bolognou. O první střelu na bránu se až ve 21. minutě postaral Grosso, Pagliuca však vyrazil na roh. Na druhé straně odpověděl nepřesnou hlavičkou po nejistém vyběhnutí Guardalbena Tare. Jediná branky zápasu přišla těsně před odchodem do kabin a o poznání více radosti udělala domácím fanouškům. Ve 40. minutě se totiž na hranici šestnáctky uvolnil Brienza a překonal Pagliucu. Ve druhém poločase se hrálo především mezi oběma šestnáctkami a o šance tak byla nouze. Tu první neproměnil Tare. Hosty pak skvělým zákrokem proti Santanově střele udržel do posledních minut ve hře gólman Pagliuca.

Citta di Palermo - AC Milán   0:0

AC Milán sice vozí pravidelně body ze hřišť soupeřů, před vlastními diváky to však není ono. Před utkáním s Regginou totiž doma ztratil body s nováčky z Livorna a Messiny. Proti osmému celku tabulky začali milánští dobře a už v 11. minutě je do vedení dostal Shevchenko, jehož vybídl ke skórování Kaka. Všichni hráči pak rychle běželi k lavičce, kde oslavili narození syna Alessandra Costacurty Achilla. Mistr získal rychle územní převahu a pozornost hostujícího brankáře vyzkoušeli Kaka, Rui Costa a Shevchenko. O krásný fotbalový oamžik se krátce před závěrem první půle postaral krásnými nůžkami Bonazzoli. Útočník Regginy sice zamířil mimo, AC však nakonec podobně jako v duelu Ligy mistrů proti Celticu jednobrankové vedení na chvíli ztratil. V 59. minutě si totiž na Nakamurův trestný kop naskočil Franceschni a bylo vyrovnáno. Jenomže favorit se nové výzvy nezalekl a už za sedm minut znovu vedl. To ofsajdové pasti unikl Shevchenko a vrátil gólovou přihrávku Brazilci Kaka. Obrovskou příležitost k vyrovnání promarnil poté Bonazzoli, který z pěti metrů přestřelil Didovu bránu. Rossoneri se o vítězství obávali a nakonec je uklidnil až v 88. minutě svým pátým gólem v sezoně Shevchenko.

Neapol SSC - AS Livorno   0:0

Rozhodně největším překvapením dosavadního průběhu sezony jsou výkony nováčka z Messiny. Ten již má na svém kontě skalpy AC Milán a AS Řím a hladoví jsou jeho fotbalisté i nadále. Siena sice není žádným obávaným klubem, způsob, jakým si s ní Messina poradila, však budí respekt. Po většinu utkání totiž měla jasně navrch a brankář Manninger byl v jednom ohni. V úvodu sice chytil několik dobrých příležitostí domácích fotbalistů, jenomže ve 33. minutě skončil za jeho zády nepovedený centr Parisiho. O chvíli později zvýšil na dvoubrankový rozdíl Di Napoli, ale radost messinským dlouho nevydržela. Ve 39. minutě vrátil hosty zpět do hry Portanova, který hlavou za přispění ruky bránícího Conteho dopravil míč do Storariho sítě. Klid však vrátil na domácí kopačky osm minut po změně stran svým druhým zásahem v duelu Di Napoli a definitivní podobu výsledku dal v 83. minutě z penalty Amoruso.

Inter Milán - Sampdoria Janov   0:0

Na hřištích soupeřů zatím stoprocentní Lazio zavítalo na půdu nováčka z Bergama a již v první minutě musel proti Muzziho střele zasahovat Taibi. Udeřilo však na druhé straně. Běžela 11. minuta, když si Gautieri vyměnil míč s Budanem a překonal Sereniho. O chvíli později to mohlo být o dvě branky, ale Budan po zaváhání Siviglii v dobré pozici přestřelil. Srovnat mohl poté Rocchi, jenomže za již překonaného Taibiho zaskočil na brankové čáře Rivalta. Ve druhém poločase si sice Lazio dlouho nemohlo vypracovat nějakou vážnější příležitost, přesto si nakonec z Bergama odvezlo bod. V 83. minutě totiž Di Canio rozehrál rohový kop a přes Antonia Filipiniho se míč dostal k Muzzimu, proti jehož střele již neměl Taibi šanci. Domácí mohli dokonce i prohrát, Oddovu střelu však Taibi vyrazil.

ACF Fiorentina - AS Řím   0:0

Tečku za pátým kolem Serie A udělala nedělní dohrávka mezi AS Řím a Interem Milán. V první šanci již ve druhé minutě neuspěl Cassano. O mnoho lépe se však v osmé minutě vedlo Montellovi, který se po Manciniho centru trefil letos již popáté. Domácí měli v úvodu více ze hry a v další příležitosti mířil nad Cassano. Na druhé straně se Pelizzoli zapotil při střele Stankovice a podobně si o chvíli později vedl i Toldo proti Tottimu. Ve 44. minutě přišli hosté o zraněného Martinse, přesto se jim ještě do přestávky podařilo vyrovnal. Ve 45. minutě totiž odcentroval Recoba a Cambiasso vstřelil hlavou svůj první gól v dresu Interu. Římany tento úder hodně poznamenal v úvodu druhého poločasu. V 51. minutě dal hostujícímu celku vedení Veron a za další tři minuty zasadil domácím třetí ránu Recoba. Hráči z "Věčného města" potřebovali rychle vstřelit kontaktní branku, což se jim pdařilo zásluhou jejich kapitána Tottiho, který se v 57. minutě trefil z trestného kopu. Pro Tottiho to byla jeho jubilejní stá branka v italské nejvyšší soutěži. V 62. minutě se opět v negativním světle předvedl Cassano. Trenér Del Neri ho stáhl ze hry, za což ho mladíček počastoval sprškou neslušných výrazů. Zřejmě definitivní rozhodnutí měl na kopačce v 70. minutě Adriano, ale po oklamání tří obránců rozvlnil pouze boční síť. Nádherné utkání vrcholilo a k vidění byla ještě jedna branka. V 74. minutě ji měl na svědomí De Rossi, jenž z blízka uklidil míč do sítě a rozhodl o dělbě bodů. S tou se nechtěl smířit především Adriano. Brazilský útočník se po Cufreho faulu postavil k trestnému kopu a jeho rána letící rychlostí 142 km/h jen těsně minula břevno. S nerozhodným výsledkem pak již nepohnuli milánský Burdisso ani římský Totti.

Tabulka:
1. Juventus Turín541010:113
2. Messina Peloro532010:511
3. AC Milán531110:610
4. Chievo Verona52306:49
5. Citta di Palermo52304:29
6. Cagliari Calcio53027:69
7. US Lecce522112:88
8. Lazio Řím52216:48
9. Inter Milán514011:107
10. Bologna FC52035:66
Sampdoria Janov52035:66
12. Reggina Calcio51314:56
13. Udinese Calcio51225:35
14. AS Řím512210:125
15. AC Fiorentina51222:45
16. AC Siena51133:84
17. Atalanta Bergamo50326:93
18. AC Parma50323:83
19. Brescia Calcio51044:123
20. AS Livorno50235:92


Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*Luis

Tak mi nějak připadá, že se neskutečnou rychlostí šíří po evropských hřištích nějakej virus. Každá druhá hvězda je teď zraněná.

Reagovat
HOST*

Reagovat
sansiro

Ac jsem zastancem it. fotbalu, ktery tady hraje druhe housle, tak kdyz si prectu takovy clanek se vsema zapasama, tak musim rict, ze tyto stranky jsou fakt dobre!

Reagovat
smazaný uživatel

Juventus se dobře rozehrál a Buffon pustil jenom jeden gól-no prostě jako za starých časů.

Reagovat
exmafie

Nevim,nevim,ale ta italská liga mi vůbec nesedí,jedinej kdo hraje podle očekávání je Juve,ostatní jakoby zaspali začátek,překvapila mě Messina,ta ale půjde zanedlouho dolů....

Reagovat
smazaný uživatel

Stejne ligu vyhrajem uz se rozehravame!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*ADRIANO

Snívaj dalej milý môj. Oslavovať sa síce bude v Miláne ale tímom, ktorý sa bude mazliť s trofejou bude INTER.

FORZA INTERNAZIONALE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Adriano forever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*

Forza Inter!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

8 Ibrahimovic

6 Maicon

6 Stankovic

5 Muntari

4 Adriano

4 Balotelli

3 Maxwell

3 Figo

3 Mancini

2 Cambiasso

2 Cruz

1 Santon

1 Quaresma

1 Crespo

1 Cordoba

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele