Senegalský sen končí

22.06.2002, 15:48
Aktuality
Největší senzace letošního mistrovství světa, Senegal, se při své premiérové účasti probojoval až do čtvrtfinále. Postup do semifinále měli svěřenci francouzského trenéra Bruna Metsu na dosah ruky, senegalskou jízdu ale zastavili Turci.

Už samotný postup do čtvrtfinále byl pro oba celky historickým úspěchem. Senegal byl na šampionátu vůbec poprvé, Turci už sice mají premiéru za sebou, ale před téměř padesáti lety vypadli ze základní skupiny. Na cestě mezi nejlepších osm měli těžší soupeře určitě Senegalci. V základní skupině přešli přes obhájce titulu z Francie, za sebou nechali také Uruguay, jen Dánsko skončilo v tabulce před nimi. V osmifinále narazil africký tým na Švédsko, vítěze skupiny smrti. Hrdinou se stal útočník Henri Camara, který nejprve vyrovnal na 1:1 a v prodloužení dal vítězný zlatý gól. Turci měli o dost lehčí skupinu než jejich soupeř. Ve skupině C s nimi sice byla Brazílie, se kterou také v úvodním zápase prohráli, ale další dva soupeří, Kostarika a Čína, nedosahovali kvalit tureckého týmu. Turci nakonec ze druhého místa postoupili do osmifinále, kde narazili na domácí Japonsko. Gólem Ümita Davaly vyhráli 1:0 a postoupili mezi nejlepších osm účastníků šampionátu.

První poločas byl vyrovnaný, oba týmy měly pár šancí, žádnou ale nedotáhly do gólového konce. Ve druhém poločase byli lepší Turci a měli ke gólu blíž, své šance ale nevyužil ani Bastürk, ani trápící se Hakan Sükür. Také Senegal měl několik dobrých šancí, impotence střelců a štěstí gólmanů ale rozhodly, že se ani poslední čtvrtfinále po devadesáti minutách nerozhodne. Přišlo prodloužení, netrvalo ale dlouho. Už po čtyřech minutách centrovaný míč přesně trefil střídající Ilhan Mansiz a zlatým gólem poslal Turecko do semifinále a Senegal domů.

Turci tak sice postoupili do semifinále, v cestě jim ale nestál žádný soupeř slavného jména. Jen Brazílie, se kterou ve skupině prohráli. A právě na svého dosud jediného přemožitele narazí Turci v semifinále. Brazílie je z posledních čtyř týmů jasně největším favoritem na zisk titulu mistrů světa, Turky tedy čeká velice těžká zkouška.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele