Sektory hostů bez plotů? Vedení fotbalu se dohodlo na úpravě předpisů

04.03., 17:50
Aktuality
Fanoušci Slavie (© AFP)

Vedení českého fotbalu se dnes sešlo s ministrem vnitra Vítem Rakušanem a zástupci policie. Shodli se na úpravách předpisů pro zabezpečení sektorů hostů na stadionech. Nově by kluby mohly mít možnost odinstalovat ochranné ploty před sektory pro fanoušků hostů, tak jak to před rokem učinila pražská Slavia, která je tam ale v únoru musela vrátit. Úprava by platila od začátku nové sezony. V tiskové zprávě o tom informovaly Fotbalová asociace ČR (FAČR) a Ligová fotbalová asociace (LFA), která v Česku řídí profesionální soutěže.

Diskuzi okolo zabezpečení sektorů hostů vyvolalo na konci února vyjádření Slavie, která oznámila, že musí po roce vrátit plot do přední části "kotle" pro soupeřovy fanoušky. Pražané uvedli, že by jinak nedostali od policie certifikaci pro pořádání prvoligových zápasů. Policie ale reagovala, že nejde o její rozhodnutí a že certifikaci uděluje komise, jejíž součástí jsou vedle policejních zástupců také LFA, FAČR a ministerstvo vnitra.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík následně navrhl schůzku mezi vedením českého fotbalu, policií a ministrem vnitra Rakušanem. FAČR na setkání zastupovali její šéf Petr Fousek, bezpečnostní manažer Jakub Schoř a předseda komise pro stadiony a hrací plochy Michal Koťan, LFA pak výkonný ředitel Tomáš Bárta a bezpečnostní manažer Pavel Rusňák.

S ministrem a policií se shodli na aktualizaci předpisů Projektu stadiony 2023. Kluby si nově budou moci při zabezpečení sektoru hostů vybrat z více variant a budou moci podle svého uvážení odstranit ploty v přední části, pokud budou schopné zajistit maximální bezpečnost návštěvníků. LFA a FAČR budou své návrhy konzultovat s policií v průběhu jarní části sezony tak, aby případná úprava vstoupila v platnost od příštího ročníku. V některých pasážích bude také aktualizována takzvaná Dohoda o spolupráci mezi policií, FAČR a LFA z roku 2017.

"V rámci Ligového výboru LFA jsme se již minulý týden shodli, že bychom se v brzké době rádi v nastavení bezpečnostních prvků v sektorech hostujících fanoušků přiblížili pravidlům, která platí v soutěžích UEFA. Toto stanovisko jsme přednesli i během setkání. Diskuse se všemi zainteresovanými stranami byla velmi užitečná. Jsem rád, že mezi účastníky jednání došlo ke shodě, že pravidla platná pro certifikaci stadionů, včetně Dohody o spolupráci mezi Policií ČR, FAČR a LFA zasluhují aktualizaci," uvedl Bárta.

"FAČR již dříve deklarovala, že určitě podporuje zlepšování podmínek pro fanoušky na stadionech, ale při zachování bezpečnosti. Použijeme také řadu zkušeností z UEFA, které však nelze slepě kopírovat, protože rozhodující jsou podmínky v každé dané zemi, do nichž UEFA nezasahuje," poznamenal šéf FAČR Fousek.

Slavia uvedla, že celý rok monitorovala fungování sektoru bez přední části plotu a nezaznamenala v soutěžních zápasech jediný problém, který by s jeho odstraněním přímo souvisel. Při některých duelech Pražané na žádost soupeře oplocení před "kotel" hostů vrátili.

Autor: ČTK

Komentáře (17)

Přidat komentář
eder

Když to šlo zrušit ploty i v chuligánské Anglii, musí to jít i tady...

Reagovat
Bakary3

Já naopak nevím, proč si prodělávat problémy.

A komu ten plot tak hrozně vadí? Tomu, kdo tam nepřišel dělat bordel, určitě ne. Dobývat se na hosty nepotřebuje, z druhý strany má v sektoru hostů bezpečí a klid.

Takže pro kluby akorát zvýšený náklady, aby to ohlídaly. Už takhle je tam často PČR za naše prachy, ne? Takže nějaký ploty mě teda nějak netrápí.

Reagovat
ratusek

PČR je tam na vyžádání klubu ne? Jakože je hradí klub. Hradí jejich přítomnost/pohotovost a pak navíc platí případný zásah. A pokud jsou tam pejsci, tak i psí konzervy

Reagovat
Bakary3

Tak přiznám se, že to nevím, pokud jo, tak dobře, no

Ale přesto, když se něco semele, nevím, jak to uhlidaji

Reagovat
Greny

Taky si myslím bych se nedivil kdyby bylo utkání Brno - Táborsko vyhodnocené jako rizikove

Reagovat
kilobyte

Já bych řekl, že to bude spíše naopak. Těm, co přišli dělat bordel, je jedno, že je tam plot. Naopak se tím utvrdí, že vlastně dělají bordel po právu.

Ti, co přišli jen na fotbal, se tam asi nebudou cítit nejlépe. Všude policie a být zavřený v "cele". Proč by za tohle měl někdo slušný platit?

Reagovat
Bakary3

Hmm... Taky chápu... No, jsem tedy zvědavý, pokud půjdou ploty pryč, co se bude dit ..

Reagovat
kilobyte

Tak ten plot řeší jen to, aby se nedostali fanoušci na hřiště. Jenže to hrozí spíše u domácích a určitě jsou lepší způsoby, jak tomu zamezit. Jen se musí chtít.

Reagovat
naheCZ

Když vidím ty výhledy z těch sektorů, kde přes ty sítě a ploty často vidíš velký hovno, tak to musí vadit naprosto všem

Reagovat
rufus

Reagovat
doNny

Reagovat
verv

Reagovat
Freedo

Reagovat
ACSeRw!n

zakony jako v Anglii tady fakt nechceme

Reagovat
eder

To věřím, grázlové...

Reagovat
Coutinho10

najednou to zase jde

přesně jsem to psal, že to bylo jenom kvůli derby, teď je po něm, tak se to může zase sundat

Reagovat
Mass

Tak ono to šlo nejspíš vždycky, ale jak se vytvořila pracovní komise, tak bylo jasný, že na to minimálně půl roku nešáhnou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele