Santose čeká premiéra u polské reprezentace, v Praze bude slepovat obranu

23.03.2023, 19:56
Aktuality
Fernando Santos (© AFP)

Polsko patří mezi týmy, které nemívají problémy v kvalifikacích, před startem té nejnovější se ale s několika bude muset vypořádat. Reprezentace má nového trenéra, na lavičku poprvé usedne Fernando Santos a bude se muset obejít bez řady hráčů, z velké části se mu rozpadla obrana.

Rozdrolil se tak opěrný bod sestavy, jež na nedávném mistrovství světa ubránila postup do osmifinále. Kamil Glik s Bartoszem Bereszynským nastoupili ve všech čtyřech utkáních v základní jedenáctce, nicméně po návratu z Kataru je provází smůla. Glik musel v polovině února na operaci kolene a nevešel se ani do nominace, pravý krajní bek Bereszynski si na úterním tréninku poranil kolenní vazy a z týmu vypadl.

Podobně skončil Glikův potenciální náhradník na stoperu Jan Bednarek. Zadák Southamptonu nedohrál kvůli pohmožděnému žebru víkendový duel s Tottenhamem. Santos se musel rozloučit také s Kamilem Piatkowským, i jeho vyřadily zdravotní problémy. Pozvánku místo nich dostal Bartasz Salamon z Lechu Poznaň, jemuž je už 31 let, navíc se po půlroční pauze kvůli zranění pořád nedal úplně dohromady a od svého lednového návratu na trávník neodehrál v kuse víc než tři zápasy.

Včera pak opustili přípravu národního týmu Sebastian Szymanski, jenž si ani ne po 30 minutách tréninku přivodil zranění kolene, a Kacper Kozlowski. Szymanski zmeškal celý únor kvůli potížím právě s kolenem, nicméně jinak chytil výbornou formu. O víkendu pomohl Feyenoordu trefou k výhře 3:2 v přímém duelu o titul na hřišti Ajaxu. Jeho účast v pátečním zápase ještě úplně vyloučena není. Univerzální záložník Kozlowski z Arnhemu od začátku srazu trénoval kvůli zdravotním potížím individuálně. Ze hry je i útočník Arkadiusz Milik z Juventusu.

Jediný bezproblémový je tak post gólmana, kde září Milikův klubový spoluhráč Wojciech Szczesny. "Tohle je můj nejtěžší start do nového angažmá v kariéře," prohlásil Santos, a že už v téměř 70 letech něco zažil... Portugalce s Cristianem Ronaldem dovedl v roce 2016 k titulu mistrů Evropy.

O to větší překvapení je vzhledem k nynějším personálním trablům fakt, že kouč v nominaci opomenul Dawida Kownackého z Fortuny Düsseldorf. Útočník se v posledních čtyřech duelech trefil třikrát a drží svůj tým těsně za postupovými pozicemi do Bundesligy. "Kdy, když ne teď? Mám nejlepší formu za dlouhou dobu. Jako by mi dal někdo ránu do obličeje..." postěžoval si v polských médiích.

Těch se týká i kolosální skandál ohledně tučných bonusů, které hráčům slíbil za postup ze základní skupiny šampionátu v Kataru sám premiér vlády z veřejných peněz. Byla to nejen poslední kapka do poháru trpělivosti s koučem Czeslawem Michniewiczem, nesváry vnesl i mezi samotné hráče. Ti se dohadovali o tom, jak částku ve výši zhruba čtvrt miliardy korun mezi sebe rozdělit.

Gólman Lukasz Skorupski dokonce nedávno přiznal, že mezi hráči jsou vážné neshody, a to dokonce do té míry, že spolu někteří nemluví. Kritika médií se svezla hlavně po kapitánovi Robertu Lewandowském za to, že se měl s celou záležitostí vypořádat lépe. Jak se k celé věci postavil Santos, jenž k ní přišel "jako slepý k houslím"? Zavedl bobříka mlčení vůči médiím, dokonce i vůči oficiálním svazovým kanálům!

Přesto mu v jeho vlasti věří, že náročný debut zvládne. I díky tomu, že Čechy podle svých slov zná dokonale. A to prý málokdy oplývá takovou sebejistotou... Ostatně, dvakrát proti nim vedl ještě portugalskou reprezentaci v nedávné Lize národů. A v obou případech pro nim slavil výhru při celkovém skóre 6:0.

Autor: Livesport.cz / Pavel Křiklan

Komentáře (3)

Přidat komentář
madridcan

Podľa titulky bol u bývaleho českého prezidenta

Reagovat
Arnar Resmusonn

Mamutem , nebo něčím jiným?

Reagovat
ratusek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele