Lewandowski pohledem dat: Co můžeme od kanonýra čekat?

23.03.2023, 21:28
Aktuality
Robert Lewandowski (© AFP)

Dva bundesligové tituly s Borussií Dortmund a dalších osm prvenství s Bayernem Mnichov, s nímž opanoval rovněž Ligu mistrů. Před letošní sezonou se však Robert Lewandowski (34) rozhodl vykročit za novou výzvou a přestoupil do Barcelony. Dlouhodobě patří také k oporám polské reprezentace, která se v pátečním utkání kvalifikace ME představí v Edenu. Na co se má česká obrana připravit?

Adaptace na španělskou LaLigu proběhla v podání Lewandowského v podstatě plynulým navázáním na výkony, které předváděl v dresu Bayernu Mnichov. V úvodních 26 ligových kolech nastoupil k 1819 minutám hry, a pokud zrovna nebyl zraněný nebo si neodpykával karetní trest, až na jediné utkání vždy vyběhl v základní sestavě. A odváděl přesně to, co se od něj očekávalo.

Žádný jiný útočník se ve Španělsku zatím svým pohybem ve vápně nedostává do lepších střeleckých příležitostí než polský gólový zabiják. Podle modelu očekávaných branek má v každém utkání 70 % šanci na skórování, čímž ještě o 12 % překonal druhého Karima Benzemu.

Útočník Realu Madrid sice vévodí statistikám průměrného počtu střel na zápas i dotyků s míčem ve vápně, ovšem Lewandowski se dostává do lepších šancí. Od svého dlouhodobého standardu se v Barceloně mírně odchýlil snad jedině jako zakončovatel.

V závislosti na kvalitě šancí, do kterých svým pohybem pronikl, se měl trefit 16x, přičemž reálně má na svém kontě 15 přesných zásahů. A podle modelu, který sleduje kvalitu samotného umístění střely na branku, měl vstřelit ještě o jednu branku méně.

V zásadě se však nejedná o problém. Jednak je stále řeč o vzorku jedné neúplné sezony, druhak je na tomto místě dobré znovu zdůraznit, že zakončování je u útočníků až druhořadou schopností. Mnohem víc záleží na tom, zda hráč umí předvídat, kam půjde míč, a dostatečně často se dostávat do kvalitních pozic.

Právě Lewandowski je toho aktuálně skvělým příkladem. Přestože zatím proměňuje 21 % svých střel (to znamená, že ještě dalších 20 % devítek je na tom lépe), za zápas si jich vypracuje tak vysoké množství a navíc z tak nebezpečných prostorů, že góly střílí pravidelně. Aktuálně má na svém kontě 15 zásahů, což v LaLize stačí na vedoucí pozici tabulky střelců.

Pokud by už do konce ročníku nevynechal jediné utkání a dostával se do stejně kvalitních střeleckých příležitostí jako doposud, měla by se jeho bilance zastavit na 24 brankách. Ovšem to je jen velmi orientační údaj bez započítání penalt a velmi reálné možnosti, že se jeho zakončení o něco zlepší.

Mapa střel v sezoně 2022/23. (©11Hacks / Livesport)

Například totiž mezi sezonami 2015/16 a 2021/22 v dresu Bayernu vyslal na branku soupeřů dohromady 923 pokusů (průměrně 4,3 na zápas) s celkovým xG 199 - a výsledkem bylo 219 zásahů. To znamená, že zakončoval výrazně lépe než průměrný hráč na jeho pozici. Celkem proměnil 24 % svých pokusů, což v této konkrétní metrice stačí na zařazení mezi horních 10 % devítek v top pěti světových ligách.

Na první pohled se však přece jen může zdát, že Lewandowski v porovnání se svou poslední sezonou v Německu zpomalil. Vždyť během ní vstřelil úctyhodnou porci 35 gólů, o 11 víc než druhý Patrik Schick z Leverkusenu. To je sice pravda, je však třeba vzít v potaz také to, jak dominantní ofenzivní výkony Bayern předváděl ve srovnání se zbytkem Bundesligy.

Zatímco Lipsko s Leverkusenem nasbíraly shodně 58 očekávaných branek, chcete-li 1,7 na zápas, Bayern se po završení sezony dostal na astronomických 90 xG (!), tedy 2,7 na zápas. Lewandowského šance tehdy tvořily 37 % z celkového xG Bayernu a nyní v Barceloně je to s 35 % velmi podobné. Polák se zkrátka s novou soutěží sžil velmi rychle a na svých schopnostech nic neztratil ani přesto, že v srpnu oslaví už 35. narozeniny.

Tabulka podle očekávaných gólů Bundesligy v sezoně 2021/22. (©11Hacks / Livesport)

Dominantnější výkony se od něj možná čekaly na podzimním světovém šampionátu v Kataru, kde se prosadil pouze dvakrát, z toho navíc jednou z pokutového kopu. Jenže i v tomto případě je nutné vidět správný kontext. Polský výběr patřil objektivně mezi ty nejhorší na celém turnaji a podle dat byl jeho postup do osmifinále spíš dílem náhody.

Co se naopak povedlo, bylo Lewandowského vystoupení v Lize mistrů. Přestože v "plzeňské" skupině Barcelona nakonec zaostala za Bayernem a Interem Milán, zkušený útočník znovu prokázal, že je tahle soutěž jeho výsostnou disciplínou.

V průměru na zápas měl 10 dotyků s míčem ve vápně, vypracoval si 4,5 střely, pravidelně přebíral míč v nebezpečných prostorech a k 80 % šanci na skórování v každém zápase přidal ještě 20 % na gólovou přihrávku. Pokud si lze odmyslet Erlinga Haalanda z Manchesteru City, který by v aktuálním ročníku měl mít svou vlastní kategorii, vykazoval Lewandowski mezi útočníky zpravidla nejlepší čísla.

Ta navíc korespondují s bilancí, jakou si udržoval v průběhu minulých osmi sezon milionářské soutěže. Jen během nich své střelecké statistiky vylepšil o 68 tref při 61 očekávaných. Ve zkoušce času proti těm nejlepším obranám světa obstál na výbornou. Slabou nadějí pro české fotbalisty tak může být snad jen fakt, že jestli někde tenhle šutér mívá stinné chvilky, je to dres národního týmu, v němž nemá takový servis jako v klubu...

Autor: Livesport.cz / 11Hacks / Filip Novák

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nagelsman je vyhozeny a nahrazuje jen Tuchel :D :D :D :D :D :D

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele