Ruská vzpoura trpaslíků

17.04.2008, 14:31
Fejetony
Petrohrad, CSKA a Spartak Moskva, kdo dál? Asi jedině tyto týmy měly předkupní právo na zisk titulu a postup do evropských pohárů. Ale letos se to těm malým přestalo líbit a rozhodli se vzít spravedlnost do svých rukou. Jedná se o náhodu, nebo o nový fenomén v jedné z nejbohatších lig Evropy?

Rubin Kazaň z hlavního města Tatarska má po pěti kolech na svém kontě pět vítězství a tedy 15 bodů. Po deklasování Chimki na jeho hřišti (4:0) se pyšní skórem 11:2 a je krůček od vyrovnání, a případného překonání, rekordu. Porazí-li Rubin v příštím kole doma Amkar Perm, rekord šesti úvodních kol bez porážky vyrovná, vyhraje-li v tom následujícím v Moskvě na Dinamu..., ale nepředcházejme událostem, stát se může opravdu všechno.

Trenér reprezentace Ruska, účastníka finálového turnaje EURO 2008, Guus Hiddink, zápas sledoval a byl doslova nadšen kvalitou hry vítězů.

Druhé Dinamo Moskva slavilo poslední zisk titulu v roce 1976. Samozřejmě že se jednalo o ligu země, kde včera znamenalo zítra, tedy tu SSSR. V jeho dresu hraje bývalý hráč Sevilly Keržakov, ale nebyl to on, kdo gólově přispěl k výhře nad Spartakem Moskva (4:3), účastníkem Poháru UEFA 2007/08. Genkov a Danni, každý 2x rozvlnil síť za zády brankáře Pletikosy. Spartak 3x vyrovnal, na 4:4 se mu to již nepovedlo.

Na třetím místě je další moskevský tým, ale tentokráte jeden z těch malinko privilegovaných. Jedná se o Lokomotiv, který doma vyhrál nad Terekem z Grozného (2:0). Amkar Perm, z Uralské oblasti, si poradil s FK Moskva (2:0). Mnozí si pamatují tento tým pod názvem Torpedo-Metallurg. Vloni FK skončil na 4. místě, letos je předposlední a má jen 2 body. A to ho trénuje bývalý vynikající fotbalista Oleg Blochin...

Další z těch "chudých příbuzných", Těrek Groznyj z Čečenska, se po svém návratu do nejvyšší soutěže Ruska pohybuje ve středu tabulky (11.), Tom Tomsk z daleké Sibiře je na tom o něco lépe (7.).

Tak teď již věříte, že se jedná o vzpouru trpaslíků? Nebo ještě chcete další důkazy? Prosím, podívejme se na výkony a postavení těch obrů. Zenit Petrohrad titul obhajuje a válí v Poháru UEFA. Tam si dokonce zahraje semifinále a najdou se mnozí, kteří tvrdí, že proti Bayernu Mnichov nemusí být tak docela bez šancí. Když již chlapci od řeky Névy poslali ven Villarreal a Bayer Leverkusen... Ale ruská liga je asi tvrdší chlebíček a tak Krylja Sovetov Samara si na křídlech odvezla za Volhu z Petersburgu jeden bod za remízu 1:1. Trenér domácích Dick Advocaat kroutil hlavou nad výkonem těch svých, ale netrestal. Bayern čeká...

Zenit je devátý a díky postupu do semifinále v Poháru UEFA se zatím nic neděje, ale Spartak Moskva, o jedno místo lepší, začíná propadat do jisté beznaděje. Na titul čeká moc a moc let, letos to zatím vypadá všelijak, první na řadě je vždy trenér. Něco se po ruských stepích začíná proslýchat...

A co takové CSKA Moskva? Prohánělo velikány evropského fotbalu a nyní si neví rady s ruskými mužíky, tedy pardon, Nalčiki. Prohra na domácím hřišti se Spartakem Nalčik (0:1) je považována za největší senzaci úvodu ruské ligy. Mistr z let 2003, 2005 a 2006 je v hluboké herní krizi, nedaří se hlavně brazilským legionářům. Carvalho, Vágner Love a Jo chtěli tento tým opustit již po skončení loňského ročníku. CSKA je na 5. místě, ale na vedoucí celek ztrácí již 8 bodů. Počet vstřelených branek, čtyři, je strašidelný. Méně (3) dal jen Luč-Energija Vladivostok.

Ruská samostatná liga se hraje od roku 1992 a pouze jedenkrát vyhrál někdo z těch "skromných". Stalo se tak v roce 1995 kdy se to podařilo Alanii Vladikavkaz ze Severní Osetie. Kuriozitou je, že tehdejším trenérem mistrovského celku byl Valeri Gazzajev. Ten v současnosti vede právě CSKA Moskva.

Zenit z bývalého hlavního města carského Ruska, Sankt-Peterburgu, zase přerušil ziskem titulu v minulé sezóně jedenáctiletou nadvládu moskevských klubů CSKA, Spartak a Lokomotiv.

Petrorubly, dolary a eura mají obrovskou moc a tak jejich majitelé, sponzoři, dělají vše možné a nemožné k získání hvězd současného světového fotbalu. Nabízejí jim pohádkové zisky, často převyšující jejich příjem v takových zemích jako jsou například Francie a Německo. A že se jim to daří potvrzuje pohled na soupisky týmů. Tato jména neznějí až tak moc rusky, co říkáte? Adjindjal, Ricardo, Gaal, Stoica, Bracamonte, Maxi Lopéz, Odiah, Dudu, Thomas, Noboa, Čech, Kinský, Zelao, Angbva, Fernandez, Danni, Pletikosa, Jiránek, Stranzl, Mozart, Maidana, Whelliton, Rodolfo, Odemvingie, Carvalho, Vágner Love, Jo...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Moc pěkný článek, díky za něj.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý článek. Ruská liga skrývá mnoho otazníků.

Reagovat
smazaný uživatel

V FK Moskva minulou sezonu vyhodili trenéra Leonida Sluckého proto, že skončil s týmem na čtvrtém místě. (nejlepší umístění v historii klubu). Nahradili ho Olegem Blochinem a po pěti odehraných kolech jsou patnáctí...

Reagovat
smazaný uživatel

ti si polepsili

Reagovat
GEGE

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
M11

Jsem zvedavy co se bude dit u Spartaku

Reagovat
smazaný uživatel

Letos to muže být zajímavé v Rusku. Nakonec se ale favoriti prosadí a zaujmou přední místa vtabulce. jeto jen otázka času.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele