Ruská Premier Liga preview - 1.kolo

14.03.2008, 09:07, aktualizováno 16.03.2008, 08:53
Previews
V nedělních zápaech ruské ligy vstoupí do sezóny úřadující mistři z Petrohradu. První zápas nové sez=ony odehraje také posílený Lokomotiv, který bude chtít napravit předešlou nepříliš vydařenou sezónu.
Terek Groznyj - Krylja Sovetov Samara  (pátek 17:00)
V páteční předehrávce 1. kola ruské Premier Ligy se proti sobě postaví nováček nejvyšší soutěže Těrek Groznyj a Křídla Sovětů Samara.

Po čtrnácti letech bude hrát Těrek prvoligový fotbal v hlavním městě Čečenska. Kvůli vojenským konfliktům musel klub dlouhá léta hrát domácí zápasy mimo svou zemi, až před touto sezonou dal ruský svaz Těreku svolení. Fanoušci jsou před páteční předehrávkou na svůj tým pořádně natěšeni a na lístky stojí fronty. "Stadion má kapacitu 10200 míst, ale na utkání chce mnohem více lidí – několik desítek tisíc," řekl tiskový mluvčí klubu Murat Dikaev. Za domácí nastoupí Radoslav Zábavník, donedávna fotbalista pražské Sparty.

Hostující Křídla Sovětů Samara se v minulé sezoně potýkala se záchranářskými prácemi a prakticky si udržela prvoligovou příslušnost až v posledním kole. Klub proto udělal v přestupovém období vše proto, aby se minulá sezona neopakovala, přišlo výrazné množství posil, mezi nimi i český záložník Jiří Jarošík, který byl měl patřit k pilířům základní sestavy Samary. "Křídla" jsou sice favoritem tohoto zápasu, ale jakékoliv podcenění může soupeř spolehlivě potrestat. Pro čečenské mužstvo totiž jasně mluví vzájemná bilance a navíc při nich stojí bouřlivé domácí publikum.

Naposledy se spolu obě mužstva utkala v roce 2005, oba ligové zápasy vyhrál Těrek. Čečenský tým navíc Samaru porazil i ve finále ruského poháru (2004) a díky tomu si zajistil start v Poháru UEFA.

Výkop utkání je naplánován na 17:00 CET. Řídit jej bude rozhodčí Zacharov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 2.75 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CSKA Moskva - Šinnik Jaroslavl  (sobota 12:00)
CSKA Moskva hostí Šinnik Jaroslavl. V tomto duelu není o favoritovi zápasu pochyb. Moskevští by měli potvrdit papírové předpoklady a utkání dovést do vítězného konce. Nic jiného se proti nováčkovi soutěže ani nečeká.

Trenér domácí Valeri Gazzajev se bude muset obejít bez zraněného Brazilce Ramona, naopak další "kanárek" Daniel Carvalho se dal před prvním kolem zdravotně dohromady, ale pravděpodobně nenastoupí od první minuty. V týmu červenomodrých může v sobotu debutovat Luboš Kalouda, mladičký záložník ale přestoupil do moskevského klubu teprve před nedávnem, první trénink absolvoval až ve čtvrtek, pokud se tedy na hřiště podívá, tak nanejvýš v závěrečných minutách.

Kádr nováčka z Šinniku prošel přes zimu zemětřesením, do týmu přišla řada kvalitních fotbalistů a víceméně to jsou hráči pro základní sestavu (Laizans, Lazarov a spol.), uvidí se však, jestli nebude Jaroslavl v úvodních kolech trpět na nesehranost. V nejvyšší ruské soutěži čeká debut na mladého kouče Sergana Jurana, ukrajinský lodivod převzal Šinnik minulou sezonu a dovedl tým zpátky do Premier Ligy, teď před ním stojí další výzva – uchránit Šinnik od sestupových starostí a hrát v klidném středu tabulky.

Naposledy se proti sobě oba soupeři postavili v roce 2006, v sezoně, kdy Šinnik sestoupil. CSKA vyhrálo oba zápasy (5:1 a 1:0). Šinnik udolal "Koně" naposledy v roce 2004. Výkop utkání je naplánován na 12:00 CET, na starost jej bude mít rozhodčí Vitaly Dorošenko.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - V. Berezucky, Ignaševič, A. Berezucky - Odia, Rahimič, Dudu, Krasic, Žirkov - Wagner Lowe, Jo.
Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:
A. Stepanov - Cherkes, Djordjevič, Igor Stepanov, Bruno - Goravski, Laizans, Boškov, Kudrjašov, Bojarincev - Lazarov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Chimki - Amkar Perm  (sobota 14:30)
Stadion Rodina hostí utkání mezi domácím FK Chimki a Amkarem Perm. Čeká se vyrovnaný duel, oba týmy se v minulé sezoně umístily na takřka totožných pozicích. Chimki skončilo deváté, Perm osmý.

Hráčům oběma týmů se vyhýbají zdravotní problémy, domácí nemusí řešit žádnou absenci, hosté jednu – zranění vyřadilo ze hry Volkova. Vzájemná bilance je vyrovnaná, minulou sezonu kralovali vždy domácí. V červnu vyhrál Perm 3:1, v listopadové odvetě zase Chimki 1:0.

Utkání začíná ve 14:30 CET pod taktovkou sudího Lajuškina.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovsky - Trivunovič, Samusevas, Golovatěnko, Ibragimov - Blatnyak, N. Ceh, Nikiforov, Pilipčuk - Mrdja, Antipenko.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Gabulov - Sirakov, Popov, Liverpool, Gaal - Pejev, Šerenčikov, Drinčič, Dujmovič, Grišin - Kušev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.70 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Nalčik - Saturn Moskovskaja oblasť  (sobota 17:00)
Dvanáctý tým uplynulé sezony Spartak Nalčik přivítá na své půdě Saturn Moskovskaja oblast. Hosté jsou soudě podle umístěním v minulém ročníku favority, je však otázkou, jestli na překvapivě úspěšnou sezonu dokáží navázat také tento rok.

Vypadá to, že Nalčik bude v této sezoně bojovat především o záchranu a právě body z domácího prostředí jsou pro Spartak klíčové. V zimě klub opustil talentovaný záložník Faizulin (Zenit) nebo útočník Jesus Silva (CSKA) a je otázkou, jestli se příchozím hráčům podaří odešlé opory nahradit. Proti "svému" týmu se postaví záložník Gogita Gogoi, který v zimě přišel právě ze Saturnu.

Několik změn v kádru během zimního přestupního období provedl i hostující Saturn, za povšimnutí stojí příchod záložníka Vorobieva nebo útočníka Marca Topiče z Křídla Sovětů Samara. Kouč hostů Hajijev bude muset proti Nalčiku řešit absenci zraněného tria Botvinev, Petraš a Gadžijev.

Utkání bude řídit arbitr Alexej Nikolajev od 17:00 CET.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Radič - Jatčenko, Džudovič, Amisulašvili, Filatov - Samsonov, Mašukov, Gogoi, Kochubey, Rodenkov - Felipe.
Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Nemov, Zelao, Juventus, Nahušev - Ivanov, Igonin, Karjaka, Loskov - Jakubco, Topič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.70 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Luč-Energija Vladivostok - FK Moskva  (neděle 09:00)
Vladivostok přivítá na své půdě FK Moskva. Branku domácího týmu bude hájit bývalý liberecký brankář Marek Čech, v základní sestavě hostů nastoupí Tomáš Čížek, Roman Hubník podle všeho zůstane pouze na lavičce náhradníků.

Za obměnou týmu Vladivostoku stojí nevalné výsledky v minulé sezoně. Luč – Energija se zachránila v nejvyšší soutěži na poslední chvíli a od zemětřesení v kádru si vedení slibuje lepší zítřky. Trenér Zoran Vulič nemůže počítat se všemi hráči, pro zranění chybí DA. Smirnov.

Moskevští budou chtít ve Vladivostoku potvrdit roli favorita. Čtvrtý tým uplynulého ročníku Premier Ligy má ambice zamíchat kartami na čele i tento rok. V zimě přišlo do moskevského týmu osm fotbalistů, ale žádné velké jméno mezi nimi nenajdete a vesměs se jedná o hráče, kteří do základní sestavy příliš nepromluví. V zimě klub opustil na roční hostování Maxi Morález, argentinský supertalent se totiž v Moskvě příliš neprosadil. Oleg Blochin bude v nedělním ligovém utkání postrádat marodící kvarteto Koncedalova, Nababkina, Alejnika, Popovyče

Vzájemná bilance z předminulé a minulé sezony hovoří jasně pro hostující FK Moskva. Svěřenci trenéra Blochina Vladivostok třikrát porazili, jednou se oba týmy rozešly smírně. Utkání mezi Vladivostokem a FK Moskva začíná v 9:00 CET a řídit jej bude rozhodčí Nikolaj Ivanov.
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
Čech - Orlov, Vuškovič, DN Smirnov, Dacosta - G. Bazajev, Damjanovič, Šešukov, Gvazava, Bulyga - Tihonovecky.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Kuzmin, Okoronkwo, Godunok, Stance - Kalešin, Epurjanu, Čížek, Barrientos - Adamov, Maxi Lopéz.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 2.80 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tom Tomsk - Dinamo Moskva  (neděle 11:30)
Dinamo Moskva spolu se svou útočnou hvězdou Alexandrem Keržakovem zavítá na půdu Tom Tomsk. Očekává se, že v době utkání budou v Tomsku rekordní mrazy, a existuje také možnost, že se utkání odloží.

V uplynulé sezoně se Tom Tomsk umístil na jedenácté příčce a vše nasvědčuje tomu, že i tato sezona se bude pro skromný ruský klub odehrávat v podobném duchu. Trenér Petrakov nemůže v 1. kole počítat se Širkem a Kiselevem. Pro Dinamo je sice sedmá příčka z minulé sezony jedno z nejlepších umístění za poslední roky, ale moskevský klub myslí na vyšší mety. Dinamu chyběl minulý rok typický střelec a právě příchodem kanonýra Keržakova z FC Sevilly by měli být bělomodří v útoku mnohem údernější.

Za poslední roky je vzájemná bilance těchto dvou celků vyrovnaná. Za poslední tři roky se spolu utkali šestkrát. Třikrát vyhrál Tom Tomsk, dvakrát Dinamo Moskva a jen v jednom utkání se rozešly smírně. V neděli může Dinamo bilanci srovnat, musí však utkaní, které začíná v 11:30 CET, dovést do vítězného konce.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Mandrykin - Evsikov, Bugajev, Veyich, Katynsus - Klimov, Mičkov, Tarasov, Mladenov, Skobljakov - Maznov.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Again - Kowalczyk, Kolodin, Fernandez, Granat - K. Kombarov, Kuštodiu, Semšov, Danni, D. Kombarov - Keržakov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.75 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zenit Petrohrad - Spartak Moskva  (neděle 14:00)
"Bitva" mezi Zenitem Petrohrad a Spartakem Moskva je jednoznačným šlágrem 1. kola Premier Ligy. Proti sobě se utká mistr a vicemistr z minulé sezony.

Mírným favoritem bude domácí Zenit, který nejen že může těžit z výhody domácího prostředí, ale také z úspěšného tažení v Poháru UEFA – což svěřencům trenéra Advocaata dodá na sebedůvěře a rozehranosti. S tím souhlasí i záložník Spartaku Bystrov. "Zenit hraje doma, důvěru v jejich schopnosti jim dávají úspěchy v Poháru UEFA a ruském Superpoháru. Máme však taky trumfovou kartu – třeba naše fanoušky."

Dick Advocaat bude postrádat několik zraněných hráčů, jmenovitě Ricksena, Kim Dong Jina, Lombertse a Domingueze. "Před sezonou Spartak koupil několik dobrých hráčů, myslím si, že jsou minimálně stejně silní, jako minulý rok. V neděli to bude obtížné utkání," nechal se slyšet holandský lodivod pro oficiální stránky Zenitu. V sestavě ruského mistra nastoupí od první minuty Radek Šírl a možná také slovenský obránce Hubočan.

Červenobílí mají proti svému soupeři dvojnásobnou motivaci, právě Zenit je minulý rok připravil o titul, když v dramatické koncovce soutěže zajistil petrohradskému týmu titul přesnou trefou Radek Šírl. Ani Spartak se nemůže spolehnout na kompletní kádr, zranění nepustí do hry Kaliničenka, Šiškina a čerstvě zraněného Arte Dzyuby, kterého trápí postranní vazy v koleně. Naopak Martin Jiránek se před několika dny vrátil z marodky moskevského klubu a stihl odehrát i jeden přátelský zápas, podle svých slov mu však chybí pravidelné zápasové zatížení. Další Čech v dresu Spartaku Radoslav Kováč patří k pilířům základní sestavy hostů a v základní jedenáctce by proto neměl chybět. Jegor Titov se na zápas s Petrohradem těší: "Takové zápasy miluji. Rád hraji proti Petrohradu." Hráči Spartaku se také můžou opřít o početnou diváckou podporu, na stadion Zenitu přijede až tři tisíce fanoušků moskevského klubu. A protože oba tábory příznivců patří k těm nejproblémovějším na východě Evropy, hrozí riziko četných potyček.

Když nahlédneme do statistik, vzájemná bilance vyznívá mnohem lépe pro Spartak, v posledních čtyřech zápasech proti petrohradskému mužstvu svěřenci trenéra Čerčesova vždy vyhráli, naposledy 3:1. Zvláštní příchuť bude mít utkání pro kanonýra Zenit Pogrebnjaka, v začátcích své profesionální kariéry ve Spartaku působil, ale příliš se neprosadil. Souboj dvou skvělých ruských týmů začíná v neděli od 14:00 CET, utkání bude řídit rozhodčí Alexandr Gvardis.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Anjukov, Širokov, Křižanač,Tymoščuk, - Šírl, Denisov, Zyrjanov - Faizulin, Aršavin - Pogrebnjak.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Paršivljuk, Kováč, Štranzl, Kudrjašov - Bystrov, Mozart, Titov, Maidana - Pavljuščenko, Whelliton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lokomotiv Moskva - Rubin Kazaň  (neděle 17:00)
1. kolo ruské Premier Ligy uzavře souboj ambiciózních týmů. Proti sobě se postaví Lokomotiv Moskva a Rubin Kazaň.

Lokomotiv zažil v minulé sezoně velký propad. Svěřenci kouče Rachimova se umístili na sedmé pozici, slabou náplastí tak bylo vítězství v ruském poháru. "Lokomotivy" proto v zimě vynaložili úsilí do zkvalitnění kádru, z hostování se vrátil Slovák Had, přišel také brankář Levenets, Argentinec Pereira nebo záložník Torbinsky. Z klubu naopak odešel talentovaný bek Ivanovič, který se upsal Chelsea. Lokomotiv nemůže počítat s vykartovaným Biljaletdinovem

Ambiciózní Kazaň před sezonou přivedla několik jmen, které stojí za povšimnutí. Klub posílil kupříkladu kanonýr Savo Miloševič, který si udělal velké jméno ve španělské lize nebo Sergej Rebrov z Dynama Kyjev. Podle horečných změn v kádru Rubinu to vypadá, že se vedení klubu nespokojí s desátou příčkou, jak tomu bylo minulý rok.

Lokomotiv má v zápasech s Kazaní naprosto vyrovnanou bilanci. Minulou sezonu zvítězil Lokomotiv na domácí půdě 2:1, ale v Kazani vysoko 3:0. Start utkání je naplánován na 17:00 CET, řídit jej bude rozhodčí Vladislav Bezborodov.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Levenets - Janbaev, Rodolfo, Sennikov, Spahic - Kocsis, Gurenko, Mujiri, Torbinsky - Odemvingi, Syčev.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Salukvadze, Orechov, Gabriel, Mira - Ryazancev, Rebko, Šaronov, Semak, Kobenko - Miloševič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.10 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
Luč-Energija Vladivostok00000:00
Tom Tomsk00000:00
Zenit Petrohrad00000:00
Spartak Nalčik00000:00
FK Chimki00000:00
Terek Groznyj00000:00
Šinnik Jaroslavl00000:00
Saturn Moskovskaja oblasť00000:00
Rubin Kazaň00000:00
Lokomotiv Moskva00000:00
Dinamo Moskva00000:00
FK Moskva00000:00
CSKA Moskva00000:00
Krylja Sovetov Samara00000:00
Spartak Moskva00000:00
Amkar Perm00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Myslím že Křídla vyhrají :) nebo alespoň remíza

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, jak se budou cítit na horké čečenské půdě, možná se z toho sesypou... Už teď si stěžujou na všechno možné - ubytování, tréninkové podmínky, mají neustálé pochyby nad zajištěním bezpečnosti. Aby je ještě domácí nevyklepli, budou se chtít po letech azylu vytáhnout a Samara je jeich oblíbený soupeř.

Reagovat
smazaný uživatel

no máš pravdu,ale tak Křídla jsou posílená,a Jarošík by se mohl trefit :)ovšem jak znám ty povahy,tak pokud prohrají tak se budou vymlouvat na vše možné

Reagovat
smazaný uživatel

Šlágr kola jednoznačně Zenit - Spartak. Fandím hostům.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten smajlík se mi tam nějak zapletl.

Reagovat
smazaný uživatel

ee Zenit vyhraje,je ve formě,Pogrebnyak a Arshavin :P ovšem jak jsem četl nekolikrát tak sudí a celkově svaz protlačuje a chce jedině titul v jakékoliv moskvě,tak se divím že to Zenit vyhrál ten titul loni:)

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Kapřík

Spíš bych to viděl na ten Zenit...doma si to vzít nenechají a úspěch v poháru UEFA je určitě správně nakopnul.

Reagovat
smazaný uživatel

Ruská liga je největší shit

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

ty woe,za to naše liga je super :D.se podívej na ruský týmy,peněz jak sraček má většina týmů a už to není jen CSKA a Spartak,už jsou tam jiné týmy aspiranty na titul a poháry :)

Reagovat
smazaný uživatel

Je to našlapené. Spartak, Zenit, Lokomotiv, CSKA, FK Moskva, Dynamo.

Reagovat
smazaný uživatel

no a CSKA ztratí hned v prvním kole :D

Reagovat
Devil

Tak to jsi asi mnoho lig nevidel.

Reagovat
fantomas

hlavně nevim proč sem píše a leze, když ho to nezajímá

Reagovat
smazaný uživatel

Sovětská liga je 10krát lepší jak ta naše, co se týče týmu, peněz a hvězd, hlavně CSKA, kde je Love,Jo a Dudu...myslim, že ligu vyhrajou

Reagovat
fantomas

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

sovětská liga se naposledy hrála někdy v roce 1991.....ale nepochybně byla velmi kvalitní....Tibilisi, Kyjev, Vilnus, Jerevan tam byly špičkovými kluby....

Reagovat
fantomas

každej to pochopil, jen ty ne

Reagovat
smazaný uživatel

a z čeho ten tvůj prťavý gunneří mozeček soudí, že jsem to nepochopil?

Reagovat
fantomas

z uplne nepochopitelné rýpavé reakce

Reagovat
smazaný uživatel

to říká ten pravý.....ty teď na jaře slyšíš i trávu růst ne?

Reagovat
smazaný uživatel

ghittgjt fjged - Asi takovou hodnotu má vaše diskuse....

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Jakubko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele