Rozhovor se šéfredaktorem EuroFotbal.cz

31.12.2007, 20:48
Rozhovory
Rok 2007 byl pro EuroFotbal.cz rokem významným. S příchodem nové verze tohoto zpravodajského serveru o evropském fotbale rapidně stoupala čtenářská návštěvnost. Tak jsme se rozhodli vyzpovídat člověka, bez kterého by tento projekt vůbec nevznikl, šefredaktora Petra Starého, aby nám přiblížil tento oblíbený portál.

Mohl bys nám popsat, jak vznikal server EuroFotbal.cz. Kdo s tímto nápadem přišel?
Někdy myslím v roce 2000 vyhlašoval časopis Ekonom takovou soutěž pro studenty. Ti měli přijít s nápady na nové internetové projekty, vyhlašovatel soutěže pak z nich vybral ty nejlepší a financoval jejich vývoj a následně i provoz. Já a pár kamarádů jsme se do toho chtěli také zapojit, jedním z nápadů byl i web o fotbale, protože v té době na českém internetu nic nebylo. Nakonec z toho ale sešlo, protože do soutěže jsme se nezapojili, fotbalový web vytvořil někdo jiný na doméně mujklub.cz, ale mně ten nápad zůstal a pár měsíců potom jsem pomalu sám začal tvořit svůj web.

S jakými ambicemi jsi tehdy do toho šel?
Chtěl jsem vytvořit web, jaký na českém internetu chyběl, web o zahraničním fotbale. Ale velké ambice to nebyly, hlavně proto, že jsem v tom byl začátečník a vlastně jsem se na tom učil programovat, před tím jsem udělal jen pár statických stránek. Při spuštění, na konci roku 2001, na webu bylo myslím deset lig, denně pár krátkých článků, dělal jsem na tom sám. Ale jak postupně rostla návštěvnost a ozvalo se mi pár lidí se zájmem mi s tím pomoct, začal se web rozšiřovat.

Napadlo tě tehdy, že tvůj projekt bude za několik let patřit mezi nejnavštěvovanější fotbalové portály u nás?
To mě napadlo, ale jen proto, že nebyla žádná konkurence, když nebudu počítat zpravodajské servery jako třeba idnes. Mujklub totiž po pár letech zaniknul, efotbal a žádný jiný, které existují dnes, ještě nebyly.

Rok 2007, troufám si tvrdit, byl pro EuroFotbal rokem přelomovým. S příchodem nové grafické podoby našeho serveru začal výrazně stoupat počet návštěvníků. Souhlasíš, že tento rok byl pro tento server významný?
Rok 2007 určitě přelomovým byl. Ale ten přelom začal už trochu dřív, v listopadu 2006. To se mi ozvala firma LiveSport s.r.o. se zájmem ode mě web odkoupit. Ze začátku se mi nechtělo, byl to přece jen "můj" web a chtěl jsem si o něm rozhodovat sám, ale pak mi došly všechny výhody, které to může mít, a s prodejem jsem souhlasil. A dobře jsem udělal, protože teprve s novým majitelem přišel pořádný rozvoj webu. Nebál se do něj investovat spousty peněz, času a trpělivosti. Návštěvnost rostla, především díky propagaci z ostatních webů firmy LiveSport, začal vývoj nového EuroFotbalu, který sice trval o dost déle než původně měl a ani zdaleka ještě nebyl dokončen, ale v září se nám konečně podařilo nový web, alespoň v základní verzi, spustit.

Přišel se spuštěním nové verze také zvýšený zájem sponzorů?
Ano, krátce po spuštění se hlavním sponzorem EuroFotbalu stala sázková kancelář Bwin, díky níž se finance vynaložené na vývoj začínají vracet, takže jí určitě patří velký dík. Další sponzoři se objeví po Novém roce, sice je mi jasné, že s rostoucím počtem reklam asi návštěvníci nebudou moc spokojeni, ale uživit takovýto portál bez reklam nejde, tak snad to pochopí.

Mohl bys nám prozradit jaká je průměrná denní návštěvnost s porovnáním před rokem?
Návštěvnost prozradit můžu, není to nic tajného, statistiky jsou k dispozici na adrese http://online.netmonitor.cz. Momentálně je návštěvnost zhruba 5-6x vyšší než před rokem, denní počet návštěv je v průměru 13 500.

Pro některé čtenáře ale bude překvapením, že Eurofotbal je rovnocenným soupeřem serveru efotbal.cz. Několikrát jsme je dokonce předstihli v denní návštěvnosti, například v posledních dvou dnech. Myslíš si, že je reálné, aby se stal EuroFotbal českou jedničkou na internetovém poli fotbalových stránek?
Taky pro mě to je překvapení, že jsme se efotbalu tak rychle vyrovnali. A myslím, že jedničkou určitě můžeme být, především proto, že se EuroFotbal neustále vyvíjí. Ani zdaleka ještě není dokončený, chybí ještě velké množství dalších služeb pro návštěvníky, které budeme postupně doplňovat. Řekl bych, že z hlediska rozsahu služeb a informací nebude mít u nás konkurenci, takže určitě není nereálné mít i nejvyšší návštěvnost.

Jak jsi spokojený s prací redaktorů? Kolik lidí se vlastně podílí na provozu EuroFotbal.cz?
Kdybych nebyl s prací některých redaktorů spokojen, tak už redaktory nejsou, zájemců by se totiž našlo pořád hodně. Takže jsem spokojen a rád bych všem poděkoval. Hlavně Tomášovi Pavlíkovi, který se jako stálý redaktor staral o chod webu celý rok prakticky bez přestávky, na podzim po spuštění nového webu mu na pomoc přišli další dva stálí redaktoři, Radim Šantrůček a Pavel Janega. Mimo těchto tří se na webu podílí další řada redaktorů, kteří pracují hlavně na ligových previews a souhrnech, na rozhovorech, fejetonech a dalších článcích, jejich počet bude někde kolem 30, takže všechny jmenovat nemůžu, ale všem patří dík.

Chystají se nějaké novinky v roce 2008?
Určitě ano, bude toho hodně nového. Nechci všechno prozrazovat, ale budou to například propracované statistiky hráčů, budou přidané nové soutěže jako třeba národní poháry, dále řada vylepšení do tipovací soutěže TipLiga, a pak spousta nových funkcí pro uživatele, například pošta, fórum, různé záložky a podobné.

Neplánuje se třeba zavedení online textových přenosů z evropských fotbalových soutěží?
Ano, i přenosy budou. Už dřív u nás byly, ale teď v nich zatím nepokračujeme, protože systém na přenosy potřebuje předělat.

Budou ještě v probíhající sezoně nebo až v nové?
To je těžké odhadovat, ale řekl bych, že spíš až v nové.

O které rubriky byl největší zájem u naších návštěvníků v roce 2007?
Nejsledovanější ligou je anglická Premier League, která má docela slušný "náskok" na další. Druhá je španělská, těsně za ní italská, další pak jsou Liga mistrů a Bundesliga. Pokud jde o další stránky, tak hodně navštěvované jsou live výsledky, v létě byla nejžádanější stránka s přestupy.

Chtěl bys něco vzkázat na závěr svým věrným a pravidelným návštěvníkům EuroFotbal.cz?
Chtěl bych všem poděkovat za přízeň a popřát, aby pro ně byl rok 2008 ve všech směrech úspěšný, a vzkázat asi jediné - ať našimi pravidelnými návštěvníky zůstanou i nadále.

Autor: David Křížka

Komentáře (50)

Přidat komentář
HOST*_Cesc_

Ses proste Borec s velkym B.

Reagovat
smazaný uživatel

stranka na urovni,diky moc,vela uspechov..

Reagovat
smazaný uživatel

paráda, je to borec. Respect! Měli bychom mu vděčit za to, co pro nás denně dělá, že to vydržel a nyní je z toho podle mě nejlepší fotbalovej portál v čechách. díky za všechny návštěvníky za Eurofotbal!

---

fotbalovysvet.pise.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Na Moravě to taky není nejhorší.

Reagovat
smazaný uživatel

myslel sem to jako v český republice nekaž mi silvestra

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
Arne

nemám co dodat, předchozí dva komentáře mluví za vše

Reagovat
smazaný uživatel

''Nebál se do něj investovat spousty peněz, času a trpělivosti. Návštěvnost rostla...'' I z malého snu se může zrodit velké vítězství. Gratuluju :)

---

fotbalovysvet.pise.cz

Reagovat
smazaný uživatel

jak jednoduche je změnit svět...

Reagovat
smazaný uživatel

PODPOŘTE TENTO PORTÁL ZASLÁNÍM HLASU! NA MÉ STRÁNCE (VIZ NÍŽE) JSEM SPUSTIL ANKETU A DUEL MEZI TOUTO A FP... V DUELU VYHRÁL EUROFOTBAL, A TO POMĚRNĚ S PŘEHLEDEM. NECHTĚL JSEM URAZIT FP A TAK JSEM NAPSAL POUZE ''O CHLUP''

POKUD PORTÁL CHCETE PODPOŘIT (A MNĚ POMOCI K NÁVŠTĚVNOSTI :) STAČÍ ZAJÍT NA TENTO ODKAZ!

http://fotbalovysvet.pise.cz/37420-duel-eurofotbalcz-nebo-fotbalportalcz-.html

dÍKES VŠEM

Reagovat
frank

tak sem hlasoval

Reagovat
smazaný uživatel

jedině dobře :) hlasujte všichni, jestli chcete vítěze EF :)

Reagovat
alegre

Já taky...

Reagovat
-Kopy-

Moje maličkost taky

Reagovat
smazaný uživatel

Jak jsem řekl, velmi mě vaše hlasy těší. Ještě jednou děkuji.. doufám že mě kvůlu tomu nebannou,,

btw~>článek je povolen od PJ i od KaPiho (FP) takže splňuje všechny pravidla a neuráží autory těchto portálů.. jinak sem chtěl říct, že podle mě stačí vyšší návštěvnost a je to dokonalý :)

btw. všimněte si, stejně jako PJ mi psal, že FP porazil v tom duelu EF jen ve statistikách

http://fotbalovysvet.pise.cz/37420-duel-eurofotbalcz-nebo-fotbalportalcz-.html

Reagovat
smazaný uživatel

tak jsem ti to poslal

Reagovat
Shevchenko

Konečně nějaký pořádný spam Jinak tu stránku máš fakt pěkný design

Reagovat
alegre

Kluci, Vy neslavíte konec roku? Já makám, ale tady je 15:18...

Reagovat
Shevchenko

já slavím jen začátek nového roku

Reagovat
smazaný uživatel

děkuju, nejsi první kdo mi to řekl, snad ani poslední a toho si opravdu cenim. .. teď hlavně videa a články! nejlepší bude však rubrika EURO 2008™! To se těšte, máte na co :o)

Reagovat
Arne

tu stránku máš docela pěknou

zaujal mě ten článek o tom kopírování z těch čtyř stránek

Reagovat
smazaný uživatel

jak dlouho běží ta anketa, že tam je zatim tak málo hlasů?

Reagovat
smazaný uživatel

asi 3 dny.. já nemám velkou návštěvnost, což mě mrzí :( proto sem dávám odkaz, protože nikde mi ho nepovolí, jaksi malý spam, prosím, žádný BAN :o) je to pro vaše dobro

Reagovat
smazaný uživatel

teď se to nějak rozhejbalo...

Reagovat
Votrok

Za chvíli se to "dohejbe"!

Reagovat
Votrok

Jo a dobrý je taky přečíst si ty výroky a vtipy v Jedenáctce. Ne všechny, ale většina jsou suprový!

Reagovat
smazaný uživatel

jj, Alegre je borec...

Reagovat
alegre

Já se samozřejmě připojuji ke gratulaci a poděkování, tento web je opravdu dobrý. Snad to nebude znít moc neskromně, ale jsem rád, že mám možnost, střídavě od jara 2004, na jeho stránky přispívat. Pro nikoho z nás není ostudou veřejné říkat, že píšu na eurofotbal.cz. Tak se mějte fajn, vy máte půlnoc za 2 hodiny, já musím počkat o sedm déle, všem Vám přeji to nej... a jest-li to jen trochu půjde, tak ještě o kousek víc! A nezapomeňte: FOTBAL je tou nejkrásnější hrou a zábavou na celém světe. Vždyť i takový Roy Keane si při něm vzruší víc než...(víte kde a s kým, že?)

Reagovat
Votrok

Alegre díky, eurofotbal je vynikající, všichni se snaží, tvoje články jsou super!!!

Reagovat
smazaný uživatel

já myslím že je zbytečné psát o tom jak je eurofotbal bomba... prostě super... a do nového roku ještě víc článků, statistik, a návštěvníků...

Reagovat
smazaný uživatel

Diky vsem co se starate o meho konicka fotbal.Bez vas bych si uz svuj den nedokozal predstavit.Zdravi,radostny a stastny novy rok bez"faulu".

Reagovat
terry

Videl bych, ze tohle je posledni prispevek na EuroFotbalu v roce 2007 ;) Preju vsechno nejlepsi a je mi cti psat pro Tento web

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a ja napsal zase novej příspěvek roku 2008

Reagovat
smazaný uživatel

Takisto by som chcel vyjadrit chvalu a obdiv k celej redakcii Eurofotbalu.cz .Prosim takisto navstivte aj tieto stranky sice je to este len tyzden stary web ale pomaly uz sa to rozbieha.Dakujem a vsetko najlepsie do noveho roku 2008.

Tu je ten web:www.x-fotbal.ic.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Na fotce vypadá moc střízlivě...příště sem hoďte nějakou pikantnější fotku

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

dobrá práce PJ a spol.

Reagovat
Kily

mno, takhle po ránu se probudím a koukám na rozhovor. Nejdřív jsem chtěl stávkovat, že nebyl rozhovor se mnou, ale ono asi líp. Už jenom proto, jak by vypadala ta fotka. Flaška by byla prázdná a já se válel někde pod stolem

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já vám řeknu, že jsem ani na ten silvestr neměl čas. To je furt samý papírovaní před druhou půlkou ligy...Je potřeba mít zajištěný rozhodčí jinak se to posere, to se samo neudělá. Je potřeba jít tomu štěstíčku naproti!...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mého názoru jsou tyto stránky o fotbalu ze všech nejlepší a za to patří dík všem těm, co se o to zasloužili

Reagovat
Radin

Super komunita se tu utvořila :-)).Nejlepší stránky .Diky

Reagovat
smazaný uživatel

i já se přidám s gratulací snad mi odpustíte, že až ted ale já do ted spal a pěkně jste mě po ránu potěšili opravdu super server

Reagovat
smazaný uživatel

efotbal je o nicom teraz som tam bol prvych 5 minut a je to na

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře PJji, dobře.

Reagovat
-Kopy-

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele