Rozhovor s Tomášem Hübschmanem

30.08.2007, 09:02
Rozhovory
Zaujalo nás
Ukrajina bude mít v Lize mistrů dva zástupce, jedním z nich je po včerejším úspěšném předkole Šachtar Doněck. Barvy tohoto týmu hájí i český reprezentant Tomáš Hübschman a my jsme jej ještě před odvetou vyzpovídali. Nejen o Lize mistrů...

Zdá se, že jste na Ukrajině spokojený, když jste se rozhodl prodloužit stávající kontrakt až do roku 2011?
Stávající kontrakt mi končil 30.6.2009 a já jsem ho prodloužil do 30.6.2010 + roční opci kterou, může klub uplatnit, jestli bude chtít. To znamená, že zatím mám smlouvu jen do roku 2010 a ne do 2011, jak některá media informovala.

Šachtar před sezónou opustilo několik důležitých hráčů, myslíte si, že se je podařilo nahradit novými posilami?
To ukáže až čas. Já doufám že jo, ale rozhodující to bude na hřišti, jak se prosadí noví hráči.

Jednou z největších osobností se během léta určitě stal kanonýr Cristiano Lucarelli, který ještě v minulé sezóně nastřílel za Livorno 20 branek a i přesto, že měl nabídky z velkoklubů, odešel právě do vašeho týmu. Proč myslíte, že se rozhodl právě pro ukrajinskou ligu?
Těžko říct, proč se tak rozhodnul, to ví asi jen on sám. My ostatní můžeme jen spekulovat. Já si myslím že takové podmínky, které má tady mu jiný klub nenabízel a proto se asi rozhodnul pro Šachtar Doněck.

Poslední roky titul vyhrávalo buď Dynamo Kyjev nebo Šachtar Doněck, má v současnosti nějaký další tým šance o něj bojovat, nebo to bude opět jen o těchto dvou týmech?
Podle mě ano. Ukazuje to i tabulka, ve které je zatím první Dněpr. Vyhrál i s Dynamem Kyjev a bude velice těžké ho zastavit.

Vy jste toho v nové sezóně zatím moc neodehrál, trenér Lucescu sází na jiné hráče nebo vás trápí zranění?
Zranění mne zatím žádné netrápí. Jsem připraven na všechny zápasy, ovšem trenér vybírá s jakou sestavou budeme hrát. Je pravda, že jsem toho moc zatím nenahrál, ale kouč se vyjádřil, že nechce, abych odcházel, takže doufám, že dostanu šanci....

Poslední zápas za reprezentaci jste odehrál před více jak dvěma lety, myslíte si, že se do ní zase jednou podíváte?
To je pěkná otázka, ale ne pro mne. Já můžu udělat jen to, že se budu snažit hrát dobře za svůj klub a budu čekat jestli mne trenér povolá do reprezentace a jestli mi potom taky dá prostor na hřišti. To je vše co se týče mojí šance vrátit se do reprezentace...

Šachtar nyní čeká odveta 3. předkola Ligy mistrů na domácím hřišti proti Salcburku. Z Rakouska jste si přivezli prohru 0:1, což znamená, že vás čeká ještě tuhý boj. Kdybyste skutečně postoupili, jaké by byly cíle Doněcku v Lize mistrů?
Nemám rád slova kdyby, my se budeme připravovat na Salcburk a potom uvidíme, co bude dál, jaké budou další cíle. Zatím je cíl jasný - dostat se do skupiny LM. Určitě to bude boj, protože slabé týmy v Champions League nejsou.

Mluvil jste před odvetou s nějakým Čechem v dresu rakouského mistra?
Zatím ne. Mluvil jsem s kluky před i po prvním zápase, ale teď před odvetou s nikým. Teď se soustředíme na ligu, čeká nás těžký zápas v lize(rozhovor byl vytvořen před utkání se Simferopolem, který nakonec Šachtar vyhrál 2:0 - pozn. redakce) a potom se začneme připravovat na Salcburk.

Předpokládám, že na Ukrajině nebudete chtít svoji kariéru dohrát, jakou ligu byste si ještě rád zahrál? Plánujete se vrátit ještě někdy do Česka?
Já se snažím nic neplánovat. Určitě bych chtěl zkusit i jinou soutěž, ale uvidíme, jaké budou možnosti. Nebráním se ničemu, vždy se o všem dá mluvit jestli to má nebo nemá pro mne cenu. Já jsem tady zatím spokojený a nemám důvod nikam odcházet....

ME v roce 2012 se odehraje na Ukrajině a v Polsku, myslíte si, že jsou obě země schopny zorganizovat takovou velkou akci?
Já myslím, že když je UEFA vybrala jako pořadatelské země, tak určitě věděla proč. Doufám, že všechno proběhne tak, jak má a jak si všichni lidé přejí. Určitě to bude náročné na cestování, ale já doufám, že se tady a v Polsku bude všem lidem líbit. Ještě je dost času na úpravy a přípravy všech možných věcí.

Doněck staví právě pro tuto příležitost nový supermoderní stadion, myslíte si, že si na něm někdy zahrajete?
Já musím dodat, že Šachtar plánoval výstavbu toho stadionu ještě před tím než bylo přiděleno pořadatelství ME 2012. Určitě se na stadion všichni těší a doufají že se na něm bude Šachtaru ještě víc dařit než doposud. Já sám bych byl moc rád, kdybych měl tu možnost si na něm zahrát. Na fotkách jsem viděl, že stadion by měl být super. Já mám smlouvu zatím do 2010 a stadion by se měl otvírat na sezónu 2008/2009, což znamená, že bych to měl stihnout.

Většina lidí v ČR o Ukrajině, jako zemi takové nemá moc valné mínění, jak ji hodnotíte vy?
Ukrajina je specifická, asi jako všechny bývalé země SSSR. Doněck je hornické město na východě Ukrajiny asi 100km od ruské hranice. Obrovské úrovňové rozdíly v životních podmínkách. To znamená, že někdy nejsou všechna pravidla pro všechny stejná a že někteří lidi mají co chtějí a jiní nemají nic. Já si tady nemůžu na nic stěžovat, spíš naopak, jsem tady spokojený a doufám, že to bude všechno pokračovat. Všichni lidé v Šachtaru by si měli vážit toho jakého má klub prezidenta a co všechno dělá pro klub.

Co byste na závěr vzkázal čtenářům eurofotbal.cz?
Čtenářům bych vzkázal, ať se dál zajímají o fotbal a chodí na stadiony podporovat svoje týmy, protože plné stadiony motivují hráče k lepším výkonům. Čím víc fanoušků tím lépe. A ještě bych všem popřál hodně zdraví, vše ostatní nějak dopadne, ale hlavní je zdraví...

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*

No zda se ze to neni nejaky frajirek .... proto je to muj docela oblibenej player

Toooomááášš Hubschmaaaan

Reagovat
HOST*

www.tomashubschman.cz

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele