Rozhovor s důchodcem z Tribuny C

29.04.2008, 16:47
Fejetony
Derby Slavia - Sparta je dávno za námi, rozhovor tedy neni zase až tak aktuální, ale dohnat tohoto staříka se mi povedlo až dnes. Vše se nyní točí okolo "ultras" a jejich chování, vystupování. Ale jak to vidí ta nejstarší generace? Ti, kteří před lety patřili k vlajkonošům, k rebelům? Bez dlouhých řečí se hned pustím do otázek a odpovědí, než mi tady dědula usne.

Jak dlouho chodíte na fotbal?
Jo mladej, tak to já přesně nevím. Ale v tom březnu byla taková plískanice, jel jsem tam s nebožtíkem tátou dročkou, vono je to hodně dávno a už se mi to v hlavě všechno motá. Počkej, teď jsem si vzpomenul, že o pár dní později se začalo jezdit v Praze vpravo. A sem doma! Vedu 1:0! Teda nad mou sklerózou. Bylo to v devětatřicátým, v březnu, co nás vokupovali! Jó byli to Němci. Rusáci přišli až vo pár let pozdějc. Ale kolík to je let, to ti bez kalkulačky nespočítám.

O vás se říká, že jste byl fanouškem velice bouřlivým, radikálním. Jak jste se dostal k této skupině, k tvrdému jádru?
Chachacha, že tys byl redaktorskej u nás doma a ptal ses nejdřív mojí starý, co? Jo kde jsou ty časy, kdy mi říkala. "Ty můj broučínku, dneska si zase pěkně tvrdej!" Teď mele jinou, že prej nejsem dávno tvrdej, ale pěkně natvrdlej. Já vím, tady nejde vo sex, ale vo fotbal. Já se narodil v Holešovicích, u řeky. A tam jsme se pořád mydlili, hlava nehlava. Ty z pravýho břehu s těma z levýho, slávisti se sparťanama, proletáři s intelektuálama. Tedy byli sme všichni stejný blbci, ale nějak sme se rozlišovat museli, ne? No a jednou na Letný, na starý Slavii, si mě všimnul nějakej Tonda Nováků, to byl rozenej vůdce. No a ten si mě zavolal a povídal: "Hele xx (z důvodu bezpečnosti neuvádíme jméno. Jinak je tomu u Antonína Nováka, ten již zemřel), já tě beru mezi nás, teď už přes plot přelézat nemusíš, máme podplacenýho jednoho pořadatele, budeš chodit jako my. Zadara, ale bez nebezpečí, že si roztrhneš kalhoty!" No a tak sem se stal to tvrdý jádro!

Jaký je váš názor na fandění na stadiónech dříve a dnes?
Dřív a dneska? No to se nedá srovnávat. My byli taky pěkný vejlupci, ale žádný velký vyskakování sme si dovolit nemohli. Za protektorátu by nás zmydlili četníci a pak by nás do práce dostalo Gestapo. A to nebyla žádná sranda, tam šlo vo kejhák. Pak přišla jiná doba, ale vo hubu to bylo stejně. Místo četníků esenbáci, místo gestapáků estébáci. Nějakej ten bugr sme udělali, to jo, ale vopatrně a hlavně to chtělo mít dobrý boty a rychlý nohy, prostě včas zdrhnout, když šlo do tuhýho. Dneska je to jiný. Máme tu demográciji, každej si dělá co chce. No a jak sem viděl na tom Strahově, tak i policajti se k tomu rádi připojí.

Co říkáte na chování"ultras"?
Hele, já budu upřímnej. Mě ani tak moc nevadí. Já přijdu na tribunu už po obědě, mám tam svoje místečko, daleko vod nich. Pokecám s vostatníma, to vodpoledne nám pěkně uteče. Moc neslyším a tak ten jejich řev mi připadá jak šeptání z velké dálky. No a když pak hodí nějakou tu dejmovnici nebo rozbušku, tak mě to taky voní docela hezky. Aspoň je to změna proti tomu smradu z fajfky jednoho dědka co sedí přede mnou.

Tvrdé jádro, prali jste se? A co alkohol, drogy, rasová nenávist?
Ale to víte že nějaká ta facka padla, ale všechno v mezích slušného chování. Alkohol? Pivečko, rumeček. Když byly prachy tak desítka a velkej panák, když jich bylo míň, tak dešťovka a malej. No a když nebyla ani koruna, tak jsme si dali nějakého toho dojížďáka. Drogy ne, to ne. Ani to čikuli jsem nečichal. Rasismus? Křičeli jsme "černá svině", ale to platilo na rozhodčího a tak se to asi nepočítá, že? A jakejpak rasismus, když tenkrát u nás kopali jen kluci vodsud. Teda taky ze Slovenska, s těma sme se moc rádi neměli a voni nás taky nemuseli. Ale jak hrál naroďák tak to bylo jedno. Jožka Adamec, Andrej Kvašňák, Vilko Schrojf, to byli fotbalisti. Ty jsem měl moc rád.

Co vám na stadiónech chybí? Třeba něco pro vaše pohodlí?
Jo tak v tom mám jasno. Nějaký to sociální zařízení, teda jenom pro nás dědky. Vono je to tady dlouhý, na záchody daleko, pak ty fronty, jeden už nemá toho držáka a rád by se teda před vodchodem ze stadiónu trochu vopláchnul, přebalil a tak. Abych se moh vrátit mezi lidi...

Jak z vašeho pohledu probíhalo derby?
No já si toho moc nepamatuju, ale ten co dal gól má docela pěkný tělo ne? A pak taky ten s tím praporkem, jak tam běhal a voni ho honili, to se mi taky líbilo...

A poslední otázka. Očekáváte, že se na našich stadiónech něco v dohledné době změní?
Asi se toho moc nezmění. To nedoporučení organizování výjezdů je krokem nikam... Vono jde totiž vo něco úplně jiného.
Blbci jsou na obou stranách plotu...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (26)

Přidat komentář
smazaný uživatel

nic moc teda, moc jsem se u toho nezasmál

Reagovat
M11

nekdo rikal ze to bude k smichu ?

Reagovat
smazaný uživatel

říkal jsem si, že to asi bylo myšlený jako parodie na současný problémy s ,,fanouškama´´ s trochou morálního ponaučení, ale tak zřejmě to alespoň trochu na zasmání bejt má, jinak by to přece bylo napsaný spíš formou nějaké úvahy.

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby to bylo psany jako fejeton tak mozna, ale tohle je rozhovor pane

Reagovat
M11

Blbci jsou na obou stranách plotu...

Nejlepsi veta

Reagovat
božský John

pan je sice starej ale ma v leccems pravdu...

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý. Povedená reakce na...

Reagovat
alegre

Ono to bylo mysleno víc jako parodie na... A to, ta, ne vždy bvá k smíchu. Ale také vím, že ne každému se to bude zdát, líbit...Záporná rekce, taky reakce...

Reagovat
smazaný uživatel

Parodie je přesnější slovo, škoda, že už tu ten článek není.

Reagovat
alegre

Zmizel brzy... proto taky moc lidí nepochopí.

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, je to tak, hodně lidí nečetlo článek předchozí, takže nejspíš neví, o čem je řeč...

Reagovat
fantomas

to měla bejt reakce na ten rozhovor s členem hooligans od Marka Savileviče, Alegre?

Reagovat
alegre

Já nevím...

Reagovat
fantomas

no tak na co, tim padem ...ale jinak zajímavé, to je to, co se měl bát PJ vydat?

Reagovat
alegre

no tak na co, tim padem : Ale ano, napsal jsem to jako reakci, hned ten den...

ale jinak zajímavé, to je to, co se měl bát PJ vydat?: Ano a ví proč...

Reagovat
fantomas

tys mě teda vypek...PJ ví, protože je sparta ne

Reagovat
fantomas

*spartan

Reagovat
Xavi

Moc pěkný. Nejlepší bylo: "Tedy byli sme všichni stejný blbci, ale nějak sme se rozlišovat museli, ne?"

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý rozhovor, akorát bych ty odpovědi převedl do spisovné češtiny, špatně se mi to čte... a předposlední odpověď mi přišla jako vymyšlená :D

Reagovat
fantomas

Reagovat
alegre

No tak on ten děda takhle mluvil a vymyšlené jo to opravdu všechno...

Reagovat
fantomas

no dyt, tomu se smeju

Reagovat
alegre

Já reagoval na slovvyho...

Reagovat
fantomas

aha, tak špatně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

chtěl jsem sem napsat,že to zní jako vymyšlené,ale pak jsem si říkal,že nebudu za debila,že se takhle mluvilo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele