Rozhodčí - vrazi MS?

26.06.2002, 20:16
Aktuality
Tvrdě zaplatila FIFA za svůj experiment s nasazováním rozhodčích. Sudí se jí odměnili nepovedenými zápasy, hrubými chybami, které ovlivnily výsledek, a stali se tak nejslabším článkem šampionátu. Poučí se komise rozhodčích?

Už při samotné nominaci rozhodčích pro světový šampionát hrála důležitou roli politika. Vedle kvalitativních hledisek bylo totiž významně přihlíženo k tomu, odkud rozhodčí pochází. Platilo dokonce pravidlo, podle kterého z jedné země nesměl na šampionát odcestovat více než jeden hlavní a jeden asistent rozhodčího.

Snahou bylo dosáhnout co nejširšího zastoupení zemí a kontinentů, a tak na největším fotbalovém svátku byli v roli hlavních rozhodčích k vidění sudí z Kuvajtu, Beninu či Guatemaly, mezi asistenty pak pánové z Malajsie, Jordánska, Libanonu, Singapuru, Malediv, Mali, Zimbabwe, Ugandy, Antiguy, Salvadoru, Trinidadu a Tobaga, či dokonce z Vanuatu.

Rozhodčí z "fotbalově rozvojových" zemí mohou mít nesporné předpoklady pro to, stát se špičkovými sudími, jenže nemají možnost vyzkoušet je ve vypjatých bitvách nejlepších fotbalistů této planety. A tyto zkušenosti jim pak nesmírně chybí.

Nejpalčivěji zasáhly šampionát přehmaty sudích ve vyřazovacích bojích. Už v zápasech základních skupin rozhodčí chybovali, ovšem jejich mýlky neměly tak drastický dopad jako v kláních, kdy o výsledu rozhodují maličkosti a poražený je ze šampionátu vyřazen.

Špatné verdikty tak poslaly domů Italy a Španěly, naopak výrazně pomohly domácím Korejcům. V bouřlivé atmosféře totiž nejprve Ekvádorec Moreno a pak Egypťan Ghandour spolu s asistenty nešetřili zásadními přehmaty, jimiž poškodili oba favority MS. Právě zápas Korea - Španělsko, ve kterém nebyly jihoevropanům uznány dva regulérní góly, se stal pověstnou poslední kapkou. Komise rozhodčích rozhodla skoncovat s experimenty a do zbylých zápasů nasadit zkušené sudí. Oba dva semifinálové zápasy pak pod dohledem Nielsena z Dánska a Meiera ze Švýcarska proběhly naprosto v klidu. Horkým kandidátem pro finálový zápas je nejlepší světový rozhodčí současnosti, Ital Collina.

FIFA bude muset změnit svou politiku nasazování rozhodčích. Pokud chce, aby na MS nadále pískali sudí z "fotbalově rozvojových" zemí, bude jim muset umožnit získat ostruhy v těch nejtěžších zápasech, aby na světový šampionát přijeli připraveni. Znamená to dohodu s UEFA a zaškolování a nasazování těchto sudích v evropských pohárových bitvách. Stále totiž platí, že nejkvalitnější fotbal se hraje v Evropě. Pokud se hráč chce dostat na vrchol, odchází za fotbalem právě tam. Pro rozhodčí by mělo platit to samé.

Autor je redaktorem magazínu PRO FOOTBALL

Autor: Jan Vichr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele