ROYAL LEAGUE VE FINIŠI

22.05.2005, 14:48
Aktuality
Norsko, Švédsko a Dánsko se od loňského podzimu přou o to, která z těchto zemí se může pochlubit nejlepším fotbalem na klubové úrovni. K porovnání má sloužit především Royal League, tedy soutěž nejlepších týmů všech tří zemí. Podívejme se tedy, kam až Královská liga pokročila.

Nejprve si zopakujme postupující ze základních skupin. Ze tří čtveřic se mezi nejlepší probojovaly tým FC Kodaň jako jediný zástupce Dánska v druhé fázi, dále švédské IFK Göteborg a Malmö FF a nakonec norští zástupci Rosenborg BK, Vålerengen Oslo a Brann Bergen. Z těchto devíti klubů bylo nutné vybrat dva finalisty, jež se utkají ve velkém finále o nadvládu nad Skandinávií.

Ve dvou tříčlenných skupinách se ve druhé fázi soutěže rozhodovalo až do počátku května o vítězích, kteří se utkají o titul. Ve skupině první se střetli norský Rosenborg BK, dánský FC Kodaň a švédský Malmö FF. Překvapivě se ne až tolik dařilo v poslední dekádě na evropské scéně nejúspěšnějšímu severskému klubu z Trondheimu. Rosenborg sice byl ve hře o finále až do posledního zápasu v Malmö, jenže utkání nezvládl a podlehl Švédům 4:2. Malmö vedené skvělým Markusem Rosenbergem, střelcem, kterého musím chtě nechtě zmínit i v dalších řádcích, tak velmi hlasitě promluvilo do postupového boje. Ze skupiny tak nakonec postoupil FC Kodaň.

Skupina 2 svedla do bojů norské týmy Vålerengen Oslo, Brann Bergen a Švédy z Göteborgu. Oběma zástupcům Norska, které se chystají na letní účast v evropských pohárech (Vålerengen nastoupí do druhého předkola Ligy mistrů, Brann do Poháru UEFA) vypálil však rybník IFK Göteborg. Klub, jehož největším klenotem je Niclas Alexandersson, se tak může těšit na souboj s dánským FC Kodaň. Finále je na pořadu 26. května. Hrát se bude na stadionu Nya Ullevi v Göteborgu. Tuto výsadu si Švédové zasloužili proto, že získali ve druhé fázi více bodů než Dánové.


Finále bude hostit stadion Nya Ullevi v Göteborgu. Co myslíte, kolik diváků přijde na elitu severu?

Statistiky soutěže

Diváci
Odehraných 48 zápasů shlédlo celkově 259 993 diváků, což činí přibližně 5 400 fanoušků na jeden zápas. Největší zájem o soutěž byl v Kodani, kde oba místní týmy – FC a Brøndby – přilákaly na své zápasy průměrně 11 400 příznivců na jedno utkání. Největší zájem byl o kodaňské derby Brøndby – FC, ať už bylo jako domácí evidováno Brøndby či FC. Nejméně diváků přilákal zápas Halmstad – Odense – 86.

Střelci
Za nejlepšího kanonýra můžeme označit Markuse Rosenberga z Malmö FF, který v deseti zápasech nastřílel 7 branek. Druhý v pořadí, Thomas Kahlenberg z Brøndby, má však lepší průměr – ve čtyřech zápasech zaznamenal pět gólů. Za ním je Frode Johnsen z Rosenborgu, jehož bilance je pět zásahů v deseti zápasech. Celkově se střelci postarali o 120 branek, což udává průměrně 2,5 gólu na utkání.

Skupina A

Pořadí Klub Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. FC Kodaň 4 2 1 1 5:4 7
2. Malmö FF 4 2 0 2 6:6 6
3. Rosenborg BK 4 1 1 2 6:7 4


Skupina B

Pořadí Klub Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. IFK Göteborg 4 3 1 0 7:3 10
2. Vålerengen IF 4 1 2 1 6:6 5
3. Brann 4 0 1 3 2:6 7


Autor: Jan Novotný

Komentáře (1348)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele