Roger Schmidt - atraktivní fotbal zaručený

07.03.2017, 09:52
Názory a komentáře
Bundesliga má za sebou gólově úrodné kolo s průměrem čtyř přesných zásahů na jeden zápas. Největší nadílku rozdala ve výborné formě hrající Borussia Dortmund, která půltuctem v sítí Bernda Lena zpečetila osud trenéra Rogera Schmidta na lavičce Leverkusenu. Za stopou, kterou po sobě zanechal na lavičce Bayeru, se ohlédne komentátor Eurosportu Radoslav Vagaský.

Klišé o potřebě nového impulzu bylo v neděli vyřčeno už po deváté v této bundesligové sezóně. Tentokrát se vztahovalo k Rogeru Schmidtovi, který oslavu svých padesátin nestráví přípravou na osmifinálovou odvetu Ligy mistrů proti Atléticu Madrid.

Bayer aktuálně otevírá druhou polovinu tabulky, kam se propadl po vysoké sobotní porážce na hřišti Borussie Dortmund, která byla navíc třetí prohrou v řadě. Názory, že bude Leverkusen v aktuálním ročníku největším konkurentem Bayernu Mnichov v boji o Meisterschale, nebyly v předsezonních prognózách ojedinělé. Proto aktuální stav, v němž farmaceutům hrozí po sedmi letech absence v pohárové Evropě, dohnal vedení klubu k těžkému rozhodnutí, tedy k odvolání oblíbeného a úspěšného kouče.

Roger Schmidt se poprvé zapsal do paměti širší německé fotbalové veřejnosti působením v Paderbornu, kterému v posledním druholigovém kole sezóny 2011/12 stačilo zvítězit a skromný malý klub by šel do baráže o první ligu místo Fortuny Düsseldorf. Tento úspěch a též atraktivní herní styl přinutil ambiciózní Red Bull Salzburg, aby miliónovou částkou vyplatil Schmidta z Paderbornu. Rodák z malého městečka Kierspe žal úspěchy i v Rakousku a byl to právě Schmidtův Salzburg, který v první Guardiolově sezóně na lavičce Bayernu, v době, kdy Bavoři po polovině sezóny teprve čekali na první bundesligovou prohru, uštědřil Mnichovanům v přípravném zápase třígólový políček. Kdo zápas viděl, toho jistě překvapilo, jakým odvážně ofenzivním stylem zaskočili červení býci německého šampióna.

Nebojácná ofenzíva, rychlý přechod do útoku a moderní dynamický fotbal. To jsou atributy, které dlouhou dobu, snad od odchodu Juppa Heynckese v roce 2011, scházely Bayeru Leverkusen. V tomto směru sázka na Dutta, potažmo dvojici Hyypiä & Lewandowski, Bayeru nevyšla, byť nutno dodat, že na působení trenérské dvojičky nelze nalepit přívlastek neúspěšné. Fotbal, který Leverkusen předváděl, však byl rýze účelový, pragmatický a nudný. Změnu měl přinést Roger Schmidt. A povedlo se. Hru Leverkusenu dokázal významně zatraktivnit a i nezainteresovaný fanoušek se na zápasy Bayeru musel vždycky těšit. Výkyvy formy ve dvou kompletních Schmidtových sezónách nedovolily jeho týmu pomýšlet na německý titul. Závěr minulé sezóny však vzbuzoval naděje. Farmaceuti z posledních devíti bundesligových duelů sezóny nebrali tři body pouze jednou. Navíc kvalitu a vyspělost ukazovali i v defenzívě, když v šesti duelech po sobě neinkasovali. V létě vedení přivedlo dvě nejdražší posily v historii klubu, útočníka Vollanda a obránce Dragoviče, a tak se nikdo nemohl divit prognózám, které hovořily, že právě Bayer bude v této sezóně trápit Mnichovany nejvíce.

Letošní sezóna je velkým zklamáním. Analýzy označují jako příčiny neúspěchu děravou obranu, dlouhá zranění Bellarabiho a Larse Bendera, a též pokles formy Aranguize. Přes aktuální nezdary musíme hodnotit působení Rogera Schmidta na lavičce Leverkusenu jako úspěšné. Dvacet dva dnů chybělo, aby Schmidt slavil tisící den ve funkci trenéra Bayeru a výrazem jeho úspěchu je také fakt, že od dob, co Leverkusen hraje 1. Bundesligu, tedy od sezóny 1979/80, jen Christoph Daum seděl na klubové lavičce ve více soutěžních zápasech.

Roger Schmidt napumpoval do žil Bayeru Leverkusen novou krev. Herní projev týmu doznal pod jeho taktovkou velkého obratu. Jeho fotbal náramně bavil a mezi bundesligovými fanoušky proto nasbíral mnoho příznivců, včetně mě. Doufal jsem, že vedení Leverkusenu s ním bude mít bezbřehou trpělivost, zřejmě i pod vlivem vzpomínek na fotbalovou nudu, kterou Bayer před Schmidem předváděl. V každém případě, Roger Schmidt za sebou zanechal velký kus práce, která mu jistě zaručí zajímavé nabídky. Na pokračovaní jeho trenérské kariéry jsem velice zvědavý a doufám, že to bude na bundesligovém poli. Adeptů, kterým by se pro následující sezónu hodil progresivní trenér, vidím několik.

Autor: Radoslav Vagaský / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Výborný článok.

Akurát by som opravil jeden detail- Schmidt bude za týždeň sláviť 50-tku, Rado mu 10 rokov ubral Ale vyzerá celkom mlado, 50 by mu asi tipoval málokto

Taktiež mu prajem len to najlepšie do ďalšej kariéry...

Reagovat
OnderCZ

Fajn trenér. Podle mě o něm ještě v budoucnu dost uslyšíme.

Reagovat
Werkrider

Celé dve sezóny som nemal proti nemu námietky. Naozaj hral pkný futbal aj keď nesmierne nevyrovnaný. Dosť sa to zo začiatku podobalo na BvB. To čo ale prišlo túto sezónu sa už nedalo odpustiť. Prakticky nulová obrana s deravým Lenom nabrala nehoráznych kontúr. Tah a Dragovič nedosahujú kvalít z minulosti a bojím sa zakaždým keď sú v hre. To sa prejavilo aj celkovo a ako som už raz písal, netuším čo vlastne hrajeme.

Ak by som nevedel čo za vtip ho min. do konca sezóny nahradí, tak sa z výmeny teším...

Kilnsmana nechcem, Favre to by bola pecka, ale najradšej by som bral Schmidta z Mainzu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Tah je tak zlý?

Reagovat
smazaný uživatel

Leno je horsi.

Reagovat
Werkrider

Za Horna by som ho menil hneď.

Reagovat
smazaný uživatel

Inac nepride ti ze Leno na tie zapasy podava? Lebo skratka toto normalne nie je, take goly pustat na tejto urovni

Reagovat
Werkrider

Silný, dobrý hlavičkár, ale ak niekto vie behať a driblovať, je to tragédia.

Reagovat
Rudnevs

Parádny článok! Vlastne ako každý od Eurosportu.cz. A je tu ďalšia trénerská výmena - Aloks Schwartz končí v Nürnbergu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nahrada?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne nadarmo, když ještě trénoval v Salzburgu tak se na jeho zápasy jezdil dívat i Pep, který obdivoval jeho práci

Reagovat
smazaný uživatel

Rado clanok sa ti podaril.

Reagovat
andrew96

Dobré čtení díky!

Reagovat
Murtago

Děkuji ti za článek Radoslave!

Reagovat
LeonardoUžoa

Sice za sebou nechal Tajfun, ale odvedl dobrou práci. Škoda, ať se daří.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Inak zaujimalo by ma, kde jeho kroky povedu teraz

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele