Riyad Mahrez a jeho trnitá cesta za úspěchem

02.10.2015, 21:44
Aktuality
Zaujalo nás
Kvůli jeho muší váze zprvu jen málokterý kouč věřil, že by se mohl prosadit v profesionálním fotbale. Ještě před dvěma lety o něm věděli snad jen fajnšmekři sledující druhou francouzskou ligu. Řeč je o Riyadu Mahrezovi, letošní kometě Premier League, která se nechystá zhasnout.

Ahmed Mahrez měl pouhých čtyřiapadesát let, když jej srdeční příhoda připravila o život. Jeho druhý syn Riyad měl tehdy patnáct. Psal se rok 2006 a mladičký teenager se v těžké životní situaci zachoval tak, jak by si otec přál: vrhnul všechny síly do snahy zužitkovat svůj fotbalový talent, který v něm Ahmed do té doby trpělivě rozdmýchával. Devět let nato již jméno Mahrez nefiguruje v amatérské okresní lize v Paříži, nýbrž jde o hráče Leicesteru City a jednu z hvězd letošní sezony Premier League, stejně jako právoplatného člena alžírské reprezentace s účastí na brazilském mistrovství světa v zádech.

"Táta mě vždycky podporoval a chtěl, abych se stal fotbalistou," povídá Mahrez v rozhovoru pro britský deník Guardian. "Vždy stál při mně. Chodil se mnou na všechny zápasy a pomáhal mi. Sám dříve hrával za menší kluby v Alžírsku i Francii, takže v tom uměl chodit a já mu naslouchal," pokračuje čtyřiadvacetiletý záložník a přiznává, že právě otcovo úmrtí mu svým způsobem nakoplo kariéru. "Nevím, jestli jsem kvůli tomu začal brát všechno víc vážně, ale po tátově smrti se mi začalo dařit. Možná jsem pak chtěl uspět ještě více."

Dosáhnout na tento cíl se však zprvu nezdálo příliš pravděpodobné. Mahrez nastupoval za Sarcelles, drobný klub ze severního předměstí Paříže, kde byly s vysokým zastoupením imigrantů podmínky na pracovní uplatnění přinejmenším nejisté. "Rozhodně jsme nebyli bohatí, ale ani chudí," popisuje Mahrez zážitky z dětství. "Máma vždycky chodívala domů z práce a o všechno se postarala, takže jsme netrpěli hladem."

Přesto nikoho nepřekvapí, že mladý Riyad se vyznačoval výrazně pohublou postavou, která odrazovala nejednoho fotbalového kouče. "Říkali mi, že jsem příliš vyzáblý, že mě každý odstaví od míče. Měl jsem dobrou techniku, ale fyzicky jsem moc silný nebyl. A ani jsem nebyl rychlý. Zato jsem však na sobě vždycky tvrdě pracoval," líčí Mahrez své krušné fotbalové počátky.

Jeho slova ostatně potvrdil v loňském rozhovoru pro francouzský L’Equipe i klubový ředitel Sarcelles Mohamed Coulibaly: "Byl velice křehký, ale nikdy to nevzdal a nyní se mu to vyplácí. Na hřišti si u něj můžete všimnout, že se nikdy neschovává. Už odmalička se naučil brát na sebe zodpovědnost. Má v sobě něco víc než jen techniku, má i kuráž a povahu, které provázejí velké hráče."

Mahrez ostatně dodnes vypadá, že by se mohl převlékat za bičem, ovšem jeho dynamičnost a především rychlost jsou nyní jednou z jeho hlavních předností. Asi nejvíce ze všeho letos čtyřiadvacetiletý míčový kouzelník uhranul anglickým fanouškům i obráncům soupeře svými nepředvídatelnými průniky s balonem přilepeným k noze. Oklamání protivníka je něco, co Mahrez piloval nejprve v pařížských ulicích, pak v Sarcelles a dále v Quimper, francouzském neligovém celku, který jej angažoval v roce 2009.

"Když je někdo hubený nebo malý, tak nemůže jen tak chodit do soubojů," vysvětluje Mahrez. "Jeden z trenérů v Quimper mi pověděl: ‚Musíš hrát bezkontaktně a chytře, protože nejsi dostatečně silný."

Mahrezovou reakcí byla bezmezná herní drzost, která podle něj většině hráčů z fotbalových akademií schází. Jako příklad uvádí nejen sebe, ale také spoluhráče z týmu Foxes Jamieho Vardyho (po sedmi odehraných kolech nejlepšího střelce Premier League) a letní posilu N’Gola Kantého, kteří se oba také na počátku své kariéry museli protloukat mimo zavedené ligové pořádky.

"Nejsme tak naprogramovaní. Když jste v akademii, každý den začínáte v devět ráno a je to jen samé ‚Udělej tohle, udělej tamto‘, zato my představujeme ryzí fotbal. Když mě sledujete na hřišti, může vás napadnout, že hraju, jako bych byl na ulici. To celému týmu přináší něco nového. Je lepší mít v kádru spoustu odlišných kvalit, tvoří to pak dobrý mix," tvrdí Mahrez, jenž svůj fištrón prokazuje nejen na hřišti, ale také co se výběru klubů týče.

Když se o mladého Alžířana po úspěšném půlroce v Quimper začaly zajímat věhlasné francouzské adresy jako Paris Saint-Germaine či Marseille, Mahrez se neukvapil a místo ambiciózního skoku výše raději zvolil cestu přes druholigové Le Havre. "Byla to správná volba, protože mají kvalitní mládežnický systém," vysvětluje.

"Hrál jsem nejprve v lize do jednadvaceti let a poté za první tým. Zpočátku to pro mě bylo náročné, protože francouzská druhá liga je vždy velmi defenzivní, jako by se každý snažil hrát na 0:0. První rok byl obtížný, druhý povedený. Pak jsem tam pobyl ještě šest měsíců a přestoupil do Leicesteru. Můj život je prostě takový, vždycky to musí být pěkně krok za krokem," líčí Mahrez svůj neměnný přístup.

Ovšem přestoupit do Championship, tedy anglické druhé nejvyšší soutěže, kde Leicester v roce 2014 figuroval, se Mahrezovi zprvu vůbec nepozdávalo. "Všichni mi říkali: ‚Riyade, Anglie není nic pro tebe, je to tam příliš fyzické, příliš silové. Španělský fotbal by ti seděl více.‘ Takže by mě ani nenapadlo, že budu hrát právě v Anglii. Jenže pak jsem se bavil se svým agentem a ten mi tvrdil, že by mi to prospělo. Probral jsem to i s rodinou a řekl si: ‚Tak dobře, dám tomu šanci.‘ A když jsem přestoupil, vážně se mi tu líbilo. Poté, co mi začaly tréninky a zápasy, hned jsem si pomyslel, jaká byla hloupost, že jsem vůbec váhal."

Nyní již lze s jistotou říci, že ze strany Leicesteru šlo o mistrovský kousek, když Mahreze koupili za pouhých 450 tisíc eur. Kolik jen může činit jeho hodnota na přestupovém trhu nyní, šedesátinásobek? "Klub se mi o vše postaral," pochvaluje si čtyřiadvacetiletý Alžířan. "Objevil jsem díky němu Premier League a zahrál si na mistrovství světa. Hrál jsem sice v Championship, ale byli jsme celou dobu první a v kuse vyhrávali, takže mě v Alžírsku začali sledovat. Kdybych tehdy hrál pořád v druhé francouzské lize, nikdo by si mě nevšiml." Přestože se Riyad narodil ve Francii a jeho matka je Maročanka, chtěl reprezentovat zemi, odkud jeho otec emigroval. "Jezdíval jsem s ním i s bratrem do Alžírska na prázdniny každý rok. Mám tam pořád spoustu příbuzných. Žil jsem sice ve Francii, vyrůstal tam a dodnes tam žije moje matka, ale mé srdce je spíš alžírské."

To však neznamená, že by si Mahrez nenašel místo i pro náklonnost k Leicesteru. Červnová zpráva o vyhození manažera Nigela Pearsona, jenž Foxes v nováčkovské sezoně dovedl k záchraně díky senzačnímu závěru sezony, jej patřičně rozesmutnila. "Nigel byl pro mě jako druhý otec, protože se mnou po přestupu často mluvil a dodal mi hodně sebevědomí. Někdy na mě i křičel, ale bylo to pro moje dobro. Byl jsem z jeho odchodu zklamaný, protože to on si mě sem přivedl. Je to dobrý člověk. Místo něj přišel nový manažer, kterého jsem neznal."

Netrvalo však dlouho, než Mahrez zjistil, že i Claudio Ranieri mu dokáže značně pomoci s rozvojem herních kvalit. "Hodně nám pomáhá s taktikou, takže se díky němu zlepšuju. Také na mě naložil zodpovědnost, a tím mi i přidal na sebevědomí. Nechává mě kontrolovat zápas. Chce po mně, abych si odváděl práci jak dopředu, tak dozadu, abych byl kompletní hráč. Dost mi pomáhá na trénincích a často se mnou mluví."

Ranieri se navíc stejně jako Pearson snaží mírnit humbuk okolo svého klíčového hráče, který letos prožívá přímo raketový vstup do sezony. Jako dobrý příklad poslouží zápas Lišek na půdě Bournemouthu ze čtvrtého kola, kdy se italský manažer nebál Mahreze (pod veřejnou záminkou drobného zranění) stáhnout z trávníku hned v poločase. "Pověděl mi: ‚Bylo to pro tebe náročné, pohlídali si tě. Ne vždy se ti podaří být tím nejlepším hráčem na hřišti, ale to je v pořádku, není na tom nic špatného," líčí Mahrez s odstupem. Týden nato následoval domácí zápas s Aston Villou a všichni dobře víme, jak ono utkání dopadlo a kdo byl znovu ve středu dění.

A jak to bude s Riyadovou budoucností? Střelec pěti ligových branek odmítá hledět dál než na svého momentálního zaměstnavatele. V Leicesteru se cítí doma, což dal v létě najevo nejen podpisem nové smlouvy do roku 2019, ale také svatbou s Angličankou. Co na tom, že se objevil v hledáčku římského AS či Villarrealu a tiskem poté dokonce proběhla i senzační zpráva o zájmu Barcelony. "O tyhle věci se nezajímám. Jsem hráčem Leicesteru City a jsem tady šťastný. Pokud v životě musíte jít dál, tak prostě jdete, ale o tom nyní vůbec nechci přemýšlet."

Autor: Martin Kantor / theguardian.com

Komentáře (114)

Přidat komentář
bbbauch

Zatim je fakt super

Reagovat
smazaný uživatel

opravdu překvapení stejně jako Lišky

pokud je všechno tak jak se píše, tak je to přesný příklad velmi dobrého fotbalového příběhu, který skončil už teď (pro mě) šťastně

Jen tak dál a fandím ti

Reagovat
smazaný uživatel

Riyad Mahrez a jeho cesta do fanty 90% lidí co jí hrajou.

Ale en, super článek Countere, budeš psát častěji?

Reagovat
Counter

Vidíš, to jsem taky mohl jako perličku přihodit... Častěji nevím, ale určitě zase něco napíšu.

Reagovat
smazaný uživatel

Hype, stejně jako celej Leicester a anglická liga

Reagovat
smazaný uživatel

neasi

Reagovat
smazaný uživatel

Som myslel že sa oslavy Ronaldovho rekordu potiahnú aj na piatok, a títo smradi tu už zase oxidujú

Reagovat
masly008

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Reagovat
Hokaido

Reagovat
Mada

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

super článek , zajímavý hráč

Reagovat
Counter

díky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej článek od Countera

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Kráľ FPL :-) ale stejne ho tam nemám, Hazarda proste nejde vykopnúť

Reagovat
smazaný uživatel

Půl sezonní hvezda typu Kane

Reagovat
fenixLFC

az na to ze mahrez hral super uz vlani...kane iba vlani

Reagovat
smazaný uživatel

Má na nějakej tým z top 4 ? Co myslíte ?

Reagovat
smazaný uživatel

Leicester

Reagovat
Hokaido

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá.

Reagovat
Spalovač šancí

na spartu jo, na Slavii ne.

Reagovat
smazaný uživatel

na West Ham

Reagovat
smazaný uživatel

Everton

Reagovat
Zaschrona

Ale je moc predrazenej uz pro nas.

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Ten pôjde do Interu, AC...... tí to vykupujú jak keby sa nechumelilo.... korupcia

Reagovat
smazaný uživatel

Inter koupí hráče = korupce ... AC prodá hráče = korupce ... Juventus neporazí nováčka = korupce ... AS Roma nevyprodá stadion = korupce ... Neapol má trénink = korupce ... Sampdoria je ve FIFĚ = korupce ...

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Keď to hovoríš, asi to tak bude...

Reagovat
Hokaido

podle mě by nejvíce vyniknul v nějakém klubu druhého sledu jako Spurs, Everton a v současnosti i Liverpool.

Reagovat
smazaný uživatel

Neco jako Lallana treba. Za rok o nem uz nikdo neuslysi.

Reagovat
Spalovač šancí

Jakože všichni do roka ohluchnou?

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Ak prestúpi k tragédom ( čitaj Liverpool ) tak určo .....

Reagovat
smazaný uživatel

" Řeč je o Riyadu Mahrezovi, letošní kometě Premier League, která se nechystá zhasnout."

pls

Reagovat
smazaný uživatel

Co víc, Lallana půjde hrát v zimě do Swindon town třetí ligu, vyhraje EURO a za rok zlatej míč

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Angličan a zlatú loptu? Haha, skôr zlaté poleno

Reagovat
smazaný uživatel

zas tak neprehanej, Anglie a vyhrat EURO

Reagovat
Mada

Reagovat
Hokaido

porovnávat tyhle dva je úplně mimo. Dva lidi s totálně odlíšným příběhem...

Reagovat
Mastný Chobot

Skvelý je

Reagovat
I am Mancunian

Louis van Gaal: 'When we win at Arsenal everyone will believe we can win the title'

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Takže WHU tiež ide na titul?

Reagovat
smazaný uživatel

Co je?

Reagovat
smazaný uživatel

okrem trollov, zabudol dodat

Reagovat
Mastný Chobot

nejaký sebaistý s tým "when", nie?

Reagovat
Zaschrona

Dick Advocaat is set to quit as head coach of Sunderland – regardless of the outcome of Saturday's match at home to West Ham as Burnley boss Sean Dyche and former Leicester City chief Nigel Pearson are two of the names in the frame as a replacement. (Daily Mail)

Reagovat
I am Mancunian

ostrich man

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle není problém v trénerovi. Advocaat je z nich ďaleko najlepší.

Reagovat
vodka

Dyche doufám, že zůstane v Burnley a zase postoupí do PL, to je strašný sympaťák... Celkově je Sunderland už nuda, Derby by taky mohlo postoupit a viděl bych je radši...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Pearson

Reagovat
smazaný uživatel

Uz minulu sezonu sa mi pacil, pretoze mal skvelu techniku a dobre nahravky. Tento rok k tomi pridal aj velku efektivitu a zasluzene je jednym z najlepsich hracov v PL.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohodle hráče neskutečně žeru Je skvělý, rád bych ho viděl u nás A kdyby to nevyšlo, tak bych se spokojil i se Zivkovicem

Reagovat
smazaný uživatel

jako kde máš tam týmů

Reagovat
smazaný uživatel

BVB ofc, od toho je to tým HLAVNÍ Ikdyž Talián (Hykel), Bello, Mahrez - Stratil by bylo cool

Reagovat
Grahf

Aby nedopadol jak michu.

Reagovat
A Seleção

Ale pichu.

Reagovat
A Seleção

Reagovat
Hokaido

Ayew, Mahréz a Payet zatím pro mě nejzábavnější hráči letošní PL

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zmenaren konecne clanok bez demagogie

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

A dobre napisany (fantomas rob si priklad)

Reagovat
Counter

Fantomas náhodou píše dobře, zvláště poslední dobou své kousky umně prokládá i obrázky apod., takže působí svěže a čtivě. Rozdíl mezi náma je tak akorát ve vnímání našeho "modelového čtenáře" - já ho mám o něco níž, snažím se být srozumitelný, aby tomu rozuměl každý, zatímco on si s tím hlavu tolik neláme.

Reagovat
smazaný uživatel

Nesnaz sa, podobne ako on, to zvalit na porozumenie. Tu nejde o to. Ide o citatelsky zazitok, kedze jeho suvetia su casto prekombinovane a casto pouziva zbytocne slova, expresivne (citovo zafarbene); potom clanok (text) sa zle cita... On je ako nadrzany skolak, kt.chce v slohu pouzit co najviac slov, kt.pozna a pacia sa mu a výsledok je taky, aky je.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Docela s tím souhlasim, jen to podáváš taky hrozně přehnaně

Reagovat
Talker

Fantíku piš si...

Pro olivera příště dělat komiksovou verzi...

Reagovat
smazaný uživatel

Viťo pls

Reagovat
13

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
Tomanatura

ten hate na nej je prehnany, on nemuze za to, ze lidi neznaji spojeni jako "vypada byt". To, co se mu vycitalo pod Sonem byla cista komedie.

Reagovat
Mada

Reagovat
13

Reagovat
Rišty

Reagovat
fantomas

Oh boy.

Reagovat
Jardin

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
justcall

konečně článek, který se normálně čte bez zbytečných košatých slovosledů a souvětí

Reagovat
smazaný uživatel

Chudak fantik a to si myslel, ze je ta kritika odo mna osobna a po rokoch mu to pise polovica webu

Reagovat
Posledni Kovboj

ses chudak

Reagovat
smazaný uživatel

Ja mu to psal uz pred par lety..

Reagovat
smazaný uživatel

... aj ja

Reagovat
smazaný uživatel

i já no.. ale schytal jsem docela posměšněj výsměch, od tý doby to neřeším, jelikož mě to zas tak upřímně netíží

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

posměšnej výsměch

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

Reagovat
Mada

Reagovat
Counter

To jsem rád.

Reagovat
Bakary3

Říkal jsem si to samý..

Reagovat
fantomas

Přijde článek od fantomase, řeší se v první řadě, jak je napsanej. Přijde článek od dominga, řeší se, jak píše fantomas. Přijde článek od Countera, řeší se, jak píše fantomas.

Sem jedinej, komu to nepřijde normální?

Reagovat
Hokaido

Ser na ně, píšeš zajímavě. Ten Čaj o pátè už je definitivně pohřbenej? To bylo parádní čtení.

Reagovat
fantomas

Možná ho oživim na jaře, teď vůbec nemám čas PL sledovat bohužel.

Každopádně dík za povzbuzení

Reagovat
Mada

Reagovat
Counter

Divné ale, že se to neřeší u článků Ustyho

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
justcall

Možná si naivně myslíme, že když se ti to bude neustále připomínat, že tu čitelnost budeš chtít zlepšit.

Obsahově jsou samozřejmě tvoje články skvělý.

Reagovat
smazaný uživatel

ale stylisticky nieeee...

Reagovat
fantomas

A možná to trochu přeháníte, až se to stává kontraproduktivnim, hm?

Reagovat
justcall

i to je možný, není vždy lehký najít optimum

Reagovat
Alberto Aquilani

Tak nepíš

Reagovat
Mada

ta nečti

Reagovat
Mastný Chobot

haters gonna hate hate hate hate, ako by povedala Taylor Swift

Reagovat
miky10

Counter

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Hezký počtení, Riyadovi to přeju, už jen protože se jeví jako rozumnej člověk.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele