Rio Mavuba: Muž, který se narodil na moři

24.07.2017, 15:56
Profily, historie
Zaujalo nás
Jméno třiatřicetiletého záložníka s nepřeberným množstvím zkušeností z francouzské Ligue 1 nás nyní zajímá zejména proto, že ho nejspíš týden co týden budeme vídávat na soupisce pražské Sparty. Rio Mavuba patří do početné sorty drobných tmavých Francouzů, kteří válí na postu defenzivního záložníka. Taky je ale ojedinělým úkazem fotbalisty, který v pasu nemá žádnou rodnou zemi...

Legionářů, jejichž místo narození se neshoduje se zemí, kterou v pozdějším věku reprezentují, je celá řada. Afrických přistěhovalců, kteří v nové vlasti fotbalem baví miliony lidí, si užíváme dnes a denně. Turků v německé reprezentaci jakbysmet a o Švýcarsku netřeba hovořit. Občas se fotbalista nechá takzvaně adoptovat, občas si naopak vybere dres země, v níž se narodil třeba jen jeden z jeho prarodičů. A někdy je to ještě o něco složitější.

Rodiče Ria Mavuby žili v Angole, která déle než čtvrt století (až do roku 2002) žila v trýzni občanské války. Proto se rozhodli opustit africké břehy a dopřát svému ještě nenarozenému synovi lepší život ve Francii. "Vím jen, že jsem se narodil na lodi, která jedné březnové noci roku 1984 tajně odplula ze západní Afriky do Marseille," řekla novopečená posila Sparty pro web betshoot.com.

Velezkušený fotbalista, který v Lille nasbíral přes tři stovky startů ve všech soutěžích a v historické tabulce klubu mu v tomto žebříčku patří třetí místo, ví o pozici defenzivního záložníka úplně všechno. Své rané dětství ovšem v pamětí nedrží - a nejspíš i úmyslně.

"Můj pas říká ‚Narozen na moři‘. O ostatních záležitostech s tím spojených nikdy nemluvím. Upřímně jsem ani netoužil znát pozadí a historii naší migrace. Narodil jsem se bez státní příslušnosti na této dlouhé cestě a můj otec Ricky mi dal jméno Rio, což v překladu znamená řeka," vyprávěl Mavuba.

Matka mu zemřela, když mu byly dva roky, otec v jeho dvanácti. Do té doby mu však pomohli usadit se v nové zemi; stejně jako rodina, která se ho po smrti rodičů ujala. "V Bordeaux, kde jsme žili, šlo všechno dobře. Jsou tam lidé mnoha národností, především z Jižní Afriky, takže město je cizincům velmi nakloněno."

Ze smutku ze ztráty nejbližších mu pomohl fotbal. Bordeaux rozpoznalo jeho talent, když mu bylo osmnáct, a v lednu 2004 už v dresu Les Girondins debutoval. Téhož roku ho poprvé oslovil i trenér francouzské reprezentace.

"V záři 2004, když mi bylo 21, mě chtěl Raymond Domenech nominovat do zápasu Francie proti Izraeli. V té době jsem ale ještě neměl francouzské občanství," popisuje Mavuba bizarní pozadí své pozdější naturalizace, ke které udička do národního týmu rozhodně pomohla. "Byl jsem rozčílený. Naštěstí mediální zájem o mou osobu pomohl byrokratické záležitosti rozběhnout a po dvaceti letech bez občanství jsem se stal jedním z ostatních."

Dnes se Rio Mavuba může pyšnit třinácti reprezentačními starty, zahrál si dokonce i na světovém šampionátu v roce 2014, kde na šestadvacet minut naskočil do utkání s Hondurasem. Vrchol kariéry zažil během desetiletého působení v Lille. V sezóně 2010/11 patřil vedle Edena Hazarda, Gervinha nebo Moussy Sowa k oporám týmu, jenž získal první double po 55 letech.

S takovou kariérou v zádech se může za obtížnými začátky ohlížet s úsměvem. "Přišel jsem sice o kus své individuality a o svou unikátnost, ale je to pořád má součást. Každý, kdo teď vidí mé místo narození, se jen směje."

Jeho původ však z Ria Mavuby nikdo nevymaže. "Život uprchlíka je velmi náročný. Tihle lidé jsou nucení opustit úplně všechno, odejít a žít na své triko. Opustí své rodiny, domov, práci, přátele, prostě všechno. Touží najít lepší život v jiné zemi a riskují přitom, že ztratí všechno, co kdy měli."

"Počet úmrtí na moři je skutečná tragédie, nikdo navíc nemůže znát přesné číslo. Já tuhle zkušenost mám. A vím, že sport je dobrá cesta, jak na tyhle problémy alespoň částečně zapomenout a sdílet jiné zážitky s ostatními."



Mavuba patří do nepříliš početné skupiny významných osobností, které v rodném listu nemají žádnou zemi. Mezi další persony, jež přišly na svět na moři, patří bývalý brazilský prezident Itamar Franco či zakladatel Singapuru Thomas Stamford Raffles; ze sportovců pak třeba americký baseballista Ed Porray.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (238)

Přidat komentář
Spalovač šancí

Buba

Reagovat
Pablos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
Liquid

Reagovat
hodjohn

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
nani92

A zomrel na Letnej..

Reagovat
smazaný uživatel

Běženec, předstihl dobu.

Reagovat
smazaný uživatel

Migrace není žádným novým problémem, jen demagogové potřebovali nějaké nové téma aby se drali k moci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ani demagogové nejsou žádným novým fenoménem

Reagovat
smazaný uživatel

Ani blbci, co jim věří.

Reagovat
JohnKoul

Reagovat
verv

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GarethBaleCZ

Reagovat
valloire

Reagovat
valloire

jistě, protože miliony chodí do Evropy každej rok

Reagovat
smazaný uživatel

Představ si že jo, říká se jim turisti.

Reagovat
valloire

Jo turisti ....s cestovkou Frontex a Lékaři bez hranic. V Evropě all inclusive navěky. Sen všech turistů.

Reagovat
smazaný uživatel

Zapoměl jsi na sluníčkáře, neziskovky, pražskou kavárnu a mediální mrdky Vytvořit vnitřního nepřítele je jeden ze základů demagogie

Reagovat
valloire

Demagogie je vydávání ekonomických imigrantů za uprchlíky válečné.....skupiny tebou vyjmenované na tom mají ekonomický zájem nebo mají vymytý mozky nějakým typem studia sociálních oborů.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/444587-nemecka-media-naprosto-selhala-k-uprchlikum-nebyla-kriticka-tvrdi-analyza.html

i ti Němci si to začínají uvědomovat

Reagovat
smazaný uživatel

Žádné skupiny jako sluníčkáři nebo pražská kavárna neexistují. To jsou jen výblitky propagandy.

Existuje spousta skupin, kteří mají svůj ekonomický zájem na imigrantech. Ale jsou to především asociace průmyslníků, exportérů... kteří dlouhodobě tlačí na vlády pro uvolňování migrační politiky. Ale to není nic tajného. Od demagogů to neuslyšíte, protože to není ten správný vnitřní nepřítel (leda pro komunisty). A hlavně sami demagogové tomu tlaku rádi podléhají a proti migraci nic reálně nic nedělají, viz u nás třeba prezident Zeman.

Reagovat
valloire

tak jako neexistují xenofobové, to je stejná nálepka. Řekneš, že žádný migranty u nás nechceš a jseš xenofob. Přímej zájem mají neziskovky, to je snad jasný. průmysl by mohl, ale nejsou pitomý. Nikdo z těch, co by mohli přijít, makat v továrně nebude. Zeman má jasnej názor. Na rozdíl od ostatních politiků. Zaplať Ronadlo za to.

Reagovat
smazaný uživatel

Xenofobie je vědecký termín s jasnou definicí

Neziskovky neprodukují zisk už podle své definice, navíc mají vždy práce dost. Pro ně není rozdíl jestli dopravují pomoc do afriky nebo pomáhají migrantům tady.

Jesli myslíš, že většina čechů děká práci co by migranti nezvládli, tak to je dost naivní představa Samozřejmě spousta migrantů bude pracovat v továrně, v Africe i na blízkém východě mají továrny, průmyslnící to vědí a mají dobře spočítané. Spousta firem se do těchle oblastí stěhuje. Hlavně v Evropě je spousta práce, kterou zvládne i cvičená opice.

Zemna prezentuje jasnej názor, ale neudělal nic proti migraci. Spíš naopak. Za svezení tryskáčem cokoliv...

Reagovat
valloire

Vědecký termín, který nálepkuje. O jaký propagandě to mluvíš?

http://zpravy.idnes.cz/nemecko-media-migracni-krize-dgm-/zahranicni.aspx?c=A170726_2341052_zahranicni_aha

Já registruju jenom tuhle jedinou propagandu. Nikdo myslící sem tyhle lidi nechce. A naivní představa jo? Kolik ilegálů zaměstnali v Německu z toho milionu, co tam maj od 2015? Ekonomika není všechno a vyznavače náboženství omezující lidská práva bych držel dál od Evropy. Spousta firem se tam stěhuje a oni se mezitím stěhujou sem. Neziskovky mají samozřejmě granty za pomoc migrantům a tudíž jejich zájmem je to, aby jich tu bylo co nejvíc. To platí všude. Ty buď pracuješ v něčem takovým nebo ti vymyli mozek na vejšce, protože tohle je jasný i bezdomovci.

Co by měl jako dělat Zeman víc proti migraci? Nevšiml jsem si, že by nějakej vládní politik nebo ODS měli takovej jasnej názor a dělali něco konkrétního. Postoj našeho prezidenta je vnímanej i v Evropě. Milionkrát lepší než kdyby tam nedejbože byl spící kníže.

Reagovat
smazaný uživatel

Jedinej kdo tu vyžaduje porušování lidských práv jsi ty! Neexistuje žádný racionální důvod soudít všechny imigranty jen podle toho, že se narodili jinde. Samozřejmě s omezováním lidskách práv nesouhlasím a kohokoliv kdo to vyžaduje tu nechci, ale to samozřejmě platí i na ty co měli to štěstí a narodili se tady.

Hodnotit lidi jako jednotlivce patří mezi základní prvky naší kultury. Pokud to nechápeš, měl by ses zvdělat a něco se o vlastní zemi naučit.

Ilegálové jsou tu ilegálně, takže je samozřejmě oficiálně nikdo nezaměstnává. Navíc je jich tu minimum. Uprchlíci mají po nějaký čas práci obvykle zaměstnanou pro ochranu domácích pracujících. Jinak samozřejmě miliony migrantů v Evropě pracují a dokonce statisíce migrantů pracují u nás. Mimochodem dopoledne na ČT na tohle téma mluvil prezident hospodářské komory.

Zeman se tváří jako šéf české diplomacie, tak mi řekni, do udělal konkrétního? Kolikrát byl vyjednávat ať už v Evropských zemích postižených migrací, nebo zemích odkud migranti jsou? Jsme jediná země z EU s ambasádou v Damašku tak kolikrát tam Zeman byl pokusit se řešit situlaci? Kolikrát byl v Iráku? Místo toho si létal tryskáčem s Kellnerem do Číny. Což teda taky není úplně špatně, ale jak říkáš, ekonomika není vše.

I ten Zaorálek jak ho nemám rád, tak tady udělal poměrně slušný kus práce. Zeman neudělal vůbec nic. Jen rasisiticky uráží, z čehož ty teda usuzuješ že má na migraci jasný názor, jenže on uráží prakticky všechny.

Reagovat
valloire

Jak to že vyžaduju porušování práv? Islám a sami muslimové tohle dělají. Tudíž je třeba to zakázat. Stejně jako nacismus a komunismus. O těchhle migrantech mluvím, ne o Ukáčkách. Ti z tý vlny 2015 dělat nikdy nebudou. Jsou jako cikáni. Ti aspoň nedělají teroristický útoky. Smrt korektnosti a popírání zdravýho, staletími prověřenýho rozumu. Každí blbá menšina řve o diskriminaci a přitom je to přesně naopak. Kdo chce u nás stejnou situaci jako na západě, je vlastizrádce, kolaborant a zmrd. Vrátí se mu to na dětech.

Reagovat
smazaný uživatel

Urážet vám fanatikům jde, napadat z kolaborace a vlastizrady taky, zatím co by jste nejraděj pozvali zpět ruské tanky z čečenskými islamisty v čele aby nás "zachrálili" od toho zákeřného západního vlivu

Však to dělají islamisté taky. Muslima který není islamista okamžitě označí za vlastizrádce a kolaboranta.

Označovat muslimy za nepracující nebo dokonce teroristy jen na základě jejich víry je snad ta nejpřesvědčivější ukázka xenofobie. A hlavně je to extrémě nebezpečné, protože to podporuje islamistickou propagandu mezi našimi muslimskými spojenci. Však o to taky jde že? Čím víc teroristů, tím víc vás fanatiků a tím víc moci pro vaše demagogy.

Ono by asi nebylo moc dobré, kdyby Zeman přijel do Iráku, nastoupil řed Iráckou armádu, a řekl "vy jste stejně všichni teroristé"

Tohle není boj s muslimy, ale boj s teroristy a fanatiky. Těm se musíme bránit. A ty stojíš na straně fanatiků !

Reagovat
valloire

Jo, já jsem ten fanatik. Nepřehazuj pojmy... A zrovna já bych sem pozval Rusáky. Jde o to, že se EU chová stejně jako kdysi SSSR. Kdo to líp poudí než má generace, která v tom vyrostla? Média a studium VŠ vám vymyla mozek. Chytrej člověk se pozná dle toho, že všemu co se mu předloží, nevěří. Musíš taky číst mezi řádky. My se to naučili. Označovat muslimy za netáhla není xenofobie, ale zkušenost, kterou má Západ s nima. Jaký muslimský spojenci či co? Si normální? Mně by to bylo jedno, kdo si co uctívá, ale za valnou většinou útoků stojí chudák frustrovanej muslim. A zatím se tu dočtu, že jsem fanatik já. To je demagogie par excellence. Potíže jsou s islámem všude na světě, protože je to roztahovačný a agresivní ve středověku zamrzlý naboženství popírající základní lidská práva. Stejně jako nacisti, proti kterým ty apod. 80 let po válce furt bojujete a komunisti. A kdo na to poukáže, je fanatik a demagog. Bránit se musíme humanistickejm cvokům jako seš ty a Islámu. Já jsem v pohodě, mě nejde o nějakou moc, ale o to, aby Česko bylo Česko a ne směs lidí z celýho světa. To nedělá dobrotu nikdy.

Reagovat
smazaný uživatel

VŠ vymývá mozky? Tak to už je moc. Ano, mám titul z VŠ. Ano, na VŠ tě dnes nepustí bez vyspělého analytického a kritického myšlení. Ano, studenti jsou dnes tou zákeřnou EU motivování cestovat po Evropě a zjišťovat si, jak to tam skutečně vypadá a proto těžko uvěří, jak špatné to tam je. Ale označovat to za vymývání mozků je zvrácenost.

Tady asi končí diskuze. Běž si vykládat nejvyspělejším, nejbohatším a především nejbezpečnějším zemím světa, jak špatné to tam je a jak špatné to tam mají s muslimy. Teda pokud umíš alespoň anglicky, což pochybuju.

Já skutečně nevidím rozdil mezi frustrovaným muslimem a frustrovaným bělochem. Nepochybuju, že frustrovaných muslimů je dost, ale jak tu předvádíš ty, o frustrované bělochy taky nebude nouze.

Znovu odpovídat mi nemusíš, já už odpovídat nebudu. Věnuji svůj čas něčemu, co má smysl.

Reagovat
valloire

A já si klidně zareaguju. pravděpodobně máš titul z nějakýho sociálního oboru jako slečna dole. Myslíš si, že pomáhat uprchlíkům je cool jako slečna dole. No jakoby tu nebylo hodně těch, co pomoc potřebujou. Ale chodit po nemocnicích nebo tam opravdu dělat cool není. Hlavní je pomáhat chudákům z ajfounem. Nejlíp, když pak dostanu cenu a je to v TV. To je cool. EU je zlo. Stačí EHS.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, mám titul z elektrotechniky. Lidé jako ty jsou zlo. Mě uprchlíci upřímě vůbec nezajímají, ale nenechám si lemplíkama jako ty omezovat životní úroveň a práva jen proto, že jsi vystrašený z nějakých uprchlíků.

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Argumenty nejsou co...

Reagovat
valloire

Jsou již uvedeny a ono stačí číst zprávy a koukat na TV....uprchlíci tě nezajímají, žádný tu nejsou co a životní úroveň si nenecháš omezovat. Přesně takovýhle krátkozrací lidi jsou největší nebezpečí pro nás. Jestli sis nevšiml, kvoty nejsou mrtvý, neustále je někdo ze západu vytahuje a nedaj si pokoj, dokud nám to tu nezasviní tak jako to maj oni. Jak můžeš bejt tak blbej, prostě nechápu. Mloci jsou u Drážďan, pohoda, přes ty naše hory se nedostanou co? Za pár let, až procitnete, bude pozdě.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak říkám, nehodnoď uprchlíky podle zpráv nebo TV. Kdyby tak na Západě hodnotili nás, tak v první řadě postaví velkou nádhernou zeď kolem české kotliny.

Udělej si výlet do těch Drážďan, promluv si s těmi uprchlíky, promluv si s lidmi co tam žijí, a pak se můžeme bavit. Nejjasnější názor na druhé si dělají lidé, kteří o nic vhlastně vůbec nic nevědí.

A je vidět, že to tvoje vymezování se proti Západu je vyloženě Ruská propaganda. Kvóty nejsou nic jiného, než co si domluvili země EU mezi sebou. Že to Česko nechce respektovat a spolupracovat s našimi partnery je náš problém a doplatíme na něj jen my.

Reagovat
valloire

Kvoty domluvil Západ a nepleť sem ruskou propagandu. Ta se mě netýká a nikdy netýkala. prej domluvili země EU....ani hovno, prostě nás přehlasovali. Jestli to nevíš, nemůžeš mít relevantní názor.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, tomu se říká demokracie. Chápu, že něčím takovím rasisté jako ty opovrhují.

Reagovat
valloire

Ještě jsem taky tenhleten xenofob....Tomu říkáš demokracie jo? V tom případě je i Mnichovská dohoda demokratická.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

sorry urbisi ale vyjmenuj mi treba zprdele takovejch cca 10 nebo 20 nejbezpecnejsich zemi sveta a pak ten seznam rozdel kontinentalne a pak z dalsi prdele v ramci evropy. dikes.

Reagovat
smazaný uživatel

a to rikam jako cigan.

Reagovat
valloire

http://brno.idnes.cz/serial-zeny-jizni-moravy-lenhartova-dvm-/brno-zpravy.aspx?c=A170721_2340145_brno-zpravy_vh

přečti si diskuzi xenofobů pod článkem o tvý kolegyni - pomatený sluníčkářce a pověz, jestli nemají pravdu....hned ten první myslím hovoří za vše

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
Spalovač šancí

V absolutních číslech migrace pochopitelně roste, v relativních zůstává v posledních dekádách konstantní. Může se ovšem výrazně měnit její prostorové rozmístění.

Reagovat
smazaný uživatel

No a co? To, nevylučuje, co napsal urbis. Pro populisty jde o vděčný téma

Reagovat
smazaný uživatel

Je rozdíl jestli přichází stovky nebo milióny migrantů. Ten rozdíl snad cítíš, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Žádná migrace není a to množství taky nesouhlasí.

Reagovat
smazaný uživatel

Množství možná nesouhlasí. Dával jsem to jen jako příklad v rozdílu počtu migrantů v minulosti a dnes. Který prostě bez diskuze je. Jestli to zpochybňuješ, tak vytáhni prdel z čr a zjisti si to přímo a přestaň číst pochybná média.

Reagovat
smazaný uživatel

Byla to parafráze na výrok "Nic jsem neplatil a ta částka taky nesouhlasí". Nic nezpochybňuji a souhlasím s tebou...

Reagovat
smazaný uživatel

A můžeš mi říct, kdy proudily do Evropy stovky lidí?

Reagovat
smazaný uživatel

Místo té stovky si dosaď mnohem míň. Proč já se vždy začnu bavit s blbcem.

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
smazaný uživatel

masivní migrace ekonomických migrantů, která probíhá v současném době, to problém je

Reagovat
smazaný uživatel

Ta tu byla od počátků globalizace, zejména díky tomu, jak určitý země zkolonizovaly Ameriku, Afriku a Asii

Reagovat
smazaný uživatel

imigrace byla vždy, ale ne v takovém množství. Navíc to není náhoda, ti lidé k tomu byli motivováni, a dostali značkové hadry a elektroniku. Viděl jsem uprchlíky třeba z Ukrajiny, když prrchali do Ruska, a ti byli rádi, když si vzali s sebou pár hadrů v igelitce. Tihle bubáci mají nové telefony a datové tarify. A pohádky o tom, že vše doma prodali, to mě taky nepřesvědčí. Komu by to jako prodali, když jsou z chudých zemí?

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo by prchal do Ruska?

Já nechápu, jak vám to v té hlavně vlastně funguje. To si fakt myslíte, že existuje nějaká supermocná organizace, která sem kdo vi z jakého důvodu chce natahat uprchlíky?

Reagovat
smazaný uživatel

Neříkám, že to není problém. Ale není to nový problém. Nic co tu nebylo prakticky pořád. Ale demagogové měli třeba jiná témata.

Reagovat
smazaný uživatel

je to nový problém, protože jestli předtím chodili po tisících, tak ted chodí v desetinásobných počtech

Reagovat
smazaný uživatel

Klidně ať chodí v stonásobných počtech. O proti lidem jako ty budou vždy zlepšení.

Reagovat
smazaný uživatel

ne, nebudou

Reagovat
arsavin

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Migrace není nový jev ale migrantů je poslední roky mnohonásobně více. A to prostě, ať se ti to líbí či ne, problémy představuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Více než kdy? Možná více než za ekonomické krize, ale to byl spíš takový momentální pokles.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle nemyslíš že jo? Nebo jsi opravdu takový lhář a demagog?

Reagovat
smazaný uživatel

*vážně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PP

přesně tak. A všiml jsem si jedné věci, že čím větší díra či maloměsto, tím větší strach "až oni přijdou".. Přitom obyvatelé Prahy či Brna, kteří potkávají i jiné lidi než bílé pleti, s tím většinou nemají nejmenší problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je to všude ve světě. A já i celkem chápu, že lidé kteří s "odlišnými jedinci" nemají žádné zkušenosti snadno podléhají strachu, ale měli by se zamyslet a zkusit si získat zkušenosti vlastní místo poslouchání demagogů.

Reagovat
Chlupatá máma

DEMAGOG DETECTED

Reagovat
smazaný uživatel

Mám vlastní zkušenosti(Anglie), i poslouchám zkušenosti ostatních z jiných zemích, a není to hezké...

Reagovat
langosh

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Pepe1911

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak reprezentant byl jen výjimečně, ve 4 zápasech, ale tak Plíšková také byla (je) světovou jedničkou.

Reagovat
smazaný uživatel

Tedy perdon v 7, z toho 4 přáteláky, 2 kvalifikace a neuvěřetilných 26 min. proti Hondurasu na MS 2014. Pak už v repre nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna v případě Francie to zrovna ostuda není.

Reagovat
Kang & Kodos

Ještě ke všemu na DM

Reagovat
Aldeano

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Stačilo by to pořádně přečíst a dojdeš k tomu,že hrál ve 13 zápasech za Francií..nejsou tu sestavy u každého zápasu za ty roky.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kang & Kodos

Uprchlík v 80´s. Pochopíš za 30 let, debílku

Reagovat
Riviera Kid

Rosa zase zraněný??

Reagovat
Mr.Mike

no poprvý říkám i já, že se na to má už v*srat

Reagovat
C-M@ster

To tu někdo pár dnů zpátky dával odkaz, kde zazněla mimo jiné věta, že v se u nás spíš než jeho fotbalovým schopnostem věnuje v médiích prostor tomu, že se narodil na moři.

A bum ho. Je to i na EF.

O moc moudřejší po přečtení článku nejsem. Asi si počkám na čtvrtek.

Reagovat
C-M@ster

Ba ne, vlastně mi došlo, že Rio Grande znamená velká řeka.

Reagovat
Nihilister

Reagovat
smazaný uživatel

A počkej na Štěpána, Vláška a další komentátory.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
smazaný uživatel

'Tatínku, proč se moje sestra jmenuje Madonna?''

''Protože tvoje maminka měla pocit, že svět potřebuje další Madonnu''

''Díky tati'' '

''Není problém, Holokauste''

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
havrys99

Reagovat
shitcool

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Infi

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
FUnk

Reagovat
SunFells

Pózuje jak CeeLo.

"Můj pas říká ‚Narozen na moři‘. O ostatních záležitostech s tím spojených nikdy nemluvím. Upřímně jsem ani netoužil znát pozadí a historii naší migrace. Narodil jsem se bez státní příslušnosti na této dlouhé cestě a můj otec Ricky mi dal jméno Rio, což v překladu znamená řeka,"

Proč mu nedal jméno Mare? Nebo aspoň Rio Mare?

Reagovat
Kang & Kodos

Frutti di Mare Mavuba

Reagovat
Lacko_Boh

Marco Polo

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ben haim(chaim) konečně v tréninku

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, měl by být na odvetu.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad ale bude hrát Plavšic, ten jedinej v přípravě něco ukázal.

Reagovat
smazaný uživatel

To taky doufám,ale Haim hraje v levo,takže by to neměl být problém

Reagovat
smazaný uživatel

vlevo

Reagovat
smazaný uživatel

tak snad bude dobrej, levá strana Sparty mi přijde strašně slabá.

Reagovat
smazaný uživatel

Bude.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Budou hrát oba.

Reagovat
smazaný uživatel

A Rosa je znovu zraněnej, ne?

Reagovat
czech_mira

Ne! trénoval

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem čekal nějakou herní charakteristiku.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
waran852

to sis měl přečíst ten nadpis

Reagovat
smazaný uživatel

jednoho breznovyho vecera

jedna angolanka rodila

od vln byla mokra paluba

a tak prisel na svet mavuba

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kepy_FCB

Jeeee hiphaphop

Reagovat
smazaný uživatel

Měls dát, že lodí plula celá flotila

Reagovat
smazaný uživatel

lodi plula cela flotila

tehdy jeste neziskovky nebyly

a tak pan a pani mavuba

museli padlovat jak debily

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
shitcool

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
eL

Reagovat
smazaný uživatel

fakt je to taková sranda? wow

Reagovat
smazaný uživatel

Děti.

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Na vodě se cítí jako doma...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kepy_FCB

Frontex Mavuba pojmenuje syna sveho

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Jakub Dobiáš ve Sportu o Mavubovi: "Při rychlém nakouknutí do dat to vypadá, že je brilantní technik, kvalita jeho přihrávek je vysoká, zvládá i ty opravdu nejtěžší. Čekal bych opravdu výjimečnou techniku. Zároveň těm přihrávkám chybí účel, už netvoří šance a ani neproráží linie protihráčů, ale to může být ovlivněno herním systémem. Co se defenzivy týče, už toho mnoho nenabídne. Navíc mezi sezonami 2015/16 a 2016/17 vidím velký výkonnostní pokles, začal více faulovat a ztrácet více míčů."

Reagovat
smazaný uživatel

Jako čekat od DZ, že bude vytvářet šance. Naopak šestka má posouvat balónky kreativním hráčům, kteří budou vytvářet šance.

Reagovat
smazaný uživatel

A Sparta nějaké má? Myslím, že nula, když nepočítám Rosu. Navíc dozadu to bude slabší. Na ligu stačit asi ještě bude, ale smlouvu na 3 roky nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá, ale koupí. Teď tam prostě bude hnít Lafata no, nebo Plavšič, nebo Venca Kadlec, to je jedno.

Reagovat
dinss

Nechápu proč by nemohl hráč z pozice tzv. 6 rozdávat balony - tvořit šance...?

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud hraješ na desítku, tak ty šance netvoří...

Reagovat
smazaný uživatel

Dobiáš říká: "...ale to může být ovlivněno herním systémem."

Reagovat
Mass

Lafatovi?

Reagovat
iamek

Rosa zase out?

Reagovat
smazaný uživatel

uz se tesim na tu jeho knihu, kde bude vysvetlovat proc mel tolik zraneni

Reagovat
hodjohn

By tě nebavilo číst pořád dokola. A píchlo mě tam. A zabolelo mě tam.

Reagovat
smazaný uživatel

Odvetu s CZB by měl stihnout.

Reagovat
djwenca

takže jen půl roku?

Reagovat
Kostomlat

v které sezoně?

Reagovat
langosh

Podle fotky vypadá celkem OK.

http://www.sparta.cz/img/edee/_generated/limit/u/gallery/2017/07/24/42501_acs_0728.jpg

To víš, takový hvězda musí mít vlastního trenéra

Reagovat
jarmilprdell

Reagovat
Liquid

Reagovat
noustres

Plaváček

Reagovat
smazaný uživatel

Dalším fotbalistou uprchlickýho původu je Iñaki Williams z Athleticu, jeho rodiče se seznámili v uprchlickým táboře v Ghaně, kam jeho matka utekla z války v Libérii. Potom se usadili v Baskicku a výsledkem je velká naděje Athleticu i Španělský repre.

Reagovat
H.N.T.

Reagovat
smazaný uživatel

Jop jenže oni očividně měli důvod utíkat, nebyly to socky s nataženou rukou-nedáš podporu tak Tě podříznu!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Co ten Rosa ? To už je ale fakt na konec, i když je to strašná škoda...

Reagovat
El Campeon

ale ne,jen menší svalový zranění,ještě nám všem vytře zrak

Reagovat
djwenca

víš jak to u těch "menších" zranění dopadá u něj....posunuje se to o týden, až je z toho půl roku

Reagovat
smazaný uživatel

vytře zrak tím, že si udělá větší?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pobody's nerfect

Žádný konec, lékaři by neměli co žrát

Reagovat
Azazelo RD

U Rosy spíš skláři.

Reagovat
havrys99

sympaťák

Reagovat
Venny

*Matka mu zemřela, když mu byly dva roky

Reagovat
smazaný uživatel

A započítajú ho do tých povinných kvót?

Reagovat
smazaný uživatel

neměl by být kapitán, když se narodil na lodi?

Reagovat
hodjohn

Reagovat
arsavin

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
Corleone

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Baronne

Reagovat
Acquanni

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Kapitán zůstává...

Reagovat
Gedofrey

V Lille ještě tak dva tři roky zpět byl úžasný. Jsem na něj hodně zvědavý.

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem, děkuji za skvělý rozbor atributů, které zdobí Riovu hru, opravdu patří takový článek jinam než na efotbal nebo isport?

Promiň Usty, ale hezky se to čte, je to zajímavé ale pro mě osobně málo informativní.

Ale jinak ti fandím a děkuji za tvou tvorbu ;)

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelý článok aj príbeh. Vždy to bol môj obľúbený hráč, ako jeden z mála v Lille

Reagovat
smazaný uživatel

Sledoval si ho v posledních sezonách ? V čem začal zaostávat ? Protože jinak si neumím vysvětlit proč by do Sparty chodil

Reagovat
smazaný uživatel

Nastala doba, kdy bude snem každého hráče hrát za náš klub.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
smazaný uživatel

Neprišiel mi žeby zaostaval len Lille posledné roky hra hrozné

Reagovat
smazaný uživatel

neveerim ti ani slovo

Reagovat
smazaný uživatel

na wikipedii: místo narození: Venuše

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
C-M@ster

Taky tam je:

Jeho otcem byl Mafuila „Ricky“ Mavuba, zairský fotbalista přezdívaný „černý dyk“

Reagovat
PBLead

Reagovat
Lacko_Boh

uplne bezne meno pre lod

Reagovat
Venny

EF Cenzura

Reagovat
smazaný uživatel

je jí ještě málo, při tom množství hnoje, co se tu každej den nakydá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pony Slaystation

zrovna tohle bylo po dlouhý době alespoň trochu zajímavý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PavlíčeQ

Nechápu z jakýho důvodu se to smazalo

Reagovat
smazaný uživatel

admins EF se taky asi boji kriminalu

Reagovat
PavlíčeQ

Reagovat
mesyas

cenzura na EF

imigranty v čr nechceme, takže žádného Mavubu

Reagovat
smazaný uživatel

Mluv za sebe jo? Když se podívám na české nácky, imigranti by pro nás byli spíš pokrokem

Reagovat
Josifek

V ČR nechceme idioty, nemakačenka, vyžírky a vychcánky, omezence či ignoranty. A to, jakou mají barvu kůže či zda se narodili tady nebo za rohem fakt není podstatný..

Reagovat
Lexi Belle

Proč jste to smazali :( Teď jsem chtěl kontaktovat původce ohledně těch screenů, dochází mi inspirace na večer

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim proč Sparta vyhazuje prachy za hráče jako je Mavuba

to i Čivič je lepší posila

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele