ŘÍM SE DOKÁŽE ZACHRÁNIT I SÁM

16.02.2004, 15:00
Aktuality
Před několika dny italský sportovní deník Corriere della Serra napsal článek o možném prodeji jednoho velkého italského klubu. AS Řím, jeden z největších klubů na Apeninském poloostrově, má finanční problémy a hledá nového investora. Hned se vynořily zprávy, že o římský celek má velký zájem ruský polostátní moloch Nafta–Moskva...

Nejhůře tuto informaci neslo zastupitelství města Řím. Primátor města Valter Veltroni před stovkami novinářů prohlásil, že místní vláda nedopustí prodej legendárního velkoklubu do rukou cizinců. Také dodal, že město klubu pomůže z finanční krize a dokáže ho zachránit.

I přes velké úspěchy v italské lize "žlutočervení" už skoro rok hledají východisko z finanční krize. Není to žádné tajemství. Dokonce, kvůli velkým dluhům, klub málem před startem sezóny skončil v Serii B. Obchod s akciemi klubu na milánské burze byl pozastaven. Prezident klubu Franco Sensi (77) už nejednou zkusil potápějící se klub opustit a odejít do důchodu. Dluhy "Romy" jsou odhadované na více než 250 milionů Eur. Jestliže klub v nejbližší době nenajde silného investora, hrozí mu bankrot a odchod nejlepších hráčů. Tento osud před několika lety potkal neméně slavnou Fiorentinu. Klub musel opustit Serii A a ocitl se o několik soutěží níž. Nyní klub z Florencie hraje Serii B.

I v samotné Itálii je dost zájemců o římský klub. Mezi největší adepty se řadí Claudio Totti, majitel velké stavební společnosti a basketbalového klubu Virtus, a Francesco Andgelini, majitel jedné z největších farmaceutických společností. Nejspíše jeden z nich byl iniciátorem zprávy o zájmu ze strany Rusů. Poplašnou zprávou chtěli setřást konkurenci. Asi se to povedlo, protože několik zájemců odstoupilo. Od doby, co Roman Abramovič koupil anglickou Chelsea, panuje v evropském fotbale velký "strach" z ruských miliardářů.

Informace o jednáních mezi Nafta-Moskva a AS Řím hned na první pohled vypadají trošku divně. Podle italských žurnalistů Rus, kterého nikdo nezná, se přímo obrátil k rodině Sensiho z nabídkou ke koupi klubu. Informoval i trenéra Fabia Capella. Podle většiny italských deníků se neznámý Rus jmenuje Valerij. Na příjmení se ale shodnout nedokážou. Někde se píše Smirnov, jinde zase Semenov. Hlavní akcionář klubu, společnost Roma-2000, jakákoliv jednáni o prodeji nepotvrdila.

To jsou fakta, a teď trošku těch spekulací. Ruská strana je prý ochotná vložit do AS Řím 400 milionů eur s tím, že z toho 100 milionů půjde na nákup akcií klubu. Společnost Nafta-Moskva je však na pokraji bankrotu, takže zájemce musíme hledat někde jinde. Ale kde? Že by Roman Abramovič chtěl další velkoklub na druhém konci Evropy? I kdyby, tak má smůlu, protože mu to zakazují pravidla UEFA. Může to být ale i někdo jiný, vždyť v Rusku je oligarchů a miliardářů mnohem víc. V samotné zemi se nejvíce mluví o Olegu Děripaskovi a Evgenii Švidlerovovi, kteří jsou v dobrém kontaktu s Nafta-Moskva. Třeba nechtějí být na očích a tato společnost může posloužit jako obchodní zprostředkovatel. Každopádně "Abramovičův efekt" se jeví jako velice silná zbraň. Ruskému miliardáři stačí vyslovit název nějakého fotbalového klubu a hned se vynoří zprávy, že ho chce koupit. Tím vzniká velký prostor pro různé druhy podvodníků, kteří vystupují pod cizím jménem. Přesvědčit prezidenta, který neví co se zadluženým klubem, pak není těžké...

Autor: Igor Mahal

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*adam

Celý itálský fotbal je na tom špatně. Úvěry možná pomůžou oddalit pad na dva-tři roky. Pak se to ale prolomí...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele