Real Madrid. Den poté

18.08.2018, 15:38
Názory a komentáře
Psal se 26. květen letošního roku, v Kyjevě bylo těsně před půlnocí a srbský rozhodčí Milerad Mažić právě závěrečným hvizdem ukončil finále nejprestižnější klubové soutěže. Vítězem se znovu stal Real Madrid. Už se to skoro stává nudné. Obhájit Ligu mistrů? Bez šance! Zvítězit třikrát za sebou? Nemožné. Dámy a pánové, povedlo se. Třetí triumf v řadě se ovšem nerodil lehce. Bavit se o zaslouženosti posledních tří titulů, u posledního můžeme být na vážkách. Kolikrát se zdálo, že Real tahal za kratší konec. Otázka zní. Bude se o zaslouženosti mluvit za 10 let? Za 30? Za 50? Kde že. Zpátky k věci. Třetí triumf v řadě. Historický úspěch. Idylka? Tak pojďme do reality.

Pohledem na předchozí tři triumfy. Legendární 92:48 a La Décima, nervy drásající penaltový rozstřel s Atlety, první obhajoba a mistrovský druhý poločas proti Juventusu. Letošní triumf byl něčím jiný. Zvláštní zápas. Zranění Salaha, zranění Carvajala, chybující Karius. Tak jak to Kariusovi nešlo, tak to spadlo Realu přímo do klína. Co následovalo po závěrečném hvizdu? Bouřlivé oslavy? Nadšení z třetího triumfu v řadě? I když se slavilo celou noc (zejména u vítězů premiantů), kaňku na celkovém dojmu zanechalo pár vyjádření bezprostředně po hvizdu. O rozruch se postarali hrdina finále Bale a hlavní hvězda Ronaldo. Bale: "Potřebuji hrát více, v létě si sednu se svým agentem." Ronaldo: "Hrát za Real Madrid bylo překrásné." No. Kromě každoroční masáže od fanoušků si Bale musel v několika rozhodujících zápasech zvyknout na roli náhradníka. Odchod by dával smysl. Ronaldo překvapil. A my se mohli domnívat. Strhává na sebe pozornost ve světle nevýrazného finále? Hrozí skutečně odchod? Následující týdny a měsíce nám daly odpovědi.

Pojďme se přesunout na začátek přestupového období. Všeobecně se očekávalo, že Real vymění Balea za vhodnější (nečíst nutně jako všestranně lepší) superhvězdu, přivede konkurenci do útoku, vyřeší kraje obrany a vypojí mobilní telefon agentům Kroose, Modriće, Isca, Casemira a Asensia. A pak si pár lidí řeklo NE. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. V létě se za branami Madridu odehrálo několik "soubojů". Jeden po druhém.

Zinedine Zidane vs. Florentino Pérez
Jako blesk z čistého nebe přišla 31. května zpráva o konci jednoho z nejúspěšnějších trenérů historie Realu Madrid. Nikdo nedokáže pojmenovat, čím byl tak výjimečný a jak to vše dokázal, ale to tak nějak provázelo i jeho kariéru hráče. Byl jiný. Třikrát Liga mistrů, jedno vítězství v domácí soutěži. Odchod na vrcholu. Možná sám tušil, že by si na sebe jinak upletl bič. Florentino Pérez si nechá od málokoho "remcat" do řemesla. Nerad uznává své hráčské omyly. Jakmile je vnitřně přesvědčený, že je někde potřeba posílit, jde si pro své koně. A právě tady údajně narazil a vznikl spor. Pérez měl být od konce sezóny přesvědčený o několika důležitých změnách v kádru. Chtěl hvězdné brankářské jméno, pravého beka Odriozolu, tajně toužil po Neymarovi. Zidane by dal ruku do ohně za Navase, alternativu na pravého beka si představoval jinak a jako prioritu by rád Edena Hazarda. Hodně lpěl na svých oblíbencích. Byli u něj nedotknutelní. Věděl, co od nich očekávat a že se na ně může spolehnout. Nutno poznamenat, že pro zbytek kádru bylo velmi složité získat podobně silnou pozici. Své o tom ví později Mateo Kovačić, který si nikdy Zidanovu důvěru stoprocentně nezískal. Zidane měl svoji hlavu, Pérez zase tu svou. I když nemělo jít o žádný vyostřený spor, Zidane v případě setrvání a "převzetí zodpovědnosti" za další sezónu lpěl na svých podmínkách. A když viděl, že přes Florentinovy plány nejede vlak, zabalil to. Odešel na vrcholu, nikým nevyháněn. Kdo měl pravdu, ukáže až čas. No a mít současně přízeň Péreze i Zidana? No jéje. Posledním potomkem přízně této dvojice je náš nedotknutelný Karim Benzema.

Florentino Pérez vs. Cristiano Ronaldo
Sotva se fanouškům zocelily rány po odchodu Zidana, přišel další úder. Po sérii nejasných vyjádření doprovázených desítkami článků a stovkou spekulací se během pár dní upekl přestup léta. Jeden z nejlepších fotbalistů historie opouští Real Madrid a mění ho za Juventus. Všichni víme za kolik, kam, kdy, co to znamená pro Juve co pro a Serii A. Přesto je pro mě tento přestup zajímavý zejména ze dvou rovin.

Ať se nikdo nezlobí, ale takhle neodchází jedna z největších postav historie klubu. Jasně, Real obecně odchody nezvládá. Pamatuji Ikera, pamatuji Raúla, pamatuji další. Nebudu se pouštět do porovnávání fotbalových kvalit, zásluh, stačí pohled na osobnost hráčů. Ronaldo chtěl, chce a dokud to půjde, bude chtít být nejlepší. Ať už bude kdekoliv. Neustále to dokazuje sobě, spoluhráčům, trenérům, fanouškům, všem. Chce plnit titulní stránky, chce být na očích. A teď najednou odejde bočními dveřmi? Něco tu nesedí. Odchod Ronalda zanechal zvláštní pachuť, neevokoval v člověku pocit, že odchází ten Cristiano, kterého všichni známe. Majitel několika Zlatých míčů. Největší osobnost posledních 10 let v dresu Realu Madrid.
Odešel pěšák.

Peníze, peníze, peníze. Operace s krycím jménem "Chci další výzvu" měla podle všeho zárodek v nekončících sporech a tahanicích s Florentinem Pérezem o větší číslo na výplatní pásce. Ropovláda v Paříži a zvýšení platu pro Lionela Messiho v Ronaldovi zanechalo dojem, že potřebuje své soky vyrovnat a po dalším triumfu v LM pro něj přichází doba boje o poslední obrovskou a tučnou EVROPSKOU smlouvu v klubech nejvyšší špičky. Nedostupní Neymar a Mbappé hráli jeho pozici do noty. Není ho kým nahradit. Věděl, že má silnou pozici. A když to nevyjde? Náznak problémů a zájemci budou. Je to Ronaldo. Podle všeho Pérez odmítl přistoupit na Ronaldovu hru a stál si na svém. Když si uvědomil vážnost situace a chtěl udělat vstřícný krok, bylo již pozdě. Ronaldo se rozhodl. A ne špatně. Dostal zaplaceno, dostal novou výzvu, je ve skvělém týmu lačnícím po Lize mistrů a může nás všechny znovu přesvědčit, že pořád má pár triků v rukávu.

Jednou z únikových cest Florentina Péreze bude jeho oblíbenec Gareth Bale. Rozhodl několik velkých finále, letos dostane svoji sezonu. On bude Cristianem. Bude v záři reflektorů. Bude hlavní ofenzivní hvězdou. Odchod Ronalda společně s rozhodnutím finále Ligy mistrů Baleovi zachránil krk. Má možnost vystoupit z polostínu a převzít kontrolu nad Madridem. Dokáže to? Dostaneme se k tomu později.

Florentino Pérez vs. měšce šejků
Když se mluví o drahých nákupech světových superhvězd, jako první se člověku vybaví "legendární" éra Galácticos sdružující hvězdný tým na čele se Zidanem, Figem, Beckhamem, Ronaldem, Raúlem a dalšími. V druhém funkčním období Péreze to byl Ronaldo, Bale a James. Od té doby se jeho peněženka začala cukat a Real nepřipomíná Real. Drahé nákupy (80+) nechává na jiných klubech, vhodně doplňuje kádr menšími přestupy a draze prodává nepotřebné (Özil, Morata a další). Letos je situace jiná. Neodešel nepotřebný, odešel jeden z nejdůležitějších. Ten těžko nahraditelný. A Florentino zatím mlčí. Na fórech a v diskuzních portálech se hojně spekuluje o několika variantách.

a) Nechce se zatáhnout do hry, která za to nestojí
Můžeme mu vyčítat spoustu věcí, ale obchodnický duch mu nikdy nechyběl. V nové éře velmi dobře udržuje platovou politiku a málokdy přešlápne. Jednou z variant je možnost, že Floro nechce, dokud v tom neuvidí sportovní a současně finanční profit. Zeptejte se fanouška Realu. Hazard nebo Neymar? Troufnu si říct, že v anketě by zvítězil Hazard. Zeptejte se Florentina. Hazard za 170 nebo Neymar za 300? Neymar za 300. Ve fotbalových dovednost a hráčské typologii může mít každý svého favorita, ale pokud jde o marketingový potenciál a návratnost investice, zvítězí Neymar. Floro tohle ví. Pokud bude jen maličká možnost získat Neymara, půjde po ní. Hazard byl, je a bude plán B. Bohužel. No a pro všechny optimisty je tu ještě plán B+B.

b) Snižuje dluh a chce se pustit do operace "Stadion”
Spousta let vládnutí, spousta úspěchů, trhání rekordů v LM. A co teď? Čas není nafukovací a Florentino si tohle uvědomuje. O přestavbě stadionu na multifunkční centrum se zvýšenou kapacitou a dalšími vymoženostmi moderní doby se spekuluje už roky. Současně s tím se jedná a monitoruje trh na prodej jména stadionu. Zde Florentino odchodem Ronalda utrpěl velkou porážku. Real s Ronaldem a Real bez Ronalda je marketingově obrovský rozdíl, ať chceme nebo ne. Cesta zpět do nejvyšších pater? Vede skrz zvuky brazilské samby.

c) Něco si přej, padá Florentino?
Aby byl výčet možností kompletní, nemůže chybět trocha konspirace ze španělských diskuzí. Nejméně pravděpodobná, byť zmínky hodná verze tvrdí to, že důvodem škudlení může být nespecifikovaný průšvih, který by nutil Florentina nakládat s penězi daleko obezřetněji. O co by mělo jít? Vydírání kameramanem Benzemou? Zákopová válka s Rubialesem? Šetření na provize pro duo Neymarů? Kdo ví.

Real Madrid vs. bývalí hráči
Prostředí Realu Madrid musí být něčím opravdu specifické. Za dlouhé roky sledování fotbalu člověk ve světových poměrech nenarazí na tým, který v průběhu hráčova působení vypadal tak ideálně, načež by se po odchodu jako mávnutím kouzelného proutku změnil na horoucí peklo. Ať už jde o otevřenou kritiku, nepřímou kritikou, nebo čtení mezi řádky, spousta velkých "Madridistů" po odchodu působí zvláštním dojmem. Ať už šlo o Pepeho, Moratu, Ronalda, Di Maríu, nebo další jména, něco tu nesedí. Často se otírají a kritizují některé poměry v klubu. Můžou mlčet, ale málokdo to udělá. Kde v klubu hledat problém?

Od italské vážné hudby ke španělskému flamengu
Zidane je pryč, přivítejme Lopeteguiho. Co od něj můžeme čekat? Španělský experiment s reinkarnací úspěšné verze Rafy Beníteze nevyšel, na řadě je Julen. Pokud se mu povede získat šatnu (spekulace o podobnosti s tréninkovými metodami Rafy a pochybnostmi hráčů rázně popírá fakt, že za ním stojí kapitán Ramos), má slušnou naději. Osobně očekávám několik věcí. Více iniciativy a herní dominance na míči. Důraz na znepříjemnění hry soupeři blíž jeho brance a s tím související větší tlak na balon za středovým kruhem, nečekat na soupeře. "Pošpanělštění" hry, víc důvěry pro neozkoušený širší kádr a líbivější herní styl. Julen není Guardiola, ale k Zidanovi má minimálně stejně daleko.

Zatímco Guardiola má jasnou představu o své hře a soupeře přejede svými přednostmi, Zidane je zvláštní úkaz. Těžko se uchopují pevné prvky jeho hry, klíče k úspěchu a jasná vize. Přesto vítězí. Po "italsku" mívá stejně jako jeho učitel pomalejší rozjezdy do zápasů a sezon celkově. Zejména v nejúspěšnější sezóně 16/17 jsme byli často svědky, že Real míval v prvních poločasech problémy naprosto s každým, ať už hrál venku nebo doma. Soupeř působil svěžím a lepším dojmem. Foukla píšťalka. Foukla znova. A s každou přibývající minutou Zidanův výběr sílil a soupeřův strádal. Ne nadarmo byl Real fyzicky nejsilnější právě na jaře v období nejdůležitějších zápasů vyřazovacích bojů Ligy mistrů. Načasování je vše.

Od Lopeho můžeme očekávat daleko rychlejší start. Do zápasu, do sezóny, do ligy. Nebude na nic a nikoho čekat. Real potřebuje vyhrávat a získat identitu, ať už kádr doplní superhvězda, nebo ne. Slibuji si zlepšení v prvních poločasech, dominantnější představení v ligových střetnutích. Velký otazník je pro mě fyzická připravenost hráčů a Julenova schopnost připravit tým po fyzické a psychické stránce na celou dlouhou sezonu. Prvním varovný signálem byl výkon s Atlety. Brzo soudit, ale pozdě zavírat oči. Fanoušci žádají líbivější styl fotbalu. Ne nadarmo se říká, že publikum v Madridu je nejnáročnější. Nestačí vyhrávat. Fotbal má být oslava. Pod Lopem určitě uvidíme agresivnější pressink, nátlakovější hru, kontrolu zápasu od jeho začátku, důraz na zapojení krajních beků, svobodu pro Isca.

Vytáhne Florentino králíka z klobouku?
Dosavadní počínaní Realu Madrid na přestupovém poli je pro spoustu fanoušků velký zklamáním. Půlka srpna je za námi a mužstvu znatelně chybí konkurence pro Benzemu. S otazníkem zůstává post čtvrtého stopera a levého beka. V kuloárech se přitom stále hlasitě šeptá o zájmu Lopeteguiho o Thiaga z Bayernu. Kdo je skutečně reálný?

Vzhledem k tomu, kdo sedí na lavičce a jaká je situace v ostatních ligách (dřívější uzavírání přestupových oken znemožňující pořídit adekvátní náhrady) neočekávám žádnou velkou přestupovou bombu (100+). Situace by se mohla změnit, pokud by Real v důsledku ofenzivní impotence ztratil několik bodů v úvodu ligy a Florentino by poslal balík do Interu. I když to v tuhle chvíli může být pořád ve fázi oťukávání, nepřekvapil by mě nákup Thiaga + béčkového útočníka. Sázka na herní dominanci a důvěra ve schopnosti dua B+B podporovaného útočníkem číslo 2 a dalšími z lavičky. Po angažmá Valleja ve Frankfurtu si byl každý fanoušek jistý, že máme se stopery vystaráno. Kapitán Ramos, fantastický Varane, věrný Nacho a vycházející hvězda Vallejo. Mladý obránce sužovaný zraněními stále nedokázal vyrůst do očekávaných výkonů a nabízí se otázka, jestli se na jeho zdraví můžeme v dlouhé sezóně spoléhat. Dosavadní příchody? Pustíme se do jednotlivých řad.

Tým
Brankáři
Dosavadní největší rošáda letošního léta se v Madridu odehrává mezi brankáři. Tři vychytané Ligy mistrů za sebou, neporazitelnost ve vyřazovacích bojích a přece jen sympaťáka nad sympaťáky Keylora Navase dost možná čeká lavička náhradníku. Zní to troufale a kacířsky, ale minimálně pro ligovou soutěž to může být skryté eso v rukávu. Hodný kamarád Keylor versus namistrovaný a sebestředný Courtois. Ve světle až na výjimky skvělých výkonů Navase ve vyřazovacích částech Ligy mistrů se často zapomíná na menší "průšvihy", které dokáže natropit v ligové soutěži. Problém nebude čistě o Navasovi, ale o přístupu celé obrany. Zhoršené výkony Carvajala, v "nedůležitých" zápasech spící Ramos, absence větší autority ze strany Keylora. To vše dohromady dalo 44 ligových inkasovaných gólů. Nejhorší počin od 52 inkasovaných branek v sezóně 2008/2009 (za připomenutí stojí, že to byla legendární sezóna, kde se do 28 zápasů zapojil legendární Royston Drenthe). Má Keylor na to, aby si mezi obránci zjednal respekt? V LM vše šlape jako hodinky, ligová soutěž skřípe. Courtoisovi ligu, Navasovi LM a pohár. Konkurence prospěje oběma. Tady Florentino zabodoval.

Obránci
Pokud se o Varanem před 1-2 roky tvrdilo, že stojí na místě, Carvajal poslední měsíce couvá zpátky. Už od jeho silného nástupu se hovořilo o rezervách v poziční hře (vně šestnáctky, kdy často nedokázal pokrývat hráče), místo odstranění v posledních měsících přidal poziční chyby mimo vápno a ztratil suverenitu, která ho zdobila. K jeho štěstí/smůle mu Florentino přivedl dáreček v podobě mladého talentovaného Odriozoly, který se na začátku přípravy (do zranění) jevil výborně a působil dojmem, že by Carvajala mohl přechodně klidně posadit na lavici náhradníků. Složitější je situace na levé straně. Konkurencí nejlepšího ofenzivního krajního beka a jednoho z těch nejhorších defenzivních špičkových krajních beků Marcela je mladičký Reguilón. S velkou slávou přicházející Theo Hernández odešel v tichosti hostovat do Realu Sociedad. Bude Julenovi stačit čtveřice Carvajal, Marcelo, Odriozola, Reguilón? Pokud chce Real uspět, krajní beci budou jedním z nejdůležitějších pilířů. Měli by ještě více přebírat roli křídel a umožnit Baleovi, Benzemovi a dalším stahovat se do nebezpečných prostorů, ze kterých padají branky.

Situaci na stoperu zamotává nejistá situace kolem Jesúse Valleja. Nekončící zdravotní obtíže vznášejí otazník, jestli s ním Real může počítat jako se stabilní čtyřkou. Stoperská dvojice změny nepozná. Ramos a Varane mají své jisté. Nutno podotknout, že mají oba svůj nemalý podíl viny na množství inkasovaných branek v ligové soutěži. Laxní přístup, nebývalé množství individuálních chyb na stopery jejich kvalit. V tomhle ohledu si hodně slibuji od Courtoise, který by mohl obranu srovnat a vyvarovat značnému množství obtíži, které si činí sama. Soustředěnější výkony od stoperské dvojice, více času pro Nacha. O šesti obráncích můžeme říct, že se na ně můžeme spolehnout. Carvajal, Marcelo, Odriozola, Ramos, Varane, Nacho. A co dál? Obsadit sedmý a osmý post Vallejem a Reguilónem? Příchod univerzála schopného hrát stopera a levého beka by bezpochyby vyřešil spoustu otazníků. Floro, čiň se.

Záložní trojice
Námluvy ze strany Interu Milán byly definitivně zamítnuty a všem fanouškům Realu spadl obrovský kámen ze srdce. S odchodem Luky Modriće se Real Madrid bude muset vypořádat, ale letos na to ještě nebyl připravený. Těžko předpokládat, že by se ve skvěle fungují trojici záložníků Modrić, Casemiro, Kroos cokoliv měnilo. Casemiro navzdory svým herním blikancům potvrzuje kvalitu na svém postu, Modrić zraje jako víno a je od roku lepší a lepší, Kroosovi by příchod španělského trenéra mohl pomoct k ještě lepším výkonům. Na stabilní trojici může tlačit pozice Isca v záložní trojici, v přípravě skvělý (proti Atletům hrozný) Ceballos a mladíci na čele s Valverdem a Llorentem.

Isco
Konec hájení a věčného "What if", je čas činů. Roky byl miláček madridských fanoušků v druhořadé roli, neměl příslušnost pravidelného člena základní jedenáctky a nedostal prostor, kde by mohl plně projevit svůj potenciál. Teď přišla jeho chvíle. Měl by být mozkem na soupeřově polovině a zároveň společně s Balem hlavní ofenzivní hvězdou celého týmu. Už není kam se schovávat. Letošní sezóna ukáže vše. Volná role ofenzivní hvězdy, oblíbený trenér na lavičce, spousta španělských přátel v kádru. Teď přišla Iscova chvíle. Buď si podmaní Madrid a celé Španělsko, nebo ve své roli zklame a bude jedním z prvních na ráně.

Bale
Před pár měsíci to vypadalo na nevyhnutelný odchod, po odchodu Cristiana Ronalda je Gareth Bale v pozici, kdy může málo ztratit, ale hodně získat. S přihlédnutím k posledním událostem bude mít podle všeho Gareth Bale sezónu na to, aby ukázal svoji skutečnou hodnotu pro Real Madrid. Odchod Ronalda, odmítavé stanovisko ostatních klubů na zájem o jejich hráče, bezmezná důvěra prezidenta, absence další velké ofenzivní hvězdy. Velšský fotbalista může dokázat, že trpěl na přítomnost Ronalda. Musí ovšem počítat s tím, že na něj budou kladeny daleko větší nároky. Nebude ve stínu. Nese to sebou spoustu pozitiv, rovněž však negativ. Gólová produktivita, lepší výběr místa v šestnáctce, nalezení role v nátlakovější verzi Lopeteguiho fotbalu a mnoho dalšího. Podobně jako Iscovi mu nic nestojí v cestě, pokud bude nadále nebezpečný ze vzduchu a při střelách ze střední a větší vzdálenosti, jeho akcie v očích fanoušků Realu rychle stoupnou.

Pozice útočníka
Ožehavý post číslo 1 v současné době neochvějně hájí Karim Benzema, který se chystá již na svou desátou sezónu v dresu Realu Madrid. Nemá to těžké, nemá v týmu žádnou konkurenci. I když stále dokáže produkovat skvělé fotbalové momenty, rychlostně nestačí ani pomalejším obráncům, což z něj v součtu s častou mizernou koncovkou dělá jasného adepta na nahrazení. Florentino si musí dobře uvědomovat, že konkurence typu RDT a Mayorala není odpovídající. Do konce přestupního období musí dorazit útočník. Spasitelem má být Rodrigo. Není to málo, Floro?

Lavička a ti další
Základní sestava se až na jedno jméno rýsuje víceméně stejně, větší problém je lavička. Zmizel z ní Kovačić, Bale se přesunul zpátky do základu. V tuto chvíli to vypadá na složení Navas, Odriozola, Nacho, Ceballos, Vázquez, Asensio, Mayoral. Sympatická lavička plná nadějí a spolehlivých hráčů, ale kromě Asensia neobsahuje nikoho, kdo by dokázal mužstvo skutečně nakopnout a zvrátit vývoj utkání na stranu Realu. Marco Asensio bude mít letos rovněž hodně co dokazovat. Ve světle jeho mimořádných gólových okamžiků se poměrně dlouho přehlížel fakt, že kromě podobných situací je často herně velmi nevýrazný a bez většího vlivu na celkový herní děj. Letos musí přidat, cesta do základní sestavy nebude jednoduchá. Dani Ceballos má šanci vzít si minuty Kovačiće a ještě k nim přidat záskok za odpočívající hráče středové trojky. Na svojí šanci budou čekat Llorente a Valverde. Sezóna 2016/2017 ukázala, že právě lavička vyhrává ligové tituly. Současná lavička má parametry týmu bojujícího o třetí až čtvrté místo.

Kterým hráčům příchod Lopeteguiho podle mě prospěje - Courtois, Kroos, Isco
Kteří by mohli na příchod Lopeteguiho subjektivně doplatit - Navas, Carvajal, Vázquez

Vítězit s Ronaldem bez Ronalda a vítězit bez Ronalda není to samé

Ať už šlo o domácí soutěž, nebo souboje na evropské scéně, spoustu zápasů Realu nevyhrál Ronaldo, celou řadu dokázal vyhrát Real bez jeho výrazného přičinění. Otázka je jednoduchá. Znamená to, že by si Real poradil lépe bez něj? Nepomáhala pouhá přítomnost a vědomí toho, že vedle vás hraje hráč Ronaldových kvalit k lepšímu výkonům celého mužstva? Najednou bude pryč. Zodpovědnost zůstává. A logicky si ji na sebe musí vzít další. Isco. Bale. A další. V tom bude sakra velký rozdíl. Dokud Ronaldo střílel, vše bylo v klidu. Jakmile přestal, ozývala se kritika. Fanoušci si zvykli na tak skvělá čísla, že být nadprůměrný nestačilo. Bezpečí Ronaldova stínu je pryč. V ofenzívě budou muset hráči převzít odpovědnost, popasovat se s ní a zvyknout si, že Ronaldo už není. Je poměrně zajímavé, jak odchod jediného hráče ze základní sestavy dokáže ovlivnit identitu celého týmu. Člověku skoro přijde, že odešla půlka základní sestavy a Real začíná od znovu.

Nalijme si čistého vína. I když od Balea očekávám nejlepší sezónu v dresu Realu, čísla Ronalda asi nenahradí. A logicky budou góly někde chybět. Kde je vzít a kdo. Bude to vyžadovat životní sezónu od Balea, znovuzrození Benzemy, naplnění očekávání a zvýšení produktivity ze strany Isca s Asensiem, vyšší produktivitu od Vázqueze a posilu do útoku. Týmovější pojetí a neprostupnější defenzíva by mohly způsobit, že nebude potřeba tolik gólů. Tak jako tak se neubráním dojmu, že je v týmu zoufale málo produktivních fotbalistů.

Real Madrid letos může slavit úspěch. Bude to však daleko více záležet na funkčnosti jednotlivých dílů skládanky, než kdy dříve. Lepší defenzíva v ligové soutěži, vyvarování se brankářských kiksů, spolehlivější výkony od krajních beků a stoperů, další velmi silná sezóna od trojice Modrić, Casemiro, Kroos, Isco naplňující svůj potenciál, Bale, produktivita od Benzemy, daleko výraznější role Asensia, přebrání zodpovědnosti a spolehlivost od mladíků. A spoustu dalšího. Nebude to lehké, rozhodně však ne nemožné. V cestě jako obvykle nestojí nikdo jiný, než v domácí soutěži po úspěchu věčně hladová Barcelona v čele s nejnebezpečnějším hráčem světa. Doba bez Ronalda musela přijít. Dřív nebo později. Po-Ronaldovská éra začíná. Cíl je jasný - vrátit titul do Madridu. Máme se na co těšit.

Autor: články čtenářů / Pavel Mirovský

Komentáře (168)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tldr

Reagovat
Adyss

Krásne napísané bom dio Madrid

Reagovat
Pinturicchio

Super souhrn, Pablo, dobré a zajímavé počtení.

Reagovat
smazaný uživatel

Koho to zajimá ti vole

Reagovat
Pinturicchio

Není ti trapné něco takového napsat, když vidíš, kolik si s tím ten člověk dal práce?

Reagovat
CHONG

Zbytečně se namáháš. Debil, který udělá hrubku ve větě o pěti slovech, tohle stejně nepochopí

Reagovat
pratoriax

Reagovat
cink

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
teenz

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
Ed_Hazard

Ked mu nie je trapne napisat "ti vole", tak mu uz nebude trapne nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Ti vole a co jako

Reagovat
CHONG

Nic, akorát jsi tupý baklažán

Reagovat
smazaný uživatel

Nekraď mi moje hlášky, ti vole.

Reagovat
CHONG

Zavři pec, lilku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
Pinturicchio

Tak zase, ti vole je dobré, to občas používám taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Aby čong sral zlostí.

Jinak super článek samožrejmě.

Reagovat
Pinturicchio

Za druhou větu.

Reagovat
Hachim Mastour

Anži Machačkalu

Reagovat
CHONG

Super článek, kámo

Jinak to, jak se vyvinula situace s BBC je fakt "vtipné", nakonec to dopadlo přesně naopak, než si většina z nás myslela a přála

Reagovat
smazaný uživatel

problem uz bude v samotnym trenerovi... coz nakousl uz superpohar

Lopatagi je takovej druhej Strammaccioni... taky vylozene uspesnej... vsude kam vleze (oba spojuje jedinej jejich zivotni uspech s mladeznickym tymem a z toho ziji dodnes)

Lopatagi je nesympatickej uz od pohledu... bez uspechu na klubove scene... taktika je mu ocividne cizi... hraje hnusnej fotbal na styl hazene a jako tresnicka na dortu - po mesici a pul si teprve vsimne... ze tymu jaksi chybi utocnik (opet znamka vysoke kvality a uvedomeni)

Lopatovi davam cas do prosince... maximalne do ledna (bude to uplne stejnej osud jako s dalsim neumetelem Benitezem - akorat pak uz tam nebude cekat Zidane... nebo naopak bude?)

letos bych se vubec nedivil... kdyby Real byl maximalne 3. v lize a v LM vypadl hned v osmifinale (ze skupiny by snad diky 1. kosi postoupit meli)

takhle slabej Real jsem snad jeste nevidel (sleduju od roku 2004)

Reagovat
CHONG

Což nakousl už superpohár

Reagovat
smazaný uživatel

problem v trenerovi nakousl urcite:

spatna taktika

spatny stridani

neefektivni fotbal

neuspechy na klubove urovni

Reagovat
CHONG

Tak si to shrneme, hráli jsme první ostrý zápas pod novým trenérem, první ostrý zápas po odchodu klíčového hráče a prohráli jsme v prodloužení s týmem, se kterým máme dlouhodobě problémy, a který svůj systém piluje k dokonalosti už sedm let, a to kvůli hrubým individuálním chybám obránců, přičemž nechybělo moc, abychom naopak vyhráli už v základní hrací době.

Jo, tenhle zápas fakt stačil, aby se ukázalo, že Lope bude problém

Reagovat
smazaný uživatel

no uvidis... stejne jako Perez do prosince.... do teto doby to taky uvidis

stejnej pripad jako Benitez

Reagovat
Mateo16

Spatna taktika , Neefektivny futbal ked das 2 goly Atleticu

Reagovat
smazaný uživatel

a jakej to ma vyznam... kdyz dostanes od Atletica 4?

z tech 2 uzasnych golu byl navic jeden z penalty... takze ze hry pouze 1

Reagovat
misinho7

ten koniec wtf.. Taky slabý real si ešte nevidel a to mame za sebou iba jedne zápas... Toto nemá cenu

Reagovat
smazaný uživatel

hodnotim podle sily kadru... ten utok je extremne slabej

i autor clanku to nakousl velice dobre - tam proste neni dostatek hracu... aby realne dali tolik golu... kolik bude Real na nejaky vyssi pricky potrebovat

vzdycky tam nekdo golovej byl... Ronaldo... Raul... Van Nistelrooy... brazilskej Ronaldo

Baleovi bych to pral... ale ani on sam to letos neutahne - ikdyz Real muze dekovat bohu alespon za neho a zaroven se kazdej vikend modlit... aby se nezranil... protoze kdyby nebyl ani on... ci byl delsi dobu mimo... tak by to bez nej na konci sezony klidne mohlo byt i mimo TOP4

Reagovat
smazaný uživatel

+ jsem jeste zapomnel na dalsiho v lize golovyho hrace Higuaina

takovyho hrace Real v soucasnosti proste nema... a je to od toho roku 2004 urcite poprve

Reagovat
r3

Ty vole, internet by mal byt fakt len na povolenie.

Reagovat
smazaný uživatel

vsak na nej nemusis chodit... pokud to tu nezvladas

Reagovat
Al Capone

Podle jednoho zápasu soudit

Reagovat
LAM

Tolik práce to dalo.Přitom taková blbost

Reagovat
Salfovic

Navíc dlouhé jak Soběslav.

Reagovat
EAG le grand amour

To se fakt říká?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
misinho7

Btw nejak si zabudol na Viniciusa ktorý podľa všetkého bude v A tíme a Lope ho chce postupne stavať tak som zvedavy co nám brazílska samba predvedie

Reagovat
smazaný uživatel

Super.

Reagovat
ADM

“Bezpečí Ronaldova stínu je pryč.”

Reagovat
teenz

je to tak.

Reagovat
ADM

Jedna veta krasne vystihuje cely Madrid v tejto sezone. A keby Zidane zostal, nabralo by to este vacsi zmysel vzhladom na “neuspechy” poslednej sezony.

Reagovat
teenz

ZZ urcite vedel, co se ma stat a nechtel toho byt soucasti.

Reagovat
Spasitel

Dobré zhodnotenie tento rok to bude mať Real ťažké

Reagovat
Mateo16

Clanok Ale o 6 mesiacov sa jedine co bude riesit ze nema kto davat goly. Ja sam som zvedavy na koho sa bude pokladat vina ?

Reagovat
fenixLFC

na balea, na koho ineho...

Reagovat
SIRBRANIKE

Pekný článok. Len si nejak nedokážem predstavit tú víziu: Courtois liga a Navas LM a pohár. Thibo by to asi nedal, že nebude v LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Nějak se prostřídat musí. Ani jeden sedět chtít nebude. A pokud Keylor 3x vychytal LM, tak si myslím, ze tam nebude o čem se bavit.

Reagovat
smazaný uživatel

Nečetl sem ale

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
patas92

Jaký ma autor nick tady na eurofotbalu? (ať vím, jestli číst, nebo ne )

Reagovat
Kixi Syhimour

jiri - fcb

Reagovat
vilp

Greatest.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kixi Syhimour

Není Slovák?

Reagovat
ADM

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SIRBRANIKE

no dpč

Reagovat
teenz

Reagovat
mistr129

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Z článku je jasné, že fandí Realu. Nějaký nick je nepodstatný.

Reagovat
CHONG

Je to jeden ze dvou nejrozumnějších madridistů tady

Reagovat
smazaný uživatel

(a ja to nejsem)

Reagovat
CHONG

Reagovat
JM

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
mistr129

Reagovat
celeb

Reagovat
Infi

Reagovat
Kixi Syhimour

Vall?

Reagovat
smazaný uživatel

Nejrozumnější?

Reagovat
Kixi Syhimour

Nemyslím Valloireho, myslím Valloirinha, nebo jak se jmenuje

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo je ten druhej?

Reagovat
smazaný uživatel

Rozum a madridista k sobě nejde dohromady.

Reagovat
CHONG

Ty jsi hrozně zapšklý mindráček, inženýre

Reagovat
smazaný uživatel

Já jen napsal dvě věci, který nejdou k sobě. Tebe to moc vzalo.

Reagovat
ADM

No takze kedze su len dvaja, easy

Reagovat
CHONG

U vás jich není o moc víc

Reagovat
ADM

Nehadam sa

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
valloire

10FKK

Reagovat
alcantara

One-Real. Najrozumnejsi fanda Madridu.

Reagovat
patas92

Reagovat
CHONG

společně s impem.

Reagovat
alcantara

Ten je fajn.

Reagovat
patas92

Ještě vilp. Pokud zrovna neonanuje nad Hazardem

Reagovat
ADM

akoze ja si myslim ze nase tabory si tak ci tak nemaju moc co vykrikovat.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

ten se vyzná nejlíp ve hráčích

Reagovat
vilp

Reagovat
ADM

ale doteraz som si myslel, ze si vlip

Reagovat
vilp

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky napsané :) Souhlasím, že lavičku nemámu opravdu dobrou, hlavně tu ofenzivní část. Stále neveřím že do sezony půjdeme s Benzemou jako č.1. když mu budou krýt záda Mayoral nebo RdT. Ale třeba je potřeba dostat v letošní sezoně facku.

Reagovat
eder

No divine CR7 no party. Vaya con Dios, Real...

Reagovat
valloire

Hezké. Po přečtšní mam depku. Budem útok stavět na loňský lavičce a Benzínovi. Potěš pánbůh. Vyhlašuju stávku.

Reagovat
SuperFrankie

A koho by si koupil do útoku, Pablo?

Reagovat
smazaný uživatel

Uvedene duvody odchodu Zidaneho a Ronalda jsou az moc povrchni. Samozrejme mohly hrat svou roli, ale predevsim u Ronalda si ze subjektivne ideistickeho hlediska nedokazu predstavit motivaci k tomu v Realu zustat. Svym celkovym pusobenim tam obhajil svuj hvezdny status natolik, ze setrvavani by se pro nej muselo stat uz jen prostorove otrockym pohodlim. A Zidaneho duvody odchodu mohly byt jeste individualistictejsi, protoze musel sam tusit, ze po takovemhle uspechu musi byt Real kvalitativne zakonite horsi, coz by ten fenomenalni uspech rychle devalvovalo na cele s nim samotnym. Zminovat tak v tomhle lidskem kontextu penize nebo to popisovat jako Perezovu prohru je nedostatecne uvedomeni si antickeho rozmeru, ktery Real tim uspechem ziskal, za kterym stala predevsim aura vypeti konkretnich osobnosti a ne obchodne-personalni souvztaznost. Stala za tim aristokraticka vule a jeji nadrazene sounalezite si uvedomeni prislusenstvi, a jeho odvaznych osobnich naroku, ke skupine pridruzenych lidi, jakou jsme prikladove kdysi, Pavle, zazili, myslim roku 2009 na EF srazu, kdy se za nas (ja a toho druheho nebudu jmenovat) prisli, pote co jsme na jedne vesnicke zabave opovazlive uhaneli mistni divky, kluci odhodlane postavit. Ja tehda nechapal teritorialni agresi ani onen hrdinsky zastupnicky akt a misto, abych ve vzduchu pocitil osudovost spolupatricnosti velkych lidi, jsem plakal nad neprostupnosti obecne lasky nasilim. Bylo to presne tohle kolektivni uvedomeni si individualni angazovanosti a okamziku, ktere udelalo uz driv velkym "plebejske" Atletico a nyni obrovskym "patricijsky" Real. Madrid je timto momentalne vyjimecny. Dalsi takovou sverepou ideologii velikosti vidim na vrcholne klubove scene dale uz jen v ponekud "tezkopadnem" Bayernu a v "povstaleckem" Juventusu.

Dale - od Isca se zbytecne ocekava vyssi produktivita, je to nesmyslny narok dnesni dob pod vlivem kapitalismu. Ten hrac je pro Real naprosto zasadni nezamenitelnym vlivem na mezihru a byl jim uz za Ronalda a Zidaneho. V tomto ohledu je nedoceneny a pro me osobne je nepochopitelne proc se o nem mluvi stale jako o potencialu. Mozna, ze v tehle povrchne dynamicke dobe je to jeden z poslednich opravdovych kouzelniku ala Iniesta.

Je banalne prorocke napsat, ze Bale Ronalda nenahradi v golove produktivite. On ho ale nenahradi v nicem. At sebelepsi, je to pouze kopie Ronaldova vzoru. Kvuli diametralne odlisne mentalni strance je tak bezpredmetne bavit se vubec o tom, ze Bale Ronalda dokaze nahradit, protoze Bale nema Ronaldovu vyjimecnou dusi objevitelu a dobyvatelu, coz se ostatne nejprukazneji projevuje v tom, ze Bale nedokaze byt cely zapas soustredeny na uspech, ba co vic on to dokaze jen strasne kratce a intervalech.

Real bude bez Ronalda a Zidaneho mentalne polovicni, takovy mel na neho jejich duch vliv. Stejne tak by Atletiko uzemnil odchod Simeoneho v jedne osobe. Nicmene ted bude Real odkazan oproti mistrovske moralce tech dvou na chlapecke nadseni a to nemusi byt nutne vidina horsich zitrku. Klicovymi otazkami je kdo z hracu jeste prijde a jestli Real to chlapecke nadseni neopusti z prvnimi neuspechy. Nadrazenost je totiz treba si vydobyt a za tim je prace a odrikani neuspechu. Potencial je v Realu obrovsky a to si jeste myslim, ze mel uz odejit i Modric.

Dik za podnetne cteni.

Reagovat
zidane78

Ako co som to teraz precital?

Reagovat
ADM

Reagovat
smazaný uživatel

Jako ja jeho komentare uz ze zasady ani nectu.

Reagovat
alcantara

Ja ho mam rad, ale vobec mu nerozumiem.

Reagovat
CHONG

On ale svého času nepsal takové filozofické statě, ne?

Reagovat
alcantara

Ee. Boli casy, ked bol normalny.

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
ADM

jedno precitanie mi aj tak nestaci, a dvakrat sa mi to citat nechce

Reagovat
Jordi Alba

Když pak ještě ke všemu zjistíš, že to šlo napsat na 3 řádky většinou.

Reagovat
valloire

I jeden.....No Zidane, no Ronaldo, no party. Bale out.

Nicméně je skvělej a rád ho čtu, protože ví, jak se vyhrává....Duchem, morálkou a rozumem.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže ví všechno co ty ne

Reagovat
valloire

Já to tady píšu pořád. Proto taky Messi nikdy MS nevyhraje.

Reagovat
valloire

Kromě toho, já vím fšechno. Na to jsi asi poněkud pozapomněl. Ale odpustím ti.

Reagovat
smazaný uživatel

Pffff to určitě ti vole

Reagovat
valloire

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
teenz

taky. Vzdy tomu dam par slov a pak to jebu.

Reagovat
smazaný uživatel

Vase skoda chlapci. Moje osobnost nabizi zajimave poznani. Ja vas vsechny ctu, saju z vas jak hovnocuc.

Reagovat
Kokesh

Reagovat
teenz

sorry, ale asi oba kopem jinou ligu.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Mateo16

Tie odstavce o Iscovi a Garethovi je od autora clanku hrozne.

Od Isca sa ocaka ze bude nielen tahunom RM alebo bude aj rozhodovat zapasy a najvacsou hviezdou co uz vela krat dokazal. Vtipne je ze zo zahadnych pricin ho nechcu stavat do volnej desinky s taktikou 4-3-1-2 ktora vyhrala 3 krat za sebou a chcu aby bol nahradou za odchadzajuceho Modrica cim by sa znicil ZZ neskutocny model a aj tak od neho na pozicii Modrica ktory urobi za rok 1+1. Ludia ocakavaju efektivitu. Holt velky hraci robia velke ocakavania. Ja som zvedavy ci sa tento rok bude kritizovat aj Kroosova efektivita

S Garethom detto uplne si spominam na reci ako Ronaldo bere miesto Garethovi na lavej strane. Ze nedokaze hrat na pravej a co sa stalo odisiel Cristiano a Gareth stale hra na pravej strane.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Článek v článku

Reagovat
X-bano-X

Od Isca ocakavat vyssiu produktivitu je kapitalisticke? Ako dalo sa to napisat futbalovejsie teda.

Reagovat
smazaný uživatel

Mysleni je nevedome provazane s politickym paradigmatem, ve kterem se nachazime. Tak se deje, ze pokud je hlavnim smyslem toho systemu produkce vidime vse zive jako vyuzitelnou produkci. Isco ma svoje neopakovatelne kouzlo a svuj neopakovatelny prinos, presto jsou na jeho prirozene schopnosti kladeny tyto naroky. Spoustu lidi si tak nedokaze uzit zive veci takove jake ve skutecnosti jsou.

Reagovat
smazaný uživatel

No, nemáš úplně pravdu. Isco hrál minulou sezonu prostě špatně, to není o žádných číslech. Čili užít si jeho hru ani nešlo, když často v podstatě nebyla žádná. Sezonu předtím hrál dobře a jeho hra byla poezie ale nebyl moc produktivní, což nevadilo, když byl v týmu Ronaldo. Ale ten tam teď už není a někdo jeho produktivitu musí nahradit. Očekává se to od Balea, Benzemy a logicky Isco je další na ráně i když mu to nemusí být vlastní.

Reagovat
smazaný uživatel

A co si od Isca vlastne predstavujes, kdyz jeho horizont je dejme tomu kolem 15 kanadskych bodu za ligovou sezonu? Ze jich najednou bude mit dvojnasobek nebo co? Isco je pro me hrac poetickeho profilu, stejne jako treba hojne kritizovany Koke toho tezkopadneho prozaickeho. Dulezite pro me je, ze i kdyz nehrajou dobre, ja se jejich zpusobem hry vzdy bavim. Je v nem totiz hloubka. Opravdu uz me stvou ta prehnana nelidska strojova ocekavani, ktera prisla s tema dvema masinama na goly a uspechy. Viz Griezmann jednou nezahraje, navic po MS kocovine, dobre a tady se spusti vysmech. Trosku nizke ocekavat od cloveka, ze bude nastaveny na standardni vykon jako robot. Mimochodem minulou sezonu netahal motivaci jenom Isco, ale cely Real a jejich treti po sobe jdouci vitezstvi v LM bylo spis uz jen otazkou stesti a sily vule. Ostatne jak se i zminuje One-Real.

Reagovat
smazaný uživatel

Já od něho spoustu gólů nečekám. Jen říkám, že mu jaksi nic jiného nezbývá než začít být produktivnější, pokud nechce být kritizován. A produktivita nejsou jen góly ale i asistence. A především on by se měl stát tahounem mužstva, největší hvězdou. Už ho nebude krýt žádnej Ronaldo. A pokud bude hrát jako vloni, tak to R.I.P. Real. Minulou sezonu ani nešlo mít z jeho hry radost.

Reagovat
smazaný uživatel

Neprislo mi to. Samozrejme jsem urcite nevidel tolik ligy jako ty. Pro me tim tahounem je. Co jsem videl byl to v mezihre vzdy on, kdo pusobil byt i v malych zdanlive bezvyznamnych lokalnich soubojich nadpozemsky. Ronaldo oproti nemu casto jen mentalni sila bez te skutecne hmotne se naplnujici. Presto, kde se objevi nejaky nazor na Isca, tam se objevi i kritika. Zkratka jste ho podle me adekvatne nedocenili. Kazdou chvili se zarve Isco je buh a nasledne se na neho sype kritika. Nemyslis, ze je minimalne nerozumne od neho ocekavat konstantne vysokou vykonnost, kdyz se od raneho mladi profiluje jako genialni, ale nekonzistentni hrac?.. Vsak ano, i asistence, za posledni dve ligove sezony jich ma dohromady patnact, na to, ze jeho dulezitost a pohyb jeho hry spociva v drtive vetsine casu mezi pulkou a souperovou sestnactkou, to neni vubec zle cislo. Vzdyt nejvetsi sila Isca neni tvorba hry, ale udrzeni mice pod tlakem. V tomhle je ve velkych zapasech pro Real klicovy jako byl sveho casu klicovy pro Atletico Arda Turan. Uz jsem to zminoval, radost lze mit i ze spatneho vykonu, pokud nevidis v tom hraci potencialni ideal, ale cloveka. Mimochodem Isco ma nejvetsivvliv predevsim v onech malych lokalnich soubojich, ktere v drtive vetsine technicky a inteligentne vyhrava a tim udrzuje vysoky standard hry celeho Real. Stejne jako to cini Koke s Atleticem, i kdyz hraje spatne je ztelesnenim idei Atletica.

Reagovat
smazaný uživatel

Isco rozhodně vysoký standard hry celého Realu nedržel. Často byl spíš na obtíž a úplně neviditelný. Ale ne uplně jeho vinou. Styl hry Realu a Isca totiž k sobě nepasoval, což by se teď mohlo změnit, tak uvidíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslim si, ze 4-3-3 pro neho bude lepsi. Naopak.

Reagovat
smazaný uživatel

Nezáleží na rozestavení ale na stylu hry jaký Zidane a Lopetegui vyznávají.

Reagovat
smazaný uživatel

To jest?

Reagovat
smazaný uživatel

Zidanovi je vlastní přímočará hra. To vlastně i Ronaldovi. Isco to často brzdil, zpomaloval a působil tam trochu jako rušivej element. Naopak Lopetegui vyznává typickej Španělskej fotbal. Velká převaha na míči, hodně přihrávek. To by mohlo Iscovi vyhovovat. Je však otázka jestli takový fotbal Lopetegui dokáže s Realem hrát a jestli ho dokáží hrát i všichni hráči. Např. takovej Bale dle mě ne. Ještě, že není Isco v Barceloně, tam by byl dělo.

Reagovat
smazaný uživatel

Mam jiny nazor, myslim si, ze Isco tomu celemu prave daval balanc. A ze takhle heroicky vyniknout mu kolikrat dala prave tahle Zidaneho herni jednoduchost a strohost. Podle me bude pod Lopeteguiem trochu nudnejsi a tuctovejsi. A byl by takovy i v Barce.

Reagovat
smazaný uživatel

Ala spanelska repre.

Reagovat
technecium

Isco je důvod neúspěchu Španělů na MS. Totálně nejzbytečnější hráč na place, neuvěřitelně brzdil akce, předržoval míč, přihrával když neměl a nepřihrával když přihrávat měl.

Reagovat
smazaný uživatel

Isco z poslední sezony.

Reagovat
smazaný uživatel

Vzdyt o tom mluvim.

Reagovat
One-Real

Podle me ani ten vztah Ronaldo a Perezem, potazmo Perez a Zidane nelze videt cernobile. V prvnim pripade se setkali dve obrovska ega, ktera dospela do faze, ze se chysta na posledni bitvu (smlouvu) mezi nimi a oba si uvedomovali, ze kdyz dojde na nejhorsi (odchod), ani pro jednoho se nebude jednat o katastrofu. Ronaldo diky alternative noveho skveleho angazma, tymu, smlouvy, ligy. Perez diky veku Ronalda, skryty vire v Balea, touze uvolnit si prostredky v pokladne i platovem strope na Neymara atd. U Zidana verim, ze udelat mu Perez vse po jeho, tak se mozna dnes koukame na Hazarda v bilem dresu. Kazdopadne si nemyslim, ze by kdokoliv z tech ucastnenych v obou "sporech" sel ke stolu s jasnym umyslem odejit/odstoupit/zbavit se jich.

Moje pozadavky na Isca nestoji a nepadaji na jeho produktivite. Chtel bych od nej videt zkratka vic i herne. Nemyslim si, ze v poslednich mesicich vcetne konce minule sezony hraje na hranici svych moznosti. Co se tyce produktivity, tak realne v tuhle chvili neni tolik na vyber. Vychazime-li z faktu, ze Modric - Case - Kroos budou hrat vetsinu utkani v zakladu, tak bude Isco tretim nejofenzivnejsim postem v sestave. Vscihni tri zaloznici za nim jsou minimalne produktivni a pokud nemas vepredu superdvojku typu Ronaldo + Mbappe a podobne, kteri ti udelaji golovou produkci sami,ale hraje ti tam Bale s Benzemou, tak na produktivite bude muset pridat. V opacnym pripade ty goly a asistence budou chybet. Obecne ale ta cast o Iscovi mirila spis na jeho herni projev, kde uz letos nemuze byt dobry, musi byt skvely.

Bale Ronalda nenahradi, ale rozhodne bude mit letos nejlepsi podminky pro to, aby ukazal svoji nejlepsi verzi pro Real Madrid. Lopeho Real Madrid v nejlepsim pripade nebude potrebovat sveho Ronalda, ale jednoho mene hodiciho se hrace do spanelskeho systemu bude mozno tolerovat, za cenu vynikajicich hlavicek, golu z vetsi a stredni vzdalenosti a uzpusobeni hry vic smerem do vapna + hledani si prostoru, kde muze byt nebezpecny. Ja tu proti Baleovi protestuju nepretrzite od jeho prichodu, ale musi vychazet z realnych zakladu. Letos tu sanci dostane a v nejlepsim pripade to fungovat muze. Ne jako Ronaldo n2, ale tu jeho funkcni hlavni ofenzivy star nekdo zastoupit musi, i kdyz to bude trochu jinym zpusobem.

Reagovat
smazaný uživatel

Urcite. Ja jsem prave chtel roztahnout ten tvuj prvotni vsedni nazor k opacnemu bodu usecky toho jak by to mohlo byt. Roztahl jsem ten tvuj povsechny pohled k iracionalnimu. A tys ted hledal neco mezi tim a nasel jsi analyzovanim te situace mozne motivace vsech tech trech stran a myslim, ze nas to oba vede k aspon castecnemu poznani nalezitosti toho pro nase poznani neprimeho, ale hodne zajimaveho vztahu, ktery se posledni roky v Realu odehral mezi osobnostmi, ktere jsou vsechny horizontalnimi predstaviteli lidske skutecnosti (obchodnik - politik, vedouci teoretik, vykonavajici telo).

Zde je nutne si ale uvedomit, ze Ronaldo svyma vykonama nastavil latku, ktera muze po jeho odchodu vsechny okolo deformovat. Chapu, ze jeho odchod vytvori nove naroky a nutnosti u ostatnich hracu, ale zrovna Isco tak profesionalni vuli nema a myslim si, ze by bylo nestastne ji odneho ocekavat. Vzdyt uz v Malaze mel zapasy, v kterych oddychoval. Je to fotbalovy basnik, predvede uzasny vykon plny jedinecnych reseni mnoha jednotlivych hernich situaci a zaroven ma svou agilitou vliv na vysledek a jindy zas predvede jen ty ty situace zredukovane o vliv na zapas. Mam pocit, ze se budete muset s touhle realitou smirit a nechtit po ni vic. Nebo nakoupit 2-3 top hrace, kteri budou schopni Ronaldovu vyjimecnou produktivitu pojmout. Pochybuju, ze se zrovna Isco vyrazne zmeni jak v tom, tak v onom. Kazdopadne tvoje argumenty davaji smysl, vsechno je to logicke, uz od rozlozeni Ronaldovy golove produkce do vetsiho poctu hracu a do zmeny systemu.

Bude to hodne jinym zpusobem. Ja nejsem Baleuv hater. Naopak se na to snazim divat realne a opet se mi zda, ze ta ocekavani budete mit na Balea nesmyslna a posleze budete zklamani. Chapu, ze pozice hvezdy je v Realu orientacni, ale presto se mi z toho tenhle pocit vkrada.

Reagovat
garruklol

Reagovat
anonym

To je super.

Reagovat
SIRBRANIKE

V pohode, síce trochu neobjektívne, ale rád si prečítam iný názor. Za mna palec hore.

Reagovat
smazaný uživatel

Objektivita je empiricka, nazory by mely byt ale vzdy subjektivni, jinak to je nuda.

Reagovat
TheTopFootbaler

Ty rány po odchodu Zidana se madridistům spíše zacelily, než zocelily.

Reagovat
smazaný uživatel

LM je v klubovom meradle nieco ako MS pre reprezentaciu. Je to najvacsi klubovy titul. Keby mi niekto povedal, ze ju vyhrame 4 x za poslednych 5 rokov, mam ho za blazna. Neuveritelny pocin aky byva raz za zivot.

K teme Perez: Tento clovek do...l co sa dalo po futbalovej stranke pokial sme na vrchole. V roku 2003 prepustil del Bosqueho, nedal vyssi plat Makelelemu, kardinalna chyba. Posledny ligovy titul nepochopitelny predaj Moratu a Jamesa, ktori nam v zavere casto vyhrali zapas na ukor Benzemu. Teraz Zidane a CR, silne osobnosti tuziace po uspechu. Neporiesene nakupy.

K teme nakupov. To Perez drzi hracov, ktori nato nemaju a nepozera na kvalitu. Benzema mal byt davno prec, ten Borja je snad sen. Logicky nemozeme konkurovat s tymto v boji o titul. Team nema Top hraca dosahujuceho kvalit Messiho.

Potrebujeme stopera, idealny de Ligt ako potencionalna nahrada za Ramosa, Vallejo casto marod a to nehrava. Ziaden Rodrigo, ten hrac nema statistiky za uplynule sezony, pokial nema prist Icardi, uz nemusi nikto. Hazard sa mal poriesit.

Reagovat
duffman.sk

Perezov problem je, ze chce aby tim viedli "jeho" hraci - teda ti co kupil on. A tych dokaze drzat kvoli vlastnej jesitnosti aj ked nemaju adekvatnu vykonnost

Reagovat
smazaný uživatel

Tam treba odstavit jeho. Zial kluby preberaju majetni miliardari a pokial budeme chciet konkurovat budeme musiet zrusit system socios.

Reagovat
smazaný uživatel

Stále se budu opakovat, ale je k neuvěření, že odejde 50 gólový střelec a my jsme na začátku ligy bez jakékoliv náhrady...

Reagovat
RadekVonCZE
Reagovat
smazaný uživatel

ty vole

Reagovat
smazaný uživatel

Mně se na tom vždycky líbí, jak si v takové situaci umí lidi určit priority. Místo aby mu hned ten redaktor začal pomáhat, tak prvně řekne nějaké trapné kecy na kameru, přidá křečovitý úsměv a čeká, až to režisér přepne na reklamy

Reagovat
bayern987

Reagovat
CHONG

A vtipného je na tom přesně co?

Reagovat
RadekVonCZE

No pro fanouška Madridu nic

Reagovat
CHONG

A pro ostatní?

Reagovat
PePiG7

wtf!!! odpadl nebo podklouzl? podle toho ze padu predchazelo upusteni papiru tak si myslim, ze odpadl

Reagovat
Kenneth

V LM vše šlape jako hodinky, ligová soutěž skřípe. Courtoisovi ligu, Navasovi LM a pohár. Konkurence prospěje oběma. Tady Florentino zabodoval.

Nemyslím že to povede k prospěchu věci, jinak článek super.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si v tomhle trochu rejpnu do Zidana je opravdu tak dobrý jak se říká nebo ne? Ono vyhrát třikrát za sebou CHL je umění na druhou stranu zase když máte v týmu hráče jako Ronaldo Modrič Marcelo nebo Ramos tak to máte trochu lehčí navíc když se podíváme jakým zpusebem to Real vyhrál naposled tak to zase tak košér nebylo, Ano Zidane je osobnost aa býval famozní fotbalista proto si k sobě získal i největší hvězdy narozdíl od Beniteze kterej vrcholovej fotbal nikdy nehrál a tak si s ním hráči vytíraly zadek a navíc jeho ego pochopilo že s největšíma hvězdama musí bejt za dobře což zase nepochopil Mourinho narážím na problémy z Ramosem Cassilasem i Ronaldem ale když si vezmu jeho celkové fungování tak si říkám koho že poslední tři roky přivedl do sestavy někoho hotového? Ono jistě mužeme říct vytáhl Assensia Vasqueze a jiný mladý kluky ale vážně to na Real stačí? Nezapomenme že pod jeho vedením odešli James Morata a Pepe tři hotoví fotbalisti který mu rozšiřovaly kádr a zároven meli okamžitou kvalitu Zvláště odchody Jamese a Moraty ted Real mužou mrzet a ted když Zidane vytáhl z hráču to nejlepší tak se sebere a odejde a nechá tady svému nástupci tým sice skvělých ale stárnoucích fotbalistu Modrič Ramos Marcelo i Benzema už mají přes tiřcet navíc bez náhrady! Jak říkám uspěchy mu nikdo nevezme ale vyhrávat s nejlepšíma fotbalistama v nejlepších letech je jednoduší než si ten tým postupně stavět tak jahk to například dělají v Atleticu Simeone nebo Klop v Liverpoolu podle mě má Lopetegi hodně stíženou pozici a Zidane ten tým vubec nepřipravil do budoucna.

Reagovat
smazaný uživatel

fandim Realu a musim souhlasit.. podle me Zidane v dalsi staci vyhori (pokud nepujde o repre Francie)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele