RADOST Z FOTBALU

18.05.2004, 14:44
Aktuality
Argentina má superderby. Boca – River je pro Latinskou Ameriku něco jako Real - Barcelona pro Španělsko, AC - Inter pro Itálii a Sparta - Slavia pro Česko. Je to ale něco mnohem víc. Je to fotbalové šílenství. 60 tisíc lidí na stadiónu a všichni ostatní u televize. V neděli 16. května se hrálo o 1. místo...

"Vidět Boca - River a zemřít." Anglický deník The Observer napsal, že zápas River - Boca je největší sportovní událostí na světě. Je to show, kterou chtějí desítky miliónů fandů vidět jako to poslední před smrtí.

Bonbonera byla k prasknutí. 60 tisíc diváků, z toho 70% příznivců Bocy, bylo zvědavo, zda domácí zvýší náskok v tabulce, nebo dojde po 28 letech k vítězství hostí, "Millonarios". Od pondělí minulého týdne se mluvilo jen a jen o tomto zápase. Všechny ostatní každodenní problémy, hodili Argentinci za hlavu. Drahota, zadluženost, nezaměstnanost, korupce? Prosím Vás a co to je, vždyť v neděli odpoledne hraje Boca s River! Brány "Bonbonera" se otevřely již 6 hodin před zahájením zápasu. Velice dobře se totiž vědělo o problémech, které pravidelně přicházejí s blížícím se hvizdem rozhodčího. Chybělo téměř 180 minut do nástupu mužstev a brány se pomalu zavíraly. Stovky, dá se říci, že tisíce lidí marně ukazovali vstupenky, zejména do sektoru hostí z River Plate. Policie na koních vytlačovala nešťastné fanoušky do postraních ulic. Došlo i na rány obuškem, tu a tam se objevila krev. Falešných vstupenek překupníci prodali na tisíce. A že se právě na ně dostalo mnoho diváků do hlediště? A ti ostatní, vlastnící pravé a nezfalšované, zůstali na ulici? A koho to zajímá, kdo to má kontrolovat? Derby začíná!

První, z odděleného tunelu, se na hrací ploše objevili hráči hostí z River Plate. Tribuny začaly šílet a vypadalo to, že celý svět je červenobílý! Ale jen na pár krátkých chvilek. Jakmile se na zeleném trávníku objevili domácí, ten červenobílý svět zmizel v propadlišti a stal se modrožlutým... BÓÓÓÓCÁÁÁÁ!!!!, bylo slyšet po celém městě a prostřednictvím reproduktorů po celé americkém kontinentu.

Vítěz první části argentinské ligy, "Torneo de apertura" byl velkým favoritem, ale derby je derby. Po fantastickém prvním poločase, kdy se hrálo v rychlém tempu a útok střídal útok, Boca po přestávce marně hledala recept na překonání chytře hrajících Millonarios. Ve 37. minutě zápasu přišel rozhodující okamžik. Po centru z rohového kopu, který zahrával Maximiliáno Lopez, střídající již v 7. minutě zraněného Marcela Salase, do pokutového území, poslal hlavou nekompromisně míč do sítě Fernando Cavenaghi.

Druhý poločas byl poznamenán vyloučením domácího José María Calva ve 3. minutě. Od této chvíle to byli hosté, kteří zcela ovládli hru a vytvořili si řadu brankových situací. Rozhodčí Sergio Pezzotta vyvolal bouři protestů, když osm minut před koncem vyloučil oblíbence "hinchas" Boca, Carlose Teveze. Rok a půl si totiž nikdo nedovolil vytáhnout na domácího hráče z Boca Juniors červenou kartu. Až Pezzotta a dokonce v derby! Nic na tom nezměnilo vyloučení, o minutu později, Eduarda Tuzzia z River Plate. Utkání se dohrávalo v bouřlivém prostředí. A jestliže trávník mizel pod nánosem červeno-modro-bílo-žlutých papírků a konfet, po závěrečném hvizdu rozhodčího byl svět zase jen dvoubarevný. Červenobílá je dnes v Argentině módní kombinací.



Pět kol před koncem ligy, "Torneo de Klausura", je na čele River Plate (32 bodů) před Boca Juniors (31). Oba týmy se rovněž probojovaly do čtvrtfinále "Copa de Libertadores", nejvýznamnější klubové soutěže Latinské Ameriky.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nevíte jak to skoncilo??? Nechce se mi cist ten dlouhy text....

Reagovat
HOST*

Pro lenocha: BOCA-RIVER 0:1

Reagovat
smazaný uživatel

díííík

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele